onsdag 22. august 2012

Ablegøy humor fra finske Arto Paasilinna: Tordengudens sønn

Boksalg og impulskjøp kan gi artige lesestunder. Forleden kom jeg over bøker av Arto Paasilinna på Notabenes “halvpris-av-rødpris-boksalg”.

Tordengudens sønn - Arto Paasilinna Ellen Holm Stenersen

Tordengudens sønn og Prosten og hans forunderlige tjener ble med meg hjem etter at jeg hadde betalt 74,50 for hver av dem. Tordengudens sønn er min første bok av Paasilinna, som jeg forøvrig har hørt mye om. Ikke alle Paasilinnalesere synes dette er den beste boka hans, men jeg synes den var fornøyelig.

Forlagets omtale er slik: “Det finske folket tilber ikke lenger sine guder, de er blitt omvendt til kristentroen. På et møte i den finske himmel melder Tordengudens sønn seg frivillig til å misjonere blant finnene. For ikke å skremme vettet av folk reinkarnerer han seg i en fattig jordeier og antikvitetshandler, men misjonsarbeidet går ikke så lett som ventet.”

Nei, alt går ikke som ventet. Og med mye møye bygger Tordengudens sønn i Sampsa Ronkainenes skikkelse sin krets av troende. En kvinnelig skatteinspektør, en notar, en reklamemann og to bygningsarbeidere blir hans innerste krets. De finner ut at Tordengudens sønn må skape noen undere, slik Jesus gjorde, for å vekke det finske folket. Finnene har det egentlig alt for godt til å bry seg om religion og guder, så noe ekstraordinært må til.  Mens Tordengudens sønn venner seg til de jordiske goder, som mat, vin og kvinner, klekkes planene. Det eneste problemet i Finland i dag, er at så mange er psykisk syke og  sliter med psykiske problemer. Tallet er høyt og psykologene og psykiaterne har lange ventelister. Kunne de bare helbrede noen av disse, så vil ordet gå som løpende ild i tørt gress, som det heter..  Tordengudens sønn kan helbrede med lyn, og etterhvert setter de i gang med terapeutisk virksomhet kalt Lynterapi ved hjelp av en psykiater som har blitt omvendt. Hvordan dette går, må du lese boka selv for å finne ut av.
Liker du frodig fantasi, humor så det holder og friske replikker i saftige vendinger, så har du også noe å glede deg til.
Arto Paasilinna: Tordengudens sønn

Aschehoug 2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar