torsdag 23. august 2012

Hyperspennende, neglebitende psykologisk thriller fra nederlandske Herman Koch.


Hva tenker du, hva gjør du, hvis tenåringen din utfører en grusom forbrytelse?
Middagen
Dette spørsmålet er kjernen i Herman Kochs roman , som kanskje er en slags krim, eller i hvert fall en psykologisk thriller, Middagen.

Jeg har hørt så mye bra om denne boka, at jeg bare måtte gi meg over, så jeg prioriterte den foran lesebunken min. Jeg dro på biblioteket og lånte den både i lydbok og papir.
Det var i går. I ettermiddag ble jeg ferdig. Dette var en bok det var veldig vanskelig å legge fra seg. Heldig da at jeg hadde den i lydbok, som jeg hørte halvparten av mens jeg kjørte bil og vasket og gjorde andre gjøremål. Jeg sliter vanligvis med lydbøker, men denne var så spennende og så godt lest, at det fungerte bra.
Bokas ramme er en middag på en finere restaurant med Paul, hans kone Claire, hans bror statsministerkandidat Serge og Serges kone Babette. Serge har tatt initiativet til denne middagen , da de må snakke om barna sine, som han sier.
Paul, som er bokas forteller, ergrer seg over sin storebrors snobberi og dumskap, og all annen dumskap, og noen ganger får det utløp både verbalt og fysisk. Hans store lykke er den lykkelige familien, som på stort alvor er iferd med å slå gedigne sprekker. Paul får nyss i noe som sønnen og fetteren har gjort, og helt til han ankommer middagen tror han at han er en eneste som vet. Men det er han ikke. Langsomt virvles vi inn i brokker av sannheten, og det ene tar det andre. Innimellom tenker Paul tilbake på viktige episoder av hans og familiens liv, som har en relevans til det som skjer nå.
Dette er spenning av ypperste klasse, og er skrevet i et friskt og meget godt språk. Dette er en gyselig thriller, som berører mange etiske og moralske problemstillinger. Man tar seg i tenke, hva hadde jeg gjort? Hva om det hadde vært min sønn? Og man kan forarges av snobberiet, som Paul lar seg forarge av, man kan forstå hvorfor han reagerer som han gjør, selv om man synes han går for langt noen ganger.
Slutten ga noe å tygge på. For hvem var den egentlige synderen her?
Jeg kommer garantert til å lese flere bøker av Herman Koch. Det er nydelig med slike bøker som du omtrent ikke kan legge fra deg, som også er så godt skrevet.
Boka blir også filmet, og jeg gleder meg til å se hvordan de løser historien filmatisk.
Herman Koch
Herman Koch: Middagen
Pax forlag, 2011.

2 kommentarer:

  1. Kjempefin omtale:-)Nå gleder jeg meg enda mer til å ta fatt på denne.

    SvarSlett