onsdag 22. august 2012

Mississippi- knallsterk bok om rasehat, vennskap og kjærlighet

Det tok litt tid før jeg kom skikkelig igang med denne boka, men når jeg gjorde det, så føk sidene avgårde.

Mississippi - Hillary Jordan Benedicta Windt-ValRomanen Mississippi utspiller seg i Sørstatene i USA, under og etter 2.verdenskrig. Vi blir kjent med Laura, hennes mann Henry, hans bror Jamie og brutale far Pappy, samt en farget familie som forpakter jord av Henry. Henrys drøm har alltid vært å drive en plantasje, og en dag får han drømmen oppfyllt og den lille familien flytter. Laura sliter i de kummerlige forholdene, men finner et slags felleskap med renholderen Florence fra forpaktergården. Henrys bror Jamie  har dratt til Europa for å delta i den andre verdenskrig. Det har også Ronsel, Florences sønn.

Da krigen er over kommer Jamie tilbake og bor hos Henry og Laura. Det oppstår varme følelser mellom Jamie og Laura. Laura finner i Jamie en mann som ser henne og bekrefter henne, noe hun sårt savner. Jamie blir også venn med Ronsel da han kommer hjem etter krigen. Men vennskap mellom hvite og fargete i sørstatene på denne tiden er utenkelig og også farlig.

Romanen gir et opprørende bilde av rasisme i praksis slik det var den på den tiden. Hvite skulle ikke menge seg med fargede og vise versa. Ku Klux Klan var aktive og de ligger på lur også i denne historien.
Romanen er bygd opp slik at de forskjellige personene har sin egen fortellertemme, og det gir et troverdig og levende bilde. Spenningen tok seg opp dess mer jeg leste i boka. Boka er til tider ganske rå og tøff, med et friskt språk, slik de snakket/snakker der borte. Alt i alt det som gir boka troverdighet. Dette er en bok som ga meg frysninger og klump i halsen.

Takk til Pax for leseeksemplaret.
Hillary Jordan: Mississippi
Pax Forlag 2012.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar