mandag 13. august 2012

Grusomt spennende krim fra Jørgen Brekke! – Nådens omkrets.


Liggende, med en liten ryggkink for anledningen, prøver jeg å skrive med Macbooken på fanget. Ikke er vel en ryggkink noe, sammenlignet med hva ofrene i Jørgen Brekkes debutroman måtte lide seg gjennom.

Nådens Omkrets- handler om to bestialske drap begått med skalpell og andre stikkvåpen nogenlunde i paralell tid i Richmond, Virginia og i et universitetsbibliotek i Trondheim. Drapene har en forbindelse til en gammel bok, Johannsboken, skrevet av en prest som levde og virket på Fosen i Trøndelag på 1500-tallet. Her er også forbindelser til Italia, og vitenskapmenn som bedrev ulovlig dissekrering av lik, hvor objektene ble hentet opp av ferske graver etter henrettelser. Saftig kost med andre ord.
I Trondheim i nåtid kommer politietterforsker Odd Singsaker tilbake på jobb etter et års sykemelding etter en kreftoperasjon og behandling, og får en svært makaber drapssak midt i fleisen.  På den andre siden av Atlanteren bedriver Felicia Stone etterforskning av en lignende sak , og tilfeldigheter, eller godt politiarbeid, fører disse to etterforskerne sammen.
Vi blir også kjent med begges noe skadeskutte livshistorier. Singsaker er skilt, med en hjernesvulst bak seg. Hver morgen drikker han sin røde  Aalborg til frokost. Stone på sin side,har et anstrengt forhold til menn på grunn av et traume fra sine tenårsdager.
Jeg bør vel ærlig talt ikke røpe mer av denne strålende krimromanen. Den er spekket med gode personskildringer, tråder som overraskende flettes sammen, godt språk, til tider med en underfundig humor, og spenning så det holder i massevis. Det er også en del å lære her, om gamle bøker og om middeladeren blant annet.
Ekstra artig er det for meg som bor i Trondheim å lese krim med handling fra gater og områder jeg er så godt kjent i. Tidligere har Fredrik Skagen og Kim Småge vært byens krimforfattere. Det er en stund siden det kom noe fra dem. Nå har vi fått arvtakeren; Jørgen Brekke.
Jeg gleder meg virkelig til hans neste bok.:)
P.S. Sånn helt tilfeldig ble jeg bydd Rød Aalborg i går. Jeg tok et lite glass, med tanke på å få føle litt smaken av Odd Singsakers frokostdram. Den hjalp faktisk på ryggsmertene også.;)
Jørgen Brekke: Nådens omkrets
Gyldendal, 2011
Skrevet november 2011

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar