onsdag 22. august 2012

Eirik Myrhaug Sjaman for livet

Jeg tenkte først å sette Tema Sjamanisme som tittel, da jeg leser en del om det for tiden. Imidlertid handler denne boka om mye mer enn det, så jeg lar tema-tittelen utebli enn så lenge.

Eirik Myrhaug - Grace Brynn Bente Brunvoll Eirik Myrhaug

Eirik Myrhaugs kone Bente Brunvoll og Grace Brynn har skrevet boka om Myrhaugs liv og tanker, fortalt av Myrhaug selv.
 
Eirik Myrhaug vokste opp i enkle kår i Gratangen i sør-Troms og utdannet seg til ingeniør. Han arbeidet hos NVE og Skanska , før han kom på andre tanker og sa opp jobben for å vie seg til et liv i pakt med naturen. Han var en ledende person under Altautbyggingen i 1981, og en ildsjel når når det gjaldt økologisk økonomi.

Etter 1992 tok han fatt på sjamanarven fra sine forfedre. Han skapte kursrekken Sjamanhealing, og har hjulpet mange mennesker i hele landet med fjern og nærhealing. Han er også kjent som sjamanen som stoppet stormen i nord. Hva Myrhaug tenker om sjamanisme og nysjamanisme kommer også godt frem i boka. Myrhaugs tanker om hvordan healing virker er også et viktig tema, samt hans tanker om hvor viktig en etisk praksis er.

Boka gir også en god fremstilling av samenes historie. Noe som er en viktig del av vår norske historie. Eirik Myrhaug ble født under krigens dager i 1943, og fikk ikke lære samenes språk, pga statens politikk på den tiden. Det har vært en sorg for ham, senere i livet, da han forsto hvor viktig det var. Det er gripende å lese hva dette gjorde med ham og andre samer, vår urbefolkning.

Boka er interessant på mange måter, både fordi den handler om samenes historie, om Myrhaugs spesielle liv, om viktige politiske saker på 70- og 80-taller, som Alta-saken, og den tidlige spede start av alternativbevegelsen i Norge, samt utviklingen frem til i dag.  Angående den økologiske filosofien, så er den absolutt like viktig i dag som den gang, kanskje mer, men likevel mer fjern?

Boka tar også for seg deres møte med svensken Carl Johan Calleman, som har forsket mye på Mayakalenderen. Spesielt kona Bente har tatt dette arbeidet videre her til lands.  Myrhaug har vært syk av kreft de siste årene, men har fått god behandling av det norske helsevesenet, og slik jeg kan forstå det på bedringens vei. Jeg håper vi fortsatt får glede oss over Myrhaugs bidrag til en bedre verden i mange år fremover.

Her er også et par  interessante artikler om samisk sjamanisme og nysjamanisme med blant annet intervjuer med Eirik Myrhaug og Ailo Gaup.

Grace Brynn og Bente Brunvoll: Eirik Myrhaug- Sjaman for livet
Nova forlag 2011

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar