lørdag 11. august 2012

Nygårdshaugs Fredric Drum var et artig bekjentskap. (norsk krim fra Frankrike)


En av sommerens utvalgte bøker i lesesirkelen er Gert Nygårdshaugs Honningkrukken med hovedperson Fredric Drum. Pocketutgaven fikk jeg tak i billig som Ark-venn, til 49,- og i tilegg lånte jeg den som lydbok på biblioteket.


Jeg har startet på et par bøker av Nygårdshaug tidligere uten å kommet meg gjennom dem, men det kan jo ha vært timingen , ikke bøkene hans som sådan.  For denne boka kom jeg meg i alle fall gjennom.

Honningkrukken er den første romanen i krimserien om Fredric Drum. Drum driver en liten gourmetrestaurant, Kasserollen, i Oslo. Han reiser til Frankrikes vindistrikt St.Emilion for å kjøpe opp gode viner til sin restaurant. Her blir han straks involvert i et forsvinnigsmysterium hvor syv mennesker har blitt borte. Sannsynligvis er de drept. Mye tyder på at Fredric kan bli siste offer.
Drum blir utsatt for overfall, forsøk på mord, og tilynelatende uhell flere ganger. Det er et under at han overlever. Men det gjør han siden det kommer jo flere bøker om han.
Boken er krydret med mye kunnskap om vin, og jeg kjenner faktisk duften og smaken av vin mens jeg leser. Jeg synes jo selv at vin er både godt og interessesant, har selv jobbet i hotell- og restaurantbransjen, så dette temaet fenger meg. Boken inneholder mye humor tross alvoret. Ja, jeg ble litt glad i Fredric Drums overlevelsesinstinkt og humor og type som sådan. Selve krimintrigen er faktisk ganske brutal, og historien som rulles opp der, er grusom og bestialsk.
Som lydbok fungerte den bra, da den var såpass spennende. Og det jeg mistet på grunn av at jeg mistet konsentrasjonen da jeg lyttet mens jeg kjørte bil, leste jeg meg opp på i boken jeg hadde hjemme. Perfekt kombinasjon.
Jeg vil garantert lese mer om Fredric Drums eventyr.
At handlingen i boken er lagt til Frankrike, var et tilfeldig valg, men ganske morsomt siden jeg har lest mange bøker fra Frankrike i det siste.
Gert Nygårdshaug: Honningkrukken
Cappelen Damm 1985  (pocket 1993, 2008)

2 kommentarer:

  1. Flott omtale,Anita:-) Jeg fikk også sansen for Drummegutten og gleder meg til å bli bedre kjent med ham. Har alltid ønsket å dra på en vingård og jeg fikk ikke mindre lyst etter å ha lest om vin i denne boken, selv om jeg ikke forventer å få samme behandling som ofrene i boken fikk. Har du kommet deg gjennom alle disse bøkene nå eller?

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Beathe! Ja, jeg har lest alle bøkene ja. Noen av dem på lydbok, og jeg har skrevet omtaler av alle 11. :) Måtte ta pause sånn halvveis i serien på noen måneder , og så startet jeg pån igjen. Når jeg var på vingårder i Mendoza tenkte jeg på Honningkrukken og besøkene til Drum der.haha.. når han lurte seg inn, sov der om natta, drakk seg full, og gikk ut med en gruppe dagen etter.. Det er nok fullt mulig, såfremt de ikke har overvåkingskameraer overalt.. :)

      Slett