fredag 12. juli 2013

Porselenspiken av Gunn Marit Nisja. En forhåndsomtale av en av høstens nye norske..

Den vanskelige andreboka, sies det ofte- om en debutants roman nr 2. Gunn Marit Nisja ga ut den populære Naken i Hijab for to år siden, og straks kommer hennes andrebok, Porselenspiken ut. Jeg var så heldig å få tilsendt en spesialutgave fra forlaget før boka selges over disk. Og nå er den lest. Dette var en bok som jeg synes var fin og gripende.

"Porselenspiken" av Gunn Marit Nisja

Porselenspiken handler om Kristin som starter sin egen restaurant Små gryter i Åndalsnes. Det var forventet at hun skulle ta over gården etter sin far, men det ønsket hun  ikke. Boka tar for seg oppstarten av restauranten med ansettelser og det som skal til. Samt de relasjoner hun bygger med sine ansatte, da spesielt Bengt, kokken, og Marta, en skadeskutt jentunge. Kristin utvikler et omsorgsforhold til Marta som blir mye mer enn et sjef-ansatt-forhold, og via kontakten med jenta kjenner Kristin på sine egne tap og savn i livet.  Marta er et tidligere barnevernsbarn, med  en ruskarriere bak seg, men som nå satser alt på å starte et eget nytt liv uten dop og fanteri.  Martha viser seg å være flink i restauranten selv om hun kan være litt for tøff og direkte overfor enkelte gjester..

Jeg vil ikke fortelle mer om handlingen her for da er det lett å røpe for mye.

Jeg synes Porselenspiken er en hederlig og god andrebok fra Gunn Marit Nisja. Historien er spennende, varm , vakker og trist, og Martha beskrives troverdig. Jeg undrer meg en del i starten over det sterke hjelpebehovet Kristin har overfor Martha, og trekker et lettelsens sukk når dette etterhvert  blir problematisert i boka. Det kommer også frem antydninger til motiver for dette. Før det kunne jeg bli litt irritert over den naive Kristin. (selv om jeg innerst inne vet at jeg selv kunne vært slik en gang) Jeg synes også starten av boka er litt treg. Det blir litt oppramsende i jeg-form når det gjelder Kristins historie samt om oppstarten av Små Gryter, men dess mer lidenskap og sjel som kommer inn i historien, dess bedre flyter boka. Språklig sett er det enkelt og lettlest, med en del fine similes og metaforer.  Porselenspiken er absolutt en leseverdig roman om familierelasjoner, tap og sorg, håp og nytt liv. og om å følge sine drømmer og hva som kan knuse dem.  Dette var en bok som rørte meg veldig etterhvert. Jeg tipper at også denne romanen av Nisja vil få mange lesere utover høsten. 

For orden skyld, opplyser jeg om at jeg har fått tillatelse av forfatteren til å skrive blogginnlegg om Porslenspiken før utgivelsen, samt at forlaget ikke innga protester da jeg spurte om jeg kunne gjøre det.

Gunn Marit Nisja er født i 1978  og er fra Gjøra i Sunndal kommune. Pt er hun avdelingsleder ved Blaafarveverket på Modum. Les mer på wikipedia
Hun har tidligere vært aktiv blogger på vgb.no, og blogger fortsatt på andre portaler. Foruten sine romaner har hun utgitt diktsamlinger på Trondheimsforlaget Craft & Chiron. Forlaget ble drevet av henne selv og Ann-Lill Grendahl Elshaug (Lilly Craft).

Vil du lese i Forfatterens blogg om boka, kan du gjøre det HER

Åslaug i Bokogpalett har også blogget om boka.
* Her har Beathes Bokhylle skrevet om boka. (18.07.13)

Takk til Juritzen for leseeksemplaret.
Gunn Marit Nisja: Porselenspiken 267 s

Juritzen , - utgis september 2013

14 kommentarer:

 1. Klar og fin omtale, Anita.

  SvarSlett
 2. Hm.., trur eg må skaffa meg 'Naken i hijab'.

  SvarSlett
 3. Så fin omtale :) Høres ut som en bok jeg hadde likt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk , så hyggelig. Ja da har du noe å se frem til.:)

   Slett
 4. Tusen takk for omtale, Artemisia! Gjennomtenkt og begrunnet, da vet jeg at du mener det med godordene, og så litt jeg kan lære av til senere også ;) Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du satt pris på det. :) Jeg ønsker å være ærlig, og ser ingen grunn til bare å strø om meg med superlativer, siden min hjerne også noen ganger har en påtrengende kritisk side. Men det er jo ikke sikkert at andre leser boka likt og mener det samme som meg.
   Det skulle jo bare mangle om det ikke var noe forbedringspotensiale hos en fersk forfatter.. Historien sitter enda igjen i meg, og jeg går og tenker på Kristin og Marta- ikke dårlig bare det. :) Klem tilbake og lykke til!

   Slett
 5. Nå ser jeg frem til å lese denne, takk for fin omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig Tine. Takk skal DU ha.:)

   Slett
 6. "Naken i hijab" har jeg ikke lest ennå, men når andreboken er så bra tyder det på en forfatter det er verdt å få med seg og jeg har satt debutboken opp på leselisten. Godt skrevet, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Melusine.:) Fint at du sjekker ut bøkene hennes ja.:)

   Slett
 7. Ser at jeg ikke har kommentert. Ble akkurat ferdig med boken og jeg er enig med deg i din beskrivelse av den, en noe treg start men så tok det seg kraftig opp. Fin omtale,Anita:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha- da er vi ganske enige om den- er likevel spent på din omtale.:)

   Slett