tirsdag 9. juli 2013

Boken på vent (40) : Just Kids

Hei! Ny tirsdag, ny titt i bokhylla etter nye bøker vi ikke har lest. Og det er da noe å ta av fortsatt, gitt.. Siden Beathe nå velger engelsk, så ble jeg inspirert til å finne en av det samme. Jeg har ikke så mye ulest engelsk skjønnlitteratur i hylla, selv om jeg har som mål å lese mer engelsk. Det jeg har lest av engelsk er mest fakta- og fagrelatert og det er jo noe annet da. Patti Smiths Just Kids kjøpte jeg på engelsk på Platekompaniet i Oslo for over et år siden, og fikk den faktisk signert i Trondheim da hun var her i forbindelse med en konsert (som jeg var på, seff) , i august i fjor. Selvfølgelig skulle jeg ha lest denne for lenge siden, og ikke tror jeg den er noe vanskelig å lese heller.. nuvel. (man har vel ei dørstokkmil når det gjelder engelsk...)


Forlaget sier dette om boka (på nynorsk):

Året er 1967. Verda står på kanten av ei ny tid. Eit tilfeldig møte i Brooklyn fører to unge menneske inn på ein livsveg med kunst og lidenskap. Patti Smith ville bli poet og kunstnar, og Robert Mapplethorpe ville utfordre fotokunsten. Bundne saman i uskuld og entusiasme reiste dei på kryss og tvers av byen, frå Coney Island til 42nd Street, og etter kvart til det berømte runde bordet på nattklubben Max’s Kansas City, der Andy Warhol heldt hoff. I 1969 slo paret seg ned på Chelsea Hotel.
Just Kids er ei varm og inderleg kjærleiksforteljing frå Smith til hennar elska venn Mapplethorpe, men boka er også eit unikt tidsdokument. Smith gir ei levande skildring av New Yorks avantgardistiske og spennande kulturliv i byrjinga av 70-talet. Her møter vi forfattarar, musikarar og kunstnarar som har påverka ein heil generasjon og sett avtrykk langt utanfor New Yorks grenser. I omgangskretsen var Sam Shepard, Janis Joplin, Jim Morrison, Andy Warhol, Bob Dylan, William Burroughs og mange fleire.


Ja, den er oversatt til nynorsk også, på Samlaget. 

Tøffe Patti. Jeg digget henne som ung- Because the night belongs to lovers og sånn,-- dansing i Strossa, på Samfunnet i Trondheim , dancing barfoot, osv..  Jeg digger henne som moden kvinne.

Tøfft å se henne på konsert i fjor, going on, going strong, ingen avdanka dame der i gården, nei. Leser også hennes Woolgathering for tiden, på nynorsk- engelsk- . Poetisk, smakfullt.Vil du lese om flere ventebøker, ta en titt inn til Beathe da vel.:)
22 kommentarer:

 1. Jeg fikk en cd av min kusine en gang, av Pattie Smith, men det tok aldri helt av. Kanskje jeg skal finne frem den når vi kommer hjem? :) Just Kids høres ut som en bok jeg ville lese.
  Er enig med deg om den dørstokkmila når det gjelder å lese på engelsk, har en på planen nå, men grep den på norsk først.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det vil jo kreve mer konsentasjon for å oversette i hodet, når man lese engelsk, så norsk er jo lettest for de aller fleste.
   Boka Just Kids tror jeg er fin uanvhengig om man er Patti-fan eller ikke.

   Slett
 2. Denne har jeg lest om før, men ikke gjort noe mer med det. Nå kan det hende den havner på høstlista mi, som enda ikke er satt opp. Alt til sin tid

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kanskje du også får lest den da?

   Slett
 3. Jeg leser titt og ofte på engelsk, men det er vel som oftest "lett" litteratur. Har ikke lest så mye "tungt" på engelsk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vel det de fleste gjør hvis de leser engelsk.. og ikke studerer for da blir de jo vant til å lese engelske fagbøker som regel..

   Slett
 4. Har aldri hørt noe av Patti Smith, men merker at jeg ble litt nysgjerrig så kanskje jeg må notere meg denne for lesing i høst/vinter? Spent på filmen du så i går også jeg...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kanskje det? Samlesingsprosjekt kanskje?
   Filmen var kjempespennende den-- omtale kommer.:)

   Slett
 5. Jeg har helt sikkert hørt noe av Patti Smith uten at jeg kan komme på noe i farten, men som Beathe ble jeg også nysgjerrig. Spesielt etter at du skrev om den poesi-boken du leser :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig.--- Ja hun er en spesiell kunstner Patti.:)

   Slett
 6. Kjenner flere som elsker musikken hennes, og jeg er faktisk ikke sikker på om jeg noen gang har hørt noe av henne.
  For deg som liker musikken og har vært på sikkert flere konserter med henne så må jo denne boka være en perle, og det med å lese på engelsk går som regel lettere enn vi tror :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Flere konserter med Patti har jeg ikke vært på-- vet ikke om hun hadde noen konserter her i unge dager.. muligens på Roskilde eller festivaler ute i Europa som jeg var avskåret fra..
   Hun var nettopp i Oslo, forresten..

   Slett
 7. åh denne har eg bladd litt i :) og woolgathering skal eg definitivt lese !

  SvarSlett
 8. Ja!!! Denne har eg lagt merke til tidlegare og har definitivt lyst til å lesa boka ein gong.

  Patti Smith og 'Because the night' minner meg om russetid og ungdomstid, og om Nattrock på NRK - på slutten av 70-talet. Eg har LP'en 'Easter' - ein plass, den vart spelt ofte den gongen.

  Eg vart i mimremodus og søkte opp 'Because the night' (som Patti skreiv saman med Bruce Springsteen) på Youtube - ei flott - men litt sur - framføring frå 1978: http://www.youtube.com/watch?v=0peTfMOdDoo

  SvarSlett
  Svar
  1. Youtubevideon la jeg også inn på blogginnlegget her i går-- muligens det samme som ditt?
   Ja, Nattrocken på TV husker jeg- så ungdommene skulle holde seg hjemme og ikke dra ut gatene og bråke og feste..spesielt natt til 1.mai da.
   Jeg har Wave på vinyl i alle fall..

   Slett
 9. Så bra det kommer filmomtale, er nysgjerrig på dommen:) Patti Smith må jeg nok å ha hørt litt på uten å vite at det var henne for denne sangen kjente jeg godt igjen. Ikke dum bok å lese hvis man er fan. Kos deg med boken når den tid kommer. Den engelske dørstokken er ikke lett å komme over, har erfaring på område. Har bare lest en bok på engelsk i år, alt for lite:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den ligger her på bloggen den Isabella.:)
   Takk skal du ha- og kos deg du og.:)

   Slett
 10. Jeg er ikke flink til å velge bøker på engelsk. Har som mål å gjøre det i sommer for å friske opp engelsken min, da jeg skal ta imot en familie i barnehagen til høsten hvor engelsk kan bli nyttig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sikkert en fin måte å lære seg engelsk bedre på:) lykke til;)

   Slett
 11. Ja, Patti er ei kul dame og Just Kids er ei finfin bok!

  SvarSlett