tirsdag 20. mai 2014

Boken på vent (77 ): Olavs draumar og Kveldsvævd av Jon Fosse

Jeg har startet på Andvake av Jon Fosse. Så vidt. Det er ei flis av ei bok, men når den leses sent på senga går det trått likevel . Det er to bøker til i denne serien, Olavs draumar og Kveldsvævd, så de er mine bøker på vent i dag. Olavs draumar har jeg lånt på biblioteket, sammen med Andvake, så de må jeg få lest ut snart. Kveldsvævd fikk jeg av forlaget, så den leses naturligvis til slutt. Såfremt jeg liker de to første.


Her er forlagets omtale av bøkene:


Olavs draumar:

Olavs draumar er ei draumelik, urovekkjande og klaustrofobisk forteljing, mest som ei bibelsk likning. Med sitt enkle og ladde språk skapar Fosse ei lysande skildring av kjærleiken mellom dei to unge.
Alida og Asle kom i Andvake til Bjørgvin der ho fødde eit barn. I Olavs draumar forlèt dei byen, men Asle, som no vel å kalla seg for Olav, vil dra attende til Bjørgvin for å kjøpa ei gåve til Alida. Men det går ikkje slik han drøymer om.
Mer HER


Kveldsvævd:

Kveldsvævd er ein frittståande oppfølgjar til Andvake og Olavs draumar. Her møter vi gamle Ales, dotter til Alida. Gjennom henne får vi vite korleis det gjekk med Alida og Asle, paret som ofra samvitet for kjærleiken. Asle vart hengd i Bjørgvin. Alida og den vesle sonen Sigvald følgjer sambygdingen Åsleik tilbake til Dylgja, staden Asle og Alida ein gong reiste frå.

… og Alida tenkjer at ho og Asle framleis er kjærastar, dei er med kvarandre, han med henne, ho med han, han i henne, tenkjer Alida og ho ser utover mot havet og på himmelen ser ho Asle, ho ser at himmelen er Asle, og ho merkar vinden og vinden er Asle, han er der, han er vinden, om han ikkje finst, er han der likevel … Les mer HERVil du lese om flere boktips ta en titt inn i Beathes bokhylle da vel! Ha en fin tirsdag!

14 kommentarer:

 1. Dette er heftige greier, i alle fall for meg. Så "Vakkert" av forfatteren på teateret i vår, uten at jeg ble mer begeistret. http://tinesundal.blogspot.no/2014/04/lillelab-vakkert-av-jon-fosse-pa.html (hvis du vil se) Spent på å høre mer om dine erfaringer med disse bøkene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, disse har jo handling fra Bjørgvin, og så er det nynorsk, men ikke vanskelig å lese i det hele tatt, Tine.:) Takk for link.

   Slett
 2. Jeg skrev nettopp oppgave om ett av Jon Fosse sine dikt. Jeg ble fullstendig hektet på forfatteren:

  EIN STILLE VIND

  ein vind går igjennom livet
  og andar stille rørsle

  han seier det finst ei stille
  open for deg og for meg

  han seier det finst ei redsle
  som ikkje gjer oss redde

  han seier det finst ein lagnad
  og lagnaden er stille

  :-) Nyt Fosse!

  SvarSlett
 3. Så nydelig, vakkert! Takk Marianne.:)

  SvarSlett
 4. Har ikke lest noe av Fosse før, men har vært på nippen til å bestille en bok av ham flere ganger men så har jeg alltid valgt noe annet i stedet. Neste gang må jeg gi han en sjanse tror jeg, spent på å høre hva du syntes om boken. Ha en fin kveld, Anita:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fosse går nok for å være høylitterær og dermed tung? Men ut fra det jeg har lest så er han ikke tung å lese i alle fall… Mest kjent er han vel for sine teaterstykker kanskje..Og du som er fra Bergen, må lese disse vet du-. her handler det jo fra gamle Bjørgvin.;) Takk, selv.:)

   Slett
 5. Ikke lest noe av forfatteren. Takk for tipset

  SvarSlett
 6. Åhhh...heldig er du som nett har starta på desse bøkene. Eg har heldigvis "Kveldsvævd" tilgode og likte dei to første veldig godt! Kos deg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Jeg leste ferdig alle tre i dag Aina. Jeg måtte bare lese Kveldsvævd også for å høre hvordan det gikk med Alida og Asle-- Sterk trilogi dette.:)

   Slett
 7. Jeg har virkelig lyst til å lese mer av Jon Fosse. Han har så vakkert språk, vel, i det lille jeg har lest. Håper du vil kose deg med denne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var spesielt, vakkert, trist, alt..mystisk, og det ga noe å tygge på , tenke over etterpå. (som du skjønner leste jeg dem ferdig i dag)

   Slett
 8. Ååå de bøkene virker vakre. Kos deg med lesningen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, takk for det. Nå er de ferdigleste og blogget om.:)

   Slett