torsdag 29. mai 2014

Jordmoren fra Venezia av Roberta Rich

Jeg er i en litterær Italiastim for tiden. Etter å ha lest Marina Fioratos En bønn for Venezia, ville jeg ha mer av Venezia og fant Jordmoren fra Venezia i hylla mi. Bøkene har noen fellestrekk tidsmessig.  Vi er nå på 1600-tallet, mens Fioratos bok startet medio 1500-tallet. I Jordmoren fra Venezia får vi også møte pesten, og de konfliktfylte forholdene mellom forskjellige religiøse grupper. Mens det i En bønn for Venezia sto mellom tyrkerne og venetianerne, møter vi i Jordmoren fra Venezia fiendskapet mellom jøder og kristne i datidens Venezia.  Jøder og muslimer, derimot, skal vi få se at kan ha gode relasjoner seg i mellom. Bokomslaget viser som i den andre boka, en kvinne. Mens den forrige hadde en kjole med et kvart hode, så har denne en kjole med hode, dog med bakhode og rygg til. Kanskje de ikke hadde lov å vise ansikt i datidens Venezia? Er det kanskje her masketradisjonen i Venezia kommer fra? Vel, - om boka sier noe om akkurat det, kan jeg ikke love.


Litt om handlingen:
Hannah er en jødisk jordmor i Venezia. Hun bor som mange andre jøder i Ghetto Nuovo. Hun er kjent i byen for sin dyktighet. Hennes mann Isaac Levi er solgt som slave på Malta. En greve trygler Hannah om å hjelpe sin kone med en vanskelig fødsel. Hannah har som jøde ikke lov å hjelpe kristne. I sin desperasjon etter å få løslatt sin mann, sier hun ja til oppdraget for en klekkelig sum.  Hvis hun redder arvingen får hun pengene og beskyttelse, hvis ikke står hun i fare både for seg selv og sitt folk. Greven har også fiender i sitt hus, og det er duket for mange konflikter og trusler. Hannah er også i posisjon til å bli anklaget inn for inkvisisjonen for hekserier for sitt virke som jordmor.

Romanen er veldig lettlest. Det tok meg en ca en time å lese 100 sider, men så er det lite tekst per side. Boka er i format mer som en serieroman. Jeg får også en serieromanfølelse av å lese boka. Den er spekket med konflikter, romantikk, lengsel, hevn, trusler, drap, død og liv. Så noen litterær høydare er den ikke. Men forfatteren har gjort hjemmeleksa si i forhold til historie. I et etterord sier hun også noe om dette. Jordmoren er fiktiv, også fødselsskjeene hun bruker, men konflikten mellom religiøse grupperinger i Venezia på den tiden var reel, så også pesten. Boka inneholder faktiske opplysninger om jødiske skikker og ritualer. Og det er vel de historiske  og religiøse forhold, samt at handlingen primært foregår i Venezia, som gjør at jeg orker å lese denne ferdig. Selv om handlingen forsåvidt drives fremover, og jeg vil vite hva som skjer med personene, veksler engasjementet mitt i forhold til dette. Store deler av handlingen er ganske forutsigbar.

Men alt i alt, en grei nok underholdningsroman for late varme dager, eller du vil ha noe lett å lese. Og skal du til, eller har du nettopp vært i Venezia, kan dette være et kjekt reisefølge.

Boka fikk jeg fra Juritzen , en sommergave med serien Reisefølge.

Mer om boka HER

Andre som har blogget om boka:
Ninaforfatter - har irritert seg over slurv, men er er enig med meg ang det positive med boka
Leserommet - liker boka og ønsker seg en oppfølger
… noen flere finnes hvis du foretar et googlesøk..

Forfatteren, Roberta Rich, f - 46, har jobbet mange år som familieadvokat, men har de siste årene viet sin tid til å skrive. Jordmoren i Venezia er hennes debutroman. Hennes hjemmeside HER . Her leser jeg at Jordmoren i Venezia har en oppfølger.Foto: straight.com


Roberta Rich: Jordmoren fra Venezia, 391 s
Juritzen , Reisefølgeserie 2013

6 kommentarer:

 1. Du har jo laget det et riktig fint sommerprosjekt. Jeg elsker bøker med handling fra Italia, og har lest en hel haug av dem. Denne også, og jeg likte den veldig godt. Har med meg 4 bøker på ferie på Snåsa, og leste ferdig en i dag. Stål ligger på lur i skapet, og skal påbegynnes snarest. Håper du har det fint i solen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest end el , jeg også.. Nå var det Venezia som fristet mest, mens Stål og andre bøker som sier noe om det moderne Italia, har jeg lenge ønsket å lese mer av. Jeg har vel noen på vent her også. Roma, blant annet- om Roma bakom/under turistløypa.. Men nå; STÅl i vett og armer.;) Kos deg på Snåsa, i sola.:)

   Slett
 2. Begge deto er bøker jeg kunne tenkt meg å lese. Men som dessverre har havnet langt bak på leselisten. Nå har jeg klart å ta for mange bøker med meg hjem fra jobb igjen! Så neste uke bør det helst bli mye sol og lesetid :-) Ha en fin dag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fort gjort med for mange bøker som hoper seg opp med leselysten.:) Ha en fin helg du også.:)

   Slett
 3. Flott omtale! Jeg likte denne boka kjempegodt, og forfatteren har faktisk skrevet en oppfølger. Den finnes imidlertid bare på engelsk så vidt jeg vet, men kanskje kommer den også på norsk! God helg fra Anette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Anette! Ja, jeg så at det har kommet en oppfølger, på engelsk. Hun skriver om den på hjemmesiden sin. Vet ikke om jeg bryr meg om å lese den, men kanskje… de er da i Konstantinopel, og det er jo også en spennende by, som jeg ønsker å besøke en dag.:) God helg du også.:)

   Slett