onsdag 1. mai 2019

Salvador Dali`. Moshonistas biografilesesirkel. April- 19.

Jeg har lest en biografi om multikunstneren Salvador Dali`i forbindelse med Moshonistas biografilesesirkel i april. Boka kjøpte jeg da jeg var i Dali`s hjem i Cadaques/Portlligat og Theathre-Museum i Figueres september- 18. Jeg kjøpte denne samt en bok med hans viktigste arbeider og stilperioder, i museumsbutikken. Det hadde vært fint å ha lest disse før jeg var der, for å forstå mer av bakgrunnen for bildene, men det er ok å lese seg opp i ettertid også. Å besøke Dali`s hjem og teater-museumet han selv lagde som kronen på verket i sin lange karriere gjorde inntrykk på meg. Boka var også helt grei å lese, en forholdsvis nøktern biografi om hans mangfoldige og spennende liv og karriere.


Kategorien for aprils biografisirkel er Funny.
Som alltid når jeg skal finne en bio til aktuell kategori er spørsmålet: Hva har jeg i hylla som kan passe? Jeg hadde en biografi om artisten Adele- hun skal jo være morsom, og så hadde jeg den om Dali`. Jeg hadde mer lyst til å lese om Dali`så da ble den den, selv om den var på engelsk. Riktignok var den 160 sider lange boka også rikt illustrert, så det bød ikke på store vanskeligheter eller mye tidsbruk akkurat. Sånn passe egentlig. Boka er ikke enkel, selv om den er kort. Den er tettpakket med informasjon og har en god og strukturert inndeling i de viktige periodene i livet hans. Boka er også ganske godt skrevet, slik en god tekstforfatter skriver uten å utbrodere for mye. Boka er en av flere i serie om spanske kunstnere og museum/gallerier, som Antoni Gaudi, Pablo Picasso, Joan Miro`og Salvador Dali` og gis ut i flere språk.  (Mer om serien på Dosde.com )

Dali`er jo morsom, i alle fall bærer kunsten hans og bildene av ham preg av det. Hvordan han var privat og mellommenneskelig visste jeg ikke noe særlig om før jeg leste denne boka, selv om jeg fikk et lite inntrykk da jeg var i Spania/Catalonia sist høst. Det som gjorde mest inntrykk på meg var hans lange kjærlighetsforhold til Gala, som han møtte i tyveårene og ble vilt forelsket i. Hun var hans muse, hans livs kjærlighet og har stått som modell for et uvisst antall av hans bilder.  Hun var ti år eldre enn ham.


Dali`og Gala samt noen fiskere i Portlligat.

Han møtte henne da han reiste til Paris etter kunstutdanningen i Madrid og ble kjent med flere kunsterkolleger, bohemer (sent 20-tall/ tidlig 30-tall). Hun var da gift med Paul Eluard, en fransk poet og surrealist. Han og Gala hadde et åpent forhold så han brydde seg ikke så mye om at hun var stadig mer sammen med Dali`. Ikke i starten i alle fall, skjønt det fremkommer at det ble noen vanskeligheter etterhvert, uten at det blir utbrodert i boka.
Gala ble med Dali`overalt, de ble uadskillelige. Etter noen år giftet de seg sivilt, da Gala ble skilt fra Eluard.

Barndom/oppvekst/familieforhold:
Salvador Dali` ble født 11.mai 1904 i Figueres i Catalonia, nord for Barcelona.(ca 14 mil, raskeste rute. Ca 2 timer med tog/buss)
Han kom til verden 9 måneder og 10 dager etter at hans bror, foreldrenes førstefødte, døde like før sin toårs-dag. Han het også Salvador. (akkurat det samme som med Vincent van Gogh, født etter en død bror med samme navn)
Dali`var et elsket barn, han fikk masse oppmerksomhet, foreldrene ga ham alt. Hans far, Salvador Dali`Cusi hadde god sosial posisjon og var en streng og myndig mann, notar av yrke. Moren Felicipia var opprinnelig fra Barcelona og kom fra en artistisk familie. De hadde god økonomi, en middelklassefamilie. Moren dyrket fram sønnens kunsteriske evner.
Lille Salvador viste tidlig en stor fantasi og en grenseløs nysgjerrighet og kreativitet. Han var flink på skolen, men sånn passe interessert i en del fag. Han fikk ikke sitte ved vinduet fordi han da bare satt og så ut og drømte seg bort. Han gikk på tegneskole som liten.
i 1908 ble søsteren Anna Maria født, men det førte ikke til at lille Salvador ble skjøvet fra rampelyset. Dali har selv sagt i voksen alder, at han ble elsket for mye.
Mye tyder på at han ble ganske bortskjemt. Han var også introvert som type, og kunne være ganske sky i forhold til andre mennesker.
Da Dali`var 14 år døde hans mor av brystkreft, og det gikk fort. Dali` sørget hardt over dette og det satt nok sine spor.

Dali`ville bare en ting og det var å bli kunstner, maler. Han fikk lov til det av sin far, men måtte ta kunstutdannelse.  I sine unge studentår var Dali`ganske opposisjonell og han fikk også sågar skylden for et opprør på skolen i Madrid og ble utvist et år. Han kom tilbake etter dette og fullførte. Han synes ikke han lærte noe av de konservative lærerne og ønsket å utvikle ny moderne kunst.
Han ble tidlig sett på som et stort talent og som ganske ung solgte han ut sin første utstilling, og slik fortsatte det i årene som kom.

Han ble god venn med poeten Lorca, som var homofil, men det gikk aldri ut over det langvarige vennskapet selv om Lorca hadde slike følelser for Dali`. Det står ingenting om at Dali`selv eksperimenterte med slike følelser, det virker som han var rett gjennom heterofil og ganske så trofast mot de kjærester han hadde, også før Gala kom inn i bildet.
Først på slutten av livet står det noe om at Gala og Dali`hadde andre forhold på si, da mest Gala som hadde behov for seksuelle utskeielser. Dali`virket mer avholdende slik. Han gjorde sågar nummer ut av det  på et tidspunkt. At han likte å pirre damene/Gala til bristepunktet, men ikke fullføre akten.Herrer med hatt. Unge Dali`med sine kunstnervenner, surrealistene. Herrer med bart.

Kunsten/karrieren/reisene:
Dali`måtte få hjelp av sine mer taleføre venner for å få til et med salg og innpass her og der, og gode venner hadde han, kunsten hans talte for seg selv. Han ble en av surrealistene i Paris, men utviklet sin egen stil.  Han lærte av både Picasso og Miro`. Han var også fascinert av Gaudi.
I løpet av livet endret Dali`stilretninger og gikk bort fra surrealismen. Han ble preget av både førkrigstiden, krigen og etterkrigstidens Spania.  Før andre verdenskrig uttalte han seg sterkt kritisk til Francos regime. Dali` hellet som ung politisk til venstresiden, selv om han alltid sa han var apolitisk, men rebell og opprørsk kunne han være. Mer som en kunstneranarkisk, kanskje?
Etter noen suksessfulle år i Spania og Frankrike, prøvde han seg i New York og det ble også suksess. Han dro tilbake til USA flere ganger . Da krigen gjorde sitt inntog i Frankrike og Spania valgte han å flykte til USA som mange andre. Den eneste muligheten til å komme seg ut av Europa da, var via Portugal. I noen år bodde han i USA sammen med Gala, før han returnerte til Spania i 1948.
I løpet av tiden i USA prøvde han seg på film, blant annet med Alfred Hitchcock og Walt Disney, og han skrev en selvbiografi, The Secret Life of Salvador Dali` som solgte bra. Han skrev også romaner.
Han var ikke så nøye med sannheten, han la til og dikta opp litt om barndommen og han trakk fra en del ting.

Dali` ble etterhvert en kløpper til å iscenesette seg selv og lærte seg alle triksene for å få mediaomtale. Han bygde opp sitt eget image. På tross av sin skyhet, var dette noe han så seg nødt til i årene som kom. Det var mye teater, glam, sjokkerende opptredener og ville store fester og kostymeball.  Det tok også tid før han tjent penger på kunsten sin, og de tøffe etterkrigsårene var det veldig vanskelige. Tidlig i karrieren ble han tildels forsørget av sin far, men på et tidspunkt kom de i konflikt og det ble fullstendig brudd. Faren skrev om testamentet slik at Dali` ikke fikk noe. Søsteren Anna Maria skrev også en biografi som gjorde Dali` fly forbanna, fordi hun påsto at ekteskapet med Gala gjorde broren til en aggressiv person og en despot. Salvador Dali`as seen by his sister kom i 1949, da Gala og Dali`var i New York en tur. Hun skildret oppveksten og forholdet til broren og mente at Dali`s egen selvbiografi var en idyllisk beskrivelse av virkeligheten som ikke stemte. (biotips til neste runde: family;))

Dali`hadde også sitt å stri med psykisk. Han hadde sine fobier og til tider paranoide trekk, særlig i eldre alder. Etter krigen begynte han å uttale seg positivt om Franco. Det var nok ganske kalkulert fordi han ellers ville få trøbbel da han ville vende tilbake til Spania, siden han uttalte seg kritisk før krigen. Men han fortsatte med det, og Franco selv hadde god nytte av at den berømte kunstneren nå sin side. Spania slet økonomisk etter krigen, som så mange europeiske land, og det var heller ikke lett for Dali`å selge bilder, så han tok flere turer til USA. Imidlertid hevdet Dali`stadig at han var apolitisk, selv om han kunne uttale seg positivt om Francos regime. Ved Francos død, og det skulle være nyvalg, ble det atter vanskelig for ham, men han rodde seg gjennom det også.
Dali`gikk inn i en ny stilperiode-  nuclear-mystical, og kastet surrealismen på båten. Han ble opprørt av Hiroshimabomben, og ble inspirert av dette i kunsten sin. Han gikk også inn i en slags religiøs periode og fikk audiens hos Paven to ganger. Han ønsket at Gala og han kunne gifte seg katolsk, men det gikk ikke siden hennes eks-mann fortsatt levde. Da han døde, kunne de gifte seg på nytt, i kirken.

Livsverket til Dali ble Teatro-museo i  Figueres, byen han ble født i og vokste opp i. Han fikk støtte av byen, men det kostet enormt og tok sin tid å få finansiert. Han eksperimenterte med Holograms, og hele teateret er et slags multimediashow med tradisjonelt galleri, utstillinger og mye rart. Anbefales!

Etter bruddet med faren fikk han ikke bo i sommerhuset deres i Cadaques. Han kjøpte en gammel fiskerhytte i Portlligat som han etterhvert bygde om til et gedigent flott hus som i dag er et slags museum. Det er kjempespesielt med en stor hage og mye av Dali`s særegne kunst, atelier, rommene de levde i, må besøkes når man er på de kanter.
For ordens skyld: Dali`og faren ble forsont etterhvert.

Da de ble eldre, ønsket Gala et eget hus, og han kjøpte et hus, et gammelt slott til henne i Pubol som de fikk ordnet i stand. Han kunne besøke henne der etter avtale. Da var hun 70 år, og Dali` 60. Før dette datet Gala yngre menn. Da hun var 68 hadde hun et fire år langt elskerforhold til en mann på 22, noe Dali`synes var helt greit. Han datet en ung modell, Amanda Lear, som bodde hos dem i Portlligat en periode, men de hevdet at det aldri var noe seksuelt mellom dem.
Gala døde i huset i Pubol da hun var 87 år, den 10. juni 1982 etter et fall i badekaret hvor hun brakk lårbenet. 52 års samliv var over. Dali`gikk inn i en dyp depresjon etter hennes død, og sluttet etterhvert å male. Han spiste ikke, drakk minimalt, lå mye, men levde en del år til. Salvador Dali`døde 23. januar 1989 da han var 84 år.  Han lå og hørte på opera og døde av hjerteinfarkt. Han brukte mye medisiner før dette, mye var overdrevet fordi han hadde så mange fobier.

Dali`var det man kalte en komplett kunstner. Han malte, laget skulpturer, skrev bøker, lagde film, multimediashow, designet klær og smykker med mer. Han ble født til det. Og en kan vel ikke si annet at han var ganske artig.:)


Funny:


Dali`hadde mange rare påfunn. Han ønsket å lage en parade ifb med en utstilling, med levende elefanter, men måtte til slutt nøye seg med en i papp.På vei opp ei hotelltrapp med gave til Gala, en utstoppet hest. Denne fikk plass i hennes hus i Pubol etter dette. Hesten veide 400 kilo og rommet lå i femte etasje, uten heis. (begynnende stormannsgalskap?)En megabig baguette som Dali`lagde til en eller annen tilstelning.Et av mange kostymeball. Dali`og Gala.Dali`i yngre år, på telttur med hatt.
Endelig med en levende elefant.Under: Jeg er en astronaut, jeg er en astronaut..

(bildene er fra boka)

Jeg hadde planlagt å lage blogginnlegg fra Portlligat og Figueres etter at jeg var der, men det er enda ikke gjort. Jeg må få gjort det en gang, da linker jeg det inn her sånn småningom.

Mens vi venter, her er er noen bilder fra eiendommen i Portlligat og et av teater-museum i Figueres:Inne i hagen.Soverommet til Dali`og Gala.Utenfor eiendommen.

Inne i den eiendommelige eiendommen. t.h: I inngangspartiet i Teatro-Museo i Figueres. Selfie.Bøkene jeg kjøpte.


Flere blogginnlegg om artige biografier i Moshonistas biografilesesirkel her

Om Dalì på wiki her (engelsk versjon, siden den norske ikke er helt korrekt ift noen fakta/år bl.a. når det gjelder brorens død)

Linker til: Dali Teatro-museo og Portlligat  (også til Pubol som man kan besøke)


The illustrated biography of Salvador Dali, 160 s
2018 dosde.com Barcelona
Kjøpt 


4 kommentarer:

 1. Visste ingenting annet om Dali på forhånd enn navn og nasjonalitet. Nå vet jeg alt. Også at han hadde en vakker blå seng. Gala høres ut som en interessant kvinne. Og innlegget var vel verdt å vente på.

  (See, det lønner seg med litt avkoblende krim og påskefri -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Vakker seng, og du skulle ha sett badet til Gala, det var elegant og mye! Tror jeg har bilde av det, men det får komme i eget blogginnlegg når det kommer. Hun var nok en interessant kvinne, hvis oppgave var å være sin manns muse. Noen annen jobb hadde hun ikke, men det var vel nok å bidra til å bestyre Dali`s karriere. Business hadde hun visst talent for.

   I en større biografi kunne man sikkert ha fått vite mer, mer utbrodert om relasjonelle forhold feks, om følelser og tanker, om forholdet til Franco, (den "snuoperasjonen" etter krigen som han fikk veldig mye kritikk for, da surrealistene og de gamle venstrevridde vennene for siste gang vendte ham ryggen) om men jeg synes denne også ga en del.

   Takk takk.:)

   Slett
 2. Å ja, jeg har også vært i Figueres. litt av sted som imponerte meg. elsker Salvador Dali sitt galskap!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er det ikke herlig:) Kunne gjerne tenkt meg flere turer dit.

   Slett