mandag 6. mai 2019

Diktsirkel mai-19: Kjærlighet, natur, politikk, sorg


Er dere klare for ny diktsirkel? Jeg håper det. Selv har jeg funnet frem et par bøker jeg kan tenke meg å lese. Hva med deg?


Om kategorien for mai har jeg skrevet følgende:
Levende norske lyrikere som profilerer seg på dikt innenfor et eller flere av disse temaene:
NATUR, POLITIKK, KJÆRLIGHET ELLER SORG.

I innlegget skal det komme frem hvordan vedkommende profilerer seg på denne type dikt.


Jeg ser at dette kanskje kan være litt utfordrende, så jeg godtar at dere velger en bok hvor poeten skriver om et av disse temaene i stor grad. Da tror jeg det blir enklere å finne noe.

Selv ønsker jeg å lese den siste boka til Kristian Bergquist som heter "Jeg klarer det ikke alene", hvor i alle fall mange av diktene handler om natur og kjærlighet eller mangel på sådan. Jeg-et i boka har flytta ut i skogen på hytta, og det er der det foregår, diktene altså.


Skjermdump fra eBokBIb, fra Kristian Bergquist sin nye diktsamling.

Jeg likte hans forrige diktsamling Sitt hos meg. Han skriver enkle dikt, men det er mye bakom. Noen kjenner han kanskje fra instagramkontoen Ren poesi.

Ellers har jeg en samlede-versjon av Nils Chr. Moe- Repstad sine dikt, og der er det noen som kan defineres som politikk. Jeg tenker da i tilfelle å velge samlingen 19 forgiftninger fra 2014. Han skriver fra det nære personlige til politikk og metafysikk. Jeg likte godt hans gedigne verk Wunderkammer . 

Jeg sitter p.t. hjemme med hjemmeeksamen som skal innleveres 13.mai. Jeg håper jeg blir ferdig før det, for det er såå slitsomt å ha dette hengende over seg. En krevende prosess, det er det det er. Jeg har lest en del, notert en del, skrevet litt. Men jeg greier ikke så mange timer i strekk, før jeg må koble av med noe annet.
Jeg kjente det var godt å lete frem disse diktsamlingene, lese litt i dem, så kanskje det er det jeg trenger nå. Mer dikt.

Ellers hører jeg litt lydbok om morgenen (Anders de la Motte, rolig krim), og leser en stor tykk bok om kveldene. Jeg tenkte det var best å ha en tykk bok, slik at jeg ikke trenger å tenke på blogging på en stund, samtidig som jeg slipper å forholde meg til så mange historier som startes og avsluttes.  Det måtte samtidig være noe ganske lettlest, og passe fengende, ikke for spennende krim feks, eller for krevende prosa. 

Jeg fant fram Stillitsen av Donna Tartt, den fenger, og er ikke spesielt krevende å lese. Dessuten en 1001-bok, som skal leses i juni i Elidas 1001-sirkel. Her må man kombinere som best man kan. Leselogistikk. Og den er over 800 sider (mursteinkryss) , derfor har den stått i hylla siden 2014, alt for lenge.  Historien er kjempetragisk. Unge Theo Decker mister sin mor som 13-åring i et terrorangrep på et kunstmuseum som de besøker. Etter sjokket, som er så godt beskrevet, plasseres han hos familien til en skolekamerat, og akkurat nå er han i en vond fase.  Han savner mora si helt vanvittig og er langt nede av sorg. Han har begynt på skolen igjen og det har gått opp for ham at han ikke vet hvor han skal bo etter at skoleåret er ferdig. Besteforeldrene hans vil ikke kan ikke ha ham, og faren er helt utenfor rekkevidde. Kanskje må han i et fosterhjem, eller en ungdomsinstitusjon.
Det blir spennende å følge Theo videre.

Anders de la Mottes Sensommer (Slutet av sommaren på svensk) var fin, men ganske langdryg en god stund. På slutten tok det seg opp veldig og da måtte jeg laste ned eBokBib-versjonen så jeg fikk lest den ferdig i en fei i går kveld. Jeg likte å lese om terapeuten Veronica, som dopet seg i andres sorg for å holde sine egne traumer på avstand, hennes bor politimann Mattias og deres jakt på hva som skjedde med den lille broren Billy som forsvant for mange mange år siden. I morges startet jeg på Høstdåd, med den samme svenske innleseren.  Den er på 16 timer, det er alt for mye, men jeg har gardert meg med en parallell i eBokBib her også. 
Konseptet er det samme, hendelser i fortid som kommer fram i lyset igjen. Denne gangen som en cold case-sak.

Jaja, det var litt om meg for tiden. Kan jo ikke la bloggen ligge helt brakk selv om jeg har hjemmeeksamen heller.


Hva skal du lese? Legg gjerne inn en kommentar under, og link her eller i samlefanen de er linket til over når du har skrevet noe. Du kan også delta uten blogg. Husk at den som linker til min blogg får et lodd for hver gang man deltar og linker i en premietrekning senere på året.  Velkommen til å delta! 


12 kommentarer:

 1. Jeg er ikke klar for dikt.
  Ville bare si lykke til med eksamen, og at jeg er stor fan av Donna Tartt, likte Goldfinch godt, selv om.. vel det kan vi snakke om når du har lest ferdig..

  SvarSlett
  Svar
  1. Så synd. Men veldig glad for at du kommenterer. Det er så dødt i blogglandia for tiden, får helt abstinens.
   Takk for lykkønskinger. Har nettopp blitt ferdig med et grovutkast på 4550 ord, og da er halve jobben gjort, selv om det føles som mye viss-vass. Men da får jeg bruke dagene/kveldene frem til søndag å redigere på. Har ikke mer permisjon nå.
   Er 200 sider inn i Stillitsen , liker den bra. Leste en anmeldelse i VG forleden som sa den tapte seg etter 400 sider. Håper ikke jeg synes det.
   Hørte også 1,5 time på Høstdåd i morges. Tror jeg skal gå meg en tur etter middag og høre en time til. Akkurat nå skinner sola, men man vet ikke når neste snø-og-hagle-kule kommer.
   Lar eksamensoppgaven ligge på hvil nå, til i morgen kveld.

   Slett
 2. Eg er heller ikkje klar for dikt..,
  er berre nett innom for å sei meg enig i at det er litt stille rundt omkring i bokbloggane for tida. Kanskje er det våren, kanskje er det tilfeldig, kanskje er folk opptatt med andre ting, kanskje er folk lei av blogging og kommentering og treng ein pause?

  Lykke til med eksamenskriving. Eg er imponert av at du orkar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skjønner jeg Berit.
   Men det er veldig hyggelig at du kommer innom bloggen og helsar på.:)
   Vet ikke hvorfor det er stadig mer dafft i bloggeland.
   Tusen takk.:) (så vidt jeg orker.. men jeg skal gjennonmøre/fullføre)

   Slett
 3. Jeg har lest dikt, men er ikke klar for omtale riktig enda. Har valgt Gunvor Hofmo, som jeg syns passer godt til utfordringen din. Hadde en trivelig kveld med Ketil Bjørnstad i går, og i dag dro vi, mannen og jeg, til Buvika. Skal feire seksårsdag i helga, og ellers møte en venninne i byen i morgen. Så går turen til Oppdal og hytta, der vi blir til 20.mai. Gleder meg til å komme til fjells! Men kunne tenkt meg litt mer varme. På Smøla har vi våknet til snø hver dag denne uka. Og robotklipperen har vasset i vei, for å nå det voksende graset under snøen.
  Lykke til med eksamen. Tøff du!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra. Det kommer når det kommer. Måneden er enda lang. Gunvor Hofmo har jeg hørt og lest mye om, men ikke noe av, annet enn få sporadiske dikt her og der.
   Så koseliv at Ketil B kom på Smøla en tur da. Ikke like koselig med all den snøen i de siste.
   PÅ Oppdal er det vel bare å spenne på seg skiene. Kos deg der oppe.
   Tusen takk til deg også. Satser på å ha oppgaven ferdig lørdag.

   Slett
 4. Lykke til med hjemmeeksamen, misunner deg ikke den der. Har vært litt avventende til diktsirkelen denne gangen, har ikke en eneste ide til hva jeg kan velge meg. Når du lemper litt på krava kan det være det løsner. Vi er på FINN fra i dag av, og skal ha visning på tirsdag, hvis vi får solgt i en fei er oppmerksomheten min på plass blant bøkene igjen, til dess blir det vasking, maling og pynting til huset er solgt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Tine.:)
   Håper dere får solgt til en god pris.:)
   Håper også du finner noe til diktsirkelen. Det viktigste er å delta, jeg har lavterskel. Du har jo bergenseren Løveid, og de andre to på bildet i innlegget mitt bl.a. Og hva med Ruth Lillegraven? Kanskje du har lest alt av henne, dog.
   Regner med at det skal bli godt å få flyttet, sånt tar mye energi og tid. Lykke til::)

   Slett
 5. Jeg leser en diktsamling av Eli Fossdal Vaage men usikker på om den passer inn i kategorien. Den nyeste til Bergquist er på vei til meg så jeg får se. "Lider" av "alvorlig" lesesperre/ konsentrasjonsvansker for tiden, eller jeg begynner stadig på nye bøker men jeg fullfører dem ikke,og det er meg og ikke bøkene denne gang. Vil derfor være forsiktig med alt som heter "tvang" og har av den grunn avstått fra diverse leseutfordringer.Men om en av de nevnte diktsamlingene passer og jeg får skrevet om dem i mai så hiver jeg meg selvfølgelig med!

  Aner ikke hvordan ståa er i blogglandia om dagene, jeg har knapt nok vært innom noen blogger den siste tiden. Men føler det er aktivitet rundt omkring de få gangene jeg har vært innom uten at jeg kan være 100 % sikker på om dette stemmer.Kanskje det har blitt enda færre som blogger fast,kan det være en årsak? Eller at flere har flyttet "bloggingen" over på insta?... Nei, jeg vet ikke altså...

  Må si meg enig med de andre her, all ære til deg som står på med utdanning og kursing, det er slett ikke alle som hadde orket i tillegg til jobb og annet livet måtte bestå av. Masse lykke til med eksamen, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har merket at du har vært litt "borte" en stund Beathe. Skjønner at engasjementet kan gå i bølger, det er ve naturlig. Håper ikke det så langvarig, da. Slitsomt å streve med konsentrasjonen.

   Finner du en diktsamling som passer litt, så er det mer enn bra nok, hvis du likevel skal skrive om den. Noen ord om boka i kommentarfeltet duger også, hvis bloggvegring oppstår. Som jeg skrev til Tine, jeg har lav terskel.
   Jeg har lest over halve av Bergquist sin nye samling, og liker diktene hans. Fikk den i papir i dag, mye finere å lese papirboka enn på eBokBIb som jeg startet med.

   Aktivitet i bloggeland er det hos noen få, og noen har mer sjelden innlegg. Vet ikke om flere enn før har flytta til insta, ser ikke sånn ut, bortsett fra en jeg har registret som har vært mye der , men lite på blogg i det siste.

   Takk takk, Beathe,-jeg skal gjennomføre dette året med videreutdanning i alle fall, så får vi se videre hva det blir til. Har mer lyst til å lese fritt enn å lese pensum.;)

   Slett
  2. Bøker generelt gjør seg best i papir syntes jeg,men engelske bøker og dikt MÅ være i papir har jeg funnet ut. eBokBib har jeg gitt opp for lenge siden så det skal bli spennende med det nye som skal erstatte appen.

   Ja,det har nok blitt færre bloggere de siste årene og så er det en liten gjeng igjen som holder det gående og jeg håper at det fortsetter fremover også,at blogglandia ikke blir helt lagt brakk. Noe som ville vært synd.

   Men det er kanskje litt naturlig at den yngre garde heller velger insta i stedet for den "gammeldagse" bloggen? Jeg ser at en god del,både tidligere bloggere og andre er veldig aktiv der inne.

   Så nå at det er nesten 3 uker siden det forrige innlegget mitt og jeg tror at det er første gang på de 7,5 årene jeg har blogget at det har gått så lang tid.

   Jaja, uansett så skal jeg (prøve) å bli flinkere til å besøke blogger selv om jeg ikke skriver innlegg selv. Det er alltid kjekt å se hva som rører seg rundt omkring.


   Slett
  3. Bøker er alltid best i papir, synes jeg også, alt det andre er erstatninger/alternativer.
   Skal noe erstatte eBokBib-appen? En annen app? Det blir jo uansett digitalt.

   Samme observasjon som deg ang bokbloggere.
   Insta er mye kjappere, så jeg synes ikke det er det samme, men det er ok det også. I alle fall for å få korte kjappe tips og fine bilder.

   3 uker er lenge til å være deg ja Beathe, men der tar seg vel forhåpentligvis opp en dag. Det merkes godt når aktive bloggere som deg og Tine blir litt "borte" samtidig.

   Slett