Jeg frydet meg når Nina Lykke kom med ny roman for få uker siden. Jeg elsker bøkene hennes. Jeg prøvde å låne boka på biblioteket, men der er det over et års ventetid. Jeg var mer heldig med Bookbites denne gang, og fikk låne lydboka ganske snart. Jeg har også fått PDF fra forlaget, så det ble kombilesing-lytting denne gang. Passet bra siden jeg hadde en lang busstur til Frøya i helga, og da gikk timene på øret med forfatterkarakter Knut unna. Jeg likte også denne boka godt, selv om jeg ikke synes den var like morsom som den forrige. Litt mer alvor her kanskje, litt rammere satire, med den tidligere suksessforfatteren Knut som en heller stakkarslig og ynkelig person.
Hva er det med menns fall i bokhøsten i år?
Forlaget om boka:
Knut er en middelaldrende forfatter som aldri har kommet tilbake på nivå med suksessromanen han skrev tyve år tidligere. Med det siste romanforsøket sitt ville han imøtegå anmeldernes beskyldninger om at han løper den hvite, privilegerte middelklassens ærend, men redaktøren var ikke imponert, og boken kom aldri ut.
Nå er Knut invitert til litteraturfestivalen på Lillehammer, riktignok som stand-in, men likevel. Knuts nabo og eneste omgangsvenn Frank skal få være med og bo gratis på hotellrommet på Breiseth; i det hele tatt har Knut planer om å tyne mest mulig ut av denne festivalen, siden han endelig har fått en slags ny sjanse.
I denne romanen setter Nina Lykke lupen over et miljø hvor alt er lov - hvis man bare holder seg til reglene. For vi er jo ikke her for å ha det morsomt.
Jeg har vært på litteraturfestivalen på Lillehammer noen ganger og det gjorde det ekstra artig å lese denne boka. De stedene Knut befinner seg på til enhver tid, er steder jeg kjenner godt til. Haakon Pub, Maihaugen, festivalteltet, gatene, Hotel Breiseth (har ikke bodd der, men vet at "alle" forfattere bor der). Det skal også Knut gjøre, men om det går som planlagt må du lese boka for å finne ut av.
Før Knut kommer til Lillehammer for å delta i samtale med ekskonas mann Terje og Virkelighetsforfatteren blir vi kjent med ham gjennom slitet med å få ut en ny bok som redaktøren kan godta, samt hans private anliggender, kvinnehistorier, vennskapet med Bengt som har et skjult forhold til en homofil gift pakistaner med mer. Det er en stadig mer frustrert Knut vi møter, er det noen vits i å være forfatter liksom? Hva skal han ellers leve av? Spark til Bokbransjen , kolleger, anmeldere får vi også. Og ikke minst den såkalte virkelighetslitteraturen, og Virkelighetsforfatteren som har blamert Knut i sin siste bok og beskyldt han for #metoo-trakassering. Problemet til Knut er at han husker det helt annerledes, det var hun som bydde seg fra og i ettertid har konstruert en historie som han mener ikke er sann.
Høydepunktet er selvsagt litteraturfestivalen på Lillehammer. Vi vet at det skal skje noe siden han skal møte Virkelighetsforfatteren. Han ser frem til sitt comeback, men har mange bonger og drikker nok litt for mye der han vaser rundt i Lillehammer. Greier han å holde seg edru til samtalen i teltet?
Den som leser får se.
Jeg likte boka som sagt godt. Nina Lykke er ram på samfunnsatire og tar ting på kornet. I denne boka sparkes det i hytt og pine, og det ligger nok under at mye av kritikken kommer fra Nina Lykke selv, i alle fall leser jeg det slik. Mener også at hun har sagt noe om dette i intervjuer. Det er ganske tøfft gjort. Det er ingen garanti for å lykkes, hun kunne like gjerne blitt hudflettet for sine spark, men det har ikke skjedd. Tvert imot har hun også denne gang fått meget gode kritikker og lå på bestselgerlista temmelig kjapt.
Nina Lykke er en fryd å lese. Men denne gangen synes jeg det var en tristere roman enn de andre jeg har lest. Trist i den forstand at Knut er en person det er lett å få medfølelse for, han har det ikke lett. Han er også ganske maktesløs når han blir hengt ut som en sextrakasserenede mann. Uansett om dette er sant eller ikke, vil ikke hans forsøk på å renvaske seg hjelpe. Han prøver, det skal han virkelig ha, men det er nok Virkelighetsforfatteren som blir trodd. Hun hevder at dette er hennes sannhet, når han prøver å fortelle sin versjon. Hva skal man stille opp med når det gjelder hver sin individuelle sannhet?
Lykke gir her et klart spark til det å utlevere virkelige personer i skjønnlitteraturen. Slike saker som dette har vi sett i Sverige og Frankrike, ikke av denne karakter i Norge så vidt jeg vet, bortsett fra på andre områder. (Knausgård , Min kamp, onkel Gunnar feks)
Det er også masse å humre av her, masse god situasjonskomikk i kjent Lykke-stil.
Anbefales!
Andre bloggere:
Andre bøker av Lykke jeg har blogget om:
Nina Lykke: Vi er ikke her for å ha det morsomt, 247 s
Oktober forlag 2022
Lydbok (bookbites)/pdf leseeks fra forlaget
Ja,sant denne var bra? Jeg likte i grunnen denne bedre enn den forrige som jeg syntes gikk litt på repeat til slutt. Storkoste meg med denne og kjekt å få et innblikk i hvordan en litteraturfestival på Lillehammer kan fortone seg.
SvarSlettArtig at både Høyer og Lykke gikk for mannens fall denne høsten. Og det er jo modig å komme med sleivspark til både bokbransje og virkelighetslitteraturen, kunne vel slått begge veier det.
Ser frem til hva du syntes om Faldbakken og Flatland om litt.
Ha en god helg, Anita :-)
Ja, veldig bra!
SlettOgså Jens M Johannessen (Familieverdier) skriver og en manns fall.
Har så vidt begynt på Stakkar på lydbok, men var for ukonsentrert, så jeg må starte på nytt.
Har lyttet til halve Flatland, men det er noe med lydbok og konsentrasjon innimellom. Har boka på Kindle, men merker jeg sliter litt med tørre øyne der også... skjerm er skjerm.
Takk, samme til deg. Er i farta til Trondheim Krimfestival nå:)
Jeg liker hennes bøker og gleder meg til denne, hun har jeg virkelig sans for. God helg!
SvarSlettRam satire kan jeg like, jeg skulle begynne på denne i dag, men skal tilbringe dagen i bil, så det får bli i morgen.
SvarSlettHa en super lørdag Anita!