søndag 5. januar 2014

Sterk roman av Nina Lykke. Oppløsningstendenser. (med smakebit 58)

Nina Lykke er et nytt litterært bekjentskap for meg. Ikke så rart kanskje, da hun kun har gitt ut en novellesamling tidligere. (2010). Etter å ha lest noen interessante og gode anmeldelser av romanen , ble jeg så nysjerrig at jeg bare måtte få tak i denne boka, og den fantes i bokhandelen heldigvis akkurat da jeg ville ha den. Et eksemplar som ventet på meg. 
Etter å ha nilest romanen i ledige stunder siden torsdag kveld, er jeg også begeistret. Den var akkurat så bra, kanskje bedre, enn jeg trodde den var.


Hovedpersonen i Oppløsningstendenser heter Liv. Liv er middelaldrende, litt over 40 år. Midt i livet, midt i sitt livs havari. Liv ble dumpet av sin mangeårige ektemann Anders til fordel for en yngre kvinne, og gikk ganske fort selv inn i et nytt forhold med den livsnyterske Bjørn som elsket å bruke penger og kredittkort. Sammen reiste de mye, spiste og drakk dyrt, handlet dyre klær og sko. Bjørn kollapset en dag og ble innlagt på psykiatrisk. Liv satt igjen med alt for mye gjeld, tvangsauksjon på leiligheten og et liv i ruiner. Hun har flyttet i en kjellerleilighet og lever av 100 kroner dagen. Det blir mye bønner og ris. Liv elsker å drikke seg full, på den måten bedøver hun seg og glemmer for en stund. Hun drikker som en alkoholiker, men enda har hun ikke sunket så dypt som dem. Hun går til psykolog en dag i uka, men bryter aldri ordentlig sammen.  Gratis vin skaffer hun seg på forfatterkvelder og diverse kulturelle arrangement.  Hun har en freelancejobb for et forlag, men mister også den jobben.  Hun sliter også med et vanskelig forhold til sin spesielle og syke mor. Mora lider helt klart av samlemani av typen Hording disorder. Liv har sett TV-programmene om samlerne  og følte seg da ikke så alene, andre har det også slik. Liv er depressiv, men ikke så depressiv som Bjørn som ringer henne stadig vekk fra psykiatrisk og snakker om sine selvmordstanker og andre fæle ting. Hun er heller ikke like manisk som han kan være. Men likevel litt av begge deler.

Oppløsningstendenser er skrevet som en monolog gjennom Liv. Hva Liv gjør, tenker, sier, fortelles i et suggerende tempo, og det blir aldri kjedelig. Men det er ingen lett bok i den forstand at temaet er tungt og alvorlig. Jeg har lest at noen enten flirer seg ihjel av boka, eller synes dette er deprimerende lesing. Jeg humret en del i starten. Det er alltid lett å le av maniske personer som handler aldeles vilt og tillater seg å gjøre masse rare og gærne ting som  vanlige fornuftige folk ikke gjør. Men heisaturen faller som regel ned i en mørkedal, og den er som regel lite lystig. 

Den dagen kommer da konsekvensene må gjøres opp. Regningen skal betales. Manisk depressive/bipolare har en tendens til å kjøre økonomien sin over styr og da kan det ende som her , konkurs, boligen går på tvangsauksjon osv. Det er tøfft å lese om dette. Når det fortelles og skrives så godt om som her. Det er mye galgenhumor her også, det er ikke bare trist. Men alvorlig er det fordi jeg kjenner flere mennesker med bipolare lidelser, jeg kjenner også mennesker nær meg som lider av Hording disorder/samlemani som har gått aldeles over styr, og vet hvor vanskelig det kan være for omgivelsene å leve med. Bipolar mani og samlemani har mye til felles, kanskje er det en del av det samme. 

Lykke skriver med stor innsikt, Liv blir en troverdig person. Liv er også en svært observant person som gjennomskuer folk rundt seg, de spill mennesker spiller. Hun har også stor selvinnsikt, mye av det hun tenker og gjør kan sikkert mange kjenne seg igjen i, selv om det er ting man vanligvis ikke snakker om fordi masker og fasader skal holdes.

Språket er veldig godt, metaforene sterke og direkte.

For eksempel skriver hun dette om sorgen over bruddet med Anders:

"…Jeg møtte aldri noen jeg kjente på disse turene, men jeg forestilte meg at at hadde jeg møtt noen og stoppet for å snakke, og de hadde hatt med seg en hund, ville hunden luktet den tilstanden jeg hadde vært i den dagen Anders kom hjem og sa at han hadde vært utro; en fornemmelse av å bli klemt i stykker inni en kjempeneve, og som om svære vaser av tømmerstokker lå på tvers i brystet. " (s 44)

Om mora:

" Hun hverken rydder eller setter i vindusruter eller får reparert dryppende kraner, men på nattevaktene sitter hun foran datamaskinen nede på alkoholikerhjemmet og finner ting på finn.no, og derfor ser det ut som en blanding av en søppelhaug og en skraphandel her. " (s. 73)

Romanen er full av gode beskrivelser og metaforer, språklige perler, sannheter og innsikter.

Jeg gleder meg virkelig til å lese mer av Nina Lykke og håper på flere skarpe observasjoner av menneskelig skrøpelighet og styrke. For det er det denne boka handler om, et menneske (eller flere) på randen, hennes evne til å gjennomskue og karre seg gjennom livet mot alle odds og komme seg på beina igjen. Om hvordan overleve når alt har gått i dass.

Oppløsningstendenser blir en for meg sterk nominasjonskandidat til Bokbloggerprisen 2013.

Les mer om boka HER

Nina Lykke  (f. 1965) debuterte i 2010 med Orgien, og andre fortellinger, som ble nominert til Ungdommens kritikerpris.

Mer om forfatteren HER

Andre som har blogget om boka:


Anmeldelser i andre medier:


Har du lest eller skrevet om romanen, legg gjerne inn en link i kommentarfeltet.
Nina Lykke: Oppløsningstendenser, 240 s

Forlaget Oktober 2013

----
Jeg deltar også med en smakebit fra denne boka i Maris spalte Smakebit på en søndag i bloggen Flukten fra virkeligheten. Her finner du link til bloggen med smakebitene, ta deg en titt og få mange gode tips om bøker. Ønsker deg en god søndag!
22 kommentarer:

 1. Merkelig nok så liker jeg det jeg leser om denne boka. Jeg er ikke så flink til å lese om mennesker som lider. Men humor hjelper alltid litt på da får man det litt på avstand på samme tid som man aldri slutter å føle alvoret. Blir denne boken blant de nominerte til prisen så skal jeg nok prioritere å få lest den. Tusen takk for de fine smakebiten, Anita! God søndag til deg, godt nytt år og velkommen tilbake til moderlandet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du liker det. Jeg synes dette er en bok som fortjener å bli lest av mange.. den er veldig god, selv om den er tragikomisk, trist, alvorlig, morsom, fandenivoldsk, alt-etter-som. Håper den kommer på shortlista..men jeg vet om bare tre bloggere som har lest den utenom meg. God søndag og takk ::)

   Slett
 2. Veldig bra omtale av en bok som jeg i gårkveld bestemte meg for å lese. Jeg liker godt å lese om vanlige mennesker, og kan anbefale "Som avtalt med legen", den var utrolig sterk. http://tinesundal.blogspot.no/2013/12/som-avtalt-med-legen-av-anne-sigvart.html#comment-form Kos deg med innredning på denne milde vintersøndagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fitn at du fikk lyst å lese denne boka Tina. Men hva mener du med vanlige mennesker i denne sammenhengen? Dette er en roman og vanlige er disse menneskene kanskje ikke.. helt.
   Skal sjekke linken din, takk for det.:)

   Slett
 3. Det låter som en tung bok att läsa, men intressant. Det finns många sorgliga människoöden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den kan være tung hvis man lar seg følelsesmessig berøre av innholdet. Men mest av alt er den interessant, og utrolig godt skrevet.

   Slett
 4. Så flott omtale om den gode boka. Det fortjener den. På en måte opplever jeg at den ufortjent har kommet i skyggen av andre norske bøker som er utgitt i 2013. Hyggelig at du lenker til min blogg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Tone. Ja det gis ut for mange bøker tror jeg, slik at mange perler får alt for lite oppmerksomhet. Det samme synes jeg om Nikolaj Frobenius`Mørke grener.

   Slett
 5. Godt skrevet om boken! Jeg fikk ihvertfall lyst til å lese den så den er notert på tbr listen. Ha en fin søndag videre :)

  SvarSlett
 6. Leste om denne inne hos Nora og bestemte meg da for at denne boken skal jeg lese, og jeg fikk ikke noe mindre lyst etter å ha lest det du skriver om boken. Veldig fint og godt skrevet og tusen takk for smakebitene. Ha en fin søndag,Anita:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Beathe! Tenker du liker denne boka. Takk skal du ha.:)

   Slett
 7. Hørtes ut som en bok jeg også kunne likt, så den må jeg jo notere meg ned. Flott skrevet om boken, ble oppslukt av historien og nysgjerrig:) Dette blir årets første bok jeg noterer ned, gøy!:) Ha en fin søndag videre! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, så bra at du ble nysjerrig Isabella. :)

   Slett
 8. Fint att hitta en bok som man tycker riktigt mycket om. Jag känner inte till den författaren.
  God fortsättning!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er hennes andre bok, så derfor er den vel litt ukjent enda.. Takk skal du ha.:)

   Slett
 9. Det låter som en väldigt intressant bok. Ett nytt författarnamn för mig. Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
 10. Det var ett dramatiskt livsöde. Tack för smakbitarna!

  SvarSlett
 11. Hm, dette var interessant å lese. Boka noteres, og kommer garantert til å leses dersom den blir nominert til Bokbloggerprisen. Ellers også, men da nok med et litt lenger tidsperspektiv ... hehe.
  Flott omtale og flotte smakebiter!
  Ha en glad dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den anbefales. Fint at du fikk lyst til å lese den.:) Takk skal du ha....

   Slett