mandag 13. januar 2014

Bokbloggerprisen 2013s langliste ble publisert idag

I dag kl.12.00 ble den ferske nyinnstiftede Bokbloggerprisens langliste publisert. Spenningen var stor i hele helga, og her er endelig resultatet.


tamtaratam…Norsk skjønnlitteratur:
- Fugletribunalet av Agnes Ravatn (Samlaget)
- Politi av Jo Nesbø (Aschehoug)
- Disse øyeblikk av Herbjørg Wassmo (Gyldendal)
- Over det kinesiske hav av Gaute Heivoll (Tiden)
- Det finnes ingen helhet av Helga Flatland (Aschehoug)
- De usynlige av Roy Jacobsen (Cappelen Damm)
Åpen klasse:
- Mysteriet Mamma av Trude Lorentzen (Oktober)
- Odinsbarn av Siri Pettersen (Gyldendal)
- Fugl av Lisa Aisato (Gyldendal)
- Den onde arven av Thomas Enger (Gyldendal)
- Det vi kan stå for av Geir Lippestad (Aschehoug)
- Urd av Ruth Lillegraven (Tiden)
---
Dette er bokbloggernes dom så langt.
Komiteen har valgt å ha seks bøker i hver klasse på langlista, og kortlista som blir publisert den 27 januar vil ha tre bøker i hver klasse.
Line skriver mer om prosessen HER, og Lise om statistikk og fordelinga av stemmer i de forskjellige klassene HER
57 bloggere har nominert tilsammen 145 bøker.
Tre av de jeg nominerte har kommet med på langlistene, noe jeg synes er bra. Gratulerer til de flotte forfatterdamene Herbjørg Wassmo, Agnes Ravatn og Trude Lorentzen, og selvsagt også alle de andre.


Min umiddelbare overraskelses-reaksjon var at Politi kom med på langlista. Det er gitt ut utrolig mye bra krim i 2013, og jeg har lest flere av dem, men ikke Politi. Så om denne er så mye bedre enn mye av det andre som  er gitt ut, skal ikke jeg bedømme, men jeg har slitt med å komme i gang med tidligere bøker i Harry Hole serien. Nå får jeg kanskje en sjanse til å vurdere Nesbøkrim på nytt, såfremt den går videre til kortlista, noe jeg er svært usikker på, siden de andre kandidatene er veldig gode.
At flere har lest og stemt  frem Politi enn andre krimbøker er kanskje ikke så rart, siden så mange faktisk har lest den..
Så får (vi)/jeg se om den litterært sett er så god som folk mener den er…??

Ellers er ikke De usynlige, Fugletribunalet eller Disse øyeblikk noen store overraskelser, heller ikke Det finnes ingen helhet eller Over det kinesiske hav. Jeg nominerte Fugletribunalet og Disse øyeblikk, men hadde også med Heivoll og Jacobsens bok i vurderingen. Over det kinesiske hav var en nydelig bok det også, synes jeg. Flatlands er på vent hos meg, så den ser jeg frem til å lese. Jeg har heller ikke lest de to første bøkene i trilogien hennes om guttene som dro til Afghanistan som soldater, så det tenker jeg å prioritere fremover.
Ang Åpen klasse, så er det godt å se Mysteriet mamma der. Jeg var ganske sikker på at Urd og Odins barn kom høyt opp etter all positiv omtale, så de ser jeg frem til å lese. Den onde arven avThomas Enger har også mange skrevet bra om, så den gleder jeg meg til å lese..
 Jeg synes jeg det er fin spredning i åpen klasse. Jeg har også lenge hatt lyst å lese Lippestads bok, så nå er det klart for det. Å henge med på kortlistene skal således ikke by på noen problemer.
I Skjønnlitterær klasse kunne det vært mer spredning, flere som ikke er så kjent, som Mørke grener av Frobenius og Nina Lykkes Oppløsningstendenser for eksempel.. 

(folkens- dere må lese mer av alt neste år, ikke bare bestselgerne)

Nå ser jeg frem til samlesing av kortlistene frem til avstemning i august dette år.

Her er mitt innlegg om nominasjonsprosessen, hvor jeg røper noen av mine valg, samt mine personlige tanker rundt den.


Er "Kondorens fall", neste års prisvinner? ;)

6 kommentarer:

 1. Vedk. Politi så var den ein (av berre tre) som fekk toppkarakter frå meg i fjor. Så eg meiner plassen på topp 6 er vel fortent.
  Elles har du eit godt poeng når du oppfordrar oss bokbloggarar til å lesa "meir av alt".

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende å høre det Berit. Også spent på om den kommer med på kortlista..

   Slett
 2. Det ble ikke noen overraskelse at Jacobsen,Ravatn og Wassmo kom på listen, det forventet jeg nesten. Flatland er jeg vel heller ikke særlig overrasket over der har jeg ikke lest en eneste bok , har bok nummer 2 liggende, må bare få tak i de to andre så er jeg i gang med de. Politi tror jeg ikke at jeg kommer til å lese uansett for da føler jeg at jeg må lese alle de andre bøkene først og det gidder jeg ikke nå. Godt at du tok opp det med at vi burde lese "mer av alt", føler selv at jeg har lest litt for lite av det meste egentlig , men det er bare å ha litt mer fokus på det nå i år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det var det kanskje ikke, men det kunne jo også blitt andre bøker på topp seks.. At det ble en nynorskbok på topp, er jo ganske spesielt da. Politi har jeg heller ingen hast med å lese hvis den ikke kommer på kortlista..

   Slett
 3. Jeg har akkurat hørt ferdig den første boka i Flatlands triologi, har bestilt bok nummer to på biblioteket og gleder meg til å få med meg resten! Ellers er jeg godt fornøyd med å ha fått med fem av mine nominasjoner på langlistene. Spent på hva som går videre til Kortlistene, og håper etterhvert jeg klarer å få lest de som havner der... Med mindre "Polit" blir med, da! Jeg er liksom litt mett på Jo Nesbø. Du har sikkert fått med deg at de allerede nå har begynt å ta opp forhandsbestillinger på den neste boka hans? Skal tru om de har vurdert faren for at potensielle lesere kan få overdose??!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fem nominasjoner? Skal si du traff godt da.. :)
   Det er vel god sjans for at mange av dine kommer med på kortlista da, og dess færre blir det å lese …
   Ja, jeg har fått med meg forhåndsbestillingesiveren til den nye Nesbøboka.. Jeg synes det er litt småsykt, egentlig.

   Slett