onsdag 22. januar 2014

Har du tenkt deg på kino? Anbefaler Kvinnen i buret

såfremt du vil ha en spennende kosekose popcornaktig nytelse i drøye en og en halv time. Filmatiseringen av Jussi Adler-Olsens roman- krimithriller- Kvinnen i buret ble absolutt en vellykket affære.


Det er alltid spennende å se en bok bli til film, og ofte ender med en skuffelse over at filmen ikke greide å leve opp til romanopplevelsen. Jeg har i det siste lært meg å tenke at bok er bok og film er film, med hver sine styrker og svakheter. Jeg gikk til kinosalen med en nysgjerrig holdning når det gjaldt Kvinnen i buret. Boka hadde jeg lest ferdig natta før jeg så filmen, så stoffet var tett på. Noen mener det er en ulempe, hva vet jeg. I mitt tilfelle gjorde det ingen ting denne gangen. Derimot fikk jeg studere hvilke grep filmskaperne hadde gjort for å forvandle bok til film på en lett og interessant måte, siden historien lå så ferskt i minnet mitt.


Sonja Richter og Mikkel Boe Følsgaard i Kvinnen i Buret

Når det gjelder handlingen, så er historien kort fortalt en historie om politimannen Carl Mørck og hans assistent Assad, og en forbrytelse mot en populær kvinnelig politiker. Carl Mørck er tilbake etter en sykemelding på grunn av en traumatisk  yrkesulykke. Han blir satt i kjelleren for å gjennomgå gamle saker. Han biter seg merke i en sak hvor den populære politikeren Merete Lynggaard har forsvunnet og ikke dukket opp . Saken blir henlagt. Mørck og Assaad begynner å snuse i saken og ganske snart oppdager de nye spor som leder dem til en gal manns hevntokt, og en kvinne som blir fanget i et trykkammer.

Sonja Richter i Kvinnen i Buret

Lynggaard er denne kvinnen, og filmen veksler mellom klaustofobiske scener i trykkammeret, hvor tiden holder på å renne ut for henne, og etterforskernes  arbeid. Carl sliter også med sine traumer, og dette spilles utmerket av Nikolaj Lie Kaas. Det er ikke overdrevent med tale i filmen, men kroppspråket og musikken utgjør det meste for å skape stemning og uhygge. Det er nesten noe grøsseraktig over det hele, en psykologisk thriller, mer enn en actionkrim.
Jeg sitter også og lurer på når vi skal få vite noe om historikken , forløperen til dramaet, og det klippes nennsomt inn litt senere i filmen. Her får vi gripende tilbakeblikk fra Merete og forbryterens barndom.

Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares i Kvinnen i Buret

Jeg er imponert over skuespillet, spesielt hos Nikolaj Lie Kaas, som er en utmerket karakterskuespiller. Men det er ikke noe å si på resten av teamet heller. Noe karikert er kanskje bad boy Børge Bak. Han blir fremstillt en smule i overkant svart/hvit i en helt-skurk-fortelling, men bortsett fra ham, passer de alle veldig godt inn.

Og selv om jeg nettopp hadde lest boka, satt jeg som et lys holdt fast i åndeløs spenning og lurte på hvordan det hele ville ende? Jeg var jaggu meg ikke sikker på om filmskaperne hadde lagt inn en annen slutt. De hadde i løpet av filmen gjort sine egen vrier på noen områder, antagelig for å få på plass en stram nok dramaturgi.  Noe vil alltid bli utelatt  og endret i en filmversjon, så også her, men filmen som helhet tok ingen skade av det.

Løp og se!Her er min anmeldelse av boka


Filmfakta (filmweb):
Regi:Mikkel Nørgaard
Skuespillere: Fares Fares,Mikkel Boe Følsgaard,Nikolaj Lie Kaas, Sonja Richter, Søren Pilmark, Troels Lyby
Sjanger: Thriller
Kinopremiere: 17.01.2014
Manus: Nikolaj Arcel, basert på romanen av Jussi Adler
Nasjonalitet: Danmark
Produksjonsår: 2013
Lengde: 1 t. 37 min.
Mer fra filmweb HER

14 kommentarer:

 1. Da blir det "Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant" av Jonas Jonasson på torsdag. Søndag følger jeg på med "Kvinnen i Buret" av Jussi Adler-Olsen etterfulgt av Tolkiens "Hobbiten" med "Jack Ryan" av Tom Clancy som dessert. DET blir årets kinofilm-basert-på-bøker uke !!! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hepp hepp! Bra Marianne. Vurderer selv Hundreåringen, samt Boktyven. Muligens Hobbiten også, men siden den er så lang, kvier jeg meg litt.. Håper på referat far deg også.:)

   Slett
  2. Har ikke pleid å skrive referat fra bok-til-film opplevelser, men jeg tror jammen den uka skal få seg et eget innlegg. :-) Hobbitten nr 1 syns jeg var noe "vas" i forhold til boka. Det ble rene musicalen... Hobbitten 2 syns min kjære sønn var mye mye bedre, og ham har jeg lært å stole på når det gjelder felles syn på filmkvaliteter... Jeg krysser fingrene. Siste film ut basert på Tom Clancy har - om alt annet feiler - ihvertfall nok eyecandy ;-)

   Slett
  3. Ja, det må du vettu, så mange filmer på en helg.:) Clancy er litt ukjent for meg, så den filmen står jeg sikkert over, hvis du da ikke kommer med en meget fristende anmeldelse.;)

   Slett
 2. Jeg har tenkt meg på kino i helge, men da blir det Hobbiten så denne får jeg ta igjen senere. For det skal jeg etter innlegget ditt om den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Spent på hvordan du liker Hobbiten da Birthe.:)

   Slett
  2. Den var knallbra! Men så liker jeg godt sjangeren da :)

   Slett
  3. Så bra at du likte den.:)

   Slett
 3. God anmeldelse, Anita...(har du sluttet med terningkast?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi. Terningkast bruker jeg bare når jeg føler for det. :)

   Slett
 4. Kjempeflott anmeldelse Anita. Her skjer det så mye for tiden at jeg droppet og skrive om filmen, bra du gjorde det! Jeg likte den også veldig godt, selv om min oppigjenlesing av boken skjedde i påsken. Husket den så passe dårlig, at filmen ble spennende. Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
 5. Tusen takk Tine.:) Så gøy at du også likte filmen.:) Fin kveld tilbake. :)

  SvarSlett
 6. Denne filmen må jeg få med meg snart, og jeg fikk ikke mindre lyst etter å ha lest dette. Skulle ha sett "Boktyven" også. Har ikke vært på kino på evigheter så det er kanskje på høy tid! En god lørdag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Og nå kom det enda en bokfilm- Meg eier ingen, så det blir travelt på kino fremover… I helag har jeg to bøker å lese ferdig pluss et kaffeselskap i kveld, så det spørs om det blir noe kino i helga da. Fin lørdag til deg også.:)

   Slett