Sider

Bøker lest til BBP 2014

onsdag 2. oktober 2024

Pabbi. En familiesaga om drukkenskap av Mimir Kristjansson





Innlegget er diktert inn i Word (pga arm/skuldersmerter) og kopiert inn hit. Det ble merkelig, siden det kom som bilder. Gode tips for å lime inn tekst fra Word i bloggen mottas med takk:) 


Les gjerne Beathe og Tine sine innlegg også.
 


Innlegg fra Kagges høstmøte i Trondheim der også Mimir Kristjansson deltok og snakket om Pabbi, her

Andre bøker av Mimir jeg har blogget om:




Jeg var så heldig å få en selfie med Mimir i pausen på Kagges høstmøte. (fotograf: Kathinka Steensrup) 




Mimir Kristjansson: Pabbi. En familiesaga om drukkenskap, 160 s
Kagge forlag 2024
Leseeksemplar fra forlaget

9 kommentarer:

  1. Har ingen tips angående å lime inn tekst fra Word dessverre og det ser ut til at det for det meste gikk veldig fint. Var et par av ordene som forsvant litt men det gikk helt fint å lese.
    Enig med deg i at det er et stykke vei til den andre ytterkanten, samtidig reagerte jeg litt på det at han ikke ville slutte å drikke til tross for at det kan bli et (større)problem i fremtiden, og selv om han visste at det kan gå ut over de rundt ham. Nå skal jeg på ingen måte dømme han og hans valg, men reaksjonen min kom nok av at jeg er oppvokst i et miljø hvor min mor drakk. Så jeg er nok veldig farget av det, selv om hans situasjon i forhold til alkohol og min mors drikking ikke kan sammenlignes sånn sett.
    Når det er sagt likte jeg boken veldig godt og er enig med deg i det du skriver. Har alltid likt Mimir og jeg fikk om mulig enda mer respekt for han etter å ha lest denne boken. Utrolig viktig at det skrives slike bøker og at man er ærlig og åpen om det i stedet for, som du skriver òg, skal prøve å skjule det. Veldig modig og bra gjort av ham syntes jeg.
    Likte også veldig godt at han snakker så varmt og fint om faren selv om han også trekker frem de mer negative sidene (drikkingen) det merkes godt at han har skrevet boken i kjærlighet til faren og ikke i et forsøk på å sverte ham på noe vis.

    Tusen takk for link :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. P.S. God bedring med skulderen!

      Slett
    2. Har aldri opplevd at teksten kommer som "bilde" når jeg har skrevet i et tekstbehandlingsprogram, men har ikke brukt denne versjonen av Word før. Får prøve Pages eller Google docs neste gang.

      Jeg tror faktisk ikke det er så uvanlig å ikke ville slutte å drikke, før man har kniven på strupen , det uvanlige er vel å innrømme det åpent selv om man skjønner at drikkingen er problematisk. Avhengighet er vanskelig å forstå, og ikke så lett å komme seg ut av. Men tenker man over hva man selv eller folk rundt en _kan_ være avhengig av - som også mange er- som mat, TV, jogging, trening, arbeidsnarkomani, scrolling , spilling,røyking, snusing, shopping, bøker ;) - altså når det går for langt, så er det kanskje lettere å skjønne, selv om noen former for avhengighet er mer akseptable.

      Skjønner likevel at det kan være vanskelig å forstå det, særlig når man har vokst opp med negative konsekvenser av alkoholmisbruk. Men det kan være vanskelig å skjønne uansett.

      Ble litt rotere forklart her, sent på kveld.

      Ja, modig er det, tenkte på det mange ganger under lesingen, det å blottlegge seg selv så til de grader, samt det etiske med å utlevere faren, noe han imidlertid også drøfter og har tenkt grundig gjennom.

      Bare hyggelig med link, og tusen takk skal du ha for bedringsønske:)

      Slett
    3. "Men tenker man over hva man selv eller folk rundt en _kan_ være avhengig av - som også mange er- som mat, TV, jogging, trening, arbeidsnarkomani, scrolling , spilling,røyking, snusing, shopping, bøker ;) - altså når det går for langt, så er det kanskje lettere å skjønne, selv om noen former for avhengighet er mer akseptable."
      Alt det som du nevner her er helt klart ting folk kan bli avhengig av og slite med, og som du sier at noen former for avhengighet er mer akseptable enn andre, da vil jeg jo si at noen former for avhengighet i større grad går ut over de rundt en også, om man bruker mer penger enn en har og opparbeider gjeld for eksempel eller bruker rusmidler. Det sies jo at uansett avhengighet så er det "rusen" folk er ute etter.
      Jeg har selv en hang til brusdrikking og drikker det hver eneste dag, vet ikke hvordan jeg hadde reagert om jeg plutselig ikke fikk lov til å ha det hver dag. Nå har jeg begynt å minisere litt men har ingen planer om å slutte. Min brusdrikking går jo ikke ut over noen, men er det likevel en "bedre" avhengighet å ha, selv om den ikke har de samme konsekvensene (i det minste for de rundt meg) enn om jeg hadde måtte ha alkohol hver dag?

      Husker en gang for mange år siden at det hadde vært et program på tv ang spillavhengighet og det handlet blant annet om en mann som hadde spilt på nettet og opparbeidet seg en enorm gjeld, familien stod i fare for å miste hus og hjem. Dagen etter var jeg på butikken og for aller første gang spilte jeg på de spillautomatene som redningsselskapene hadde. Tror jeg spilte for fem kr eller noe, og det kom en gammel mann forbi og jeg fikk så kjeft for at jeg spilte du aner ikke. Det ble første og siste gang for min del på de automatene, han hadde sett programmet han òg tydeligvis. Litt morsomt men han mente det nok bare godt.

      Slett
    4. Poenget mitt var vel at man kan forstå til en viss grad hvis man har/kjenner til andre typer avhengigheter. Det er klart det er verre når det går utover andre enn bare en selv, men det som går ut over egen helse og økonomi kan jo også gå ut over andre- for å dra det litt langt. Og at alkohol- rusmiddelavhengighet fører så mye negativt med seg mtp helse og også omgivelser og økonomi er det vel heller ingen tvil om.

      Litt pussig; da jeg begynte på Jørgen Brekkes bok i går og kom noen sider uti boka, begynte Siri - en hjelper og venn av politivenn Odd Singsaker å snakke om avhengighet- at hun så for seg å være politiavhengig, at hun selv var det, siden hun kviknet til liv når hun fikk hjelpe Odd i en etterforskning. At Odd også var avhengig av å jobbe med innfløkte kriminalsaker, siden han ville jobbe en uke ekstra når han egentlig skulle gå av med pensjon. Hun så for seg en gruppe anonyme politiavhengige sitte i sirkel og prate om avhengigheten sin. lol. Morsom hun Siri. Men det er vel et poeng der, med det kicket man blir avhengig av, hjernen- dopamin og hvordan det fungerer.

      Ellers mener jeg at det er flere grunner enn rusen man søker med å bruke Alkohol/dop . Smertelindring (både fysisk og psykisk) , trøst, avkobling, avreagering, med mer.

      Hehe, ang episode med spilleautomatene;)

      Slett
    5. Helt enig i det du skriver over her! Artig det der, når et tema dukker opp like etter man har lest / hørt om tema andre steder, jfr Brekke boken, jeg har jo ikke lest bøkene hans men den fikk jeg jo lyst til å lese nå.
      Avhengighet er et komplekst tema, det er det ingen tvil om.

      Oktoberfest i postkassen i dag, tusen takk for kjempefin gave og det søte bokmerke med hilsen.
      <3

      Slett
    6. Absolutt:)

      Så glad for at du likte bokpakka og diktene jeg sendte:) Ja, er ikke de bokmerkene søte. Kjøpte likedan til meg selv og har et par andre i serien fra før. Men de forsvinner jo stadig vekk;)

      Slett
  2. Jeg har akkurat lest denne boka. Mye om drikking, ganske avslørende. Jeg synes den absolutt, det er en flott, informativ og god bok.
    Hva med å kopiere teksten inn bloggen? Eller går ikke det?
    Ha en fin helg :).

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, en fin, interessant og rørende bok.

      Det var det jeg gjorde, som jeg skrev, at jeg kopierte teksten og limte inn- men så ble det sånn .

      Takk, fin helg til deg også:)

      Slett