Sider

Bøker lest til BBP 2014

søndag 30. juni 2024

Oppsummering juni- 24

 Juni startet med en ukes reise til Rhodos, med hetebølge og svimende varme. Jeg brukte formiddagen inne på hotellet med aircondition, leste og fulgte med diverse webinarer og kurs på nett. Det var umulig å gå turer i varrmen, eller være i sola. Jeg styrte i alle fall unna den verste tiden på dagen, og gikk ut litt senere, og holdt meg i skyggen for det meste. Den uka jeg var der, døde Michael Mosley av heteslag og dehydering på den lille øya Symi utenfor Rhodos. Jeg fulgte med i avisene etter oppdateringer hver dag, han var savnet i 5-6 døgn. Senere har minst 9 personer dødd eller blitt meldt savnet i Hellas. Varmen er ingen spøk, det er helt sikkert. Her hjemme hadde vi noen fine dager med mer normal sommertemperatur ca 20-23 grader en ukes tid da jeg kom hjem, deretter regn/vind og surt, til vi fikk en bra uke med tropenatt før helga. Nå er det ganske kaldt, en del regn og vind, og vondt for kroppen. Jeg vil ha moderat og stabil Spania-varme, men da må jeg nok vente til høsten. Ja vel. Nå skal det skal handle om bøker. Har lest ganske mye i juni, mest romaner og dikt, mye bra, men har også avbrutt et par. Med så mange bøker på vent, prøver jeg å bli flinkere til å avbryte det som ikke fenger, men jeg er også redd for å gå glipp av en god bok, så det hender jeg leser rundt 100 sider før jeg gir opp. Burde vel gitt opp etter 50. Har hatt noen fine sammenkomster med venner og familie, god mat, grilling og sånt som hører sommeren til. Vi må nyte mens vi kan:) 




I Hellas leser jeg bøker fra Hellas. Flukten fra den greske øya var gripende og lærerik. Boka har stått i hylla i ca tre år, så det var på tide å få lest den. Den er fortsatt aktuell og i salg, anbefales om en herlig feriebok.  Bildet er fra den eneste dagen jeg lå på stranda og leide med solseng.

lørdag 29. juni 2024

Mørkefall av Sven G. Simonsen. Rasende heftig thriller.

 Sven G. Simonsen er ute med sin tredje thriller om psykolog Liv Eriksson. Tidligere har han gitt ut Risiko og Crux på Press forlag. Denne gangen går Simonsen indie. Er alle gode ting tre? Etter å ha lest Mørkefall, kan jeg helt ærlig si at det er det. Mørkefall står ikke en meter tilbake for de to første bøkene i serien. Den er spennende så det holder, aktuell og holdt meg våken med høy puls da jeg leste ferdig boka en sen kveld forleden. Jeg måtte ta pustepauser for å få ned pulsen.  



fredag 28. juni 2024

En velskapt pike av Pia Edvardsen. Modig roman om å ikke ville være den man er.

 Noen ganger kommer det bøker i posten som jeg knapt har lest om. Nye bøker av forfattere som også er ganske ukjent for meg. En velskapt pike av Pia Edvardsen er en sånn bok. Baksideteksten pirret nysgjerrigheten min nok til at jeg leste den ganske fort. Etter å ha lest ferdig boka googlet jeg anmeldelser, i tillegg til at jeg leste utdrag av et mangfold på forlagets side. Romanen har fått knallsterke anmeldelser hele veien, og det skjønner jeg godt etter å ha lest den selv. En velskapt pike er en annerledes roman om å være homofil/lesbisk. Pia som også hovedpersonen heter, har i hele sitt liv forsøkt å fortrenge sin legning, hun vil ikke være den hun er. Og hvor lenge er det mulig å benekte den man er uten at det går på helsa løs? Boka er tankevekkende, interessant, ærlig og rett og slett vanskelig å legge fra seg.


søndag 23. juni 2024

Pavlovs puslespill av Anniken M. Kok

 Anniken M. Kok har debutert med en nydelig roman på Forlagshuset i Vestfold/Liv forlag. Jeg var veldig spent på denne. Jeg har truffet Anniken og blitt litt kjent med henne på en skriveretreat i fjor og etter det gjennom SoMe. Anniken er lærerutdannet og jobber som rektor på en ungdomsskole i Ringerike. Hun har brukt erfaringer fra skolemiljøet hun er godt kjent med i sin debutroman. At hun har god innsikt i både læreryrket og hva ungdommer og foreldre står i, er det ingen tvil om. Jeg storkoste meg med boka, og ville at den skulle vare lenger. 



søndag 16. juni 2024

Vi fødte aldri de barna av Ingvill Hekne. Sterk diktdebut.

 Ingvill Hekne har gjort suksess med sin diktsamling Vi fødte aldri de barna, med gode anmeldelser i aviser og hos bokbloggere. Det er det ikke alle debutanter forunt. Tiden norsk forlag gir ofte ut spennende diktsamlinger, og denne er av dem, som jeg synes skiller seg ut i mengden. Jeg leste boka på ferie på Rhodos nettopp, og ble sugd inn i historien om heksa, mora og hora.



tirsdag 11. juni 2024

Flukten til den greske øya av Patricia Wilson. Sterk historisk roman fra Hellas, militærdiktaturet og store tap.

 Flukten til den greske øya er den andre boka med handling fra Hellas jeg leser her på Rhodos denne ferieuka. Begge bøkene er av britiske forfattere, den andre var Arven av Victoria Hislop. Begge skriver i samme sjanger ; historiske romaner med parallelle historier i fortid og nåtid. Jeg har lest en roman av Wilson tidligere, Kaneltreet fra Rhodos, som jeg likte godt. Flukten fra den greske øya gjorde et enda sterkere inntrykk på meg. Den var skikkelig oppslukende og berørte på mange plan, i tillegg til at den er lærerik. Dette er ikke bare en feelgood-bok, det er faktisk skildret mye brutalt fra juntaens dager i Hellas, ja, det er nesten ikke til å tro. Men sannheten er at det var en svært brutal periode i gresk historie. Som om det ikke var nok med andre verdenskrig.



lørdag 8. juni 2024

Arven av Victoria Hislop. Atter en interessant historisk roman fra Hellas.

 Jeg har lest alle romanene og et par novelle/tekstsamlinger som Victoria Hislop har gitt ut på norsk. Jeg liker historiene og de temaene hun bruker fra Hellas i bøkene sine. Jeg har lært mye om gresk historie, så også i den siste boka hennes med tema fra en politisk mørk tid , og plyndring og salg av antikviteter og gamle kulturskatter.  Hislop kan være vel pratsom og detaljert noe som fører til en del lange transportetapper før det skjer noe, men jeg kom meg gjennom og ble belønnet med spenning som i en kriminalroman på slutten av boka. 



søndag 2. juni 2024

Syv armer av Atle Nielsen. Skikkelig røverhistorie fra vakre Italia.

De som følger og kjenner meg vet at jeg elsker bøker med handling fra Italia. Derfor føk den nye kriminalromanen av Atle Nielsen forbi alle de andre uleste bøkene som venter tålmodig i ulest-stablene mine. I tillegg kokte varmen her i Trondheim, og hva var vel mer perfekt enn en spennende og lettlest krim i sola, enn denne. Følelsen av å være i Italia og ikke her hjemme lot seg enkelt forene med varmen i maidagene og denne fornøyelige boka fra Roma , Napoli og en liten by i Sør-Italia. Vi er så heldige å få være med på en reise gjennom vakre og historisk spennende byer. Jeg hadde ingen problemer med å forflytte med dit gjennom lesingen av Syv armer.