søndag 16. juni 2024

Vi fødte aldri de barna av Ingvill Hekne. Sterk diktdebut.

 Ingvill Hekne har gjort suksess med sin diktsamling Vi fødte aldri de barna, med gode anmeldelser i aviser og hos bokbloggere. Det er det ikke alle debutanter forunt. Tiden norsk forlag gir ofte ut spennende diktsamlinger, og denne er av dem, som jeg synes skiller seg ut i mengden. Jeg leste boka på ferie på Rhodos nettopp, og ble sugd inn i historien om heksa, mora og hora.



tirsdag 11. juni 2024

Flukten til den greske øya av Patricia Wilson. Sterk historisk roman fra Hellas, militærdiktaturet og store tap.

 Flukten til den greske øya er den andre boka med handling fra Hellas jeg leser her på Rhodos denne ferieuka. Begge bøkene er av britiske forfattere, den andre var Arven av Victoria Hislop. Begge skriver i samme sjanger ; historiske romaner med parallelle historier i fortid og nåtid. Jeg har lest en roman av Wilson tidligere, Kaneltreet fra Rhodos, som jeg likte godt. Flukten fra den greske øya gjorde et enda sterkere inntrykk på meg. Den var skikkelig oppslukende og berørte på mange plan, i tillegg til at den er lærerik. Dette er ikke bare en feelgood-bok, det er faktisk skildret mye brutalt fra juntaens dager i Hellas, ja, det er nesten ikke til å tro. Men sannheten er at det var en svært brutal periode i gresk historie. Som om det ikke var nok med andre verdenskrig.



lørdag 8. juni 2024

Arven av Victoria Hislop. Atter en interessant historisk roman fra Hellas.

 Jeg har lest alle romanene og et par novelle/tekstsamlinger som Victoria Hislop har gitt ut på norsk. Jeg liker historiene og de temaene hun bruker fra Hellas i bøkene sine. Jeg har lært mye om gresk historie, så også i den siste boka hennes med tema fra en politisk mørk tid , og plyndring og salg av antikviteter og gamle kulturskatter.  Hislop kan være vel pratsom og detaljert noe som fører til en del lange transportetapper før det skjer noe, men jeg kom meg gjennom og ble belønnet med spenning som i en kriminalroman på slutten av boka. 



søndag 2. juni 2024

Syv armer av Atle Nielsen. Skikkelig røverhistorie fra vakre Italia.

De som følger og kjenner meg vet at jeg elsker bøker med handling fra Italia. Derfor føk den nye kriminalromanen av Atle Nielsen forbi alle de andre uleste bøkene som venter tålmodig i ulest-stablene mine. I tillegg kokte varmen her i Trondheim, og hva var vel mer perfekt enn en spennende og lettlest krim i sola, enn denne. Følelsen av å være i Italia og ikke her hjemme lot seg enkelt forene med varmen i maidagene og denne fornøyelige boka fra Roma , Napoli og en liten by i Sør-Italia. Vi er så heldige å få være med på en reise gjennom vakre og historisk spennende byer. Jeg hadde ingen problemer med å forflytte med dit gjennom lesingen av Syv armer.