tirsdag 31. mai 2022

Oppsummering mai-22

 Mai, du skjønne milde, en sannhet med modifikasjoner i Trøndelag i alle fall. Alt fra snø, regn, mye vind til sol og og 18 grader. Men her i Lofoten har det slått til de dagene jeg har har vært her, dagene fremover er også meldt gode. Har blitt bestemor for andre gang, et lite nurk som nå er to uker har kommet til verden her i nord. Dagene går i sin egen rytme, turer med hunden, husarbeid, litt rusletur, handling, matlaging, prat med Jakob på fire år og litt lesing utpå dagen og kvelden. Mai har blitt en bra lesemåned, tre frahylla, 1 1001-bok og ellers variert. 


Reisebiblioteket mitt i Lofoten. Ble økt med tre bøker på salg i Svolvær (ARk- klikk og hent ut mai) . Har lest Synkehull, Svein Bak klovnemasken og Kristin Lavransdatter mens jeg har vært her. Synkehull ble påbegynt hjemme i Trondheim og lest ferdig på reisen nordover. Mitt Abruzzo har jeg lest før på e-bok, men ville ha den i papir nå da den var på salg. Kofferten blir ikke lettere av dette, mulig jeg legger igjen en bok. Nå leser jeg Det ellevte manus, samt Kristin må vekk, på e-bok. Amy Engels bok la jeg bort etter tyve sider, den ble for grusom å lese her . Handler om drepte småjenter. 

søndag 29. mai 2022

Kristin Lavransdatter - Kransen, av Sigrid Undset (klassiker og 1001-bok)

 Jeg tror faktisk ikke jeg har lest Kristin Lavransdatter, selv om det er en en bok/trilogi/historie vi alle her til lands mer eller mindre har vokst opp med. Bøkene er filmatisert, kanonisert, spilt som friluftspel, vanlig teater, TV-teater osv mange ganger.  Jeg har den også i hylla i hjemme. Små skrift og gammelmodig språk av denne typen er ikke alltid å fortrekke. Det tar lengre tid å lese. Min utgave har ordliste bak, for her er mange sære ord. Samtidig er dette bøker man skal ha lest, bør ha lest, må ha lest- selv om jeg ikke bryr meg så mye om skal, bør, må- så er det rart med det når det gjelder våre kanoniserte norske litterære verk. Vel, og nå skred jeg altså til verket. Utgaven min av Kransen er en språklig bearbeidet versjon av Kristin Brandsegg Johansen, en versjon som skal gjøre den lettere tilgjengelig for nye lesere. Vel, vel, tungt nok dette, synes jeg, men historien er så fengende at siden går unna. Dette var en bok jeg så fram til å ta frem igjen å lese, etter å ha lagt den fra meg for kvelden. Det er alltid et godt tegn. Og nå vet jeg jo hva alle snakker om når det snakker om Kristin Lavransdatter og hennes Erlend på Husaby.



onsdag 25. mai 2022

Synkehull av Tove Alsterdal . Svensk bygdekrim

 Tove Alsterdal er ute med ny bok i trilogien om politietterforsker Eira Sjødin fra Midt-Sverige (Kramfors, Sundsvall, Ådalen ). Jeg har likt bøkene til Alsterdal veldig godt, så også den første i denne trilogien; Rotvelte, som vant gjeve priser. Synkehull startet godt, men hadde lange etapper som var noe for pratsomt og langsomt for min del. Litt skuffet, kanskje, har vel likt alle de andre bøkene enn dette.


søndag 22. mai 2022

Innanfor margane av Elena Ferrante. Om gleda ved å lese og skrive. (essays)

 Jeg liker å lese bøker og lesing og skriving. Nå har også Elena Ferrante kommet med en slik bok, som består av fire essays. Dette er en reflektert og litterær bok som krever mer av leseren enn andre bøker jeg har lest om skriving og lesing. Hun tar for seg Napolikvartetten , Dei vaksnes løgnakrige liv, Dante, Hemingway , Gertrude Stein,  med mer.


torsdag 19. mai 2022

Der hvite liljer vokser av Jorid Mathiassen (debutroman)

* Leseeksemplar/reklame fra Cappelen Damm* Jeg er ikke forpliktet til å skrive om boka, og jeg skriver ærlig om det jeg mener om boka.  

Der hvite liljer vokser er Jorid Mathiassen sin debutroman.  Det er en underholdningsroman med handling i fortid og nåtid og kretser delvis rundt en historie om serbiske krigsfanger på Blodveien i Nordland.

 


mandag 16. mai 2022

Og sånn blei det av Maren Uthaug

 Maren Uthaug er en sjelden forfatter. Og sånn blei det er hennes debutroman, og den andre av hennes romaner jeg har lest. Jeg liker bøkene veldig godt. De flommer over av fortellerglede.  I denne romanen får vi innblikk i samekultur, og en flytting, eller rettere sagt; en oppriving fra hjemstedet, en tvangsflytting til Danmark av ei lita jente. Det er sterk kost, dette, men ikke uten den humoren som Uthaug er så god på.

fredag 13. mai 2022

Formørkelsen og dens lys av Jørgen Brekke. Nydelig kriminalroman.

 Ny krim om Helene Paus. Jeg har ikke lest den første; Nå har natten har alt, men ellers har jeg lest alt av Jørgen Brekke. Han er en av mine norske favorittforfattere. Jørgen Brekke har en særdeles god språkstemme, det flyter så godt og lett avgårde og jeg ble sugd inn i boka fra første stund. Jeg var forberedt på at dette er roligere krim og annerledes enn serien om Odd Singsaker. Likevel synes jeg dette var mer enn drivende og spennende nok. 


onsdag 11. mai 2022

Diktsirkel mai 2022. Ut av hylla!

 Tid for ny diktsirkel, kategori: Ut av hylla. 
Gjør som før, finn ei bok du har hatt ei stund i hylla, les, skriv, post. Ser fram til mange interessante innlegg og kommentarer. Du kan delta selv om du ikke har blogg, enten på instagram (tagg @artemisia_60) eller skriv hva du har lest i kommentarfeltet.  Les mer om hvordan sirkelen fungerer under bildet:


Jeg har fortsatt uleste diktsamlinger i hylla, samt noen påbegynte.  Her er et utvalg. Hva velger jeg? Hva velger du?

tirsdag 10. mai 2022

3 kjappe: Skydekke, Rune Lisbeth Berg, En kvinnes frigjøring - Andrea Abreu, Rune Berg og Edouard Louis

 På tide med en liten samleomtale her. Bøker leses, men skal også huskes. Har lest tre fine korte romaner, to om oppvekst, og den tredje et morsportrett. To debutanter som har fått mye oppmerksomhet, spanske Andrea Abreu og norske Rune Berg. Franske Edouard Louis skal være godt kjent for norske boklesere.



Litt håpløst å få disse bildene på linje, så vi får se hvordan dette tar seg ut. 

mandag 9. mai 2022

Nydelig liten fjellbok for småbarn! Min første fjellbok av Anja Baklien

 For en tid tilbake fikk jeg nyhetsbrev om denne fine lille fjellboka, og den måtte jeg jo bare sjekke ut. Mitt barnebarn er 4 år, snart 5,  og midt i målgruppa, Han liker å gå tur, og bor mellom fine ville fjell i Lofoten. Man trenger ikke gå høyt opp for å finne fjellfauna.  Når jeg besøker han kan vi lese i boka og lete etter dyr og planter som vi finner der. Det blir gøy!


søndag 8. mai 2022

Kjærlig hilsen fra London av Sarah Jio. Feelgood som er like rosa som den ser ut.

 *Boka er mottatt som leseeksemplar av Cappelen Damm. *

Noen ganger elsker jeg å lese en god feelgoodroman. Den kan gjerne være romantisk så lenge den har humor eller griper meg på et eller annet plan. Den kan også handle om andre ting. Mest treffer det meg som har en interresant handling, et historisk tema, et samtidstema som er aktuelt eller lignende. Skjønt hvor mange feelgoodbøker har det, annet enn de bøkene der hovedkarakteren lider av angst eller noe, som Backmans bøker, eller en bok som Olive Elephant.  Kjærlig hilsen fra London er en romantisk feelgoodroman, en såkalt "dameroman" av type jeg vanligvis ikke leser, såfremt det ikke er fra et spennende land/sted og har noen av de nevnte elementer. Sarah Jio har jeg heller aldri lest noe av. Hun er en bestselgende forfatter med 10 romaner før denne. Det som tiltrakk meg her var tema bokhandel. 


Jeg liker coveret og den dyprosa fargen. Damen som ser ut over London, katta i vinduet. Bøkene som skimtes i bokhyllene.  

mandag 2. mai 2022

Jeg er loddrett av Sylvia Plath. Dikt i utvalg. Gjendiktet av Hege Woxen. Pluss to bonus-samlinger.

 Pluss: Birøkterens datter gjendiktet av Henning Kramer Dahl (1986) og Lady Lazarus gjendiktet av Liv Lundberg (1986).

Tiden forlag skriver om boka bakpå at dette er Sylvia Plath for en ny generasjon lesere. Ut fra det jeg har lest av eldre gjendiktninger (min generasjon) så er nok språket noe enklere i Hege Woxens gjendiktning. Ikke at det endrer betydningen, men det er mer moderne og lettere kanskje. Jeg er vant med min generasjons måte å formulere seg på, så jeg er minst like fortrolig med Kramer Dahl sin gjendiktning som Woxens, ja kanskje mer. Men meg om det. Jeg er jo både bestemor og mor til den nye generasjon Plath-lesere. Det er interessant at mange av diktene går igjen i alle disse tre sine utvalg. Noen dikt er mer kjent, så det er vel ikke så rart. Ellers har de også en del variasjon i at hva de har valgt ut. Woxens sin gjendiktning inneholder færre dikt, og de gir en fin inngang til Plaths forfatterskap, synes jeg. 


søndag 1. mai 2022

Ingen utvei av Cara Hunter. Ypperlig britisk krim.

 Jeg har hatt et par bøker av Cara Hunter i hylla ei stund, og har lenge tenkt at jeg skulle lese dem, men du vet; så mange bøker... Endelig har jeg fått lest en av dem, og det på grunn av lesesirkelen min at den ble lest nå. Boka ble valgt som aprilbok, og det var jeg som foreslo bøker denne gangen. Folket ønsket krim, det var jo påske i april, så da ble det denne. Jeg er glad jeg endelig fikk lest den, og ble ikke skuffet. 


Oppsummering april -22

 April har vært en måned med mye vær og mye lesing og blogging. Jeg har stort sett ikke gjort annet enn å lese og blogge, ser det ut som. Jeg har vært sykmeldt og tatt det med ro, så da blir det mye lesetid. Heldigvis har jeg en så fin hobby. Jeg har også vært en del timer hos fysioterapeut, lege, besøkt mine foreldre, fulgt opp andre nødvendige ting, vært på en ukes tur til Spania - der det også ble lest mye. Det har vært mye sol, mye kaldt, mye regn, snø, alt. Det har blitt mye påskekrim på TV og noe besøk av søster og gått litt tur. En ganske bra måned når jeg tenker gjennom den, som jeg alltid gjør ved månedsskifte og skal oppsummere. Men jeg håper på bedre vær i mai enn det vi har nå, surt og kaldt, og det skal det visst bli en uke til. Litt sølgløtt i dag. Fint for de som skal gå i 1.mai-tog, det skal nok ikke jeg.  Selv om jeg støtter det helhjertet og mener at 1.mai fortsatt er en viktig dag å markere. Vel, her er oppsummeringen, med linker til blogginnlegg og reiseinnlegg. Ble noen av dem også: 


Jeg vil ha flere dager som dette, med sol og bok på verandaen. Påska overrasket oss i år, med mye fint vær.