søndag 31. januar 2021

Oppsummering januar 2021

 Januar har sneket seg avgårde, med dager fylt av lesing, blogging, noe TV, et asosialt liv med hjemmekontor, delvis sykmelding og strenge restriksjoner på sosialt liv og bevegelse. For en aleneboende kan det bli ganske stusselig, men heldigvis har jeg interesse og glede av å lese og blogge. Bøkene har man i alle fall. I løpet av måneden har jeg truffet tre venner hver for seg på kafe/spisested med god avstand, derav en tur på kino, samt tannlegen, legen og butikkpersonale. Så man skal vel ikke klage, Det finnes dem som har det værre. Jeg får ikke besøke min sønn som er innlagt på St.Olavs sykehus, der har de hatt besøksforbud siden nyttår. Det synes jeg er værre. Og jeg kjenner at dette begynner å gå litt over streken. Smitten i Trondheim har vært lav de siste to ukene og de har meget god testkapasitet og tester kreti og pleti. De ansatte kan sikkert få besøk hjemme, men pasientene? Nei. Siden det også er sterkt oppfordret til å unngå unødvendig reising og holde seg hjemme i egen kommune, har jeg også utsatt å besøke mine gamle aleneboende foreldre på Verdaln.  Men det tenker jeg å gjøre ganske snart.  Beklager et lite hjertesukk her, men koronaen berører oss og januar har vært en særdeles streng måned når det gjelder restriksjoner. La oss håper februar blir lettere.

Nå over til bøkene som er lest:


Januar har vært preget av nye lese-utfordringer, inspirert av Janne S Drangsholts 66 klassikere.

lørdag 30. januar 2021

Fra Shakespeare til Knausgård av Janne Stigen Drangsholt

 66 klassikere du naturligvis har lest. (undertittel)

Denne boka har jeg lest mer en en gang, jeg har lest ebok, lyttet til lydboka, og lest om igjen flere ganger deler av papirboka. Jeg har jobbet med den og jobber med den. Inspirert av Tine har jeg også en ide om å lese meg gjennom disse 66 klassikerne, dvs de jeg ikke har lest før. Selv om bokas konsept er noe helt annet.


fredag 29. januar 2021

Hamlet. Shakespeares Hamlet av Oscar K. og Dorte Karrebæk

llustrert versjon av Hamlet, i serien Illustrert verdenslitteratur. Bearbeidet versjon av Oscar K. Illustrert av Dorte Karrebæk. Her går vi stadig nye veier for å lese klassikere. Dette er vel som en ungdomsbok å regne. Tegningene er gode og treffende, tekstene bearbeidet slik at de matcher målgruppa. Ganske rått, frekt og dramatisk. Men det er jo stykket også. Helt kriminelt, med andre ord.


torsdag 28. januar 2021

Sult av Knut Hamsun og Martin Ernstsen. Flott tegneserieroman!

 Tegneserieadapsjonen av Hamsuns kjente Sult ble utgitt i 2019, og fikk knallgode anmeldelser, samt Brageprisen Åpen klasse. Det kan jeg forstå etter å ha lest denne fantastiske kunsteriske gode adapsjonen. Jeg har ikke lest originalen, selv om den har stått i hylla mi noen år. Men det skal jeg selvsagt gjøre selv om jeg har lest tegneserien. Historien er på en måte allment kjent, alle har hørt om Hamsuns figur som gikk og sultet i Kristiania, basert på Knut Pedersen himself. Sult er en av de bøkene vi tror vi har lest, så godt er den innprentet i vår kollektive hukommelse.


onsdag 27. januar 2021

Nattsangeren av Johanna Mo (krim)

 Spennende med en ny krimforfatter fra Sverige. Johanna Mo har skrevet noen bøker før, men er ukjent for meg og flere her hjemme. Hun er nå ute med første bok i en serie fra Øland. Jeg fikk et forhånds-eksemplar fra forlagte for noen få uker siden og nå er boka lest. Den hadde godt driv, var lettlest og passe spennende.



tirsdag 26. januar 2021

Mørkets hjerte av Joseph Conrad. Tegneserieroman bearbeidet av Catherine Anyango og David Zane Mairowitz

 Enda en fantastisk laget tegneserieroman basert på en av av våre berømte klassikere. David Zane Mairowitz har bearbeidet flere klassikere for adapsjon til tegneserieroman, også denne. Kunstneren Catherine Anyango har illustrert Mørkets hjerte. Den har blitt så mørk og ekkel klaustrofobisk og angstbitersk det er mulig å gjøre den. Jeg leste romanen for noen år siden, og denne versjonen virket mørkere på meg.

søndag 24. januar 2021

Prosessen av Franz Kafka. Tegneserieroman illustrert og bearbeidet av Chantal Montelllier og David Zane Mairowitz

Jeg har fått en dille med å lese tegneserieromaner av berømte klassikere. Jeg har lånt en liten haug på biblioteket. Etter å ha lest Den fremmede av Albert Camus, fikk jeg smaken på å lese flere slike, selv om jeg egentlig ikke er så glad i tegneserier.  Men dette er noe annet. Jeg deler gjerne noen smakebiter og fra Prosessen med dere. Denne var flott laget og satte meg i en litt forvirret tilstand som antagelig var  meningen.


lørdag 23. januar 2021

Jenta ved broen av Arnaldur Indridason (krim fra Island)

Arnaldur er tilbake. Denne gangen med en ny serie om den pensjonerte politimannen Konrad. Det er en stund siden jeg har lest noe av Arnaldur Indridason, og det har kommet flere bøker siden sist. Men man rekker ikke lese alt, og så dabber det av med noen favoritter. For det har han vært. Jeg har likt det jeg har lest av ham tidligere. Har forøvrig fått med meg at en del av de siste bøkene har fått litt lunkne anmeldelser. Har dog ikke sett noen om Jenta ved broen enda. Jeg likte i ale fall denne boka godt. Les mer under bildet.


tirsdag 19. januar 2021

Rasende binne av Ingebjørg Berg Holm

 Rasende binne er den andre boka jeg har lest av forfatteren. Hun har gitt ut tre romaner, de to første var krimromaner. Denne er en slags spenningsroman, ala psykologisk thriller. Jeg trodde det var en psykologisk thriller. Bakpå står det at det er er en rå psykologisk spenningsroman, og det er i mitt hode det samme som en psykologisk thriller. Hva man forventer preger naturligvis lesingen. Hva jeg synes? Les mer etter bildet, så får du vite.

søndag 17. januar 2021

Macbeth av William Shakespeare (klassiker og bokhyllesirkel)

Det er svært sjelden jeg leser skuespill. Jeg spilte en del amatørteater i yngre år, og da ble manus lest og pugget, men å lese et skuespill som skjønnlitteratur er litt uvant. Og spesielt Shakespeare, som er annerledes i både form og språk. Jeg greide ikke annet enn å lese med den rytmen som traff meg i starten, det poetiske, i stor grad på rim, og innimellom slik som jeg har sett og hørt på teater da Shakespeare har blitt oppført. Jeg prøvde underveis å lese litt mer "normalt", men fikk det ikke til. Handlingen derimot, gikk nå sin gang.


fredag 15. januar 2021

Kort om 3 spennende og gode bøker: Det siste livet av Mohlin & Nystrøm, Katalog over mine menn av Helene Uri, Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli.

 Nå hoper det seg opp med bøker jeg ikke får skrevet om underveis. Tingen er da å skrive noen korte omtaler av bøker jeg anbefaler videre. Jeg anbefaler to krimbøker - hvorav en er helt ny- og en norsk roman, ikke-krim fra 2020. 


onsdag 13. januar 2021

Den fremmede av Albert Camus. Tegneserieadapsjon av Jacques Ferrandez

 Jeg leser vanligvis ikke tegneserier, men når det kommer en for voksne basert på en klassiker som Albert Camus sin Den fremmede, må den jo bare utforskes. Denne er intet mindre enn fantastisk, det ble en positiv opplevelse for meg, som er litt "blind" når det gjelder tegneserier. Enten leser jeg teksten, eller så ser jeg på bildene, begge deler er vanskelig samtidig.


mandag 11. januar 2021

Kort om Stoisk uro og andre filosofiske smular av Agnes Ravatn

Denne lille boka begynte jeg å lese for ca 2 år siden, men akkurat da så passet den ikke. Lest nesten halve, men den fenget ikke rett og slett. Selv om jeg er interessert i filosofi og filosofer sånn generelt og synes Ravatn er en skarp, herlig og morsom forfatter.  Dette er nok et eksempel på feil timing, for når jeg plukket den opp igjen i dag, gled lesingen av gårde som en lek. 



søndag 10. januar 2021

Birdsong av Rumi. Diktsirkel 2021- januar. Love.

 For en del år siden hørte jeg en nydelig CD med dikt av Rumi, tonesatt med nydelig musikk og diverse artister. Det førte meg videre til å kjøpe et par av diktbøkene hans. Dessverre har de blitt liggende ulest, men jeg har hatt dem fremme for å bla i dem rett som det er. I årets første runde av Diktsirkelen har jeg valgt temaet Kjærlighet. Vi kan trenge å ha litt fokus på kjærlighet i disse tider, men så mye koronarestriksjoner, hat, polarisering og vold rundt oss. Kjærlighet kan være så mangt, ikke bare den mellom to personer. Jeg har nå lest Rumis Birdsong og innlegget under viser også smakebiter.


lørdag 9. januar 2021

Utvidelse av kampsonen av Michel Houellebecq. 1001-bok januar.

 Årets første lesesirkelbok og første 1001-bok er lest. Listene er skrevet, ambisjonene er store, i år, som før. I år skal det leses 1001-bøker og klassikere i fleng, samt masse fra hylla som har stått der lenge. Dikt skal også prioriteres, i alle fall i forbindelse med lesesirkelen. Jeg håper å kombinere det jeg har satt opp i de forskjellige lesesirklene og listene mine, som at 1001-bøker finnes i hylla fra før, og/eller også er klassikere, eller at klassikere finnes i hylla og det samme med diktsamlingene jeg skal lese.

Når det gjelder årets første 1001-bok, er den ikke i hylla, men den er en klassiker, slik Janne Stigen Drangsholt definerer den. (i sin gode bok Fra Shakespeare til Knausgård, der hun gir oss kortversjoner av 66 klassikere og hvorfor de er det. ) To fluer i en smell, altså. 1001-bok og klassiker.

Boken oppsummert ifølge Drangsholt: " Surmaget dataingeniør finner ut at han mangler dametekke og skylder på samfunnet."  Vel, hva synes så jeg?


fredag 8. januar 2021

Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård. Omtale og løpende notat av samlesing.

 OPPDATERT 8.01.2020:
I går kveld ble jeg ferdig med boka. Jeg likte den veldig godt. Koste meg med lesingen. Under bildet kommer en kort omtale. 


søndag 3. januar 2021

Ikke bare til jul av Natalie Cox - skikkelig feelgood romantisk komedisk juleroman

 At jeg skulle komme til å lese tre juleromaner i forbindelse med advent og jul, nei, det skulle man ikke tro. Jeg som ikke en gang er spesielt glad i jula og alt styret i forkant. Sånn sett har jeg noe til felles med hovedpersonen Charlie i Ikke bare til jul.. , for hun hater jula. Å si at jeg hater jula, er å ta i litt hardt, men like den gjør jeg heller ikke spesielt godt. Noe er positivt med den, mye er negativt og masete. Nuvel. Denne boka fikk jeg som et forhåndseksmplar av forlaget i 2019, men den ble liggende til nå. Siden jula gikk i 2019 uten at jeg fikk lest den, satte jeg den opp som desemberbok i Heddas bokhyllesirkel. Jeg rakk ikke å lese den ut i 2020, siden jeg prioriterte å ta med en annen juleroman, med katter (Julens ni liv),  nordover til julefeiring med familien der. Snedig nok så handler Ikke bare til jul.. om hunder. Ska sei, juleromaner, romantikk og hunder og katter... Er det et symptom på noe?


lørdag 2. januar 2021

Artemisias Diktsirkel 2021 - Kategorier

 Godt nytt poetisk år folkens.:)

Flere har etterspurt kategoriene for 2021, og om sirkelen skal fortsette. Her kommer de, og noen ord om gjennomføring. Etter en del tankevirksomhet om jeg skal endre form, kanskje ha færre runder, har jeg landet på at jeg skal fortsette med annenhver måned. Hvis interessen dabber kraftig av på høsten, så vurderer jeg heller å justere da. Jeg vil heller ikke kombinere med biosirkel. Jeg kommer heller tilbake til om jeg skal ha en slags sirkel for biografier. Jeg tror kanskje det ikke er lurt å ha for mange greier som føles forpliktende for tiden. Men dikt leser jeg okkesom og vil gjerne fortsette med lesesirkelen siden interessen fortsatt er der. 


Vi er ferdig med jula og nissen drar straks avgårde til kaldere strøk, men poesi kan vi lese hele året. I dette heftet finnes også et nyttårsdikt av Jan Erik Vold (se nederst i innlegget).

fredag 1. januar 2021

Oppsummering 2020 og lesemål/utfordringer 2021

 2020 har gått inn i historien. Og takk for det, kan man si. Det ble et krevende år med pandemien som herjet verden og med mye alvorlig sykdom og dødsfall i familien. Alt dette påvirker lesing og aktiviteter på godt og vondt. Lesing har for meg alltid vært en berikelse, en trøst, kunnskap, felleskap, deltagelse og tidvis avkobling og flukt. Når kriser inntrer er konsentrasjonen for lesing laber. Jeg har likevel lest ganske mye, for i perioder går det unna. Og ellers handler det om å lese det som passer best i enhver situasjon, ikke streve seg gjennom det tyngste for eksempel. Jeg har lært mye om koronavirus, om virus og pandemier, håndtering og reaksjoner, og nå om vaksiner. Media (inkl SoMe) har gitt oss mulighet, dag for dag, time for time. Pandemien har også begynt å prege litteraturen. Sist gjennom juleheftene Juleroser og Ren Poesi. Magne Furuholmens fine tekst  i Juleroser ; So cold it`s hard to think, berører det sublimt. Og Odveig Klyve med diktet Pandemisk i Ren Poesi. Så er det nevnt. Nå over til oppsummering av leseåret, samt lesemål for 2021.



Nabolaget nyttårsaften 2020