onsdag 30. januar 2019

Oppsummering januar-19

Januar har vært mørk, tung og kald. Jeg har slitt om morgenen med iskald bil, masse is på vinduene, skraping av is på vinduene, fryste dører, giktisk og stiv i kroppen. Håper det gir seg snart. Trøsten med all snøen som lavet ned er at det ble litt lysere, men kulda kunne jeg vært foruten. Kroppen liker den ikke. Det har blitt mye innetid om kveldene da, tid til å lese, jeg har ikke orket så mye annet utenom jobben. Nå har jeg booket meg vanngymtime for ørtende gang på fredag og satser på å gjennomføre den uten av avlyse i siste liten. Et nyttårsforsett har jeg gjennomført ganske bra sammen med sønnen min; søndagstur. Det har vi  greid to ganger og det er bra, fordi jeg har vært på Verdaln på søsterbursdag en søndag, og var også syk en helg . Man må være snill med seg selv, være fornøyd med det en får til. Her er oppsummeringen:


Lesetid, kaketid, kaffetid. En av månedens og fjorårets beste bøker

tirsdag 29. januar 2019

Skål, Jens August ! av Arild Nyquist (red). Diktlesesirkel januar- 19

Temaet i januar er humor og glede. Jeg synes det passet i den mørke årstiden, noe lystig og lett. Vi trenge det i blant, ikke bare mollstemt lyrikk.
Jeg valgte Arild Nyquist da det er lenge siden jeg har lest noe av ham. Jeg fant frem boka i kjelleren i en av pappeskene mine med gammel lyrikk fra 70- og 80-tallet. Mange av samlingene jeg har ble kjøpt gjennom Bokklubbens lyrikkvenner. Så også denne, som er en antologi med bidrag fra flere av Arilds gode venner.


mandag 28. januar 2019

Nini av Lars Lillo-Stenberg - interessant og varm lydbok om Nini Stoltenberg

Jeg har hørt lydboka om Nini, lest av Lars Lillo-Stenberg selv. Han ble spurt av Ninis far , Torvald Stoltenberg om han ville skrive en bok om Nini. Boka har fått mye mediaomtale, og jeg var først ikke så gira på å lese den. Eller, det vil si, kanskje senere en gang. Ingalill/Moshonista fortalte at lydboka skulle være så god, så da skaffet jeg meg den. Og det angrer jeg virkelig ikke på, selv om jeg ble litt ør i hodet i helga etter mange timers lytting. Det betyr bare at den var vanskelig å legge fra seg/slå av.


søndag 27. januar 2019

Se på oss nå av Geir Gulliksen. Fascinerende roman om menneskelig dårskap og utroskap

Se på oss nå er den første boka jeg leser av kritikerroste Geir Gulliksen. Det ble rabalder rundt hans forrige roman; En historie om ekteskap. Det var vel noe med en eks-kone som følte seg brukt. Slikt vi har hatt en del av i norsk litteratur de siste årene.  Jeg forventet mer krangel og ufred i Se på oss nå, etter å ha lest en del indignerte omtaler om romanen, men det var det ikke. Der er ikke som i Tillers romaner hvor folk er utstudert stygge mot hverandre. Hos Gulliksen gjør voksne folk bare veldig dumme ting som får veldig smertefulle konsekvenser.


søndag 20. januar 2019

Jordens arvinger av Ildefonso Falcones

Nå har jeg endelig kommet meg gjennom Jordens arvinger , oppfølgeren av den populære Havets katedral. Jeg leste aldri ferdig den boka av en eller annen grunn, timing og sånn, tenker jeg, samt et krevende persongalleri i starten av boka,  noe jeg syntes den gang jeg forsøkte meg på den. Da jeg så TV-serien på Netflix i høst ble jeg solgt og ville ha mer.
Jeg startet å lese Jordens arvinger i nyttårshelga, det har tatt sin tid å komme gjennom romanen, men så er det også en tykk bok, en skikkelig murstein som det ikke er bare å dra med seg på reise. Jeg har jo vært en ukes tid i Olso i januar, blant annet. Jeg synes også de første par hundre sidene i boka var brutale, så jeg var usikker på om jeg orket å fortsette. Heldigvis gjorde jeg det, for videre utover i historien avtok grusomhetene i styrke og andre ting fikk mer fokus.


fredag 11. januar 2019

Resten av dagen av Kazuo Ishiguro (1001- books)

I år skal jeg lese 1001-bøker igjen. Elida med bloggen My first, my las, my everything har startet lesesirkel hvor vi leser 1001-bøker med valgte titler innenfor gitte kategorier hver måned. Jeg skal bli med så langt det lar seg gjøre. Jeg har savnet den gamle 1001-sirkelen til Line. I januar skal vi lese en bok under 250 sider. Jeg fant flere i hylla mi, og valgte Nobelprisvinneren Kazuo Ishiguros roman Resten av dagen (The Remains of the Day). Jeg har en del 1001-bøker i hylla som gjerne kan tas frem og leses. I år blir det en råd med det.


søndag 6. januar 2019

Bli med i Dikt-lesesirkelen 2019

Vi følger opp fjorårets poesi-suksess og kjører på med en ny runde med dikt-lesesirkel etter ønske fra alle de engasjerte deltagerne. Jeg er veldig glad for at dere vil fortsette. Da vil jeg også gjøre det. Mange er spente på kategoriene, og jeg har tatt hensyn til de ønsker som har kommet inn. Blant annet er klassikere nevnt fra flere. Det er mulig å putte klassikere inn i flere av kategoriene btw. Her kommer de (under bildet):


Frem fra glemselen. Gamle diktbøker fra eskene i kjelleren frem i lyset. En eller annen av disse skal gjenleses eller nyleses i løpet av året. Diktsamlingene av Yeats og Rumi har jeg faktisk ikke lest ferdig enda.  På tide å gjøre noe med det.


tirsdag 1. januar 2019

Oppsummering av 2018, samt noen få mål for 2019 (bøker, reiser, kultur)

Tid for årets oppsummering og mulige planer for det nye året.  Nå er 2019 her med vind og regn over det ganske land. I natt ved midnatt ble det heldigvis for fyrverkeriet sin del, en rolig stund her i Trondheim, og kommunens fyrverkeri fra Festningen kunne gå som planlagt. Jeg så ikke det i år heller, siden jeg var hos min søster på Byåsen og feiret nytt år. Det var veldig koselig det altså, og vi hadde flott utsikt over Trondheim på alle kanter. Stjerneskuddene våre sluknet av regnet, men det er nå så. Det finnes værre ting i verden. Akkurat nå har jeg talt over de bøkene fra 2018 jeg ikke har rukket og lest, og blir skremt. Selv om jeg leser mye, totalt 120 i 2018, så er bøkene som kommer i mitt hus stadig for mye.


Kanskje årets beste bok; Steffen Kvernelands En ufrivillig død. Ravatn sine essays er jeg enda ikke ferdig med. Filosofene må bli med over i 2019.