torsdag 25. april 2024

En torn i øyet av Julie Hastrup. Første bok i ny oversatt dansk krimserie.

 Da jeg hørte at bøkene av Julie Hastrup ble oversatt til norsk, tenkte jeg raskt at disse måtte jeg skaffe meg. Grunnen er at hun er en av forfatterne som skal til Osterøy krimfestival i september. Dit skal også jeg. Det er en veldig trivelig og intim krimhelg med tema fiksjon og virkelighet. Jeg var der for et par år siden, og ønsket å bli med på en ny krimhelg på det koselige hotellet med trivelige folk. Både forfattere, politifolk, advokater, bloggere og andre publikum gjester krimhelga på Osterøy, en times tid fra Bergen. 

Nå har jeg lest den første boka i serien, og her er mine synspunkter:


tirsdag 23. april 2024

Stemningsrapport fra Norges første Indiebokfestival som gikk av stabelen 19.april på Litteraturhuset i Oslo

 Selvpubliseringsportalen BoldBooks arrangerte den første Indiebokfestivalen i Norge sist fredag.  Det var det absolutt verdt å ta turen for. De siste årene har det kommet mange aktører som tilbyr sine tjenester på markedet for selvpublisering . Det har også ført til at kvaliteten på selvpubliserte bøker er hevet kraftig, og synet på denne typer bøker er i ferd med å endre seg. Flere indiebøker- som det også kalles- har også nådd bestselgerlistene. Nåløyet har stadig blitt trangere på de tradisjonelle forlagene, samt at flere forfattere ønsker å eie rettighetene til sine bøker og få inntektene selv. Ulempen er at de også må ta risikoen og kostnadene med å lage bøkene, noe det derimot ser ut som stadig flere ønsker å gjøre. At det er behov for en slik dag, er det ingen tvil om. Ca 140 personer hadde kjøpt billett til festen som inneholdt et rikt og interessant program. Jeg storkoste meg og reiste hjem med mange inntrykk og inspirasjon.  Her er noen bilder og inntrykk:


Forfatter og forlagsmann Tiger Garte var konferansier, en jobb han utførte meget bra. 

søndag 21. april 2024

Norges første Indiebokpris kåret på Litteraturhuset i Oslo 19.april 2024

 De beste indiebøkene for 2023 i tre kategorier ble kåret på Litteraturhuset i Oslo i går. Sakprosa, skjønnlitteratur og barne-og ungdomslitteratur var kategoriene. Det kom inn over 80 aktuelle bøker som kjempet om å bli nominert og til sist gå helt til topps. Gjennomlesingen av de innsendte manusene førte til en langliste på 10 bøker og en kortliste på fem bøker, hvorav juryen i de respektive kategoriene skulle kåre en vinner. Kvaliteten på indiebøker eller selvpubliseret bøker kan i dag hevde seg på lik linje med forlagsutgitte bøker. Det finnes flere selvpubliseringsportaler som tilbyr alt man trenger for å skape en bok av høy kvalitet. Noe vinnerbøkene vitner om.


En rørt Oddrun Midtbø vant den gjeve prisen i sakprosa, for den flotte boka Harastølen- heimen for dei utstøtte. Juryleder Joakim Tjøstheim delte ut prisen i denne klassen. 

mandag 15. april 2024

Et mørkere vann av Kaja Nygaard - fengslende debutantkrim

 Det er gøy med gode debutanter. Kaja Nygaard føyer seg fint inn i den kategorien. Et mørkere vann har fått gode kritikker i flere aviser og hos bloggere. En debutant det oser kvalitet av. Jeg har hatt boka liggende en stund, men omsider ble den lest. Det skal sies at det har blitt utgitt en drøss nye krimbøker på nyåret, så Nygaard har hatt sterk konkurranse i lesekøen. Jeg kan også føye med inn i de begeistredes rekker.


fredag 5. april 2024

Kort om Kvitleik av Jon Fosse

 Jeg hørte på lydboka av Kvitleik i dag, mens jeg vaska og rydda. Jeg var litt spent på hvordan Fosse gjorde seg på lydbok, og det funka utmerket. Suggererende, repeterende, spennende lest, nesten som en psykologisk thriller. Lesr av Anderz Eide.




torsdag 4. april 2024

Kort om Morgon og kveld av Jon Fosse

 Jeg har lest noen bøker av Jon Fosse tidligere, og har siden det ønsket å lese flere av ham. Jeg ble på nytt inspirert da han vant Nobelprisen i høst for Septologien. Samlaget ga da ut en ny serie i heftete utgaver som kalles Nobelserien. Jeg har kjøpt et par av dem, de er fine. Nå har jeg lest Morgon og kveld opprinnelig fra 2000, mens min utgave er fra 2024. Mange mener at dette er den boka det anbefales å starte med hvis man ikke har lest Fosse fra før. Det har ikke jeg en formening om, men jeg har tatt til meg anbefalingene om at dette er en lesevennlig og god bok.


onsdag 3. april 2024

Artemisia anbefaler: To gode barne- og ungdomsbøker fra debutanter Elin Brend Bjørhei og Solgunn Solli.

 Det er alltid gøy når tidligere (og tildels nåværende) bokbloggere gir ut bøker. Jeg har vært en del av bokbloggermiljøet siden 2012 og kjenner Elin og Solgunn gjennom det og flere bokbloggertreff. Elin var også en av initiativtakerne til Bokbloggerprisen i sin tid.  Elin er forfatter av en romanserie, men har nettopp debutert med en spenningsbok for større barn og ungdom på Kagge forlag. Solgunn har debutert på eget forlag med en bok for eldre barn/ungdom fra 2.verdenskrig. Jeg er så heldig å ha fått bøkene med signatur og har likt det jeg har lest. Siden jeg kjenner dem føler jeg meg litt for inhabil til å gi en nøytral anmeldelse, men jeg vil gjerne si noen ord og anbefale bøkene videre, noe jeg synes de fortjener.



søndag 31. mars 2024

Oppsummering mars-24

 I dag er det 1.påskedag og klokka er stilt. Det er også stille rundt meg. Noen få er hjemme i nabolaget, de fleste har nok reist bort eller hjem. Det er mange studenter som bor her. Sønnen min ble innlagt på sykehus fredag før palmehelga, så jeg har vært mye på besøk til han i påska. Hjulpet til, ryddet, handlet, vasket klær. Jeg har også lest mye og sett mer påskekrim enn jeg kan huske, drukket vin, spist god mat. Koser meg selv om jeg er alene. Sol har det vært noen dager, og fine lesestunder på verandaen. Tidligere i mars har det blitt et par kinoturer, en del bøker, spesielt krim lest og ellers har dagene gått. Rolig, men nok å holde på med uansett. 




Noen av de gode krimbøkene jeg leste i mars. Kvinnene inntar den mannsdominerte krimareanen, og det er på tide igjen. Disse var også blant de mest solgte norske krimbøkene utgitt i 2024. Agnes Matre solgte mest i uke 11. 


fredag 29. mars 2024

Kort om Fritt vilt av Agnes Lovise Matre. Tenåringsforeldre, vær på vakt! Aktuell kriminalroman.

Agnes Lovise Matre er en forfatter som begynner å få en stor og trofast lesekrets for sine krimromaner om Bengt Alsaker fra Hardanger. Fritt vilt er også i skrivende stund på Bokhandlerforeningens bestelgerliste over norsk krim i 2024, en liste hun toppet i uke 11. Det kan jeg forstå. Matre skriver veldig godt om et svært aktuelt tema som kan og bør engasjere mange . Siden handlingen foregår vinterstid med uvær og snø, passer den også utmerket som påskekrim.



onsdag 27. mars 2024

Fuglekongen av Eva Fretheim. Rolig bygdekrim, med ekkel smygende spenning

 Eva Fretheim debuterte med Dronningland i 2022, en psykologisk krim som jeg likte godt.
Nå er hun ute med oppfølgeren Fuglekongen. Den har fått et par meget gode kritikker, blant annet i NRKs tips til påskekrim og Adresseavisen.  Les utdrag på forlagets side her. Fretheim har laget seg en signatur med bier i Dronningland og nå duer i Fuglekongen.