søndag 10. november 2024

På tur i gamlebyen i Alicante og norsketreff på Samoa

 Jeg har nettopp vært 12 dager på Costa Blanca i Spania. To døgn i Albir, en uke i Benidorm og tre døgn i Alicante. Det er Alicante jeg skal blogge om nå. Alicante er den fantastisk koselig by og det er tredje gangen jeg er der. Alltid noe nytt å se og oppleve. Jeg bodde på samme pensjonat som i fjor, Guesthouse Antonio, i en eldre del av byen, kort vei fra tram-stasjon Luceros og Plaza Luceros. Jeg gikk et par dager rundt i byen, - i området der jeg bodde, i gamlebyen og den siste dagen dro jeg på norsketreff. Det var meget vellykket og kjempetrivelig.



På lunsj i gamlebyen med en gjeng veldig hyggelige nordmenn- og kvinner. Foto: Gjertrud Svantesvold.

søndag 3. november 2024

Jenta under jorden av Elly Griffiths . Britisk saltmark- og myrstikrim, mystisk, våt og spennende.

 Jeg har lest min første krim av Elly Griffiths, som er en meget populær britisk krimforfatter. Mariann med bloggen Lillasjel er en av hennes mest fremsnakkende fans som jeg kjenner til. Jeg fikk boka av krimbokredaktør Bente Dahl Svendsen på Osterøy Krimfestival i september. Bente hadde med noen pocketbøker som hun villig ga bort til bokbloggere og instabloggere som var tilstede. Denne måtte jeg jo bare lese, sa hun. Og Mariann samstemte iherdig. Jeg tok med meg boka til Spania nettopp, lett som den var å ha med i kofferten. Men myrstier, våte saltmarker på den nordengelske forblåste kysten i uvær, passet ikke så godt dere nede i sola. Ikke helt før de siste dagene da regnet hølja ned der også. Hjemme ble jeg etter en god natts søvn møtt med uværet Jakob, da fikk boka fart å gå på. Ingen vits i å bevege seg utendørs under sånne forhold. Noe annet var det å følge Ruth Galloway på trygg inneavstand der hun fartet rundt i ruskete og farlige saltmarker og sumper hun kunne bli sugd opp av.


lørdag 2. november 2024

Store vakre troll av Silje O. Ulstein

 Silje O.Ulstein slo gjennom med et brak med debuten Krypdyrmemoarer, en bok jeg også likte veldig godt. Den er også solgt til flere land. Nå er den vanskelige andreboka her, og jeg var spent på om den ville følge i samme spor som debutromanen. Det gjør den ikke. Store vakre troll, er en mer tradisjonell krim. Spennende er den likevel. Forlaget har merket boka som psykologisk thriller. Jeg som er veldig glad i psykologiske thriller, synes den var mer som en klassisk krim med psykologiske thrillerelementer. Kanskje mer lignende en bok av Karin Fossum, med samme stemning, men uten samme psykologiske dybde. Men dette blir nerding. Liker du en god og spennende kriminalroman, så anbefaler jeg gjerne Store vakre troll. Liker du å gå i fjellet, får du også spennende naturopplevelser i vakre Innerdalen  med på kjøpet.



fredag 1. november 2024

Oppsummering oktober -24

 Det blir en kjapp oppsummering fra meg denne gangen. Har lest 8 bra bøker, blogget lite, vært i Spania. Kom hjem i går kveld. Bøker i postkassa, bøker på Posten, bøker som venta på biblioteket. Mørketiden må bare komme. Tankene mine går også til naturkatastrofen i Valencia. I nåværende stund så er det bekreftet 202 døde. Mange har mistet alt de har. Link til ny artikkel i Spania i dag lenger nede i innlegget. Det er så trist, har nesten ikke ord. Godt å se solidariteten det spanske folket nå viser som ønsker å bidra og støtte med mat, klær og alt som trengs. <3 



Alicante

tirsdag 8. oktober 2024

Stille som snø av Ørjan N. Karlsson . Jakob Weber #3, Henningsvær

 Jeg så med stor spenning fra til Ørjan N. Karlssons tredje bok om Jakob Weber & co på Bodø politistasjon. Jeg elsket den første og likte den andre, selv om jeg synes den var av det mer makabre slaget. Den tredje boka er noe dempet fra sist, heldigvis. Med elementer som er makabre nok, grafser forfatteren heldigvis ikke i detaljer. Tematikken som avsløres er også ille. Spenningen som etterhvert tar seg opp, holder til siste side, samt at den holdt meg våken til 03.00 i natt.



lørdag 5. oktober 2024

Det blinde vitnet av Jørgen Brekke

 Jørgen Brekkes krimromaner om Odd Singsaker fra Trondheim er blant mine favorittserier. Det er lenge siden vi har møtt Odd Singsaker nå. Forfatteren har skrevet andre bøker . Det blinde vitnet er nummer åtte i serien, og det er fem år siden sist. Virkelig et kjærkomment gjensyn. Denne gangen er Brekkes bok om Singsaker noe neddempet, men samtidig effektivt og godt skrudd sammen, med bestialske drap uten at det utbroderes i unødig grad.


mandag 30. september 2024

Oppsummering september - 24

Det ble lest få bøker i september, men det var som forventet fordi det har skjedd mye annen aktivitet. Dagstur til Oslo, venninnebesøk ei helg, krimfestival på Osterøy, samt lanseringer, bokbad på Litteraturhuset og forlagenes høstmøter. Pluss digitale kurs jeg har gående med oppgaver, webinarer og innsendinger. Samt annet som skjer.


Vakre Østmarka på Lade. Høst.

mandag 23. september 2024

Osterøy krimfestival, dag 2 og 3. Fullstappet spennende program og herlig sosialt miljø. 21.-22.september 2024

 Lørdag var det program fra klokka 10.00 - 17.00. Et par poster gikk ut . Den ene på grunn av at flyet med Ørjan N. Karlsson ikke kunne lande Tåka lå tykk over Flesland, og flyet måtte returnere til Gardermoen. Det er vel en grense for hvor hvor lenge et fly kan sirkle i lufta før det går tomt for drivstoff og ramler ned. En annen deltager; Øystein Bogen ble beordret til USA for å dekke den dramatiske oppseilingen til presidentvalget. Det kan vi forstå, selv om det var synd for oss. Som en trøst fikk vi en videosnutt fra Bogen og Karlsson på skjerm fra Oslo. Ellers gikk dagen som smurt med et allsidig program ledet av festivalsjef Bent Arild Raknes. 


Utdeling av Glasskniven for beste utenlandske krim var et av dagens høydepunkter. Initiaativtaker Simen Ingemundsen sammen med Bent Arild Raknes som også satt i juryen. Her forteller de om bakgrunn, jury , nominerte og vinner. 

søndag 22. september 2024

Flott Krimfestival på Fjordslottet på Osterøy 20.-22.september -24. Del 1- Kossdalsvingene og dag 1 (pluss fredag morgen)

Det er andre gangen jeg har vært på Osterøy krimfestival.  Her møter jeg gode venner bokbloggere og mange dyktige forfattere og spennende fagfolk fra virkeligheten (politifolk ) og andre med helt spesielle erfaringer. Krimfestivalen med undertittel Virkelighet møter fiksjon har vært arrangert flere år og blir stadig mer populært. I år var det fullbooket med ventelister. Festivalsjef og primus motor Bent Arild Raknes har et stort nettverk av kolleger som har jobbet med alvorlige saker, som han inviterer til festivalen for spennende samtaler. I tillegg kommer gode krimforfattere som også skriver om spennende tema. Lærerikt, sosialt og spennende. Denne helga ble vi også velsignet med nydelig vær, sol og blå himmel, bortsett fra tett tåke på morgenen, som påvirket landingsforholdene på Flesland både fredag og lørdag. 






Debutant Inger Johanne Øen , meg og svenske Sara Strømberg. 
Trykk på bildene for å få de klarere. 

tirsdag 17. september 2024

Svik av Hogne Hongset. Ny miljøthriller om dagens energipolitikk.

 Hogne Hongset har skrevet flere spennende thrillere tuftet på energipolitikk, da spesielt vindkraftbransjen, men også fra andre deler av kraftbransjen. Jeg har lest fem av dem, inkludert Svik. De er kunnskapsbaserte romaner og spennende bygd opp. Hongset har jobbet tyve år i Oljebransjen, samt mer enn ti år som spesialrådgiver i fagforbundet Industri Energi. Svik handler om verdivalg, - skal det bygges ut mer vindkraft som raserer naturen eller skal vi satse på kjernekraft? I utgangspunktet er dette et spennende tema, men om tematikken , slik det her er fremstilt, fungerer så godt som spenningsroman for det brede lag av folket, er jeg mer usikker på. 



torsdag 12. september 2024

Kagges høstmøte i Trondheim- snapshots fra en inspirerende kveld

 Tradisjonen tro er det full rulle med høstmøter i september. I går var det Kagge som besøkte Trondheim med sin høstkatalog og en gjeng med sine flotte forfattere. Kagge er kjent for å ha en solid sakprosa-katalog, men de har de siste par årene også satset mer på skjønnlitteratur, inkludert krim og feelgood. Både skjønn- og sakprosaforfattere ble med til Dokkhuset i Trondheim. Høstmøtene er primært for bibliotekarer og bokhandlere, men en liten knippe bokbloggere er også så heldige å få delta.  Her er noen snapshots fra den minnerike kvelden med hyggelige forlagsfolk, forfattere og gjester.


Å samle til gruppebilde er visst ikke så enkelt. Vi hengte oss på fotografen og knipsa fra sidelinja. Her er de fleste forfatterne som var på Dokkhuset og forlagsfolkene. Forlegger Erling Kagge til høyre med tommel opp mot oss. (Ps. Trykk på bildene, så blir de skarpere)

mandag 9. september 2024

Dukken i tauet av Unni Lindell

 Unni Lindell er kjent for de fleste krimelskere i Norge. Hennes populære serien om Cato Isaksen, introduserte etter hvert Marian Dahle som en spennende og utradisjonell etterforsker. I de siste tre bøkene er Dahle sjef, og 27 år gamle Snø er helten i den nye serien. Jeg likte de to første om Snø (alias Lydia Winter) godt. Dukken i tauet var litt treg en god stund, men så tok den seg opp, og er absolutt verdt å lese.



fredag 6. september 2024

Cappelen Damms høstmøte september 2024, Trondheim

 Høstens høydepunkt er definitivt høstmøter med de store forlagene som presenterer høstkatalogene for bokhandlere og bibliotekarer i de store byene i Norges land. Som aktiv bokblogger i mange år har jeg vært så heldig å få delta på disse møtene. Det er en like stor glede hver gang :) Vi får en kjapp gjennomgang av et utvalg nyheter og og forfatterbesøk. Jeg er like spent hvert år; hvem kommer? Og får vi med oss noen bøker i goodiebagen? Noen selfier og signerte bøker kanskje? Jojomen, Cappelen Damm leverte i år også. Her er noen snapshots av den begivenhetsrike kvelden:


Vi gleder oss:) Anniken Bjørnes fv, fylkesbibliotekar, forfatter og publiseringscoach, meg og Ingunn, med instagramkontotoen @ingunns_bokglede . Bokbloggervenn @randijaa2 (Reading Randi) var også med, men dro med bussen før dette bildet ble tatt.

søndag 1. september 2024

Oppsummering august -24

Kaffetid og oppsummering av august 2024. En varierende måned både angående været, leste bøker og annet. Jeg har nesten årsrekord angående minst lest antall og sider bøker og sider siden april. 7 bøker med 2018 sider. April hadde samme antall bøker, men noe færre sider. Men så har jeg hatt en del annet å gjøre. Var på besøk hos familie i Lofoten første uka i august. Vi feiret bursdagen til barnebarnet som ble 7 år. Ellers har det vært noen turer på litteraturhuset og et høstmøte med Bonnier som sparket i gang bokhøsten. Jeg har også hatt fokus på redigering og har greid tre frister med innsendinger av tekst. Noe stress ble det, men jeg har funnet en skrivepraksis som endelig funker for meg. Nå må jeg bare ha noen dagers pause med det, før jeg fortsetter. Here we go again med lister og selve oppsummeringen:


Godt minne fra en august som er forbi. Tatt i Lofoten tidlig i måneden, i en besøkshage vi var i .

torsdag 29. august 2024

Bonniers høstmøte i Trondheim! For en bokfest !

 Tradisjonen tro er de store forlagenes høstmøter rundt i landet sparket i gang. Først ute i år som i fjor var Bonnier, inkludert Pitch og Bastion, på Britannia Hotell i Trondheim. Det ble spennende bokpresentasjoner, forfattermøter og bokbad, samt deilig tapas med drikke. Her følger noen snapshots fra kvelden med mine favoritter fra høstkatalogen. 


Unni Lindell med ny bok om etterforsker Snø som jeg gleder meg veldig til å lese. Trykk på bildene for å få de skarpere.

tirsdag 27. august 2024

Svikere av Espen Skjerven. Høyaktuell og ladet spenning.

Sandnes-bosatte Espen Skjerven er ute med sin fjerde kriminalroman om politietterforsker Tom Grayston. Temaene i alle bøkene er forskjellige. Kleptokratiet  var mye av handlingen lagt til  Kongo, blant annet regnskogen, Virunga nasjonalpark, Kinshasa, Goma og Beni.  Tematikk var menneskerettigheter og miljøødeleggelser. Blant annet om et norskeid oljeselskap som hadde tillatelse til å lete etter olje i regnskogen.
Blod er tykkere enn vann,  handlet  om barnevern og dommer i den europeiske  Menneskerettighetsdomstolen (EMD). I debuten Slakt leste vi blant annet om asylsøkere , menneskehandel og overgrep. 
Svikere holder seg til Sandnes og Stavanger, hvor oljebransjen, miljøvern og konspirasjoner har en sentral plass. Høyaktuelt med andre ord. Fjerde bok fra Skjerven er ikke bare samfunnsaktuell , men også meget spennende.



søndag 25. august 2024

Den som bærer skyld av H.S.Palladino. Skuffende oppfølger.

 Kritikerroste Hilde S Palladino er nå ute med den vanskelige andreboka. Jeg elsket den første; Den som frykter snøen, som jeg synes var helstøpt. Boka fikk også mye omtale og ble solgt til utlandet. Falhøyden kan være stor når oppfølgeren kommer. Dessverre innfridde den ikke for meg denne gangen.


mandag 19. august 2024

De tre broene av Rosanna Ley

 Jeg har lest en bok tidligere av Rosanna Ley, som heter Appelsinlunden. Jeg kjøpte den fordi den hadde handling fra Sevilla før en reise til Malaga, og synes dette var en bok som passet fint å lese der. Jeg likte boka. Gleden var stor da Ley kom med en ny bok på norsk fra Venezia, Praha og Lisboa i sommer. Jeg elsker å lese bøker fra slike byer og land. Jeg har vært i alle de tre byene, og lot meg sluke inn enda en gang. At det også er hovedhandling fra England, - Dorset, Cornwall og London la heller ingen demper på lesingen, heller ikke at boka var krydret med spenning og mystikk, og bygd opp med cliffhangere når  kapitlene vekslet mellom hovedpersonene.  Dette var en deilig bok å drømme seg bort i. Les mer om boka under her.




søndag 18. august 2024

Når er det best å reise til Rhodos? Og hvor?

Rhodos 2024. Jeg fortsetter med å utforske Rhodos. Jeg har vært der tre ganger de siste årene. Jeg var der i september 2021 og i fjor i juni.  Da bodde jeg på Vestkysten, der det er kjent for å blåse. I fjor frøs jeg ganske mye og bestemte meg for å prøve å bo på østkysten, der det som regel ikke er så mye vind. Jeg ble anbefalt å bo i Kalithea eller Faleraki, siden det ikke er så langt fra Rhodos by, og med grei bussforbindelse.  Det ble en tur nå i juni, på samme tiden som i fjor. Siden det var helt i starten av juni, håper jeg på at det ikke ble så varmt som lenger ut i måneden, og lenger utpå sommeren. Sør-Europa koker i sommerferien, med stadige varmerekorder og hetebølger. Det ble det også nå. Her er noen snapshots fra uka der jeg unngikk sola mest mulig fordi jeg holdt på å koke bort. 



Hvilken by ser vi der nede? Spenningen sitrer hos meg. Det er så vakkert å se land og hav fra lufta.

torsdag 15. august 2024

Du kan kalle meg Jan av Anne Elvedal. Smygende psykologisk thriller fra voksenkrimdebutant

 Det er alltid spennende med nye psykologiske thrillere, spesielt fra debutanter og enda mer spennende når de skriver fra eller kommer fra Trondheim og omegn. Jeg bor i nærheten av der mesteparten av handlingen i boka foregår,  Østmarka psykiatriske sykehus på Lade (nærmere bestemt St.Olavs hospital, avdeling for psykisk helsevern) . Resten av stedene i Trondheim som nevnes, kjenner jeg også godt. Jeg er også veldig glad i psykologiske thrillere, eller psykologisk krim, som de også kan kalles. Her kaller forlaget romanen for krim på forsiden, men psykologisk krimroman i omtalen, andre steder psykologisk thriller. For meg er dette en psykologisk thriller med grøsserelementer. Absolutt leseverdig, velskrevet, og etterhvert ganske så spennende. Mer om boka under bildet.



torsdag 8. august 2024

Nomader i livet av Mona Elisabeth Bøther

 Jeg liker å lese noveller innimellom. For tiden tar jeg også et digitalt novellekurs og ønsker å lære mer om noveller som sjanger. Da er det også viktig å lese noveller, lese dem med mer bevisste briller. Jeg skal ikke si at jeg har gjort det med denne samlingen, selv om jeg har noe av det jeg har lært i bakhodet. Jeg ønsker uansett ikke å analysere det jeg leser når jeg skriver blogginnlegg med bokomtaler/anmeldelser. Viktigst for meg er å formidle det jeg fikk ut av leseopplevelsen, hva jeg likte, synes var bra, og hva jeg eventuelt synes mangler. Vanlige (skjønn) litterære kriterier er alltid med meg i lesingen. Og en viss sjangerbevissthet. Noveller er mer krevende å lese enn romaner, synes jeg, men det går greit når jeg først finner flyten. Akkurat som man må venne seg til å lese noveller, som man må venne seg til å lese dikt- man må inn i en annen, mer konsentrert modus.  Vel, nok om det- les gjerne mer under bildet for å høre mer om denne fine novellesamlingen jeg nettopp har lest.


onsdag 7. august 2024

Den ingen ser av Terje Bjøranger. Samfunnsaktuell og spennende thriller på høyt nivå.

Steiki ta, dette var en god thriller! Og attpåtil meget aktuell i dagens samfunn. Jeg liker bøker som speiler samfunnsaktuell tematikk som også er spennende og godt skrevet. Hva er det denne boka ikke har, spør du meg. Hardkokt og realistisk, men også romantisk. Jeg har lenge hatt bøkene til Bjøranger på radaren min, tenkt å lese, men det ble først nå. Jeg fikk et forhåndseksemplar i posten fra forlaget, og pocketboka egnet seg supert til å ta med på reise. At den var flunkende ny, fristet også. Jeg angrer ikke på at den ble med i reisebunken min. 



onsdag 31. juli 2024

Oppsummering juli - 24

 Juli er straks over. Juli er den måneden jeg ble født, noe som var kjedelig da jeg var barn og alle var på ferie. I voksen alder betyr det ikke så mye. Nå får jeg masse hyggelige gratulasjoner på facebook, og selve dagen ble feiret med familie som var på besøk, samt søster og niese som bor i Trondheim. God mat på Brasilia restaurant, godt vær.  Bedre kan det ikke bli. Nå kjennes et sensommerdrag i lufta. Kveldene og nettene er kaldere. I juli har jeg lest en del bøker, men mange av dem var korte, stikk motsatt av mine intensjoner om å lese mursteiner. Sånn kan det gå. 11 bøker lest, ikke så mange sider totalt. Har ellers vært hjemme i byen, jobbet litt som ekstravakt, hatt besøk og mye fint vær. Et par små uker var det surt og kaldt, plantene mine og jeg frøs, jeg lengtet en stund til Kreta, men ble kjapt realitetsorientert da jeg husket at det er alt for varmt i Syden i juli. Det er absolutt ikke noe for meg. Vel, her er oppsummeringen:

Bursdagfeiring på Brasilia. Hyggelig overraskelse fra personalet med krone og kake

torsdag 25. juli 2024

Harmageddon av Ulf Morten Davidsen . Spennende ny debutant i Norges krimlandskap

Ulf Morten Davidsen (1961) er tidligere journalist, redaktør og leder i NRK. Han har nå begått sin første krim som er en solid politikrim. Ikke noen journalistkrim på denne karen, altså. Davidsen skriver på sin hjemmeside at dette er den første boka om politietterforsker og krimsjef Andreas Kjær. Altså kan vi vente oss en nye serie fra Fredrikstad, og en konkurrent til Jan-Eriks Fjells Anton Brekke. Eller skal vi heller si kollega?  Andreas Kjær var i alle fall et hyggelig bekjentskap, som jeg gjerne følger videre. Les mer om det under bildet.




onsdag 24. juli 2024

Au revoir Agneta av Emma Hamberg

 Ønsker du en lett og morsom feelgoodroman som også berører, anbefaler jeg bøkene om Agneta som reiste til Frankrike for å være au pair for en eldre dement mann. Nå har bok to kommet i handelen og den er omtrent like bra som nummer en; Je M´appelle Agneta. 


tirsdag 16. juli 2024

Tilstandsrapport av Deborah Levy

Deborah Levy har jeg hatt gleden av å følge siden hun kom med sin første roman på norsk. Det var Varm melk i 2017. (se link til omtale nederst i dette innlegget). Det er noe helt spesielt med skrivestilen hennes, og hvordan hun reflekterer om det meste i livet. Litterære referanser er det også en del av i hennes bøker. Så også i den tredje boka i memoarserien hennes, som jeg nettopp har lest. Tilstandsrapport lener seg i stor grad på Virginia Woolfs Eget rom, om å være kvinne og skape seg sitt eget rom, sin egen plass i verden.



lørdag 13. juli 2024

Kundalinikraft av Aud Amiti . Nydelig og inspirerende bok

Aud Amiti Myhre debuterer med en flott bok om meditasjon og kundaliniyoga. Dette er ikke en typisk yoga-oppskriftsbok, men en reise med Auds liv som søkende i yoga og meditasjon, selvutvikling og spiritualitet.  Hun deler raust av sine erfaringer, som hun knytter opp mot sin yogapraksis og samtidig gir leseren enkle forslag til øvelser som en basis for å komme i gang for å leve et friere og feminint liv. Et feminint liv som et motsvar til det travle, hektiske og maskuline livet storsamfunnet i vesten er lagt opp til,  slik jeg forstår det. Boka er nydelig skrevet og designet, her er det bare å kaste seg over, nyte , reflektere og gjerne teste noen av øvelsene. Meditasjoner for å roe ned, øvelser for å løse opp. Refleksjonspørsmål for å gå innover i seg selv, med mer. 








søndag 7. juli 2024

Bjørgs glede av Bjørg Thorhallsdottir . En vakker bok om Bjørgs vei til glede.

 Bjørg Thorhallsdottir er en kjent person for de fleste. Hun har gitt ut flere bøker med flotte bilder og livsfilosofi, en mengde kort med små visdomsord og bilder i gallerier. Bjørg deltok også på Farmen våren 2024, der hun kom på en 2. plass. I Bjørgs glede, deler hun raust av sine livserfaringer og deler sine grep for å oppnå mer glede i livet. Den glade og blide Bjørg som vi kjenner fra TV-skjermen og andre media har traumatiske opplevelser fra barndom og voksenliv med seg i bagasjen. Det er trist å lese hva hun opplevde som barn, men boka gir også håp om at man selv kan gjøre mye for likevel å få et godt liv, og ikke la traumer styre resten av livet.


fredag 5. juli 2024

Hjerteriss av Bente Sandtorv. Nydelig diktbok med tegninger

Bente Sandtorv (1970) er en kunstner og dikter født og oppvokst i Bergen. Nå har hun gitt ut en vakker diktsamling på Allfarvei forlag illustrert med egne tegninger. Man kan godt si at dette er like mye en kunstbok, som en diktsamling. Kunst med dikt, dikt med kunst.  Jeg opplevde samlingen som en fascinerende og vakker kunstbok med dikt som passet. En god kombinasjon som var en fryd å lese, se og bla i. Jeg synes ikke det er så lett å skrive om den, men skal prøve å gi dere noen inntrykk lenger ned i innlegget. En slik bok må sees, leses og sanses selv.





torsdag 4. juli 2024

Sommerdiktsirkel- blir du med?

 Blir du med og leser en diktbok i sommer? Jeg har forsømt diktsirkelen i år. For mye annet har stått i fokus. I helga da jeg laget ferdig en oppsummering for juni på bloggen, tenkte jeg at det å ha en runde i sommer kunne være en ide. Jeg har også planer om å lese mer dikt i sommer, i forbindelse med et sommerkurs jeg tar på Skriveakademiet, der dikt, noveller, kortprosa står på menyen. Terskelen er lav i min lesesirkel. Senk skuldrene , alle kan bli med.  Mer under:



Eksempel på lettlest diktsamling, som jeg nettopp er ferdig med. 

tirsdag 2. juli 2024

I trolldommens tid av Belinda Lynée. Fantastisk debutroman fra hekseprosessenes tid.

 Det dukker opp en del forespørsler i e-postboksen min om å lese og anmelde bøker fra debutanter, spesielt indie, vanityforlag og fra små forlag. Jeg må ofte takke nei, siden jeg ikke har kapasitet til å lese alt. Og å anmelde det kan jeg aldri love. Jeg leser mailen og noen ganger treffer innholdet meg, som i debutromanen I trolldommens rike av Belinda Lynée. Jeg var likevel litt redd for å ta på meg vann over hodet, at dette skulle bli nok en bok som blir liggende for lenge på vent. Jeg mailet forfatteren og ble overbevist om at jeg ville lese den. Noe jeg nå har gjort. At på til snek boka seg foran alt annet jeg hadde liggende, den ville bli lest med en gang den kom i hus. Kanskje det fulgte med trolldom ? Som Margit Sandemoes alrune i Sagen om Isfolket som lå og skrek, ville den bli lest fortere enn svint. Les meg,, les meg.. Og jeg hører etter. Det ble faktisk helt rett bok til rett tid. Fengende og velskrevet, interessant om en mørk tid i vår historie. Les mer om boka under her:



søndag 30. juni 2024

Oppsummering juni- 24

 Juni startet med en ukes reise til Rhodos, med hetebølge og svimende varme. Jeg brukte formiddagen inne på hotellet med aircondition, leste og fulgte med diverse webinarer og kurs på nett. Det var umulig å gå turer i varrmen, eller være i sola. Jeg styrte i alle fall unna den verste tiden på dagen, og gikk ut litt senere, og holdt meg i skyggen for det meste. Den uka jeg var der, døde Michael Mosley av heteslag og dehydering på den lille øya Symi utenfor Rhodos. Jeg fulgte med i avisene etter oppdateringer hver dag, han var savnet i 5-6 døgn. Senere har minst 9 personer dødd eller blitt meldt savnet i Hellas. Varmen er ingen spøk, det er helt sikkert. Her hjemme hadde vi noen fine dager med mer normal sommertemperatur ca 20-23 grader en ukes tid da jeg kom hjem, deretter regn/vind og surt, til vi fikk en bra uke med tropenatt før helga. Nå er det ganske kaldt, en del regn og vind, og vondt for kroppen. Jeg vil ha moderat og stabil Spania-varme, men da må jeg nok vente til høsten. Ja vel. Nå skal det skal handle om bøker. Har lest ganske mye i juni, mest romaner og dikt, mye bra, men har også avbrutt et par. Med så mange bøker på vent, prøver jeg å bli flinkere til å avbryte det som ikke fenger, men jeg er også redd for å gå glipp av en god bok, så det hender jeg leser rundt 100 sider før jeg gir opp. Burde vel gitt opp etter 50. Har hatt noen fine sammenkomster med venner og familie, god mat, grilling og sånt som hører sommeren til. Vi må nyte mens vi kan:) 




I Hellas leser jeg bøker fra Hellas. Flukten fra den greske øya var gripende og lærerik. Boka har stått i hylla i ca tre år, så det var på tide å få lest den. Den er fortsatt aktuell og i salg, anbefales om en herlig feriebok.  Bildet er fra den eneste dagen jeg lå på stranda og leide med solseng.

lørdag 29. juni 2024

Mørkefall av Sven G. Simonsen. Rasende heftig thriller.

 Sven G. Simonsen er ute med sin tredje thriller om psykolog Liv Eriksson. Tidligere har han gitt ut Risiko og Crux på Press forlag. Denne gangen går Simonsen indie. Er alle gode ting tre? Etter å ha lest Mørkefall, kan jeg helt ærlig si at det er det. Mørkefall står ikke en meter tilbake for de to første bøkene i serien. Den er spennende så det holder, aktuell og holdt meg våken med høy puls da jeg leste ferdig boka en sen kveld forleden. Jeg måtte ta pustepauser for å få ned pulsen.  



fredag 28. juni 2024

En velskapt pike av Pia Edvardsen. Modig roman om å ikke ville være den man er.

 Noen ganger kommer det bøker i posten som jeg knapt har lest om. Nye bøker av forfattere som også er ganske ukjent for meg. En velskapt pike av Pia Edvardsen er en sånn bok. Baksideteksten pirret nysgjerrigheten min nok til at jeg leste den ganske fort. Etter å ha lest ferdig boka googlet jeg anmeldelser, i tillegg til at jeg leste utdrag av et mangfold på forlagets side. Romanen har fått knallsterke anmeldelser hele veien, og det skjønner jeg godt etter å ha lest den selv. En velskapt pike er en annerledes roman om å være homofil/lesbisk. Pia som også hovedpersonen heter, har i hele sitt liv forsøkt å fortrenge sin legning, hun vil ikke være den hun er. Og hvor lenge er det mulig å benekte den man er uten at det går på helsa løs? Boka er tankevekkende, interessant, ærlig og rett og slett vanskelig å legge fra seg.


søndag 23. juni 2024

Pavlovs puslespill av Anniken M. Kok

 Anniken M. Kok har debutert med en nydelig roman på Forlagshuset i Vestfold/Liv forlag. Jeg var veldig spent på denne. Jeg har truffet Anniken og blitt litt kjent med henne på en skriveretreat i fjor og etter det gjennom SoMe. Anniken er lærerutdannet og jobber som rektor på en ungdomsskole i Ringerike. Hun har brukt erfaringer fra skolemiljøet hun er godt kjent med i sin debutroman. At hun har god innsikt i både læreryrket og hva ungdommer og foreldre står i, er det ingen tvil om. Jeg storkoste meg med boka, og ville at den skulle vare lenger. 



søndag 16. juni 2024

Vi fødte aldri de barna av Ingvill Hekne. Sterk diktdebut.

 Ingvill Hekne har gjort suksess med sin diktsamling Vi fødte aldri de barna, med gode anmeldelser i aviser og hos bokbloggere. Det er det ikke alle debutanter forunt. Tiden norsk forlag gir ofte ut spennende diktsamlinger, og denne er av dem, som jeg synes skiller seg ut i mengden. Jeg leste boka på ferie på Rhodos nettopp, og ble sugd inn i historien om heksa, mora og hora.



tirsdag 11. juni 2024

Flukten til den greske øya av Patricia Wilson. Sterk historisk roman fra Hellas, militærdiktaturet og store tap.

 Flukten til den greske øya er den andre boka med handling fra Hellas jeg leser her på Rhodos denne ferieuka. Begge bøkene er av britiske forfattere, den andre var Arven av Victoria Hislop. Begge skriver i samme sjanger ; historiske romaner med parallelle historier i fortid og nåtid. Jeg har lest en roman av Wilson tidligere, Kaneltreet fra Rhodos, som jeg likte godt. Flukten fra den greske øya gjorde et enda sterkere inntrykk på meg. Den var skikkelig oppslukende og berørte på mange plan, i tillegg til at den er lærerik. Dette er ikke bare en feelgood-bok, det er faktisk skildret mye brutalt fra juntaens dager i Hellas, ja, det er nesten ikke til å tro. Men sannheten er at det var en svært brutal periode i gresk historie. Som om det ikke var nok med andre verdenskrig.



lørdag 8. juni 2024

Arven av Victoria Hislop. Atter en interessant historisk roman fra Hellas.

 Jeg har lest alle romanene og et par novelle/tekstsamlinger som Victoria Hislop har gitt ut på norsk. Jeg liker historiene og de temaene hun bruker fra Hellas i bøkene sine. Jeg har lært mye om gresk historie, så også i den siste boka hennes med tema fra en politisk mørk tid , og plyndring og salg av antikviteter og gamle kulturskatter.  Hislop kan være vel pratsom og detaljert noe som fører til en del lange transportetapper før det skjer noe, men jeg kom meg gjennom og ble belønnet med spenning som i en kriminalroman på slutten av boka. 



søndag 2. juni 2024

Syv armer av Atle Nielsen. Skikkelig røverhistorie fra vakre Italia.

De som følger og kjenner meg vet at jeg elsker bøker med handling fra Italia. Derfor føk den nye kriminalromanen av Atle Nielsen forbi alle de andre uleste bøkene som venter tålmodig i ulest-stablene mine. I tillegg kokte varmen her i Trondheim, og hva var vel mer perfekt enn en spennende og lettlest krim i sola, enn denne. Følelsen av å være i Italia og ikke her hjemme lot seg enkelt forene med varmen i maidagene og denne fornøyelige boka fra Roma , Napoli og en liten by i Sør-Italia. Vi er så heldige å få være med på en reise gjennom vakre og historisk spennende byer. Jeg hadde ingen problemer med å forflytte med dit gjennom lesingen av Syv armer. 



fredag 31. mai 2024

Oppsummering mai-24


Kom mai, du skjønne milde, som ble så varm og fin. Nå drar du din kos og sommer kommer, skjønt sommeren har vært på visitt.  Her i Trøndelag har det blitt slått flere varmerekorder med dager på over 30 grader. Litt i meste laget spør du meg, men som vi trønderne sier; vi skal jo ikke klage.. (men..). Vi er ikke laget for så høye temperaturer og det må det være lov å si. Bortsett fra noen sydenvarme dager, har det vært mange fine soldager med mer behagelig sommertemperatur, det vil si 20-25 grader. Når man heller ikke orker så mye i varmen, ble det en del lesing på verandaen, og det liker vi jo. Agurk og squash som jeg sådde tidlig i mai, har også vokst seg ganske store , uten drivhus. Verandaen har tidvis vært som et drivhus. Glad er jeg også at jeg har strendene på Ladehalvøya i nærheten . Nær fjorden er det eneste stedet å være når det bikker 25-30. 10 bøker ble lest, en tur til Oslo på samling blde et også og ellers ikke så mye annet å fortelle om i grunn. Jo, jeg har også vært på Frøya og hjulpet min mellomste sønn å flytte, samt besøkt mine foreldre på Verdal`n, noe jeg gjør cirka en gang per måned. Mai har gått fort, og jeg måtte virkelig tenke etter hva som har skjedd og hvor jeg har vært. Her er min oppsummering for mai:


Jeg pakket sekken med bøker, mat, drikke og solkrem på en av de varmeste dagene, og dro i Djupvika. 

søndag 26. mai 2024

Naturens helter av Marina Gjørtz og Line Renslebråten. Nydelig barnebok om pionerer innen natur og biologi

 Jeg har fått verdens nydeligste barnebok mellom hendene. Det er Naturens helter av Marina Gørtz og Line Renslebråten. Marina har skrevet teksten og Line har bidratt med nydelige og fargerike illustrasjoner. Når jeg første gang hørte tittelen, tenkte jeg at naturens helter er insekter og dyr som jobber for å redde naturen, men det er det ikke. Det er mennesker som har gjort viktige oppdagelser om hvordan naturen henger sammen, som har bidratt til mer kunnskap pm natur og dyr vi vet lite om, og om andre pionerer innen naturvern. Skrevet og designet på en tiltalende måte, som også fikk en bestemor som meg til å bli helt betatt. Jeg greide faktisk ikke å legge fra meg boka før den var ferdiglest. 



torsdag 23. mai 2024

Hver torsdag klokken nitten av Nicolai Houm

 Jeg leste Jane Ashleys gradvise forsvinning for noen år siden, da den ble kortlistet til Bokbloggerprisen 2016. Houm har gitt ut mange bøker for barn, unge og voksne, Han har også vært plaget av skrivesperre i flere år. Etter å ha gått i både hypnoterapi og kognitiv terapi løsnet det for forfatteren, og det siste resultatet er hans nyeste roman; Hver torsdag klokken nitten. Det er en roman preget av overskudd, så at det har løsnet skikkelig er det ingen tvil om. Jeg humret i alle fall mye gjennom denne originale boka. 



torsdag 16. mai 2024

Det lille vi vet om mamma av Anne Kyong-Sook Øfsti. En utsøkt liten roman som berørte meg sterkt.

 Anne Kyong-Sook Øfsti har skrevet en nydelig roman om en oppvekst i Korea. Øfsti vant den nyopprettete Indiebokprisen 2023. kategori skjønnlitteratur for voksne, for denne boka. Det skjønner jeg godt, etter å ha lest den lille romanen, som inneholder så mye. Boka er også lekkert designet i et format som er godt å lese.



torsdag 9. mai 2024

Livets lysglimt av Silje Fatnes. Støttende og styrkende bok om å leve med kronisk og usynlig sykdom.

 Det forholdsvis nye forlaget Nor har etterhvert gitt ut mange fine bøker i sjangeren inspirerende sakprosa. Flere av forfatterne har fått kontrakt etter å ha gått Forfatterprogrammet til Tina Holt, som er under samme paraply som Nor. (Nor Community). Silje Fatnes sin nye bok Livets lysglimt er en vakker designet bok, men nydelige illustrasjoner og et oppløftende , modig og ærlig innhold. 



onsdag 8. mai 2024

Tolv utemte hester av Anne Holt. Grusom historie, kompleks og spennende.

 Anne Holt vant Rivertonprisen 2023 for denne boka, og det er vel fortjent. Makan til bok. Jeg ble helt utmattet etter lesingen og historien sitter i meg enda. Denne gjorde sterkt inntrykk.



tirsdag 7. mai 2024

Tulis Tidsfilur av Tone Hammer Fiskvik. Original barnebok som vant Indiebokprisen 2023.

 For flere uker, måneder?  siden fikk jeg en bok overraskende i postkassa. Det var barneboka Tulis Tidsfilur, skrevet av trønderen Tone Hammer Fiskvik, som har gitt ut debutboka si på eget forlag; 14 forlag. Jeg får en del forespørsler om jeg vil ha leseksemplar fra både indieforfattere og debutanter, og har dessverre ikke tid til å si ja til eller lese alle. Noen bøker kommer uten at jeg har blitt spurt, som denne. Noen ganger leser jeg de, andre ganger ikke. Man skal jo ha tid, og de skal fenge min interesse. I utgangspunktet leser jeg ikke særlig barnebøker, annet enn de som kan passe for barnebarnet mitt. Denne boka så fin og innbydende ut, med flott cover som gjorde meg nysgjerrig. Jeg kikker alltid gjennom bøkene jeg får spørsmål om eller får, om de kan være noe for meg. Som sagt ble boka liggende en stund, helt jeg gjenoppdaget den da jeg var på Indiebokfestivalen 19. april. Tone H.Fiskvik vant den gjeve prisen for beste barne- og ungdomsbok i 2023. Stas. Da kom jeg på at jeg hadde boka hjemme, og prioriterte den lenger frem i lesebunken min.
Om den var noe for meg, kan dere lese mer om under her.


lørdag 4. mai 2024

Tre kjappe anmeldelser av Irma Dahl 2- Den siste festen, Skallebank og Normal hverdag for økt beredskap.

 Forfatteren Kristine S. Henningsen har gått indie med Irma Dahl 2- den siste festen. Randi Fuglehaug er ute med Skallebank, den siste boka i trilogien om journalist Agnes Tveit. Trondheimsbosatte Marit Daaland Lesjø er ute med sin andre roman; den rykende ferske Normal hverdag med økt beredskap.  Alle tre forfatterne har det til felles at de har masse humor og skråblikk, og bøkene deres bærer preg av det, For denne leseren ga det rom for mye humring, fnising og noen latterkuler. Det trengs. Temaene deres er alvorlige nok, men må alt være så gravalvorlig? Jeg trenger i alle fall noe å le av innimellom, det er god mentalhygiene.  Det er en kunst med humor i bøker, det skal treffe på egen humor og timing. Mer om bøkene under her.



onsdag 1. mai 2024

Oppsummering april -24

 1.mai er endelig her, en uforutsigbar og kald april er over. Vi har hatt en del sol her i Trøndelag og brukbar temperatur de siste dagene, i alle fall nok til å sitte på verandaen. Noe jeg fikk gjort litt i går og en annen dag siste uka. i April har det vært mye, mye på hjemmebane, lite lesing og skriving. Var en dag i Oslo på Indiefestival, og det var et løft og et høydepunkt. (link til innlegg lenger ned).  Et par-tre foredrag på litteraturhuset har det blitt, og kino og sett filmen om Amy Winehouse. Sterkt!



Verandasesongen er i gang. Bra bok som det passer å ha på forsidebildet 1. mai, den internasjonale arbeiderdagen, siden mye av handlingen foregår fra arbeideropprøret i Nord-Sverige tidlig på 1900-tallet. Den første arbeiderorganiseringen skjedde da i Pajala.