søndag 1. september 2024

Oppsummering august -24

Kaffetid og oppsummering av august 2024. En varierende måned både angående været, leste bøker og annet. Jeg har nesten årsrekord angående minst lest antall og sider bøker og sider siden april. 7 bøker med 2018 sider. April hadde samme antall bøker, men noe færre sider. Men så har jeg hatt en del annet å gjøre. Var på besøk hos familie i Lofoten første uka i august. Vi feiret bursdagen til barnebarnet som ble 7 år. Ellers har det vært noen turer på litteraturhuset og et høstmøte med Bonnier som sparket i gang bokhøsten. Jeg har også hatt fokus på redigering og har greid tre frister med innsendinger av tekst. Noe stress ble det, men jeg har funnet en skrivepraksis som endelig funker for meg. Nå må jeg bare ha noen dagers pause med det, før jeg fortsetter. Here we go again med lister og selve oppsummeringen:


Godt minne fra en august som er forbi. Tatt i Lofoten tidlig i måneden, i en besøkshage vi var i .

Bøker lest:

1. Nomader i livet av Mona Elisabeth Brøther: Noveller, leseeks, debutant, Latin-Amerika, Canada, Spania, 154 s 
2. Den ingen ser av Terje Bjøranger: Thriller/krim, Sverige, leseeks, 379 s
3. De tre broene av Rosanna Ley: England, Italia, Portugal, Tjekkia, leseeks, 432 s
4. Den som bærer skyld av H.S. Palladino: Krim/psyk.thriller, leseeks, norsk24, 443 s
5. Svikere av Espen Skjerven: Krim, norsk24, leseeks, 325 s
6. Hva ville Freud sagt av Hege Woxen: Dikt, norsk24, leseeks, 71 s (omtale kommer)
7. Når det ikke går over , håndbok for og av kronisk syke av Kine Albrigtsen m.fl.: Helse, sakprosa, leseseks, norsk24, 214 s (omtale kommer)

SUM: 7 bøker / 2018 sider 



En av de beste thrillerne/krim jeg har lest så langt i år.

3 krim/thriller
1 roman (ikke-krim)
1 novellesamling
1 diktsamling
1 sakprosa

7 leseeksemplar

Land besøkt:
Latin-Amerika (flere land), Canada, Spania, Sverige, England, Italia, Portugal, Tjekkia



Bøkene jeg optimistisk hadde med til Lofoten. Bortsett fra Maskiner som  tenker  og krimboka av Grebe. De hadde jeg lånt bort og nå jeg tok jeg dem med hjem igjen. Jeg hadde også med Anne Elvedals Du kan kalle meg Jan, som jeg la igjen der.



Nomader i livet er en novellesamling som jeg likte godt. Den talentfulle Mr. Ripley tenkte jeg å lese der, men rakk det ikke. Har sett filmen og den nye serien på Netflix, som var veldig bra, men har ikke lest boka. Hadde vært gøy å lest den.




Feelgood etter fæl krim, gjør godt. De tre broene var det også mye spenning i, og jeg koste meg på flyet hjem.



Espen Skjervens nye bok Svikere er knallgod. Anbefales sterkt. Hele serien hans btw.




Når det ikke går over er en håndbok for kronisk syke. Veldig fin, nyttig, mye gjenkjennbart og morsomt skrevet. Omtale kommer.





Nikolaj Frobenius i samtale med Geir Svardal om den nye boka si; Rasende lys. Meget interessant både om boka som er en psykologisk roman om Henry Rinnan; og om ondskap generelt, om gråsoner og nyanser, om vi alle har det i oss gitt forutsetningene vi lever i?


Litterære arrangement:

1. Digitalt møte Bold Books community (det første), zoom, 21.august
2. Om ondskap med Nikolaj Frobenius (har skrevet bok om Henry Rinnan), litt.huset i Trondheim, 26. august
4. Litterær salong med Martin Ingebrigtsen , Trondheim folkebibliotek 29.august



Tre spente damer som skal på Bonniers høstmøte i Trondheim. Mariann med bloggen Lillasjel og Ingunn med instagramkontoen Ingunns bokglede.



Jeg fikk signert boka til Unni Lindell, som kommer ut den 3.september. Dukken i tauet. Jeg er allerede i gang med å lese forhåndseksemplaret som vi fikk. Link til bloggreferat over her.  Det er så koselig å innlede høsten med disse møtene. I neste uke skal jeg på Cappelen Damm sitt, og senere i september to andre.


Aktivitet igjen er det også på Folkebiblioteket. Nå har de satt i gang med Litterær salong med lyrikere tre torsdager i høst. Først ute var Martin Ingebrigtsen. Veldig bra. Koselig å sitte rundt bordet i Lorcksalongene på hovedbiblioteket og høre Martin snakke om bøker og skriveprosess. Kaffe med litt attåt fikk vi også. Gratis arrangement. 




På tur i skogen i Lofoten.


*** Etter ferietiden startet høstsemesteret på Forfatterskolen igjen, med webinarer på Påbygg samt  mentormøter hver mandag. 2 frister med innsending av tekst til Påbygg. 1 frist på å sende inn kortprosa til Sommerkurset
ved Skriveakademiet som jeg tok for moro skyld og for å kose meg med å lære mer om dikt og noveller. 



Ollie i besøkshagen. 


Film og serier:
1. Den edle kunsten å gje f**n basert på boka med samme tittel av Mark Manson. NRK.TV. Dokumentar.
2. Pørni sesong 2 og 3, NRK.TV
3. Blue lights, sesong 2, NRK.TV
4. Oppdrag Europa med Mikkel og Herman. NRK.TV, 2 av flere episoder.
5. Våre beste år, ny serie på NRK.TV, 2 av flere episoder. Basert på Ole Martin Ihles bok «Da He-man kom til Norge» fra 2018


*** Sommerdiktsirkel:

Jeg la opp til en sommerdiktsirkel i sommer, som varte fra juni og ut august. Vi ble ikke så mange deltakere, men de to som deltok var aktive. Det var Beathe og meg. Til sammen leste vi 13 diktsamlinger fra andre land, noe med sommer eller annet som kan ha med ferie å gjøre. Beathe med bloggen Beathes Bibliotek får premie for kjempegod innsats med 8 diktsamlinger i sommer. Gratulerer ! Noe kommer i posten etter hvert :) 



Diktsamlingen til venstre av Hege Woxen er leseeksemplar fra Tiden. En bok jeg likte godt og leste i forbindelse med Sommerdiktsirkelen . Hva ville Freud sagt er tittelen. Omtale kommer. Noen bokinnkjøp på salg og ellers ble det i august. Kreativitet av Hilde Østby ser en av dem som jeg ser frem til å lese. 


Reiseinnlegg:




Denne boka kjøpte jeg. Jeg har vært umotivert og stått fast med redigeringen, og ble nysgjerrig på Binz sin bok etter å ha fulgt henne en stund på instagram. Den går dypere og er annerledes enn mye annet jeg har lest om temaet, og jeg liker den godt. Inneholder QE-koder til øvelser, som hypnoterapi for å omprogrammere mønster der man er fastlåst. Binz er både NLP-coach og hypnoterapeut med mange sertifiseringer innen mental trening. Jeg er ikke ferdig med den enda, det er en bok man godt kan bruke tid på. 


I september håper jeg å få lest en del av de nye bøkene som har kommet, men jeg tviler på at jeg rekker så mange. September har mye på programmet. Både høstmøter, lanseringer på Litteraturhuset- blant annet med Carl Frode Tiller, krimfestival på Osterøy, nytt teaterstykke av Jose Saramago på Trøndelag Teater til helga, mer redigering, bassengtrening i reumatikerforeningen, digitale kurs og webinar som før. Noe skal man jo holde på med om dagene. Men resten av høsten og vinteren blir mye roligere, så jeg får stå i dette mens det pågår og lese mer når høstmørket og stormene setter inn:) #sakprosaseptember på instagram starter også opp igjen. Den er det @readygoread som står for. Jeg leser jo en del sakprosa uansett, så jeg hiver meg med denne gangen også, men med svært lave skuldre.



Her er foreløbige stabler for september. Jeg vet av erfaring at mange av bøkene ikke blir lest nå, jeg skal være glad om jeg rekker 7-8 , og mange blir byttet ut til fordel for andre nye som dukker opp. Det kommer noen krimbøker i september som jeg er veldig spent på. Både fra mine favoritter Jørgen Brekke, Ørjan N.Karlsson og Silje S. Ulstein og andre. De kommer nok til å hoppe frem i køen hvis jeg får tak i dem. 

I venstre bunke her ligger det noen sakprosabøker som jeg tenker ha med i #sakprosaseptember. Jeg må bare sjekke promptene på nytt og se hva som passer inn. Maskiner som tenker, leste jeg halve av i fjor, så nå passer det å lese resten.
Over dem er det noen bibliotekbøker, som jeg snart må få lest eller levere tilbake. Rekker ikke alt, sånn er det bare.  I bunken til høyre er det nye romaner jeg så vidt har begynt på, og som jeg vil lese fremover. I bunkene er det blanding av lånt, kjøpt og leseeksemplarer.  I bunken glemte jeg forøvrig å legge til nummer to av danske Julie Hastrup (krim), som jeg skal lese før jeg drar til Osterøy i slutten av måneden. Hun er en av gjestene der. 


Her er det også noen fine boktips fra Bonniers høstmøte, som jeg gleder meg til å lese utover høsten:




Ønsker dere alle en riktig god september:) Håper dere finner mange gode bøker å lese:)







6 kommentarer:

  1. Om ikke så mange bøker, så har du vært aktiv! Ønsker deg lykke til framover som skribent! Jeg gir meg som blogger nå, på ubestemt tid, kanskje for ever. Men kommer nok til å følge med på hva som skjer i litteraturens verden. Leser minst like mye som før, og får tid til så mye spennende som skjer innenfor det kulturelle. Treffes nok et eller annet sted i Trondheim.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan man godt si:) Synd at du også gir deg som bokblogger, men det er en tid for alt. Si gjerne fra når du er i Trondheim og har tid til overs, og ellers kan det hende vi ses som du sier, her eller på GranCa igjen:) Takk skal du ha:)

      Slett
  2. Veldig kjekt å se at du har mange jern i ilden, at antall bøker synker litt av og til, gjør ingenting. Av dine har jeg lest tre, og koste meg virkelig over at du likte Svikere like godt som meg. Terje Bjøranger skal være på Litteraturhuset på tirsdag, jeg har planer om å gå å høre på dem, selv om tematikken er mørk.
    Ønsker deg en fin ny leseuke :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Tine:) Jeg ville absolutt gått og sett Bjøranger.:) Takk, det samme til deg Tine:)

      Slett
  3. For en innholdsrik måned du har hatt! Da får det våge seg om ikke antallet ble så veldig høyt denne gangen. Såg inne i regnearket mitt og jeg har hatt et par måneder i år hvor jeg har vært nedpå 1500-1700 sider på en måned, det er jo egentlig ikke så lite. Men får oss som leser så mye så virker det kanskje litt slik.
    Kun lest diktboken av disse.
    Ørjan N. Karlsson sine to første bøker i den serien har jeg lyttet og de likte jeg veldig godt, så skal få med meg den nye jeg òg. Har papirbøkene så mulig jeg må lese meg litt opp før denne nye.

    Igjen tusen takk for at du arrangerte diktsirkel i tillegg til alle andre gjøremål.

    Jeg skal også være med på sakprosaseptember og har allerede lyttet til en kort bok i dag, og funnet frem fem andre bøker,inkl en av hun Naomi Klein om jeg nettopp har lest en annen bok av.
    Har jo bookerbøker på engelsk som skal leses så jeg får se hvor langt jeg kommer.

    Ha en fin leseuke, Anita :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan vi trygt si:) Godt man får fylt dagene, selv om det kan bli litt travelt innimellom:) Rart med det der at vi som vanligvis leser mye, plutselig får et lavere tall. Men det sier vel mest om hva vi totalt gjør/ikke gjør/har energi til, og hva som bli prioritert til enhver tid.
      Ørjan sin Bodø-serie liker jeg veldig godt. Bra du liker den også. Den tredje har også handling fra Lofoten. Håper jeg får den:)

      Veldig hyggelig og takk selv for deltagelse i diktsirkelen Beathe:) Noe kommer i posten etterhvert, men ikke riktig enda...

      Naomi Klein har jeg enda ikke lest noe av, men har fulgt med henne i noen år, fra den første boka - No LOGO- som fikk stor oppmerksomhet for en del år siden, til nå. Må få lest noe av henne snart. Den siste virker interessant, selv om anmeldelser er så som så..

      Takk, det samme til deg Beathe:) Orket ikke å lese så mye i dag, hørte et par podcaster i kveld, og betalte regninger og annet. Litt lesing på verandaen ble det, og nå tar jeg en tørn til:)

      Slett