søndag 31. mars 2024

Oppsummering mars-24

 I dag er det 1.påskedag og klokka er stilt. Det er også stille rundt meg. Noen få er hjemme i nabolaget, de fleste har nok reist bort eller hjem. Det er mange studenter som bor her. Sønnen min ble innlagt på sykehus fredag før palmehelga, så jeg har vært mye på besøk til han i påska. Hjulpet til, ryddet, handlet, vasket klær. Jeg har også lest mye og sett mer påskekrim enn jeg kan huske, drukket vin, spist god mat. Koser meg selv om jeg er alene. Sol har det vært noen dager, og fine lesestunder på verandaen. Tidligere i mars har det blitt et par kinoturer, en del bøker, spesielt krim lest og ellers har dagene gått. Rolig, men nok å holde på med uansett. 
Noen av de gode krimbøkene jeg leste i mars. Kvinnene inntar den mannsdominerte krimareanen, og det er på tide igjen. Disse var også blant de mest solgte norske krimbøkene utgitt i 2024. Agnes Matre solgte mest i uke 11. 


Bøker lest:
1. Fritt vilt av Agnes Lovise Matre: Krim, norsk24, leseeks, 359s
2. Liksteinen av Marit Reiersgård: Krim, norsk24, leseeks, 364 s
3. Matoma - ti veier til indre kjærlighet av Stian Hjelvin Andersen og Tom Stræte Lagergren: Sakprosa, lydbok, lånt på Bookbites, barn&ungdom, norsk24, 218 s
4. Samiras død av Myriam H. Bjerkli: Krim, norsk24, leseeks, Norge/Sverige, 269 s
5.  Solens sønn av Hilde Susan Jægtnes: Norsk24, fantasy (inspirert av sagen om Isfolket) , leseeks, 429 s
6. Aldri være trygg av Hanne Gellein: Krim, norsk24, leseeks, 285 s
7. Detaljene av Ia Genberg: Sverige, Irland, lånt på bib, 140 s
8. Sorgsankeren av Heine Bakkeid: Krim, norsk24, leseeks, 368 s
9. Fuglekongen av Eva Fretheim : Krim, norsk24, leseeks, 357 s
10. Forsoneren av Viveca Steen: Krim, Sverige, oversatt 24, kjøpt, 493 s
11. Feriemysteriene- Døden i munkemyra av Elin Brend Bjørhei: Barn&ungdom, spenning, leseeks, norsk24, 136 s
12. + Manus 150 s

SUM: 12 bøker/ 3568 sider


Når det gjelder antall bøker og sider, så er det høyere enn tidligere i år. Krim er fortsatt i overvekt, med målbevisst påskekrim-lesing. Det kan også skyldes at det ble utgitt veldig mange krimbøker tidlig på året, som jeg gjerne ville lese.

8 krim (hvor en er barn&ungdomsbok)
2 andre romaner
2 sakprosa (1 ungdomsbok) 

9 bøker er norske utgitt i 2024
8 er leseeksemplar
1 er kjøpt
2 lånt på biblioteket/Bookbites
1 manus


0 1001-bok
0 fra hylla

Land besøkt: Sverige (3), Irland 
Jeg leste en skikkelig påskekrim i påska, dvs en krim med handling fra påska. Det var Viveca Stens Forsoneren, tredje bok i serien om Mordene i Åre. Jeg likte de to første ganske godt. De var spennende og jeg likte karakterene Hanna, Daniel og Anton, som strever med sine relasjonsgreier. Forsoneren synes jeg derimot var ganske treg til langt over halvparten av boka på 500 sider. Jeg hadde ikke orket å lese den hvis den ikke var fra Åre og Storlien, det er jo nesten lokal krim. Dessuten har Sten en overforklarende skrivestil, omstendelig og med alt for mange overflødige ord. Jeg som leser trenger virkelig ikke å få alt inn med teskje. Boka burde vært kuttet med 150 sider minst. Intrigen dreier seg rundt et oppkjøp av tomt for å bygge et gedigent luksushotell i Storlien, ved å rive det gamle, noe mange er motstandere av siden det har verneverdi. Det finnes også andre grunner til motstand av bygging, Kvinnen som prøver å presse gjennom kjøpet med bestikkelser og mer, blir funnet drept på luksushotellet Copperhill i Åre. 
Copperhill finnes, det gjør også Storlien høyfjellshotell som er i drift i dag. Jeg måtte google Storlien Høgfjellshotell sin historie for å se om det er det samme de besøker i boka. Og det er nok i alle fall det hotellet forfatteren bruker som modell. Kanskje ikke akkurat reklame for hotellet, da hun skriver at det er forfallent og at det spøker der. Men i boka er hotellet tømt og ikke i drift, men det er likevel en vaktmester som tar hånd om stedet. 
Terningkast 3.

En annen påskekrim fra påska er Døden i Munkemyra, debutkrimen til Elin Brend Bjørhei, som jeg leste ferdig i går. Omtale kommer. Jeg likte boka, selv om den er beregnet på eldre barn og unge tenåringer. Den har også handling fra påska, der tvillingene Sara og Mathias er på hytta med faren sin og de oppdager noe som er muffens med myra.  Anbefales!

Matoma- er musikeren Matoma sin historie, også for unge mennesker. Boka har et godt budskap om kjærlighet til kunsten og andre menneskeer og å være snill med andre. Matoma viser gode verdier som han ønsker å bringe videre til andre som vil inn i musikkens verden, en kynisk bransje hvor det kan være lett å miste seg selv. Anbefales også for voksne. Jeg hørte den på lydbok, som han leser selv. Fint å høre på. :)


Film /serie fra bøker:
1. Dune 1, av Frank Herbert. Strømmet hos familien, HBO, magisk og mektig. Ikke et dødpunkt på tre timer.
2. Dune 2, Trondheim kino 13.mars. Magisk, mektig og mørk. Mørkere enn del 1. Mer krig og ondskap.
3. Shetland, sesong 7, 6 eps., NRK, basert på Ann Cleeves bøker. Meget bra! Også uten Perez.
4. Dalgliesh av P.D.James, TV2 Play, sesong 2- eps 1 (vitne drept)
5. Wisting sesong 4, eps 1-4, Viaplay . Treg 1.eps, men det kommer seg. Mer fart fra eps 2.


Kino, serier, annet kulturelt:
1. Konvoi, Trondheim kino 21.03,. norsk krigsfilm
2. Påskekrim- I famna på ein morder, britisk, NRK.TV, 4 eps. basert på virkelige hendelser. Meget sterk. 
3. Blue lights, NRK.TV, veldig bra. Fra Belfast. Gleder meg til sesong 2. Frode Grytten bokbades i Trondheim. Om kjærligheten og døden , meget bra.


Litterært:
2. Digital lansering av Karin Herjedals bok nr 3 i serien fra fjellet i Tenndalen: Pianisten ved fjellsjøen , på fb Printz publishing
3. Bokbad med Frode Grytten på Litteraturhuset. Om døden og kjærligheten. 11.mars.
4. Foredrag med Petter Fiskum Myhr, biblioteket/Litteraturhuset, lansering av boka Ny dag, ny nåde-  gratis. 16.03. Hva skjer om vi våger å sitte helt stille.


Påskeglimt:


Verandalesing påskeaften. 11 grader og sol, varmt i solveggen.Påskekake bakt på langfredag. Gulrotkake med valnøtter, lavkarbo, oppskrift fra Omhelse. Mektig og god.Dette var stabelen jeg hadde av nyere krim å velge i til påske. Det sier seg vel selv at jeg ikke greide å lese alle.  Jeg har lest Fuglekongen. Forsoneren, Sorgsankeren og startet på Putins øyne. Putins øyne har bakteppe og handling fra Ukraina, og jeg kjente at det ikke traff akkurat nå, med stadige oppdateringer fra krigen der i nyhetene. Får prøve igjen senere. De andre fortsetter jeg med i april. Skallebank er først ute, kjenner jeg trenger litt frisk krim med humorsnert som Randi Fuglehaug er ekspert på. 

Ønsker dere alle takk for følget og en fin grønn april:)
12 kommentarer:

 1. Huff, leit å høre om sønnen din. Alltid kjedelig med sykdom i familien. Masse god bedring til ham.
  Du har fått lest mye og fått med deg en hel del, og fått inviet utesesongen. Så langt har jeg ikke kommet ennå, men over påske skal jeg få fart på meg å vaske ute på terrassen og da blir det råd å sitte der ute.
  Jeg har lest 10 bøker denne måneden og litt over 1000 sider mindre enn deg, og av dine har jeg lest nr 1, 3 og 7. Sistnevnte var jeg nok noe lunken til i forhold til "alle andre", ikke dårlig bok men heller ikke sååå god... hehe.

  Har et inntrykk av at mange leser mye krim nå i år og ikke bare nå som det er påske. Både på blogger, fb og insta føler jeg at det skrives veldig mye om krimbøker. Jeg leser jo noe men ikke så mye som dere andre, og som oftest skrives de ikke om heller.

  Må beundre både deg og andre som blogger såpass som dere gjør, selv går jeg fort lei merker jeg, lei både blogging og SoMe generelt, men det kan jo ta seg opp igjen.
  Uansett så er det alltid kjekt å lese oppsummeringene dine og veldig kjekt å se de fine bildene du har med :-)

  Når det gjelder påskekrim har jeg ikke sett noe i år, jeg pleier egentlig ikke det heller. Er ferdig med "Elementary" og har gjensyn med "The mentalist" for tiden, det ble min påskekrim :-)

  Ha en fin april Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det går fremover :)

   I dag regner det her, og er kaldere, mye skiftende vær, godt med den sola vi får:) Har igjen mer rydding og vasking der før det er helt ok. Tar litt om gangen. Greier ikke å stå på i timesvis som før lenger.

   Har skjønt at du ikke likte Detaljene så godt, men sånn er det. Smak og behag.

   Har blitt gitt ut så mye ny og bra norsk krim i år, så det kan være derfor det popper mer opp her og der. Kan være noe med det, og at gjennom siden Krimlitteratur.com så deles mer også.

   Jeg kan bli litt lei innimellom selv, men ikke så mye at jeg slutter å blogge. Det beste for meg er å holde en jevn stim, ellers tror jeg det er lett å falle helt av. Mer lei av instagram i grunn. Men det går i bølger. Kanskje jeg skal ta en pause fra SoMe en stund, og bruke mer tid på skriving. Scrolling tar mye tid faktisk, selv om det også er kjekt å følge med.
   Glad for å høre at du liker innleggene mine , Beathe:) Har også merket at det har vært roligere fra deg i det siste. Håper du også skriver en oppsummering:)

   The mentalist, er den spennende?
   Fortsatt god påske til deg:) Og takk, det samme i april

   Slett
  2. Det blir ingen oppsummering denne gangen men får se om jeg får ånden over meg nå i april.
   Jeg må øve meg på å skrive kortere omtaler innimellom, i stedet for lange avhandlinger, da mister jeg ofte motet før jeg har begynt for det blir tidkrevende om en da skal skrive om de fleste av bøkene man leser. Kort og godt får bli målet fremover.
   Er instagram jeg er mest lei av og har postet lite der i år,blir helst å scrolle litt før leggetid, hektet på kattevideoer og dans for tiden.
   The mentalist liker jeg veldig godt, det er ikke spennende i den grad at jeg sitter og biter negler, men jeg liker godt etterforskning og hvordan hovedpersonen (Patrick Jane) som er konsulent for en etterforskningsgruppe "leser" folk og kan tidlig fange opp om folk lyver eller ikke,samtidig har han selv en mørk fortid.

   Ha en fin kveld, Anita :-)

   Slett
  3. Skjønner. Sliter selv med å bruke for mye tid på lange omtaler med bilder og linker.. Prøver å skrive litt kort innimellom, men det tar jo tid uansett, det skal jo deles her og der også. Jobber med saken, kjekt å ha arkiv som jeg kan bla tilbake på også. Trives ikke helt med bare å bruke insta. Så får se.

   Kort og godt- er et godt mål:)

   Skal sjekke ut The Mentalist. Tror jeg har sett på den før, uten å ha sett den, hvis du skjønner..

   Nå er det litt Outlander her i stua:)

   Takk, du og Beathe:)

   Slett
 2. Eg har kun lest Detaljene av dine, den las eg i januar. Den kom med på den internasjonale booker-prisens langliste nå i mars så blir spennande å sjå om den kjem vidare til kortlista om ei god veke.

  Eg har sett første dag av krimfestivalen på youtube, og håper dei to andre dagene ligger ute ennå for det var kjekt å sjå og høyre første dag.

  God betring til din son, god søndag og god lese-april!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har sett det. Blir spennende å se hvordan det går med den. Bra bok:)

   De andre dagene ligger også ute ja.:)

   Takk Elida:) God søndag og april til deg også:)

   Slett
 3. Syke sønner er ikke kjekt, håper det går bedre med ham. Jeg har vært og besøkt min eldste sønn i Haugesund, på tampen av påskeferien, og kom oss endelig hjem nå i kveld.
  For en innsats du har gjort på lesefronten i mars! Jeg har lest 7 av dine, og flere av krimbøkene har jeg lest pga. flotte omtaler fra deg :)
  Godt å se at "bergenseren" Grytten har forvillet seg til Trondheim en tur. Jeg ser ikke mye tv, som du sikkert vet, men vi har sett sesong 1 og nå 4 i True Crime, den er mørk og dyster den, helt som jeg liker det.
  Ha en lysende april Anita <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke det, men sånn er det her innimellom. Går bedre, men opp og ned.
   Greier nå å kose meg med mitt innimellom i alle fall:)
   Mye lesing, som du ser, og annet- mye påskekrim. I kveld har jeg begynt på Outlander sesong 7 på Viaplay. Har en ukes abo, så jeg får bare rushe på...

   Sikkert koselig å besøke sønn i Haugesund, en liten luftetur ut av Bergen. Er det langt?

   Grytten i Trondheim har jeg ikke sett før, men kan godt hende han har vært her likevel. Var fin å høre på. Har ikke lest noe av han enda, men har bestilt den siste om Nils Vik på biblioteket. Lang ventetid.

   Glad for å høre at jeg har greid å tipse deg om gode bøker:) Ofte leser jo du dem før meg;)

   Takk, det samme til deg Tine:) Og vi satser på grønt:)


   Slett
 4. Har (som du veit) lese dine marsbøker nr 2 og nr 8. Sidan me legg vekt på litt ulike ting er me ikkje heilt samstemte, men eg tenkjer at slik det skal vera.

  Veldig enig i dette med overforklarande krimbøker. Verkeleg unødvendig å bruka så bittesmå teskeier! Eg har lese ei einaste bok av Viveca Sten, ei i Sandhamn-serien som eg ga terningkast 2...

  Filmar og seriar basert på krimromanar ser eg ikkje på no lenger, men eg hugsar at eg var begeistra for Dalglish-serien, for mange mange år sidan (bøkene er betre!)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sånn det skal være:)

   Ikke sant, synes det er rart at slike bøker er bestselgere. Men mange liker vel spenningen, historiene (de kan jo være gode) og å få ting inn med teskje uten å tenke noe særlig selv? Har ikke lest noe av Sten før denne serien , men har lagt merke til at TV-serien stadig går uten at jeg har blitt fristet til å se den.
   La merke til på en salgsliste i forrige uke at Stens Forsoneren lå foran Sara Strømbergs Skygger. Så det er ikke kvaliteten det går på, men Sten har vel en stor lesekrets fra før og er en stor forfatter både i Norge og Sverige.

   Bøkene til P.D. James er sikkert bedre, men jeg tenker uansett at film/Tv og bok er forskjellige format og må vurderes deretter.

   Slett
 5. Lykke til med sønnen, det er kjett når ungene blir syke. Ja, du leser virkelig mye krim. Jeg har derimot sett litt krim, prøver å være litt sosial, med å se tv sammen med mannen min, for vi har ikke helt lik smak, og da svisjer han over på noe annet.
  Blue Lights som begynte i går, var virkelig god. Shetland har jeg kost meg med, men litt langtekkelig. I favnen på en morder, var for opplagt fra jeg så mannen, han var for stereotyp for rollen.
  Ha en fin april og kos deg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ingun:)
   Har vært en krimperiode nå for tiden, siden det kom så mange nye bøker på nyåret som virket bra. Flere av mine favorittforfattere også.

   Blue Lights var bra ja, gleder meg til sesong 2.

   I famnen på ein mordar er mer som en true crime, vi visste hva som skjedde, siden det var basert på en virkelig historie. Spenningen lå på et annet plan, synes jeg, måten serien ble lagt opp på og det psykologiske spillet. Jeg synes de spilte veldig bra også. En god produksjon.

   Takk , det samme til deg:)

   Slett