fredag 29. mars 2024

Kort om Fritt vilt av Agnes Lovise Matre. Tenåringsforeldre, vær på vakt! Aktuell kriminalroman.

Agnes Lovise Matre er en forfatter som begynner å få en stor og trofast lesekrets for sine krimromaner om Bengt Alsaker fra Hardanger. Fritt vilt er også i skrivende stund på Bokhandlerforeningens bestelgerliste over norsk krim i 2024, en liste hun toppet i uke 11. Det kan jeg forstå. Matre skriver veldig godt om et svært aktuelt tema som kan og bør engasjere mange . Siden handlingen foregår vinterstid med uvær og snø, passer den også utmerket som påskekrim.



Forlaget om boka: 

En ung gutt blir funnet drept i Hardangerbadet i Øystese sentrum. Samtidig meldes en femten år gammel jente savnet. Hun har ikke kommet hjem om kvelden, og ute raser en av vinterens kraftigste stormer. Enorme snømengder har falt på få dager, og det har gått flere store ras innover Hardangerfjorden. Flyplasser og fjelloverganger er stengt. Bygda er praktisk talt isolert fra omverdenen. 

Drapsetterforskningen og den desperate leteaksjonen etter jenta strekker det lokale lensmannskontorets kapasitet langt utover bristepunktet. Og så begynner bygdedyret å røre på seg.

Langsomt avdekkes et ungdomsmiljø der småjenter selger nakenbilder, sårbare tenåringsjenter ruser seg, og omgås voksne menn. Politistasjonssjef Bengt Alvsaker leder en etterforskning der sporene de leter etter, gjemmes unna i dysfunksjonelle familier der det å skjule egne synder synes viktigere enn å ta vare på sine nærmeste.

Tematikken handler om ungdom, hva noen av dem driver med, som foreldre ikke ser eller tror. Ikke noe nytt i seg selv, men dette er mer alvorlige saker, som salg av nakenbilder, sårbar ungdom som ruser seg og omgås voksne menn, som det står over her. En godt likt ung mann blir funnet drept i svømmebassenget han jobber i, og en ung jente ; Angelica er forsvunnet. Vi blir kjent med vennene deres og et miljø der flere har mye å skjule. Etterforskningen er vanskelig, og den blir ikke enklere av uværet som herjer. Perfekt ramme for en spennende påskekrim, men som absolutt også kan leses ellers.

Matre må berømmes for å skrive om vanskelige og aktuelle tema. I sin lærerjobb oppfatter hun mye som rører seg i ungdomsmiljøene. Jeg hørte henne på Lahlums krimfestival i februar, hvor hun snakket om temaet i boka, og om foreldre som ikke tåler at lærere tar opp sine bekymringer når det gjelder ungene deres, hvis det antydes bruk av illegale rusmidler eller annet fælt, og om at det like gjerne kan være de flinke ungdommene som gjør dette, som de som faller ut av forskjellige sosiale grunner. De vil ikke tro det rett og slett. Foreldre tror de har kontroll på ungdommenes nettbruk på sosiale medier, men det mener Matre de ikke har, og at det er umulig. Ungdommer kan operere med flere kontoer, feks en snapchat-konto for foreldrene og en annen hemmelig . Dop, i form av tabletter kan bestilles på snap og fås levert på døra. Det er heller ikke lett for foresatte å se at poden er ruset på tabletter. Hun har også snakket om dette i et intervju med Gyldendal, som anbefales å se. Link lenger ned her.

Jeg har lest alle bøkene om Bengt Alsaker, og jeg liker serien. Tradisjonell politikrim med aktuelle tema, som ofte gjelder ungdomsproblematikk Og som nevnt skriver Matre godt. Det jeg synes trekker noe ned i denne boka, er sekvensene med etterforskningsprat på kammerset. Det blir litt for omstendelig for meg, selv om det er grundig. Bortsett fra det, så likte jeg boka veldig godt. Jeg tenker at dette er en bok ungdomsforeldre kan ha godt av å lese. Selv om dette er fiksjon, så er tematikken fra virkeligheten. 

Anbefales!

Intervju med Agnes Matre her

Tine er en av flere som har blogget om boka.


Andre bøker av Agnes L.Matre jeg har lest og blogget om: 
Uvigslet jord. Bengt Alsaker #3
Iskald Bengt Alsaker #2
Skinnet bedrar Bengt Alsaker #1 
Til døden (frittstående krim- i serien De ti bud) 
Kledd naken
Stryk meg over håret

Agnes Matre deltok også på Hans Olav Lahlums krimfestival på Lyngørporten i februar og snakket om sin nye bok Fritt vilt.



Foto: Anita Ness, tatt med iPhone 11 Pro


Agnes Lovise Matre: Fritt vilt, 368 s 
Gyldendal 2024
Leseeksemplar 


4 kommentarer:

  1. Fiksjon med tematikk fra virkeligheten er den beste! Takk for lenke Anita, Agnes er god, jeg gleder meg til neste bok.
    Det er "rart" å være hjemme i påsken, i går spilte vi scrabble (vi spiller aldri spill...) og i dag blir vi med noen venner på kino. Som oftest er vi jo på tur i påsken, enten til familie på Snåsa, eller utenlands.
    Håper du har det fint :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig!
      Bare hyggelig. Jeg gleder meg også til neste bok:)

      Skjønner du synes det er rart å være hjemme når dere er vant til å være nordafor eller utenlands.

      Takk, ja her har jeg det både rolig og nok å gjøre. Sønnen er syk så jeg går/kjører i skyttel for å besøke, hjelpe og ordne, og hjemme leser jeg og ser på påskekrim på Tv. (appen- har sett tre serier på NRK hittil ). Kanskje ta en pause fra påskekrim i kveld, får se..

      Slett
  2. Denne hørtes ut som en spennende bok. Jeg har sett på div krim på tv, men noen ganger blir de seriene for lange, slik som Shetland. Har i år prøv meg på en lydbok - krim av A. Jaklin " Svart frost". Tematisk ok, men har ikke kommet så lang, enda.
    Ha en fortsatt fin påske :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er den, anbefales!
      6 eps i en serie er kanskje langt nok, men jeg synes det er ganske passe. Men etter tre serier (2 på 6 pes, og 1 på 4 eps) var det godt å se en avsluttende episode med Dalgliesh på 90 minutter. :)

      Svart frost har jeg lest, liker thrillerne til Jaklin :)

      Takk, det samme til deg Ingun:)

      Slett