tirsdag 12. mars 2024

Samiras død av Myriam H. Bjerkli . Mørk sosialrealisme og en emosjonell berg- og dalbane.

 Myriam H. Bjerkli fra Larvik er ikke redd for å dykke ned i de mørkeste rommene når hun skriver sine krimromaner. Samirad død er heller intet unntak. Fra før har hun skrevet om overgrep mot barn og vold mot kvinner. Begge deler er også temaet her, men i en annen variant. Hovedtemaet er vold mot kvinner og menneskehandel. En gutt på ti år er også sentral i handlingen. Spennende, tankevekkende og grusomt, fordi dette er en del av virkeligheten for en del kvinner og barn. 




Poitietterforsker Håkon Haakonsen, som vi har blitt kjent med i tidligere bøker, står i sitt livs drama da kjæresten Sigrid og hennes sønn David forsvinner. Sigrids ekskjæreste Mohammad har rømt fra fengselet, og det er god grunn til å mistenke at han kan ha noe med det å gjøre. Han har også ringt sønnen David og sagt han skal hente ham en dag. David blir stygt mobbet på skolen av noen eldre gutter og er redd for å gå på skolen. Det er også rasistiske handlinger i tillegg, noe som også gjør meg eitrende sint og trist. 
På samme tid blir en eldre dame kjørt ned og drept på en øde vei utenfor Sandefjord. 

Tiden går og Håkon skjønner etterhvert at han vet lite om Sigrid, kjæresten han har hatt i to år, og som han elsker høyest av alle. Håkon får ikke delta i etterforskningen på grunn av følelsesmessig tilknytning, dessuten blir saken snart overført til Oslo siden Mohammad har rømt og anses som farlig. Håkons kollega tror endog at Sigrid har blitt med Mohammad frivillig. 
Det nekter Håkon å tro, men overvåkingsmateriale kan tyde på at hun har blitt med han frivillig inn i en bil og stukket av. Kan det være slik at Sigrid har levd et dobbeltliv? Eller har hun blitt truet og manipulert til å bli med Mohammad og lokket i en felle?

Håkon kan ikke la være å gjøre sine egne undersøkelser, han tror også at sakene med påkjørselen av den eldre damen og forsvinningen kan ha noe med hverandre å gjøre.

Bjerkli skriver knakende godt og lett om et tungt tema. I starten er det noen fæle mobbescener, men ellers en rolig start, før det skjer en heftig vending etter ca 75 sider, da Sigrid og David forsvinner. Fremover drives vi raskt videre fra den ene spenningstoppen etter den andre, avbrutt av noen minneglimt fra Samiras flukt med familien fra Somalia, gjennom Kenya og grusomme flyktningereire i Libya og etterhvert en farlig ferd over Middelhavet til Europa. Dette er troverdig skildret, og det er tydelig at forfatteren har satt seg inn i tematikken med fluktruter, hvordan det foregår og hvordan mennesker i flukt blir behandlet. 

Det er vanskelig å si så mye mer uten å røpe for mye av handlingen i boka, men vi får også innblikk i hvordan mekanismene mellom offer for menneskehandel også blir misbrukt og utsatt for grov vold. Noen scener som illustrerer dette kan man bli dårlig av å lese. Slikt skjer i virkeligheten, det er det som er det verste. 

Samiras død er først og fremst en kriminalroman, men kriminallitteraturen egner seg godt til å belyse samfunnsaktuelle temaer, noe Myriam Bjerkli er en mester i. Som krimroman er den meget spennende. I andre halvdel i boka sluttet jeg nesten å puste og pulsen gikk høyt. Jeg ble rett og slett søvnløs og overstimulert, men det kan jeg skylde meg selv for fordi jeg leste boka på senga og ikke greide å legge den fra meg. Boka var rett og slett en emosjonell berg- og dalbane. 

Slutten vet jeg ikke om jeg vil si så mye om. Vil ikke si helt hva jeg mener om den. Den virker rolig etter at kjeltringene får som fortjent, nesten litt happy ending, men den som leser får se. 

Ønsker du en god påskekrim, kan denne absolutt anbefales!  (og ellers også, selvsagt)

Terningkast 5


Andre bøker jeg har lest og blogget om av forfatteren:


Andre om Samiras død:


Myriam H. Bjerkli: Samiras død, 270 s
Bonnier forlag 2024
Leseeksemplar fra forfatteren






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar