onsdag 3. april 2024

Artemisia anbefaler: To gode barne- og ungdomsbøker fra debutanter Elin Brend Bjørhei og Solgunn Solli.

 Det er alltid gøy når tidligere (og tildels nåværende) bokbloggere gir ut bøker. Jeg har vært en del av bokbloggermiljøet siden 2012 og kjenner Elin og Solgunn gjennom det og flere bokbloggertreff. Elin var også en av initiativtakerne til Bokbloggerprisen i sin tid.  Elin er forfatter av en romanserie, men har nettopp debutert med en spenningsbok for større barn og ungdom på Kagge forlag. Solgunn har debutert på eget forlag med en bok for eldre barn/ungdom fra 2.verdenskrig. Jeg er så heldig å ha fått bøkene med signatur og har likt det jeg har lest. Siden jeg kjenner dem føler jeg meg litt for inhabil til å gi en nøytral anmeldelse, men jeg vil gjerne si noen ord og anbefale bøkene videre, noe jeg synes de fortjener.



Feriemysteriene- Døden i Munkemyra av Elin Brend Bjørhei, 134 s
Krim/spenning for barn 9-12 år (ifølge forlaget)
Kagge 2024

Forlaget om boka:

Tvillingene Sara og Mathias tror det kommer til å bli veldig kjedelig å tilbringe påsken på den eldgamle familiehytta i skogen. Men brått dukker det opp et mystisk lys utenfor. Og så forsvinner vennen deres, Gabriel, men søsknene har ikke mobildekning til å ringe politiet!

Sara får ikke sove den første natta på farmorens hytte. Hun hører mystiske lyder, og plutselig kommer et unaturlig blått lys utenfra inn gjennom vinduet! Lyset kommer fra den dype myra i skogen. Hun tar med seg broren Mathias ut for å undersøke myra. Kan det være noe ondt i den?
Underveis blir Sara og Mathias venn med Gabriel. Og da han forsvinner, skjønner søsknene at de er på sporet av hemmeligheter som noen vil at skal forbli begravet i myra.
Kan det låste rommet etter farmoren ha noe med alt å gjøre? Og hvorfor er faren deres stadig vekk borte om natta?
Døden i Munkemyra er første bok i Elin Brend Bjørheis nye spenningsserie for barn i
alderen 9-12 år.


Jeg leste boka i påska, og da passet den utmerket til siden det også er påske i boka.  Man kan selvsagt lese boka utenom påska også. Sara og Mathias kjeder seg, og Sara er fortvilt og sur fordi de ikke har dekning på hytta. Da kan hun ikke snappe og få meldinger fra Adion som hun er forelsket i. Hva vil han tro når hun ikke svarer. Forfatteren viser godt hvordan det er å være tenåring i vår tid med sosiale medier, og hvor viktig det digitale livet er, nå de frarøvet muligheten til digital kontakt som her. 
Men barna er jo ikke helt tapt bak en dør, det må jo finnes topper med dekning, så de begir seg ut i skogen der de treffer Gabriel. Da han plutselig forsvinner, vil de ringe politiet, men har ikke dekning. Hva skal de gjøre? Etter dette skjer det mye, og det blir skikkelig spennende. 
Jeg husket godt da jeg var i denne alderen og elsker å lese Frøken detektiv, Bobseybarna og Hardyguttene. 
Med Bjørheis nye serie har dagens barn og unge tenåringer fått sin nye egen Detektivserie.

Jeg anbefaler boka til alle barn og tenåringer som liker mysterier og spenning.

Elin Brend Bjørhei, f.1978. Bor i Oslo. Foruten å være forfatter, er hun litteraturanmelder for VG og journalist. Hun eier bloggen Bokelskerinnen.  








Krigens modigste menn , angrepet på Tirpitz Kåfjord 1943 av Solgunn Solli, 103 s
Aldersgruppe 10-110 år
Komsa forlag 2023

Om boka:
2. desember 2019 presenterte BBC en nyhetssak om dødsfallet til John Lorimer. Den siste helten fra miniutbåtangrepet på Tirpitz i Kåfjord var gått ut av tiden. John Lorimer ble 97 år gammel, og 76 år tidligere, den 22. september 1943 satt han i en miniubåt i Altafjorden og var den som lyttet til BBC sine sendinger. Historien om John Lorimer, og besetningen på X-6 er historien om krigens modigste menn.

Historien om angrepet på Tirpitz er underkommunisert, i likhet med mange andre hendelser som skjedde i Finnmark under andre verdenskrig. Dette er viktig historisk materiale, både nasjonalt og internasjonalt. Winston Churchill skrev i et notat til den øverste forsvarsledelsen den 26. januar 1942:

- Å ødelegge eller skade Tirpitz er det største som kan skje til sjøs akkurat nå. Intet annet mål kan sammenlignes. Hele krigens strategi dreier seg om dette skipet, som binder fire ganger så mange britiske fartøyer, samt to amerikanske slagskip som må holde seg i Atlanteren. Saken har absolutt høyeste prioritet.

Solgunn Solli har skrevet en intens og spennende bok der leseren følger mannskapet ombord på flere av miniubåtene som fikk i oppdrag å senke Tirpitz. Tolv menn klarte å komme seg inn i Kåfjord i Alta, seks av dem overlevde.

Denne boka passer for alle som er interessert i historie og andre verdenskrig.

Jeg fikk denne boka før jul. Krigens modigste menn er en viktig sakprosabok for eldre barn, ungdom og voksne. Den er forseggjort med bilder og kilder og satt opp på en måte som gjør den god å lese. Dette er en indiebok som det uten tvil er lagt ned mye arbeid i.  Nevnes bør også at forfatteren er nominert til den nyoppstartede Indiebokprisen for denne boka i klassen barne og ungdomslitteratur.  Vinneren blir kåret og offentliggjort 19.april på Indiebokfestivalen i Oslo.

Selv om dette er en sakprosabok med skildringer av faktiske hendelser fra 2.verdenskrig, er det også brukt fiktive karakterer i boka. Henrik representerer lokalbefolkningen og Klaus er en tysk soldat . De blir kjent med hverandre. Guttene er imidlertid basert på virkelige personer. De gjør boka levende ved at vi lettere kan identifisere oss med hva som skjer. 
Boka gir oss innblikk i en historie som ikke er så godt kjent her i landet. Vi hører ofte om heltedådene sørpå, men sjelden om alt som skjedde i Nord-Norge som var svært viktig for krigens utgang. Det er hjerteskjærende å lese om mennene som var i ubåtene, hvordan de kjempet med sitt liv for vinne krigen. 
Krigens modigste menn er både viktig historie og en spenningsbok god som noen.

Anbefales uten forbehold. 

Solgunn Solli , f. 1969, er bibliotekar og anmelder i Altaposten. Hun jobber i dag som formilder i Stormen bibliotek i Bodø.  Hennes blogg heter Solgunn sitt






Andre bokbloggere som har gitt ut bøker:
Lise Forfang Grimnes
Ann Kolås Ingebrigtsen
Geir Tangen
Bjørn Bakken (indie)
Gunn Marit Nisja (ikke spesifikt bokblogger, men blogger på VGB.no i sin tid) 
Marita Synnestvedt (Blogger på VGB i sin tid) (indie) 
Ann Lill Grenhaug (VGB) (indie)
pluss 2-3 andre fra VGB`s glansdager


 

2 kommentarer:

  1. Døden i Munkemyra ga virkelig mersmak, denne serien kommer jeg til å kjøpe til Oda, nå 8 år.
    Har bestilt Krigens modigste menn, og gleder meg til å lese om Tirpitz igjen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den var fin.:) Må vente litt med Jakob, han er litt liten enda.
      Det er også boka til Solgunn, sterk historie fra virkeligheten. Grusomt å være inne i de ubåtene i krig.

      Slett