mandag 15. april 2024

Et mørkere vann av Kaja Nygaard - fengslende debutantkrim

 Det er gøy med gode debutanter. Kaja Nygaard føyer seg fint inn i den kategorien. Et mørkere vann har fått gode kritikker i flere aviser og hos bloggere. En debutant det oser kvalitet av. Jeg har hatt boka liggende en stund, men omsider ble den lest. Det skal sies at det har blitt utgitt en drøss nye krimbøker på nyåret, så Nygaard har hatt sterk konkurranse i lesekøen. Jeg kan også føye med inn i de begeistredes rekker.


Forlaget om boka:
Den tilsynelatende vellykkede Stavanger-kvinnen Ada Rosendal forsvinner fra jobb. Igjen sitter en fortvilet ektemann, med en liten datter. Det eneste sporet politiet har å gå etter, er en blodig telefon som blir funnet på hytta til familien Rosendal. Politibetjent Martha Krogh blir satt på saken. Etterforskningen fører henne inn i de aller flotteste villaene i Stavanger, men også til hendelser i fortiden og mennesker som står henne nær. Er Ada den alle tror hun er, og hva har egentlig skjedd med henne? I «Et mørkere vann» spiller jærlandskapet en særegen rolle: Bølgene brytes mot strendene, jordene er endeløse og vinden puster leseren i nakken.

For tiden er det mye som skjer her, og i stedet for at både bøker og blogginnlegg skal bli liggende over tid, nøyer jeg med denne gang med noen ord om hvordan jeg likte boka. Forlagets omtale med hva boka handler om kan dere se over her.

Jeg ble ganske raskt dratt inn i handlingen. Det tar alltid litt tid å bygge opp en ny karakter og et nytt miljø, men jeg synes jeg fant tonen ganske snart. Etterforsker Martha Krogh er en spennende karakter, datter en en politimann, som går sine egen veier. Det hender det hun blir tatt inn på kammerset på grunn av. Rundt henne jobber det en del gubber, som hun ikke helt finner tonen med. Hun finner samhørighet med Erik Gjerde, en politimann fra et mindre sted på Jæren. Martha jobber i Stavanger, mens hendelser i saken knytter de to kamrene sammen. 

Jeg synes Nygaard skriver bra, noen fine naturskildringer her og der, ellers gode dialoger, effektive kapitler (stort sett). Hun veksler fint mellom kapitler og de forskjellige karakterene og situasjonene.Jeg likte boka godt og koste meg hele veien. Dette er god krim, ikke så original, men levende og spennende, og av det mer rolige slaget - les ikke brutalt- uten at det bremser spenningen. 
Jeg så løsningen ikke så lenge før det ble ble avslørt, og det er også fint, at jeg ikke skjønner det for tidlig. 
Flere hendelser er knyttet sammen, men får vi satt punktum for alle? Det gjenstår å se. Hovedplottet blir løst og det er det viktigste i denne sammenhengen. Noe skal også Martha deale med i neste bok.
Gleder meg!

Terningkast 4+/5- fra meg.Kaja Nygaard: Et mørkere vann, 298 s
Bonnier 2024
Leseeksemplar fra forlaget


4 kommentarer:

 1. Ny bestilling er lagt inn på biblioteket, kan ikke la denne gå meg hus forbi skjønner jeg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det kan jo ikke;) Håper du også liker den:)

   Slett
 2. Ja,denne likte jeg også godt,tror jeg gav den en 4 på terningen og det er ikke så ille. Lyttet til den og mye har forsvunnet siden da,men fikk en liten oppfriskning nå 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, ja, den er jo bra.:)
   Hilsen meg, Anita fra iPaden

   Slett