fredag 6. september 2024

Cappelen Damms høstmøte september 2024, Trondheim

 Høstens høydepunkt er definitivt høstmøter med de store forlagene som presenterer høstkatalogene for bokhandlere og bibliotekarer i de store byene i Norges land. Som aktiv bokblogger i mange år har jeg vært så heldig å få delta på disse møtene. Det er en like stor glede hver gang :) Vi får en kjapp gjennomgang av et utvalg nyheter og og forfatterbesøk. Jeg er like spent hvert år; hvem kommer? Og får vi med oss noen bøker i goodiebagen? Noen selfier og signerte bøker kanskje? Jojomen, Cappelen Damm leverte i år også. Her er noen snapshots av den begivenhetsrike kvelden:


Vi gleder oss:) Anniken Bjørnes fv, fylkesbibliotekar, forfatter og publiseringscoach, meg og Ingunn, med instagramkontotoen @ingunns_bokglede . Bokbloggervenn @randijaa2 (Reading Randi) var også med, men dro med bussen før dette bildet ble tatt.


For å være litt kjapp i kveld, deler jeg bilder av noen øyeblikk uten å skrive så mye, samt snapshots av presentasjoner fra den innholdsrike katalogen fra Norges største forlag. De som jeg selv la spesielt merke til, eller som jeg selv ønsker å lese eller anbefaler andre å lese.


Noe hulter til bulter legger bildene seg, men det får stå sin prøve.  I alle fall startet vi med maten, som var en nydelige buffeten som Rica Nidelven serverte oss. Her er mitt fat. 






Randi, min trofaste bokbloggervenninne over mange år ved den lekre buffeten.  Randi har bloggen Reading Randi.


Min bookstagramvenninne Ingunn fra Byneset er med første gang i år. Hun er aktiv med fine bilder både av bøker og katten på sin instagramkonto @ingunns_bokgleder .



Litt godis fra buffeten,


Litt dessert før presentasjonen starter opp.



Knut Gørvell er på plass, med Arne Marius Stølan ved sin side og Cecilie Nessheim til høyre. Samme team hvert år, det er godt å se at gamle koster holder det gående:) Den nyeste boka til Lucenda Riley ble utgitt i dag, en uke før resten av verden. Sønnen Harry ferdigstilte boka etter hennes død. 




Karin Fossum er fortsatt en av våre grand old ladyes innen psykologisk krim. Jeg har lest alle, og skal lese denne også.



Lars Saabye Cristensen er også gammel i gamet. Har lest mye av han, men ikke alt. Denne virker interessant. Og forsiden, er ikke det et bilde av Trondheims kunstner Håkon Gullvåg?



Ingeborg Arvola, kjære mor, for en suksess hun gjorde med den første boka i denne serien; Kniven i ilden. Nå ute med nummer to, og jeg gleder meg til å lese mer i historien om Brita og Mikke. En historie om vandring mellom landene i nord, om religioner og overtro, om kvener. Mulig jeg er litt kven selv. Har såvidt begyn tå vandre bakover i slektsforskning, og fornyet mitt abonnement i My Heritage. Så vi får se, de vandre mye over grensen i nord, og jeg har forfedre fra Troms i alle fall. (min far blant annet)



Fantastisk å få høre henne på scenen.



Over til barnas kvarter, Skjønt , barne- og ungdomslitteratur fikk mye plass denne kvelden. Cappelen Damm er  Norges største på barn&ungdom. Hver 4-5 bok som selges fra dem i dette segmentet er fra Cappelen Damm, husker jeg rett. 


Jeg har to barnebarn (7 og 2 år) som liker å bli lest for, samt at 7-åringen leser selv . Så jeg har et ekstra øye for barnelitteratur. Her er det mye som passer for dem:)



Denne vil jeg gjerne lese for 7-åringen :)



Her er en kar jeg fikk prate med i pausen. En bok om å være utafor og ha det vanskelig i oppveksten. Om å  gi håp og tro på mestring og muligheter. Aldersgruppe 9- 13 år, husker jeg rett.  Forfatteren fikk tro på seg selv, og fant en vei ut av en destruktiv oppvekst gjennom bryting, med hjelp av trener som viste han vei og hadde tro på han. Snakket også med han btw. En slags tegnseriebok. Felix! 



Inspirerende. 



Å så en bok om interiør, en julebok, kun fordi jeg liker Halvard Bakke :)



Oversatte romaner. Nobelprisvinner Modiano, har jeg lest mye av- og denne frister også . 



Henne har jeg ikke lest noe av, men denne frister. En svensk suksess.



Over i barnehjørnet igjen, Nå med pekebøker for de minste. Mummibøkene er altid populære




Herlig, denne serien er så gøy:)



Neste år har Mummi jubileum, men Cappelen Damm gir ut en ny praktutgave i år av denne klassikeren. Hvis man venter til neste år, får man den på salg, sa Knut G. Men kan man vente til da? Eller vil den havne under juletreet i år?




Atter en populær serie. 



Og nå, trommelom- en av mine yndlingssjangere...



Litt usikker på om jeg har tålmodighet til en ny bok på ca 1000 sider, men HBO-serien er også veldig bra:)



Denne boka er bare helt fantastisk bra. Har lest og blogget om den  her. I ettertid kunne jeg nok gitt den terningkast 6, den holder seg som en sterk sterk samfunnsaktuell thriller.




Denne har jeg også lest, noe nedtur siden debuten , som jeg ga 6, men bra skrevet. Min omtale her




Herlig. Jeg likte forrige boka , omtale her



Jeg håpet på at Anne Elvedal skulle komme, siden hennes voksendebut har handling fra Trondheim (Østmarka, Ladestien, Korsvika, Midtbyen mer mer), og det gjorde hun. En skikkelig smygende ekkel spennende psykologisk thriller, som er solgt til flere land.  Min anmeldelse her



PAUSE, og jeg var så heldig å få prat og selfie med forfatteren av Felix. 



Og endelig, det jeg håpet på, et møte med Abid Raja med ny bok. Sakprosa med tematiske likheter til Terje Bjørangers triller Den man ikke ser..






Abid Raja måtte rekke et fly, men rakk å signere til oss på første benk og ga oss en varm klem før han dro. Den siitter i enda; Lucky me:) 




Så gøy:) 



Over på mer sakprosa.. Jeg interesserer meg for det som skjer i Usa for tiden, dette virker interessant. Heia Kamala:)



Likte den forrige boka hans, denne vil jeg også lese.



Denne har jeg reservert på bibiloteket, men var så heldig å få et forhåndseksemplar,  og gleder meg til å lese.


Og den nye til Torkil Damhaug da, som ikke har skrevet krim denne gangen.




Også en interessant forfatter, fra den yngre garde,




Selma har jeg lest noen bøker av. Hun skriver friskt. Denne gang en familegreie på ferie på GranCa, must read.



Den nye til Kim Leine kaller de krim. Å da må jeg lese..



Enda en fascinerende forfatter, ukjent for meg, med roman fra Porsgrunn på 90-tallet, om ungdom , rus, gangstermiljø, i et industrisamfunn. Minner meg om Verdaln..  Da jeg sa det, fikk jeg en varm klem fra han også. Lucky me:)



Fikk prat og signering med han etterpå, og klem da jeg fortalte jeg kjente igjen mye fra min oppvekst fra Verdaln. Tilgi meg for gjentakelse, men det er ikke hver dag jeg får så gode og varme klemmer:)




Jeg er fan av Gert, og elsker Mino- serien. Derfor- et must read. Jeg har forresten vært hjemme hos Gert på litterær salong en gang (2013). Uforglemmelig.




Denne .. virker fin.







Historien frem til vår tid ; KI og sånt-



Jepp, disse er det jo interessant å lese om.




Nå er vi litt på de større barna.



Høytlesing, ikke -woke, bare gøy tenker jeg , det er jo Erlend Loe og Hiortøy, for f...



Åh , spooky for ungdom, som Shining for barn/unge,, (en film som ga meg mareritt årevis etterpå... ) Sjekk aldersgrensa..



Herlig, endelig kommer dr.Gunhild med boka si. Har fulgt henne på instagram en stund . Hun har også gått Forfatterprogrammet , som meg. Her fra Nor Awards i fjor hvor også dr. Gunhild deltok



Gleder meg til å lese.



Også denne, selv om det er kjent stoff. Endret selv til lavkarbo for 3,5 å siden pga helsa og jeg lå i grensa for diabetes, noe jeg absolutt ikke ville ha.  Ikke så vanskelig å legge om når man fokuserer på alternativet med alvorlig kronisk sykdom- , men regn med at det tar mer tid enn 6 uker. Og søk gjerne kvalifisert hjelp i prosessen. 



Funkygine er i vinden som aldri før. Det ser ut som Cecilie trener på scenen også. Imaginære vekter eller noe sånt? Boka er en bestselger, og har solgt 25000 siden tidlig i sommer , husker jeg rett. 




Her er godguten fra Porsgrunn:) 



Anniken og meg.:)




Og reprise på trioselfie med Ingunn.



Herlige signaturer:)



Bøker jeg fikk med hjem. Ikke så mange i posen, men vi kunne velge blant noen forhåndseksemplarer  i tillegg. Jeg hadde et par fra før, så jeg valgte disse som ligger i bunken. Likte godt å få Abid Rajas bok, - helt ærlig så håpet jeg på den- samt gledens overraskelse med  notatboka til Harry Potter:) 

Reading-Randi har også blogget fra høstmøtet, se her.


Takk for i kveld for et supert høstmøte Cappelen Damm:)


Jeg finner ikke referat fra høstmøte i fjor, men har et her fra 2022 fra Royal Garden. Ved søk kan dere også finne fra tidligere år. 





7 kommentarer:

  1. Nå har jeg kost meg med innlegget ditt, både til frokost og til lunsj. Det er kjempegøy å få være med på disse møtene, vi er veldig heldige! :-)
    Artig med slektsforskning, drev litt med det for mange år siden, vurderer å ta det opp igjen. Ikke lest Arvola sine bøker,mulig jeg må sette de på listen. Artig om du er litt kven da.
    Ellers kunne jeg tenke meg både Halvor Bakke ( liker jo interiør selv om de fleste pengene går til bøker, men mest fordi det er Halvor Bakke ja)
    Patrick Modiano og ikke minst Abid Raja sin bok, vil lese begge de. Heldige dere som fikk gode klemmer underveis :-)
    Brynjulf Jung Tjønn sin bok vil jeg og lese, det samme med I Pantalonens hus, lånte den på Bookbites men rakk ikke å lese.
    Av og til går jeg amok der inne, men sjelden jeg rekker å lese de før de forsvinner igjen.

    Fin bunke du fikk med seg hjem, krysser fingrene for at Raja sin bok er med i nettet når det blir vår tur.
    Vi fikk ikke bøker i går, de rakk ikke frem i tide, så vi fikk velge ut tre leseeks hver ved å maile forlaget. Der bestilte jeg meg boken til Rawad Raja, sønnen til Abida.

    Det begynte å klø litt i fingrene etter å lage referat, så mulig jeg må gjøre det til de to neste møtene. Det ble en miniversjon på fb, så litt bedre enn ingenting.
    Jeg vil bli flinkere å ta selfie med forfattere, sånt er jo gøy!
    Og mange klemmer vanket det i går hos dere, helt herlig!

    Tusen takk for titten, Anita :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. P.s.Helt enig med deg ang Kamala! På tide med en kvinne i toppen der borte, vi hadde vår første kvinnelige statsminister for over 40 år siden, så på høy tid USA følger etter!

      Slett
    2. Takk for lang og koselig referat Beathe. :) Har hatt besøk i helga, så derfor sent svar. Vi har sett Jose Saramagos En beretning om blindhet på Trøndelag teater og ellers kost oss i godværet:)

      Fint at det klør i fingrene dine synes jeg. Håper du skriver referat neste gang, eller fra der du har vært- et sammendrag kanskje?

      Mye bra i høstens kataloger også, og forfatterbesøkene er høydare. Vi er veldig heldige ja:)

      Onsdag kommer Kagge, så vi sier tvi tvi for at Mimir kan signere boka si til oss:)

      På tide med kvinne på topp i USA ja:)
      God søndagskveld til deg:)

      Slett
  2. Du er så flink til å komme deg på forlags møter, der er jeg veldig dårlig. Det har vært en travel sommer og start på høst så langt, så har vært lite på blogger og sett og kommentert. Nå sitter jeg her på en stol og skal ta det med ro, etter å ha tatt ut skinne i låret som har plaget meg i et og et halvt år. Jeg skal prøve å være litt mer aktiv etter hvert. Ha en fin uke :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Disse møtene er høstens høydepunkt:)
      God bedring og hvil deg godt Ingunn:) Fin uke til deg også:)

      Slett
  3. Fyldig reportasje fra en inspirerende bok-kveld Anita - takk for følget - Det var mye variert hos Cappelen Damm denne høsten. (Kommer med et lite referat)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Randi:) Veldig bra kveld. Spent på ditt refererat. Gleder meg til onsdag og de to høstmøtene vi har igjen:)

      Slett