fredag 30. april 2021

Oppsummering april 2021

April, april, tenk at du straks er over, Like bra det, værmessig i alle fall, det har ikke vørt noe å skryte av. Ellers har det vært en ganske travel måned på mange plan. Har lest 17 bøker, men det er mange korte, så antall sider er ikke så høyt. Har sett en del forfatterwebinarer også. Korte, fine. Vel nå over til bøkene:


Skulle tro dette illustrerer april, men dessverre. Vi fikk noen få dager da det varmet på verandaen for en ukes tid siden, men i morges snødde det igjen.

onsdag 28. april 2021

Redd deg selv først av Lene Julsen

 Lene Julsen er journalist, skribent, forfatter (etter 2 bøker inkludert denne). Hun fikk en del oppmerksomhet med boka Naturmannen og jeg. Den har jeg ikke lest, men lest om. Redd deg selv først kom som en overraskelse i posten fra forlaget, og jeg synes den virket litt interessant, så den fikk oppmerksomheten og lesetiden min fremfor alle krimbøkene som kom (og ligger på vent). Jeg liker denne type personlige beretninger. Først tenkte jeg at dette er sikkert enda en selvhjelpsbok med løsninger, tittelen tyder litt på det, men etter å ha lest boka tenker jeg at det er det ikke, men Lenes personlige historie fra da hun gikk på en skikkelig alvorlig smell og veien ut av den. Morsomt skrevet, samt at den også blir noe allmenngyldig da den også tar dagens samfunn på kornet; hvor det å prestere, være vellykket på alle fronter, se bra og veltrent ut er mantraet.



tirsdag 27. april 2021

Keiseren av Portugalia av Selma Lagerløf - Klassiker og 1001-bok

 Jeg har nok ikke lest en roman av Selma Lagerløf før, som jeg kan huske. Hun er en av de få kvinnene (ift menn) som har fått Nobels litteraturpris. Keiseren i Portugalia kom ut i 1914, og holder seg godt den dag i dag. Jeg likte boka godt, den gjorde sterkt inntrykk. (i motsetning til Gertrude Steins Alice B, som jeg kun har lest 100 sier av).


søndag 25. april 2021

Sjalusimannen og andre fortellinger av Jo Nesbø

 Jo Nesbø trenger vel ingen nærmere presentasjon. Mest kjent er han for sine krimromaner. I år kommer han med to novellesamlinger eller samlinger med fortellinger som han har kalt dem. Jeg antar at det er en grunn til det, at de kalles fortellinger, ikke noveller. Nu vel, disse fortellingene er kriminelle på hvert sitt vis, og finurlige. Jeg likte dem. Les mer under bildet:



søndag 18. april 2021

Med døden som følge av Jan Boris Stene (krim)

 Jan Boris Stene er forfatter fra Trondheim. Han har skrevet fire krimromaner i serien om etterforsker Falkener og doktor Wilberg. Med døden som følge er hans femte bok, men denne er fra samtiden, ikke en historisk krim som de andre fire. Dette er en helt annen bok enn de fire første, men dessverre ikke like god. Likevel er den spennende og interessant på sin måte og absolutt leseverdig. Handlingen er fra St.Olavs hospital, og vi kan godt kalle den en sykehuskrim. Som krim har den sine svakheter, noe jeg skal komme tilbake til.

fredag 16. april 2021

Etter hvert vil øynene venne seg til mørket av Bruno Jovanovic (prisverdig debutant)

 Denne boka og denne forfatteren hadde dessverre gått meg hus forbi, inntil jeg hørte på et forfatterintervju via Tekstuniverset for noen dager siden. Jeg ble nysgjerrig på boka og lånte den på biblioteket promte. I går kveld var romanen ferdiglest. Dette er en sterk roman, det kan man ane i tittelen. Den er velskrevet og ubehagelig. 


tirsdag 13. april 2021

Nattens ømhet av F.Scott Fitzgerald ( Tender is the night - 1001-bok)

 Enda en forfatter som representerer The lost Generation, enda en av disse som er berømmet med plass i 1001-books du må lese før du dør , atter en forfatter i kretsen rundt og med Ernest Hemingway, Gertrude Stein, James Joyce og andre kunstnere og forfattere som vanket sammen i Paris for ca 100 år siden. Scott Fitzgerald og hans kone Zelda var også nære omgangsvenner av Hemingway og Hadley mens de bodde i Paris. Fitzgerald er ellers kjent for sin roman The Great Gatsby, som jeg tidligere har lest. I april leses amerikanske forfattere i 1001-sirkelen til Elida. Jeg har allerede lest en Hemingwaybok, men kunne like så godt slenge på en til, siden jeg fant denne i hylla til datteren mi i påska og synes den virket interessant.


torsdag 8. april 2021

Og solen går sin gang av Ernest Hemingway ( 1001- bok)

 Og solen går sin gang ( The sun also rises) var Ernest Hemingway sin gjennombruddsroman. Han var 26 år da boka kom ut, og ble betraktet som en moden debutant med stort unikt talent. Han hadde reist mye, streiftet omkring, tjente penger som journalist og skribent, skrev noen noveller. Stilen han ble kjent for, er også tilstede i denne boka. 

Jeg fant dette Bokklubb- eksemplaret i bokhylla til min svigersønn i Kabelvåg i påska. Jeg hadde lest ferdig mine medbrakte krimbøker og hadde ikke lyst til å lese mer i ekstra-boka jeg hadde med meg ( Natalie Ginzberg), da den ikke fenget. Jeg har lenge hatt planer om å lese mer av Hemingway og er glad jeg leste denne, selv om den ikke interesserte meg like mye hele veien. Det interessante er jo nettopp at dette var hans første roman, samt at jeg kjente igjen mye i boka fra livet hans slik det er blitt fortalt.


onsdag 7. april 2021

Dr. Jekyll og Mr. Hyde ( klassiker og 1001-bok. Gotisk, sci-fi, psykologisk thriller, grøsser)

  Vi må jo fortsett å lese klassikere i april også. Jeg leser fortsatt klassikere delt av Janne Stigen Drangsholt i boka ´Fra Shakespeare til Knausgård ´ og jeg har  nå bikket 29 av 66 leste klassikere. Da er det jo håp om å gjennomføre dette leseprosjektet i løpet av året, selv om de tykkeste bøkene gjenstår, 

Jekyll og Hyde er også en 1001-bok og da blir det to fluer i en smekk, med kryss for Victober i Elidas Lesesirkel, siden denne boka kvalifiserer til det, skrevet i 1886, som den er. Mulig jeg leser en Victoberbok til senere. Nå over til Stevenson berømte roman som har skapt et eget begrep; Dr.Jekyll& Mr.Hyde; splittet personlighet - en god og en ond i samme person.


mandag 5. april 2021

Vargtimen av Geir Tangen ( norsk krim)

 Geir Tangen har rukket å gi ut fire bøker som krimforfatter. De tre første var en serie, som jeg ikke har lest. Vargtimen er en ny serie, med etterforsker Gabriel Fjell i hovedrollen . Åsted : Haugesund. Tangen er også kjent som bokblogger, som jeg ikke kjenner personlig, men jeg kjenner godt til bloggen hans. Bokbloggerne i Norge er ikke så mange. Vargtimen skal være en helt annerledes krim enn de tre første, mer nedpå og Tangen har vært opptatt av å skildre en politimann uten store karakterbrister og  skavanker. Mer om dette i etterordet i boka. Tema i boka er selvmord blant sårbare ungdommer , et tema som han også synes det har vært utfordrende  å skrive om. Hvordan vil det oppfattes ?

lørdag 3. april 2021

Heksejakt av Max Seeck . Uhyggelig og veldig spennende krim fra Finland.

 Finsk krim er det ikke så ofte jeg leser. Har vel lest et par før,  en ingen av Max Seeck. Så er vel Seeck også ganske så fersk som krimforfatter. Heksejakt er den første i en serie om etterforsker Jessica Niemi, en heltinne jeg god kan like. Boka er solgt til en drøss land
og gikk rett inn på New York Times` bestselgerliste.



fredag 2. april 2021

Syndebukken av Sofie Sarenbrant ( svensk krim)

 Sofie Sarenbrant har etterhvert blitt en av Sveriges nye krimdronninger. Hun har gitt ut seks bøker om etterforsker Emma Skøld. Hun ble kåret til «Årets krimforfatter» i Sverige i 2019 og 2020. Syndebukken er hennes sjette krimroman og den første jeg lest av henne. Jeg har tenkt å lese hennes bøker lenge, men nå først ble det. Syndebukken er en av mine årets påskekrim.