torsdag 6. juni 2013

Hjertet i Paris av Paula McLain (om Hadley og Hemingway)

Hjertet i Paris er Hadleys historie. Hadley er Ernest Hemingways første kone. De er nyforelskede, gifter seg og drar etterhvert til Paris på 1920-tallet.  Ernest er journalist, han vil skrive bøker. Og det er i Paris man bør være, det er der det skjer. Paula Mc Lain har skrevet en var, vakker og trist roman så tro mot fakta som mulig.
I Paris blir det nygifte ekteparet  snart kjent med andre kunstnere; Gertrude Stern, Ezra Pound, Zelda og Scott Fitzgerald med flere. Stern og Pound blir Ernest mentorer. Han skriver og skriver, men er evig perfeksjonist og selv om målet er klart, så er veien brokete og lang.

Det yrer av liv på kafeene. Ernest forakter de som skriver på kafeene, men etterhvert gjør han det også selv. Han og Hadley er en del av gjengen som vanker på Montparnasses kafeer  som Selecte, Closerie de Lilas, Le Dome, La Rotonde. I starten forakter Ernest disse menneskene som drikker seg sanseløse og prater dritt på kafeene. Moralen er langt fra den borgerlige, her  vanker trekantforhold, løse forbindelser og diverse utprøvinger. Hadley og Ernest er således et annerledes par. De er mer konservative. Hadley liker å være støtten til Ernest, og er ikke så opptatt av kvinnefrigjøring og hevde seg selv, som mange av de sterke kvinnene i kretsen  gjør. Hun får ofte høre det, at hun ofrer for mye av seg selv, at hun ikke krever noe for seg selv, mens Ernest gjør det han vil og må, for kunstens skyld.

Hadley følger ham i tykt og tynt, og kjærligheten dem i mellom  er sterk og ekte. En dag blir Hadley gravid, til Ernest store fortvilelse. Det passer jo så dårlig. Hvordan skal han greie å skrive hvis han også blir far og forsørger? 

Barnet, en liten gutt, blir født, og de gjør så godt de kan. Økonomien er skral, Ernest prøver å jobbe for harde livet, og en dag får han antatt The Sun also rises, som blir en suksess. En kvinne med navn Pauline trer også inn på scenen, først som Hadleys gode venninnine og fortrolige, men hun blir også Ernest venn, og etterhvert elskerinne. Sannsynligvis virker det hele planlagt fra Paulines side, ormen i paradiset, hvor Hadley først for sent forstår hva som foregår, men som lider og ikke greier å kreve sitt i tide. Det ender som det må, og Hadley gjør det slutt. Hun greier ikke å leve i et trekantforhold, det ødelegger henne. Denne delen av boka er sår, dunster av fortvilelse og hjertesorg, så utrolig smertelig skrevet.

Hjertet i Paris er en vakker, og trist bok, om kjærlighetsforholdet mellom den berømte forfatteren Ernest Hemingway og Hadley, som gikk i stykker. Ernest hadde flere koner etter dette, men de glemte aldri hverandre.

Det er interessant å lese om deres liv i Paris, om bohemene, om veien til forfatterskapet, om Hemingways personlighet, en som var snill og ordentlig når han var edru, men som kunne bli en uhøflig drittsekk når han drakk. Det er vakkert  å lese om den gode tiden, trist når det begynner å rakne.

En fin bok som jeg gjerne anbefaler videre.Montparnasse med noen av kafeene langs gaten. Closerie des Lilas.En pause på Le Select, Hemingways stamkafe. Jeg var en dag i Paris i fjor sommer og valgte å bruke en del av tiden min her, etter at jeg hadde leste om strøket i Ketil Bjørnstads bok om Paris. Rart å sitte her å tenke på det yrende bohemlivet som utspilte seg her for nesten 100 år siden.

Innlegg med en smakebit fra boka finnes HER

Takk til forlaget for leseeksemplaret.Ernest og Hadleys sønn . Bildet er lånt fra denne bloggenForfatter Paula McLain


Paula McLain: Hjertet i Paris, 380 s

Schibsted 2013

6 kommentarer:

 1. Nå fikk jeg faktisk lyst til å lese denne! Hadde egentlig gitt opp prosjektet. Men noterer meg at den kanskje har mer ved seg enn først antatt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Gi den en sjanse.:) Har vel noe med hvilken modus man leser i og tenker jeg.:)

   Slett
 2. For en fin omtale, denne må jeg få i hus!

  SvarSlett
 3. Denne har eg liggjande på lesebrettet mitt i engelsk utgåve. Eg gleder meg til å lese ho, det må jo vere perfekt sommarlesing. Paris og bohemen og slikt...

  SvarSlett