torsdag 13. juni 2013

The Great Gatsby (kinofilmen)

I forrige uke var jeg på kino med min datter og så The Great Gatsby med Leonardi Di Caprio på Nova kino i Trondheim. Trondheim kino har så flotte saler og slike filmer må ses i slike. Gode stoler man kan regulere, gode store lerret, god lyd og bra kiosk. Jeg har nylig lest boka på nytt, dvs jeg husker ikke om jeg leste den for mange år siden, men boka har jeg hatt i hylla siden 80-tallet en gang. Filmen med Robert Redford og Mia Farrow har jeg også sett, men det er veldig lenge siden.  Den moderne Gatsbyversjonen, hvordan ville den bli? Mange har fryktet at det skulle bli en overfladisk glamourfilm, siden det er så vanskelig å filme denne klassikeren som blir fortalt gjennom nabo og venn, Nick Carraway.


Filmen starter med at Nick Carraway (Tobey Maguire) prater med sin psykiater om den tiden han kjente Mr. Jay Gatsby, hans gåtefulle ensomme nabo. Derfra skifter hovedfokus til perioden med Gatsby. De ville festene i hans enorme eiendom, hvor han selv sjelden viste seg, eller ingen så ham fordi de ikke kjente ham. Alle mente noe om Gatsby, hadde hørt rykter om det ene og det andre. Var han drapsmann? Hvor hadde han alle pengene fra? Hadde han studert på Oxford? Mange mente de visste men ingen gjorde det egentlig.

Jay Gatsby har flyttet til denne eiendommen, etter å ha tjent store penger på blant annet litt lyssky virksomhet. Hans motiv er han store kjærlighet til Daisy (Carey Mulligan). Han var Daisys kjæreste før han dro ut i krigen, men hun orket ikke å vente på ham, og giftet seg med en annen, Tom. I sitt gods kan Gatsby kikke over til Daisys eiendom, samtidig som han venter på at hun en dag skal dukke opp hjemme  hos ham. Det må nok en vennlig nabo til for å koble dem. Nick blir bedt av Gatsby om å invitere Daisy hjem til seg på te, og så skal han bare dukke opp. Møtet fremkaller gamle følelser, og herfra virvles vi inn i et hjerteskjærende drama med flere aktører og noen svært uheldige omstendigheter. Gatsby blir til slutt skutt av en hevngjerrig enkemann. Nick Carraway er hans nærmeste og må organisere begravelsen. En begravelse hvor alle "festvennene" uteblir, det var ingen han egentlig kjente.

Den Store Gatsby er en klassiker og en utrolig velskrevet roman, som jeg tidligere har blogget om HER. Jeg synes regissør Baz Luhrman har greid det kunsstykket å være svært tro mot boka, samtidig som han eksperimenter med moderne elementer.  Musikken, soundtracket, består av flere moderne låter og artister og er utrolig bra.

Soundtracket

Skuespillet var bedre enn forventet siden jeg har lest anmeldere over det hele mene figurene blekner i skyggen av Leonardo Di Caprio. Ja, det gjør de kanskje, men så skal jo Gatsby ha en helt spesiell gåtefull og skinnende rolle også. I starten synes jeg nok Nick Carraway og en del av de andre oppfører seg vel karikert, som om vi skal se en komedie, men etter en stund tenker jeg ikke mer over det, siden stemningen i filmen får meg tilbake til stemningen jeg hadde da jeg leste boka.

Filmtrailer

Leonardo Di Caprio er dessuten helt eminent som Den Store Gatsby. Jeg synes Di Caprio er utrolig god på å være den rollen han spiller, slik at jeg glemmer at han er Di Caprio. Han er Gatsby. Han var Aviator. Han var den rare, syke, forskrudde på The Beach, The Island, Inception.  DiCaprio har blitt skikkelig voksen og spiller karakterroller like bra som Robert Redford i sin tid.

Carey Mulligan og Joel Edgerton i The Great Gatsby

Daisy og Tom. 

Carey Mulligan i The Great Gatsby

Og- De hadde jo så fine kjoler på den tiden.:)

Leonardo DiCaprio og Carey Mulligan i The Great Gatsby


Og til slutt: Ja jeg likte filmen veldig godt! Jeg koste meg med musikken, kjolene, bildene, 
dramaet, spillet.:) Gå å se...

Terningkast 5



FAKTA

Regi: Baz Luhrmann
Skuespillere: Leonardo DiCaprioCarey MulliganJoel EdgertonIsla FisherTobey MaguireGemma WardCallan McAuliffeAmitabh Bachchan
Sjanger: Drama / Romantikk
Kinopremiere: 22.05.2013
Manus: Baz Luhrmann, Craig Pearce
Nasjonalitet: Australia / USA
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2013
Lengde: 2 t. 21 min.
Mer fra Filmweb HER

16 kommentarer:

 1. Å, jeg har så lyst å se denne filmen, og etter å ha lest her fikk jeg enda mer lyst :) Men jeg har ikke lest boken enda. Burde man gjøre det før man ser filmen? Blir man skuffet om man ser filmen først også leser boken liksom?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra:) jeg er glad for at jeg hadde boka friskt i minne før jeg så filmen , men det er meg.

   Slett
 2. Denne filmen har jeg bare SÅ lyst til å se, og enda mere nå etter å ha lest den flotte omtalen din :)

  SvarSlett
 3. Får jeg anledning, skal jeg se denne! Kanskje i løpet av sommeren? Drar på hytta 10 dager nå. Skal bli fint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den går sikkert en stund. Kos deg på hytta.:)

   Slett
 4. Jeg hadde bestemt meg for å ikke se filmen, for den fikk så dårlig kritikk i avisen her, men kanskje jeg skal velge den neste gang jeg trenger å rømme unna en grå regnværs-søndag :) Takk for fin omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja. Det er aldeles ikke alltid at avisanmeldelsene stemmer overnes med publikumsopplevelsen.:) Takk- Bare hyggelig- og god helg Tine.:)

   Slett
 5. Jeg er svoren Leo-fan (etter at han ble voksen og kul altså, ikke på nittitallet;), så denne må jeg nok få sett ja! Fin omtale:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja ikke sant. Valpefettet er borte og glattheten likeså . Takk skal du ha:)

   Slett
 6. Nå ble jeg usikker på om jeg skal se filmen før jeg leser boken som jeg tidligere hadde tenkt - hm, kanskje jeg rett og slett må prioritere boken frem på listen og lese den snarest. Ha en fin lørdag, Anita :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det, tvil, ambivalens.. God film uansett og fin lørdag til deg og.:)

   Slett
  2. Hehe, ja det skal ikke være enkelt (visstnok) - Jeg har bestemt meg, boken først!

   Slett
 7. Å da vet jeg hva jeg skal gjøre i morgen! Takk!

  SvarSlett