søndag 23. juni 2013

Åpning av Fønhuskoia i Vassfaret

Lørdag var det offisiell åpning for den flotte nye Fønhuskoia i Vassfaret, Valdres. Det er Ringsaker Turistforening som står som driver og eier av hytta. Hytta ligger nydelig til ved Strøen, midt i det sagnomsuste Vassfaret, Mikkjel Fønhus`rike, - derav navnet.


Det var mange takketaler, fine ord, overrekking av blomster, opplesing av Mikkjel Fønhus`tekster og annet fra distriktet, som seg hør og bør.
Værgudene trosset YR og kom med godvær, og folket strømmet til. Hytteboere, Hedalinger og andre fra traktene omkring. Det går bilvei frem til hytta, men om den kan brukes av alle er jeg litt usikker på. Det er uansett ikke langt fra parkeringsplassen på vei, eller blåmerket tursti inn til hytta.


Fra scenen kunne de opplyse at det nylig er sett bjørnespor igjen i Vassfaret, og de oppfordret folk til å ta imor en bamsemums her, istedet for å bli Bamsemums. Vassfaret er kjent for mange bjørnehi, og at det stort sett er en eller annen bjørn her oppe.Sjekk den flotte hytta. Med Turistforeningens nøkkel kan du leie koia for en billig penge såfremt du forlater den i god stand, vasket og ryddet. Det går an å forhåndsbestille, men du får losji uansett her .En gjest skriver i hytteboka.

Fine panoramavinduer ut mot det vakre landskapet.Mikkjel Fønhus, - storskogens dikter- vår fremste naturforfatter, hedres som seg hør og bør med egen plakett i koia.
Han er fra Sør-Aurdal og har skrevet mange bøker med inspirasjon herfra.Flere senger er fordelt på flere rom og en hems.Tilhørende stabbur  hadde også offisiell åpning. Her er det salgsutstilling av malerier av den lokale kunstneren Kristen Stavdahl.  I det ene rommet er det køyesenger.Den kjente Berte Skrukkefylhaugen er foreviget av kunstneren. Hans hjemmeside finner du HEREtter og underveis i programmet kunne man kjøpe lokaler oster fra Beito ysteri, kaffe, kaker, lunsj etc. Og melde seg inn i Turistforeningen hvis man enda ikke er medlem.
Turistforeningen har også laget en ny rute, kalt Trekanten i Vassfaret, etter modell fra Trekanten i Trollheimen. Det synes jeg er morsomt, siden jeg har gått veldig mye i Trollheimen.
Da kan man gå melllom Fønhuskoia, Vassfarkoia og Storekrakkkoia. Det er en tur jeg har tenkt mye på de siste dagene og har lyst å gå i ferien. Det skal være en middels krevende tur på tilsammen 67 km, med en del stigning her og der. Jeg minnes nok med gru min siste trekanttur i Trollheimen som jeg måtte avbryte pga store kneproblemer, men det kan jo hende formen er bittelittegrann bedre nå?

Sjekk Trekanten i Vassfaret, med kart, stigning, dagsetapper etc HER

Her kan du også lese mer om Fønhuskoia

Jeg har  skrevet om Valdresforfattere, Berte Skrukkefyllhaugen og Blomster-Hans som bodde i Vassfaret tidligere. Mikkjel Fønhus`Trollelgen har jeg på vent.

Jeg anbefaler også turboka Turgleder i Vassfaret som inneholder mange fine turforslag, gode bilder og små biter av lokal historie.

Andre gode nettsider er Hedalen.no og Vassfaret.info .

God tur!!!

6 kommentarer:

 1. Det var en flott hytte. Takk for alle de fine bildene. Våre to siste besøk på turlagshytte har blitt "ødelagt" av utenlandske ungdommer som tar seg til rette, uten å gjøre opp for seg. Det har kommet en ny hytte på vestlandet i år, så kanskje vi tar en dagstur opp og ser.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, og artig at du likte det Tine.:) Det er veldig synd at utlendinger og andre ikke respekterer det ansvarlige tillitsforholdet hyttesystemet i Norge er avhengig av. Og har fått til å fungere i årevis..

   Slett
 2. D er Ringerike turistforening som har bygget Fønhuskoia.

  SvarSlett
 3. Ang iveien så er den til bevegelseshemmede,alle andre oppfordres til å gi stien eller veien fra markeringen. vil i tillegg informere om at d inne på hytta er tilrettelagt med hunderom og at d er tillatelse med hund i stabburet. utstillingen av bilder var bare på åpningstiden, men bildene kan kjøpes på Bang !

  SvarSlett