tirsdag 26. desember 2023

En dag skal du dø av Gard Sveen. Intens og kompleks krim

 Dette er den første boka jeg leser av kritikerroste Gard Sveen (f. 1969) som også vant Rivertonprisen for sin debutkrim Den siste pilegrimen. Denne fikk han også Glassnøkkelen , Mauritz Hansen debutpris og den danske Palle Rosenkrantz-prisen for.  Dette er jo en bok jeg selvsagt skulle ha lest, men det har jeg ikke. Heller ikke de andre bøkene i Tommy Bergmann-serien som består av i alt fem bøker. En dag skal du dø er den første boka i en ny serie, og hvorfor ikke starte med den først? Så jeg gjorde. Likte jeg det jeg leste? Les mer under bildet, for å se.


* Boka er et leseeksemplar fra Cappelen Damm. * 

Forlaget skriver om boka:

Omtale

En dag skal du dø er den første boka i en krimserie om etterforskerparet Ulf Sommer og Agnete Ness.

Vinteren 2019: Den første adventshelgen reiser småbarnsmor Camilla Lund på jentetur til Sverige. Det er i alle fall det hun har fortalt mannen sin. Hun kommer aldri tilbake til Setesdal. Mistanken om at kona er en helt annen person enn han hadde trodd blir sterkere hos den unge ektemannen. Camilla har ingen venner fra gamle dager, ingen foreldre i live - tilsynelatende ingen fortid i det hele tatt.

I Oslo får Kripos-lederen Agnete Ness ordre av Riksadvokaten om å innlede en hemmelig etterforskning av Camilla Lunds forsvinning. Riksadvokaten vil ha Agnetes beste etterforsker, Ulf Sommer, på saken. Ordren er at Ulf ikke skal vite noe mer enn at den uskyldsrene Camilla Lund fra Setesdal har forsvunnet. Agnete blir derimot utsyrt med en hemmelig mappe med sakspapirer. Inni mappa ligger gamle bilder av en ung jente. For tjue år siden visste hele Norge hvem denne jenta var. Tre nynazister, blant dem en 15 år gammel jente, ble dømt for drapet på to innvandrergutter i Oslo. Det var den mest rystende drapssaken landet hadde opplevd. For Agnete Ness er alt personlig. Den svarte avgrunnen hun trodde var fortid blir igjen virkelig.

Camilla Lunds forsvinning blir starten på Agnetes største mareritt. For Ulf Sommer blir alt et kappløp mot tiden. Han er den eneste som kan redde Agnete fra hennes egen fortid.

En ting som er sikkert, er at dette er en kompleks krim med mange tråder å nøste i. Mitt første møte med Gard Sveen forteller meg om en ambisiøs krimforfatter som er fortrolig og nøye med håndverket. En dag skal du dø kan skremme vettet av og lure den mest drevne krimleser. Så sies det her og der, at denne boka også er en psykologisk thriller. For meg er dette ikke en klassisk psykologisk thriller, men mer en tradisjonell etterforskerkrim med psykologiske elementer. En krim med dybde som inneholder flere tema eller tråder i fortid og nåtid som knyttes sammen. Underveis kan man lure på om det er flere gjerningspersoner, flere tema, flere handlinger på en gang her. I alle fall gjorde jeg det. Og kanskje er det det. Stikkord for historien rommer nynazisme, identitet, makt (les mektige menn), ungdom på skråplanet og fortidshendelser som noen for enhver pris vil skjule.  Det er også en del meget brutale voldsscener underveis i boka, noe som jeg ble kvalm av rett og slett, ja, det var i meste laget for meg, og jeg tenkte; er dette nødvendig? Hvordan greier han å skrive sånn? 
Agnete Ness er imidlertid en spennende person å bli kjent med, kvinne i femtiårene, tiltrekkende, skruppelløs med gode intensjoner, dessverre noe traumatisert etter et vanskelig ekteskap med en brutal mann. Ulf Sommer, hennes kompanjong, en noe mer rufsete type, som en gang hadde et forhold til Agnete selv om hun var gift. Kanskje er han fortsatt tiltrukket av henne. Det er ikke bare greit når de er nære kolleger. Amir er han i teamet som heller ikke bryr seg så mye om reglene følges når det er nødvendig. Det er det flere som driter i, men forskjellen er om de gjør det for å redde seg selv, eller gjør det fordi det er nødvendig for å løse en sak som brenner og for å redde liv. På kontoret møter vi folk av begge slag. Den nyansatte Kripos-sjefen Åsmund er en dott, for å si det mildt. Riksadvokaten gjør noen merkelige beslutninger. Men hvis Agnete ikke følger ordre, mister hun jobben. 
Første prioritet er å finne den forsvunne kvinnen Camilla Lund. Dagene går mot jul, og det skjer andre skremmende ting før hun dukker opp. Agnete, Ulf , Amir og Tobias i teamet får mer og mer å henge fingrene i, og det går på liv og helse løs , mens Åsmund svetter og blir mer og mer irritert. 
Å røpe så mye mer, føler jeg er veldig dumt. La meg si at her blir man kastes fra skanse til skanse, fra spor til spor, og det meste virker uløselig. Mye henger sammen, men hvem er gjerningspersonen- (e)? Her er det mange kandidater i et grumset og mørkt landskap. 
Når det kommer opp i dagen, følte jeg meg litt snytt faktisk. Alt i alt synes jeg dette var en fremragende krim, men løsningen likte jeg ikke. Som dreven krimleser som leser en bok av en dreven krimforfatter, synes jeg at Sveen kunne funnet på noe annet. Akkurat dette trakk ned en prikk på terningen for meg, i en krim/thriller som ellers har det meste; gode karakter- og miljøskildringer, nok kompleksitet og samfunnsrelatert bakteppe, velskrevet og  spennende. 
Jeg ønsker uansett å følge Agnete og Ulf videre, og er spent på hva Sveen serverer neste gang. 
Terningkast 4+

Jeg har ikke funnet andre bloggomtaler, selv om jeg trodde jeg hadde lest noen.. Bare legg inn link i  kommentarfeltet hvis du ha.

Gard Sveen: En dag skal du dø, 367 s 
Cappellen Damm 2023

6 kommentarer:

  1. Agnete (Anita) Ness, artig den der :) Kanskje du har fått med deg at jeg har begynt på den. Etter lang ventetid på biblioteket, fikk jeg den med hjem, sammen med litt annet, og da jeg satt meg ned med den, greide jeg ikke samle tankene. Fireren din sier kanskje litt om hva jeg balte med der i innledningen, jeg har lest Gard Sveen før og likt godt det jeg leste, så det er nok jeg som svikter denne gangen, ikke han :)
    Fin omtale, kjekt å se hva jeg gikk glipp av.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, vi er dog ikke i slekt;)
      Det er godt mulig jeg har sett boka i høyremargen din, for jeg var nesten sikkert på at du hadde lest den. Søkte på bloggen din og fant den ikke. Så at Berit har gitt den fem, men fant intet innlegg hos henne heller. Mener også Henning har lest den, men det så jeg bare på Goodreads..

      Vet ikke hva du slet med, for jeg synes den var lett å lese og komme inn i, forsåvidt, med bra flyt, men det ble en del å holde styr på etterhvert, uten at jeg synes det var komplisert.. Men jeg ser at den kan være det, hvis man ikke er "der", eller har litt trøbbel med konsentrasjon der og da. Jeg leste den mye på senga, men de fæle scenene, ikke så mange, kom på andre tider heldigvis.
      Det var løsningen , for å si det sånn, som trakk ned hos meg.

      Jeg ville tro at dette er en type krim du vil like- til rett tidspunkt.

      Slett
  2. Du har helt rett. Jeg har ikke blogget om boka. Har kladd liggende, så mulig det kommer en annmeldse. Jeg var så heldig å sitte ved siden av Gard hele kvelden på høstlansering en til Cappelen. Han sa selv at det var mer en etterforsknings krim.

    SvarSlett
    Svar
    1. Akkurat ja.. :)
      Heldig du da med godt kriminelt selskap:)

      Han var på Kirmfestivalen i Trondheim i november også, men da hadde jeg dobbeltbooket meg og var i Oslo.

      Slett
  3. Jag läste ut den i går och omdöme kommer i januari. Jag har läst alla Gard Sveens tidigare böcker, men den här passade mig inte lika bra.

    SvarSlett
    Svar
    1. Interessant å høre hva du synes om den nye kontra de første bøkene. :) Spent på anmeldelsen din når den kommer. God romjul til deg Lotten:)

      Slett