søndag 10. desember 2023

3 diktsamlinger jeg likte. Nye bøker fra Margaret Solberg , Benedicte Rydland Hareide og Monica Evaldsdatter Dahlskjær. Fine julegavetips til deg selv eller en annen.

 Jeg synes søndager gir den ekstra roen til å lese dikt. De tre nye diktsamlingene jeg ønsker å presentere, har jeg lest noen søndags formiddager. Alle er utgitt nå i år. Jeg har lest flere diktamlinger av Margaret Solberg før, samt en av Benedicte Rydland Hareide. Monica Evaldsdatter Dahlskjær er debutant. Diktene er veldig forskjellige , men gode og fine å lese på hvert sitt vis. Noe for en hver smak kan man si. 
Fine julegavetips til deg selv, eller noen andre. Er du som meg, kjøper du dikt helst til deg selv til jul:)



* Alle bøkene er leseeksemplar fått av forlag eller forfattere* 

Jeg starter med den jeg leste sist, som er Monica Evaldsdatter Dahlskjær sin fine diktsamling; Stemninger, 72 s

Denne fikk jeg i går da jeg besøkte Forfatternes julemarked på Trondheim folkebibliotek, der jeg hilste på forfatteren og han som driver Stiora forlag, Frode Håkonsen, som boka ble gitt ut på. Til orientering, så er også Monica med i en skrivegruppe som vi kaller Bokstøttene, som jeg også deltar i. Jeg har imidlertid ikke truffet henne før i går, og vi kjenner ikke hverandre, kun fra gruppechat på messenger. Sånn sett er jeg kanskje ikke helt habil, men jeg mener dette er en diktsamling det er viktig at folk kjenner til, og derfor skriver jeg om den. Jeg liker også å løfte frem debutanter som har skrevet bøker jeg liker. 

Monica har skrevet dikt i en årrekke, og hun liker også å fotografere. Hun har samlet en del av sine dikt og bilder i denne lille boka, som har fått en lekker design. Det er en blanding av korte og lengre dikt. Noen er på nynorsk, men de fleste er på bokmål. Noen er på rim, andre ikke. Noen har en blanding av tradisjonelle rim og brutt rytme, syntaks (fra modernismen) . De kan det kreve mer av meg å lese, fordi jeg må skifte rytme når jeg leser. Da må jeg lese dem et par eller flere ganger til jeg finner rytmen. Men det er meg, slik jeg leser, andre kan lese på en annen måte. Dette er uansett ikke vanskelige dikt å lese. Innholdsmessig handler de om kjærlighet, hverdagssituasjoner, identitet, tap, sår man har fått i livet og heling med mer. De enkle, men stemningsfulle bildene er fine å se på. Diktene kan stå seg like godt uten dem, synes jeg, men begge deler er fint det og. På denne måten kan boka fungere som en liten coffe-tablebok man kan sitte å bla i eller ta frem når som helst. Noen dikt kan også fungere fint som bruksdikt i spesielle anledninger. 

Et eksempel: 

LYKKE

vet du
jeg blir så levende
lykkelig
av å våkne
til solskinn

Tenk
å bli så glad
på en helt vanlig dag

Av sommervind
Av behagelig duft
fea en nyutsprunget blomst
Av kjærlighet

Av deg


Et dikt som berørte meg sterkt var Barnet: 
Dette er et av de diktene med delvis brutt rytme, men det er uansett sterkt å lese. Det har en spesiell stemning, inspirert fra en drøm. Versene på rim fungerer veldig bra.

Utdrag:
Jeg drømte så levende i natt
Klare bilder kunne jeg se
Det var en jeg måtte redde
Noe det hastet med

Så raskt mine ben kunne løpe
Prøvde jeg å finne frem
Et spedbarn lå gjenglemt alene
uten mye tid igjen

Hvem kunne glemme dette barnet?
Hvordan kunne noen gjøre det?
Hvorfor fant jeg ikke veien,
Hvordan kunne jeg ikke se?

Mitt barndomshjem
var målet
Langt om lenge, fant jeg frem
Gjennom et vindu så jeg den lille
Alene i et rom mørkt og kaldt
illskrek av hennes lungers kraft
Iskald, våt
Til slutt fikk jeg opp døra
Fant frem til riktig rom
Foran meg lå den lille
Alene, uten noen som kom

......

(det er 7 vers til)

For meg er dette er ganske tydelig dikt, selv om det tilsynelatende er fra en drøm. Om det virkelig er det, eller om det er brukt som et virkemiddel, har ikke noe å si. Symbolikken er likevel allmengyldig. Mange kan i voksen alder miste, eller glemme barnet i seg, og må gå en vei for å forstå hva som må leges eller hentes tilbake. 

Det er fristende å sitere flere dikt, men jeg må begrense meg. Jeg lar likevel Dahlskjær få litt ekstra plass her, siden hun er debutant.

Et annet eksempel jeg vil ta frem, er et kort dikt på nynorsk. Av en eller annen grunn klinger nynorske dikt bedre enn de på bokmål. Det gjelder generelt, ikke spesielt i denne boka. Nynorsk er nok et mer poetisk språk.

EG ER KLAR

Eg har alt som trengs no
Tjukt sterkt reip for feste
Gode reiskap for pløying
Du kan berre komma
Jorda skal me dyrka saman


Fint, ikke sant?

Monica , f. 1965, er fra Nordland, men bor på Stjørdal i Trøndelag sammen med mannen sin. Hun er utdannet førskolelærer, men har også bakgrunn fra alternativbransjen hvor hun har tatt mange kurs. Hun driver eget firma der hun yter sine tjenester med å holde kurs  kurs og å hjelpe andre. Hjemmesiden her. Hun har også tatt en del skrivekurs , blant annet noen av Forfatterskolen_Norge sine kurs. Flere  av diktene i denne samlingen er tidligere publisert i antologier, diktforum, samt diktkonkurranser.



Diktlesestund på søndag



Eg vel meg et sidespor av Benedicte Rydland Hareide, 58 s
Lyrikkforlaget 2023
Leseeksemplar fått av forfatteren

Jeg leste Hareides første diktsamling tidligere, som jeg likte veldig godt. Jeg likte spesielt godt hvordan hun malte naturen i ord. Da jeg fikk spørsmål om jeg ville lese hennes nye, takket jeg ja uten å nøle. Den forrige som heter Mjuk som pannacotta , fikk jeg dessverre ikke blogget om . Men jeg skrev noen ord på instagram, og her ,  Det var en travel vinter og vår, og ikke tid til så mye blogging. Jeg nevner også nå at den boka er verdt å få med seg.

Jeg var derfor veldig spent på hennes nye bok; Eg vel meg et sidespor, som kom i posten for noen få uker siden. 

Forlaget skriver dette om boka:
Om det å gå vidare etter sorg. Om det å kjenne seg verdlaus, utanfor, hjelpelaus, for så å ta eit opprør og stå opp for seg sjølv, for til slutt å våge å velje sitt eige sidespor. Naturen, musikken, nye tankar og andre menneske vert hjelparar på vegen mot sjølvkjensle og livsmot.
Dikta er nære og personlege og ligg ein stad mellom poesi og prosa.

Som i den andre, er det også vemod og savn i disse diktene. Og kanskje mer tydelig; sorg, i alle fall slik jeg husker det. Om å gå videre, etter å mistet sin mann på sjøen, han som ble slukt av havet. Diktene er skrevet i grenseland mellom poesi og prosa, det er en slags dikthistorie, med lengre tekster, men med vers som i dikt. Det jeg liker veldig godt også her, er naturskildringene. Hareide har en egen og nydelig stil, som jeg liker veldig godt å lese, med fin rytme og flyt. Det krever kanskje mer av leseren, men ikke mer enn at man setter seg i rett modus og lar ord og setninger synke inn, å greier å ta det inn, dette vemodet, savnet, sorgen, naturens skiftninger. Dette er dikt som tåler å leses flere ganger. Det blir de bare bedre av. 

Utdrag:

Eg veit eg har skuffa deg

Eg veit kva du drøymde då vi trefte kvarandre
den sommaren for lenge sidan.
Då blomane blømde på alle markane
og elvene rann i elleville rus ned fjellsidene.
Det var berre sol dag etter dag, sjøl om regnet glitra så fint,
og du og eg var alt vi kunne være. (s20) 

...... 


Benedicte Rydland Hareide, f.1963, er fra Tromsø, men har bodd flere steder i Norge. Nå er hun bosatt i Alta. Hun er gift og har to voksne barn. Hun har tidligere jobbet som lærer i videregående skole.




Margaret Solberg: Nattbilder, lys , 64 s
Liv forlag 2023
Leseeksemplar

Jeg har lest flere diktsamlinger av Margaret Solberg. De har et rikt bildespråk og en nydelig lyrisk tone. De kjennetegnes også av at hun har reist mye i utsatte områder og har et sterkt engasjement for hvordan mennesker lever i krigsområder, på flukt, og med bærere av traumer. Så også med hennes siste diktsamling Nattbilder, lys, som er skremmende aktuell. De krigsbildene hun tegner opp kan være i Ukraina, eller Midt-Østen eller hvor som helst. Mest nærliggende for meg nå, var å lese de med blikk på det som skjer i Midt-Østen på Gazastripen. 

La deler av baksideteksten, fra diktsamlingen tale for seg:

Partiturene brant. Instrumentene.  Himmelen brant og lengselen.  Savnet vi kunne spille, bevege  og løfte hele folkets sorg gjennom.  Hevnen hamret inn i kaotiske tonerekker.  Hendene våre er forbrente,  stive eller lammet.  Vi memorerer, lytter samme verk samtidig.  Applausen tar ikke slutt blant oss.  Setningene er ufullførte.  ...

Boka er en hyllest til de som står opp for sin identitet og verdighet. Sin nasjon. 

Det kan gjøre vondt å lese disse diktene, noen er hjerteskjærende, men poesien kan gi en annen forståelse enn når man ser grusomme TV-bilder. Det blir en annen nærhet, kan gi en annen ettertanke, enn TV-bilder som best er egnet til sjokkartet handlingslammelse. Det værste er å lese om barna. Alle barna, de er mange. 
Margaret Solberg skriver i det vedlagte kortet til meg, at hun håper jeg som leser også finner noe godt i boka, på tross av alvorlig tema. Vel, det må jeg faktisk lete litt etter. Da handler det mest om samhold mellom folk, og håpet de har, samt en overlevelseevne hinsides en annen verden. Og at krigen en dag tar slutt, som i det siste verset av boka. 

Her er noen smakebiter, utdrag fra dikt med mange vers og deler. :



Strekkene av håp
mellom skyer
og bunnen av havet.

Han som faller fra store høyder.
Hun som ligger druknet i tangen.

De har begge vært i strekkene. (s.19)

...
Noen kvinner bærer fletter sirlig festet
til hodebunnen.
Selv i krigen opprettholdes normalitet.
Ekstraordinære håp og henvendelser. (s. 26) 
..


En liten gutt holder en smadret lekebil
i hendene. Gråter.
Fuglene er forsvunnet
helt ut i horisonten. (s.35)
..


Barn klamrer seg til kosedyr de fikk ta med.
Stirrer ut i ingenting. (s36) 

..
I morgen er krigen ove.
En fugle fløy over blokkene her
med en vimpel festet til kroppen
med teksten
I morgen er krigen over. (s.37)

..
La meg stoppe der. Dette er heftige dikt, så det gjør godt å avslutte med noe mer håpefullt. Ja, krigen er over en dag. La oss håpe den tar slutt i morgen uansett hvor den er. Nå skulle jeg gjerne tegnet en freddsdue her. Lat som du ser den:) 


Andre diktsamlinger av Solberg jeg har blogget om:



9 kommentarer:

  1. jag skulle säga ja, tack till vilken som helst av de här tre diktsamlingarna. tack för smakebitarna!

    SvarSlett
  2. Jag läser ju mycket på norska, men har aldrig läst dikter. När jag läser de här så tänker jag att det borde jag åtgärda!

    SvarSlett
  3. Aberet med å være hektet på vintersport er at det blir liten tid til annet enn tv-titting og matlaging i helgene. Jeg har fått lest to av de fire jileheftene til Lagerløf og det er da noe.

    Jeg har lest Hareide sin diktbok av disse,den skal jeg lese på nytt før jeg skriver om den,var flere der som berørte meg.
    Ellers fikk jeg lyst til å lese de andre også, skal være på utkikk. Den ene til Solberg har jeg liggende ser jeg, Nedlukket engel,den må jeg få lest.
    Fine sitater du hadde med 🙂


    SvarSlett
    Svar
    1. Det skjønner jeg.. Men sporten slutter vel en dag;) Jeg har ikke lest de heftene enda. Mye annet som skjer i desember og ellers også. Jeg tror hele tiden at jeg skal få lest mer enn jeg rekker. Til uka skal jeg i alle fall lese noen barnebøker, og 1-2 korte romaner. Og mer i juleantologien fra Forfatterskolen, går fint med et par av dem per morgen. Pluss Lagerløf?

      Håper du får lest de andre to også etterhvert:) Gleder meg til omtalen din av Hareide sin bok..

      Takk, takk:) Og god natt. Legger meg med en thriller nå, har holdt meg oppe for å få med meg takketalen til Jon Fosse i Stockholm:) Stas!

      Slett
    2. Joda,blir bedre tid til våren igjen. Desemberhelgene blir ekstra hektisk med adventsstund for fam hver søndag etter en travel sportsdag, men veldig koselig selvfølgelig. Jeg skal skrive om "Desemberfloker" i dag, eller i det minste begynne på innlegget. Satser på å få lest ferdig et par av bøkene jeg har begynt på i løpet av uken og forhåpentligvis begynt på noen nye.
      Jeg tror også at det skal bli tid å lese litt mer enn det jeg gjør, må legge inn noe mer rutine tenker jeg.
      Lagerløf sine er korte, de to jeg har lest til nå.
      Har fått med meg litt av Jon Fosse i helgen men ikke fra Stockholm, håper det ligger noe på nrk-tv, slik at jeg får sett. Veldig stas dette :-)
      Ha en fin uke, Anita :-)

      Slett
    3. Ja, desember er litt travel, selv om man ikke er travel.. det er jo alltid mer ekstra da enn ellers. I dag har jeg brukt flere timer på julehandel, og har fått unna de som skal sendes nordover, og en til. Det viktigste:)

      Spent på innlegget ditt om Desemberfloker:)

      Du finner det sikkert på nrk-appen..

      Takk, du og Beathe:)

      Slett
    4. Trodde jeg hadde svart deg her Beathe, men ser ikke sånn ut, såfremt det er oppdatert.:)
      Du har i alle fall skrevet om Desemberfloker, en fin anmeldelse som jeg har kommentert på:)

      Takk, takk, fin helg til deg:)

      Slett