onsdag 20. desember 2023

Farvel, Farah Diba av Karin Fossum

 Karin Fossum er en levende krimforfatterlegende her til lands. Hun har gitt ut enda en mesterlig kriminalroman, nummer tre i serien med Eddie Feber. Denne boka er dog litt annerledes enn de fleste av de andre hun har skrevet, med andre fortellerstemmer. Romanen er ganske rolig, den som forventer heftig action, må lete et annet sted. Høy kvalitet uavhengig av tempo, finner du her.



* Leseeksemplar fått av forlaget*

Forlaget om boka: 

Farvel, Farah Diba er en aktuell og gripende historie om mennesker som lever i stor smerte.

I Fossums ferske kriminalroman kommer en mann farende inn på politihuset, han halter og roper at datteren hans er borte. Hun er snart 6 år. Etterforsker Eddie Feber har selv en datter på samme alder.

Kandis forsvant midt på dagen. Hun hadde blå kjole og hårsløyfe, joggesko og det mørke håret samlet i en lang flette. Pappa Alfie René er en plaget mann, synlig preget av en tidligere motorsykkelulykke og oppslukt av fortvilelse over datterens forsvinning. Mamma Fayroz Mohaved er død av kreft.

En jente er blitt observert på lageret i en Joker-butikk og i en blå kassebil ved en bensinstasjon, nær skogområdet Natvig. Er Kandis bortført av en overgriper? Er den lille jenta i den vakre kjolen tatt med langt inn i den mørke skogen?

Etter hvert som dagene går, blir håpet om å finne jenta i live til et desperat og kanskje urealistisk ønske.


Jeg hadde forventninger til Fossums siste krim som har fått gjennomgående strålende kritikker og høye terningkast. Siden den handler om et bortført barn, noe jeg synes er særdeles vondt å lese om, har jeg utsatt den noe. Ulempen med å utsette bøker til når det passer, er at den lett blir litt glemt. Det er jo dumt, i alle fall når det er så gode bøker som det Karin Fossum skriver. Og ja, jeg har lest alle, og lei har jeg også blitt innimellom, da får man ta seg en pause. Nå er det denne serien med Eddie Feber, den særdeles intuitive, filosofiske  og stillferdige etterforskeren som ser gjennom folk og kommer gjennom forsvarsverket deres med måten han kommuniserer på. Lyttende på alle plan, kroppspråk, signaler, han lytter også til naturen, trær, nordlyset til og med. Han har noen underlige samtaler med Margot. kollegaen, som hun ikke skjønner noe av. Men hun vet hva han er god for, og stoler på hans evner som etterforsker, så får det andre bare være. De er et godt team. Margot har ikke barn, og hun kaller frem et morsinstinkt, et morssavn når denne saken går sin gang og jenta blir borte, frykten siger  for hver dag som går.

Hvor kan hun være? det Eddie tenker kan han ikke sette ord på, men han er forberedt på alt, det er Margot også. 

I boka har jenta, som heter Kandis også en fortellerstemme. Paralellt med etterforskningen får vi vite hvordan Kandis har det, hva hun tenker, hva hun sier, hva som skjer i denne mannens fangenskap. Det er rart, spenningen stiger dag for dag, hva han sier, hva hun sier, hva deg jør, hva som dukker opp av spor som Eddie og teamet får å jobbe med. Hvor kan de være? Når det gjelder slike saker er det alltid en kamp mot klokka. 

Alfie, faren til Kandis er syk og svært redusert etter en bilulykke etter han mistet sin kone i kreft. Han er nå mer nedbrutt en noen gang. Tyr til sterke medisiner, han har en kamerat han besøker en sjelden gang, og en søster som heter Anna som prøver å få han ut ut av elendigheten, passiviteten.

Fossum har skrevet en meget bra krim, en psykologisk krimithriller, med en unik stemme og en sjelden stillferdighet. Det finnes et frempek som ledet mot gjerningsmannens motiv, det slo meg da jeg leste det, og det så ut til å stemme. Interessant å oppdage slik, for man vet jo aldri. I alle fall ikke i en slik bok med mange vendinger som vris i alle retninger. Det er ikke en grusom bok, med detaljerte voldelige beskrivelser, men foregår mer på det psykologiske og menneskelige planet. Om de som har det aller vanskeligst, som er syke, med mange smerter fysisk og psykisk, de der gjort urett mot, som også igjen gjør andre urett.  Det er denne forståelsen av menneskesinnet som gjør forfatter Karin Fossum helt unik. Noe hun også har vist til fulle her. Kan det gå mot en ny Riverton-nominasjon?


Terningkast 5 +.
Anbefales!


Eddie Feber-serien:
#2 Natteløperen IG-omtale og noen ord i oppsummering på bloggen her 2022

Omtaler fra de andre bøkene hennes finner du ved å bruke søkefeltet. 


Tine har også lest og likt boka.



Karin Fossum: Farvel, Farah Diba, 320 s
Cappelen Damm 2023
Leseeksemplar fått av forlaget


4 kommentarer:

  1. Så kjekt at du likte boken så godt, takk for lenke, som du gjerne vet, så var jeg begeistret :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke sant, en spesiell og god krimbok, dette . Bare hyggelig:)

      Slett
  2. Har lyttet til disse tre bøkene og denne likte jeg best av de. Artig at du fanget opp frempek mot gjerningspersonens motiv for ugjerningen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kan godt tenke meg at du likte denne Beathe:) Har ikke sett at du har blogget om den, ellers hadde jeg linket.

      Slett