onsdag 1. februar 2023

Oppsummering januar - 23

 Januar gikk fort, heldigvis. Nå blir det lysere og lysere. Jeg har vært forkjølt og hatt en rotbetennelse i ei tann, som var veldig vond, så jeg håper februar blir bedre i så måte også.  Tanna må trekkes, men jeg har ikke bestilt time enda, må gjøre det snarest. Jeg har lest en del bøker, sett Farmen Kjendis og Torpet, og serien White Lotus, samt en del webinarer om bøker og skriving, og noe om helse/faste. Surfet på SoMe, å ja, det går en del tid der, leser artikler, kommentartråder, nyheter, blogger, instagram osv. Pluss oppfølging av egne timer til fysio, tannlege og følge opp og hjelpe til med familiære greier som pårørende. Er ikke på jobb for tiden, så det blir ganske rolige dager og det er hensikten. Ellers er det ikke mye å skryte av. Jeg har vært på bassengtrening en gang, det ble ikke flere pga infeksjon og forkjølelse. Sliter med vond hoste også, men jeg håper den bedrer seg til neste gang. En hyggelig 70-årsdag til Pål var jeg så heldig å få med meg, samt middag hos en venninne. Og jeg må ikke glemme en litteraturkveld med tre lokale forfattere på det nye bydelsbiblioteket på Buran. Det var veldig fint:)
Koselig litteraturkveld på Buran bydelsbibliotek, som foreløbig er et forsøksprosjekt. Håper det blir varig, for vi trenger bibliotek i vår bydel. Nå slipper jeg dra til byen for å levere og hente bøker, og betale parkering eller buss. Nå kan jeg gå ned på Buran på et kvarter, eller kjøre og parkere gratis utenfor. Og så har biblioteket veldig hyggelig betjening samt at de skal arrangere mye fremover. 


Bøker lest i januar: 
1. Kniven i ilden av Ingeborg Arvola: norsk22, Nord-Norge, Finland, leseeks, 450 s
2. Etter oss av Gøhril Gabrielsen: norsk22, Nord-Norge, leseeks, 144 s
3. Dorthea Mørk av Bjørn Bottolvs: krim, norsk22, gevinst, 215 s
4. Natteløperen av Karin Fossum : krim, +norsk22, lånt på bib, 187 s
5. Utskudd av Majken van Bruggen: noveller, norsk22, leseeks, 125 s
6. Devon av Niels Chr. Moe-Repstad: Dikt, norsk22, England. lånt på bib, 91 s
7. Etter skjelvet av Haruki Murakami: Japan, 1001-bøk, lånt på bib, 128 s
8. Eg reiser aleine av Hege Blom: Hawaii, leseeks, norsk22, debutant, 175 s
9. Jakten på tusenlappene av Marie Olaussen: Sakprosa, norsk23, lånt på Bookbites, 207 s
10. Fra far av Lene Berg: leseeks, norsk23, Frankrike, Berlin, 224 s
11. Fri fra overgrep av Tine Brager Hynne: Sakprosa, selvhjelp, norsk23, debutant, leseeks, 319 s
12. Alt han sa av Lise Marie Johansson: Norsk23, leseks, Tyrkia, Nederland, 230 s
13. Elskede grøftekant av Gro Dahle: norsk22, dikt, lånt på bib, 179 s
14. Årringer av Eva Barck: Dikt, debutant, norsk22, leseeks fra forfatter, 62 s

SUM: 14 bøker / 2736 sider

5 romaner(ikke-krim)
2 krim
2 novellesamlinger
3 diktsamlinger
2 sakprosa

8 leseeks/ 1 gevinst/ 6 lånt på Biblioteket/Bookbites

1 1001-bok

Land besøkt: 
Finland, England, Japan, Hawaii, Frankrike, Tyskland, Tyrkia, Nederland

Det ble en del bøker lest, men ikke så mange sider. Flere av bøkene er korte og det er også en del diktsamlinger her. Jeg har slitt med konsentrasjonen, så jeg må ha litt lettere ting. Og ikke for brutal krim heller, som den jeg begynte på tidligere i måneden som Pascal Engmans Kokain om gjengkriminaliteten i Stockholm. Heavy, med voldsomme skildringer av grov vold. Orker ikke det nå, så har lagt boka til side.
Noe krim ble det, men en annen type. Jeg likte godt Bjørn Bottolvs Dorothea, den er mer som en psykologisk thriller, noe jeg liker å lese. Faktisk var det vel bare den og Natteløperen jeg leste av krim i januar.

Jeg har ikke blogget om alle, men noen ord her om de ubloggede her:

* Kniven i ilden: Den likte jeg ikke. Forventet mye etter Bragepris og greier. Men dette var ikke my cup of tea. For mange karakterer, hopping hit og dit i tid og rom, vanskelig å holde tråden, flyten. Synes de "romantiske" scenene var overdrevne og voldsomme (husmorporno?) , og jeg tenkte at dette gikk Margit Sandemo en høy gang. Ikke at jeg har noe i mot Sandemo, men hun skrev jo i en helt annen sjanger. Har aldri hørt at serieromaner (kiosklitteratur) har blitt veid for Bragepris noen gang. Kanskje de heretter vil ta en titt på det markedet;?  BokbloggBerit og jeg er ganske enige om boka, bortsett fra det med det med det overnaturlig som hun ikke liker. Jeg ga en toer på Goodreads. Jeg tenker angående det overnaturlige at det var/er en del av kulturen nordpå i de miljøene. Det er en drøss som har likt boka, så det kan du bare google opp.

* Natteløperen:  En typisk Karin Fossum-bok, men med Eddie Weber som etterforsker. Likte boka godt, men det er det med slukebøkene til Fossum, at jeg glemmer de fort. Husker nesten ikke hva denne handler om. Bitteliten omtale fra min IG-konto her

*Utskudd , noveller:  Denne likte jeg veldig godt, her er detmange veldig godt skrevet noveller om mennesker som er litt utafor. Fikk litt Ingvild Rishøi-vibber innimellom mens jeg leste. Majken van Bruggen skriver både fra et mannlig og kvinnelig perspektiv, og det gjør hun bra. Rakk ikke å skrive om den før det gikk for lang tid, og da krever det mer å hente frem inntrykkene, så da blir det som regel ikke.  Les gjerne Tines begeistrede omtale her. Anbefales!

*Jakten på tusenlappene av Marie Olaussen. Hun hadde enorm suksess med sin første bok; Bli rik på et år. Har ikke lest den, men min svigersønn er fan av boka. Marie tok Forfatterprogrammet til Tina Holt og har fått utgitt bøkene sine på Cappelen Damm.  Jeg leste denne boka mest av nysgjerrighet og håpet på noen tips. Nye tips var det ikke noe av. Disse bøkene er nok skrevet primært for en annen generasjon, tror jeg. Selv har jeg vokst opp i ganske trange kår, og vært alenemor i mange år med trang økonomi, så alle de triksene hun oppgir, har jeg gjort og gjør jeg jo i større eller mindre grad. Det jeg i perioder ikke har gjort, eller gjør, kan jeg selvsagt bli bedre på, som nå i dyrtid med mindre inntekt, at jeg må gå over og stramme mer inn på, som feks matbudsjettet, si opp abonnementer, medlemskap osv, men det gjorde jeg før jeg leste boka hennes. Det har jeg jo kommet frem til selv, av en dyd av nødvendige prioriteringer.  Men jeg tror absolutt mange kan ha nytte av boka og ikke er klar over hvordan de kan knipe inn og bruke mindre penger i det daglige, særlig hvis det er noe spesielt de ønsker å bruke pengene på.. Det handler mye om å bli bevisst på hvor pengene går hen. Hun skriver også en del om å tjene penger på fond, aksjer og bitcoins, og det synes ikke jeg er så interessant.
Boka er lettlest, har et bra oppsett slik at den blir lett å lese. Marie har en egen IG-konto hvor hun deler sine tips. Jeg lånte den på Bookbites.

Publisert artikkel !!!
Jeg har også skrevet en artikkel om å reise alene, som kom ble publisert i det nye nummeret av Hverdagsnettmagasinet i går. Jeg ble spurt om jeg ville skrive noe der. Kan hende kommer det mer etterhvert. Veldig gøy å kunne bidra sammen med de andre skribentene i magasinet.


Litterære arrangement:
1. Litteraturfest Buran bibliotek med lokale forfattere; to poeter og en roman- og novelleforfatter. Se IG-link i tittelen for hvilke. Pål og meg, gratis arrangement med servering. Veldig hyggelig:)

Serie:
1. White Lotus sesong 1 og 2 på HBO. Syk serie, fra et spa- og velværehotell med en del dysfunksjonelle folk, par, familier, sjefer og ansatte.  Satirisk mørk komedie. Sesong 1 er fra Hawaii og sesong 2 fra Sicilia, Taormina. Litt treg start, men når man blir bedre kjent med karakterene, da er den veldig bra. Og så elsket jeg Sicilia og Taormina som location. der var jeg i 1984, og det var morsom tå kjenne seg igjen:)Soundtracket er like koko som resten av serien.
I januar ble det også bestilt og hentet en del bøker på biblioteket. I går hentet jeg et lass med Coetzees romaner pluss et par til som jeg hadde reservert. Jeg glemte å si over her at jeg har deltatt både i 1001-sirkelen til Elida i januar, samt min egen diktsirkel. Jeg lånte Coetzee-bøkene fordi det er afrikansk forfatter som er temaet i februar. Det ble fire av hans omfattende produksjon, men da har jeg noe å velge mellom. Liker jeg dem, kan noen leses i andre kategorier også.


Vel da gjenstår bare å si takk for følget i januar og velkommer februar! Ønsker dere alle en fin måned med bøker og hva dere enn gjør:)
14 kommentarer:

 1. Kjipt å være sykemeldt, men det ser ut som du greier å fylle dagene likevel. Vi har lest mange av de samme bøkene, og flere av dine har jeg lest etter tips fra deg. Hentet hjem Elskede grøftekant i går, gleder meg til å ta fatt på den. Plukket med meg Anne B. Ragde sin Mutrra og meg fra i fjor, har du lest den? den skal handle om skriving.
  Artig med revolveromtaler av bøkene du ikke har omtalt på bloggen.
  Jeg skal av gårde og se et Lars Norèn stykke på DnS nå, spent på om det blir begredelige saker, det er jo det han var kjent for. Ha en fin kveld Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine. Jeg har akseptert at det er som det er nå, og at jeg ikke kan jobbe. Prøver å ha fokus på det jeg kan gjøre for å ha en god hverdag - etter forholdene:)

   Det er så gøy at du plukker opp tips:) Spent på hvordan du liker Grøftekantboka.
   Har ikke lest Muttra og meg, men har lest mye om den. Anne B er jo intervjuet i Adressa og andre steder og er vel en av dem som får mye oppmerksomhet ved nyutgivelser. Leser den nok en gang, men ingen hast. Blir gøy å se hvordan du liker den:)

   Kos deg på teater:) Her blir det middag snart og Farmen etterhvert. Skal prøve å få lest litt mer i Provokasjonen også. Kjenner jeg har belastet skrivearmen nok i dag, men greier sikkert ikke holde meg borte fra kommentarfeltet;)

   Slett
 2. Gratulerer med publisert artikkel! Den leste jeg i går og var veldig bra! Vi har lest like mange bøker i jan og du slo meg med 14 sider på antall leste sider. Har kun lest 2 av dine denne gangen,Nattløperen og novellesamlingen Utskudd, den likte jeg veldig godt jeg også.

  Håper det går fint med prøveprosjektet med biblioteket slik at du beholder den korte veien. Vi har et bibliotek i bydelen men jeg må likevel ta buss + bybane, eller gå 25 min + bybane for å komme meg dit og det blir tungvint. Da er det nesten lettere for meg å reise til byen,men det igjen blir litt kvierfullt. Det er vel litt av grunnen for at jeg ikke liker å låne på bib. Vi had kommer de bokbuss for noen år siden men som så mye annet ble den nedlagt.

  Skal sjekke ut den serien på HBO. Ofte er det jo slik at karakterne og handling skal etableres før det kommer i gang for fullt. Jeg vil gjerne tipse deg om en annen serie der. The last of us, en serie om en mutert sopp som har lagt nesten en hel verden i grus, litt zombie-aktige disse som er blitt smittet. Egentlig ikke en serie jeg trodde jeg kom til å like, men der ble jeg overrasket gitt. Ser Elin skrev såvidt om den på fb her om dagen. Ellers ser jeg på R.I.P Henry om søndagene, en kirurg i Odda som har fått en dødelig diagnose, ganske så burlesk.

  Tilbake til bøkene, Kniven i ilden begynte jeg på men den traff ikke der og da, så den haster det ikke med overhodet.

  Har planer om å være med på 1001-sirkelen jeg også men har foreløpig ikke lest noe, så jeg får se. Er veldig dårlig på "tvang" for tiden merker jeg.

  Virker som du har mye på tapetet likevel, og sånn er jo livet. Det kommer litt i "veien" for lesing og andre ting, ikke det, livet består jo av mer enn å sitte med nesen nede i en bok hele tiden også. Selv om jeg er hjemme så er det veldig sjelden jeg har tid å sette meg ned før om ettermiddagen. Handling,husarbeid og klevask gjør seg ikke selv, og jeg er slik at jeg ikke klarer å sette meg ned før disse tingene er gjort. Nå skal jo ikke disse tingene gjøres hver dag heller da, men formiddagene har en tendens til å ryke før jeg så mye som titter i retning av sofaen.

  Ønsker deg en fin februar måned, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe:)

   Angående biblioteket håper jeg også virkelig det. Ser det er mye brukt når jeg stikker innom, så det er tydelig behov for det:) Blir dyrt og tungvint å måtte ta buss eller kjøre hvis man må til byen i ens ærend, eller som du lang unna.

   Har sett Elin og du snakke om den zombiserien på HBO. Litt nysgjerrig, så skal sjekke den opp, men jeg kan ikke se serier så ofte. Blir lett hekta og da blir det ofte 2-3 eps i gangen og sent..
   Må regulere meg selv der, haha..

   Tvangslesing passer absolutt ikke alltid, men det kommer når du får lyst.

   Ingen problemer med å ha nok på tapetet. Min utfordring har vært å roe ned, gjøre mindre hver dag. Porsjonere aktiviteter og alt som tar energi. Må passe på å hvile en del, ikke holde på i for lange økter. Driver og jobber med fysioterapeuten og øver. Har blitt mye bedre på det, for det stopper seg jo selv hvis det blir for mye, eller det blir værre.
   Husarbeid blir ikke prioritert her, det gjør jeg ikke før jeg absolutt må, bortsett fra klesvask, oppvask, gå ut med søppel, hente posten, handle og matlaging. Vasking, støvsuging og rydding er jeg dårlig på.
   Men det går jo tid på masse andre må-ting, som å betale regninger, ordne det ene og det andre på data , ting som må sjekkes, fylles ut, ringes, etc etc. Boklesing kommer sent på dagen når andre ting er unnagjort, her også. Men jeg leser mye artikler og diverse på SoMe, nettaviser o.l. først, samt ser webinarer og hører podcast innimellom. I dag har jeg sittet mye ved skjermen, litt for mye.

   Takk, det samme til deg Beathe:)

   Slett
 3. Godt med rolige dager, men det ser da ut for at du både har fått lest en god del (mer enn meg) og skrevet en lang artikkel i Hverdagsnettmagasinet. Jeg jobber jo ikke og burde strengt tatt lest mer enn de fleste, men dagene fyker nå likevel. Klarer jeg 10 bøker i snitt i mnd er det over 'budsjett' ;)
  Jeg har kun lest Murakami-boka av dine denne måneden. Det kommer nok av at jeg har begynt å lese etter innfalls- og lystprinsippet igjen mer enn må-bøker (som jeg ser på de fleste norske utgivelser, for tiden). Desto kjekkere er det å følge med på dere andre og omtaler av disse bøkene. Jeg plukker jo med meg ei bok i ny og ne fra nytt norsk/oversatt også.
  Kjipt med tanna... Jeg sitter med samme utfordring og må bestille tannlegetime her borte idag. Har på merkelig vis kakket et lite stykke av ei tann, så nå får jeg sår på tunga. Hater med stor H å gå til tannlegen, så her drives prokrastinering på høyt nivå. Men nå må jeg...
  Så kjekt å skrive for Hverdagsnett da! Har de faste skribenter, eller er de på jakt etter nye også? (*hint-hint-hehe)

  SvarSlett
  Svar
  1. Rolige dager må til her i gården. Har ikke valgt det , men må. Se hva jeg skrev til Beathe. Lider bl.a. av utmattelse og kroniske smerter, som jeg må ta hensyn til for å ikke bli dårligere. Å skrive går ganske raskt og lett for meg, jeg må mest passe på skrivearmen - med tennisalbue - min fort blir vond. Og at jeg ikke går helt tom og sitter for lenge av gangen. Blir det for mye , må jeg betale prisen dagene etterpå. Noen ganger er det verdt det, for ellers blir man jo helt asosial og får ikke gjort noe gøy.
   Dagene er også veldig forskjellige, så en dag går det lettere, andre tyngre.
   Jeg er heller ikke på jobb for tiden, er langtidssykemeldt.

   Lurt å lese etter lyst-prinsippet. Det gjør i grunn jeg og, selv om jeg har noen bøker jeg føler jeg må lese før andre, men det er nå ikke alltid jeg gjør det lell. Har blitt flinkere til å legge dem fra meg hvis de ikke fenger.

   Ja, det er noe dritt med tenner som ikke er bra. Jeg må få bestilt time snart, fordi ellers er det en risiko for at betennelsen blusse opp igjen.

   Angående Hverdagsnett: Det er Anne Lise Johannesen som driver det, på idealistisk basis. Det er en del faste som skriver for henne, men du kan sikkert høre om hun har plass til flere:) Sender deg pm.

   Slett
 4. Hei Anita! Kjipt med sjukemelding, men med aktiviteter du liker så klarer du å fylle dagene. Krysser fingrene for det lokale biblioteket ditt, som ihuga bibliotek-låner heier eg på slike ting og liker at det skjer ting i nærmiljøet. Ingen kan bli ein bibliotek-elsker om det ikkje fins lokalt.

  Kniven i ilden begynte eg på før jul (trur eg), men leverte den ulest til biblioteket. Eg har lest ein del kiosklitteratur og serieromaner, men som deg vart eg skuffa over romantikken og igrunnen heile tidskoloritten. Den passa meg ikkje. Høyrer andre rose den opp i skyene, men eg tenker som så at alt kan ikkje passe for alle.

  Av dine har eg lest Eg reiser aleine.

  Gratulera med publisert artikkel. Eg er i utgangspunktet ganske pysete, men har reist innenlands aleine og vore to turer til København aleine. Eg opplever som deg at mange blir misunte når eg sier at eg reiser aleine, men få tør eller vil. Dei har gjerne og familie og det passer ikkje for familien at den eine skal ta turen aleine. Det som passer meg best er når eg har vore aleine er å kunne styre dagene og aktivitetene sjølv. På mine turer til København kjenner eg få som hadde gidda å tilbringe timevis på eit slott i byen, eller finne ein kyrkjegard ein busstur unna. Når eg reiser så har eg lagt opp dagene litt så ensomheten kjenner eg ikkje på.

  God februar, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Elida:) Jeg må bare innrette meg best mulig og har jo internett , PC og nok av bøker etc, så da går det ganske greit:)

   Litt godt å høre at det er flere som ikke falt for Kniven..

   At du tross alt har reist alene fler ganger og har likt det, er jo toppers:) Ikke bare bare for oss med litt sære interesser å reise sammen med andre med helt andre interesser heller.. Man bør i alle fall noe felles, eller gi hverandre mye tid på egenhånd. Ikke forvente at den andre, jeg, skal bli med på shopping feks.

   Takk, det samme til deg Elida:)

   Slett
 5. Kjekt å lesa oppsummeringa di, både kva du har lest og glimt frå kvardagslivet ditt. Livet er sanneleg humpete av og til.
  Har berre lest Natteløperen av dine, + Kniven i ilden då. Likar som regel Fossum sine bøker, og i motsetnad til deg hugsar eg godt kva som var handlinga. Boka gjorde antakeleg meir inntrykk på meg.

  Merkar meg Gro Dahle si bok med dikt om kommunen, for eg jobbar i ein kommune... Eg tykkjer Dahle har mange gode dikt, eg likar skråblikka hennar og det kvardagslege/enkle/naive. Eg har ho på "planen" når det gjeld Dikt og slikt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Artig at du synes det Berit:)

   Det er noe med Fossums bøker som gjør de litt like i oppbygging og tema. De sårbare som ofte blir offer og/eller gjerningsperson. Og det alltid triste historier. Husker noe, men siden jeg ikke blogget om den, husker jeg mindre også. Husker nok mer hvis jeg leser en omtale av boka. Var det han som brant inne, og lurt av faren som kom ut fra fengsel? Den har litt til felles med Kartografen av Anette Hemming, så mulig jeg blander sammen litt.

   Kan godt tenke meg at du liker Gro Dahle, og spesielt disse kommunediktene. Innimellom fikk jeg Jon Hjørnevik-vibber..Kanskje spesielt kapitlet om døden og gravferd..
   Blir gøy å se hvilket dikt du velger ut til Dikt og slikt:)

   Slett
 6. Flott oppsummering av Januar, du har hammen fått med deg mye som vanlig. Hvordan går det med reklamen din? Ønsker deg en fin februar, spiste faktisk lunch i solkroken i Furnes (Hytta) i dag, deilig å kjenne sola? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ingun:) Rart hva man ser man får med seg, når man skriver det opp systematisk, i løpet av en måned. Det tror jeg alle gjør. Får med seg mye, altså. Hos meg er alt det jeg ikke gjør, derimot ikke skrevet opp. Det er det ingen som ser heller, haha..

   Ang reklamen: Fjernet den automatiske og har ikke orket å finne nok ut av den andre måten.. Har sett på det, men ikke funnet det sånn jeg vil ha det, så det får vente. Har vært viktigere ting her, i grunn.

   Takk, det samme til deg Ingun:) Solveggen- høres deilig ut. Her snør det og regner om hverandre..fra -8-pluss 5.. annenhver dag.

   Slett
 7. Fin oppsummering og mange aktiviteter, trass i sykdom. Du er tøff. Vi leser utrolig mange ulike bøker, så fint å se bokliste di. Har Arvolas bok stående, og avventer lesing. Frister mindre nå, og har så mye annet på vent. Nå ser jeg fram til dager på G C, fra neste helg. God lesemåned i februar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åslaug? Leste et sted at du skal på GC så derfor antar jeg det er det, som er anonym.
   Takk skal du ha:) Jeg skriver jo inn i kladd underveis, så da går det greit å oppsummere:) Og det meste av aktiviteter gjør jeg jo fra sofrakroken eller kjøkken bordet;) Litt ute av huset blir det jo i løpet av en måned.
   Spent på hvor du ender hvis/når du leser Arvola. Ikke en bok du trenger å ha med til GranCa, akkurat.
   God tur og kos eg masse:)

   Slett