mandag 2. januar 2023

Etter oss av Gøhril Gabrielsen

 Jeg har likt det jeg tidligere har lest av den nord-norske forfatteren Gøhril Gabrielsen og ble gla dda denne boka havnet i postkassa mi. Leste halve tidligere i desember, før jeg reiste bort, og halve nå i går og i dag. Dette er en fin roman, litt småcreepy, en slags dystopi . Klimaendringene har skapt store problemer i nord, uværet herjer og på et liste fiskevær (antar det), blir vi kjent med en voksen datter og hennes far som driver en fabrikk som holder på å gå i oppløsning.Forlaget om boka: 
I en nær fremtid bor en kvinne på 43 år sammen med sin far i et fiskevær nordpå. Her driver de en fabrikk med store utfordringer. Det er knapt fisk i havet, og bygningen er preget av forfall som følge av stadig voldsommere stormer og stigende hav. Brått og uventet gifter faren seg med en tretti år yngre kvinne. Som vitne til hans nytente begjær, uvettige pengebruk og drøm om et nytt liv, følger vi datterens skjebne i en historie med vann på alle kanter.

Etter oss er en fortelling der naturen har endret seg, men kreftene som virker i menneskene er de samme gamle.

Jeg likte som sagt boka. Jeg liker språket til Gabrielsen og hvordan hun sakte driver handlingen fremover. Det er mer som et kammerspill dette, mellom far og datter og etterhvert en stemor som flytter inn. Hovedperson kvinnen/datteren, er regnskapssjef på fabrikken og ser at de snart går konkurs. Faren virker ikke å bry seg, han neglisjerer henne. Og enda værre blir det når den unge stemoren kommer i hus. Ingen av dem liker hverandre, og faren orker ikke å høre på noen av datterens innsigelser og sier hun får skaffe seg annen jobb og flytte, det er på tide.  Imens bor hun i den trekkfulle og mugne kjelleren. Det er vondt å lese hvordan dette utvikler seg, og hvor hjelpesløs datteren blir. En dag tar hun skjeen i egen hånd og planlegger en hendelse som får uante konsekvenser. Slutten er litt spesiell med to alternative scenarier. Jeg foretrekker nok scenarie B.

Det som også hever denne boka over gjennomsnittet er natur- og miljøskildringene. Bygget som knaker, vannet som siger inn, muggen på veggene, vegger i forråtnelse, den sterke vinden som blåser alt overende. Den manglende fisken i havet, livsgrunnlaget.. Det er så sanselig at man nesten er der selv. Det er et dystert bilde hun maler, slik det kan bli etter oss.

Anbefales!

  Tine  har også lest og likt boka :)

Min omtale av Din alltid (2015) og Ankomst  (2017) 


Gøhril Gabrielsen: Etter oss, 144 s 
Aschehoug 2022
Leseeksemplar fått av forlaget
8 kommentarer:

 1. Høres ut som en god bok dette! Tror jeg lastet den ned som ebok her tidligere, må sjekke. Jeg likte godt "Ankomst" som er den jeg har lest av henne før, og den andre er på vent.
  Ja,det er jo veldig viktig å ta vare på miljøet men det kan virke som politikerne, både de norske og utenlanske,ikke er villig til å gjøre nok for å snu ødeleggelsene av naturen, det er jo det vi driver med.

  Ser du leser Totland sin bok, den leste jeg her tidligere...likte den veldig godt.
  Begynte på den diktboken jeg fikk i dag, rare greier....den begynte litt sci-fi-aktig men det ble tonet ned etter hvert,eller kanskje det er meg som ble mer obs på hva den dreide seg om. Blir spennende å lese den igjen.

  Ha en fin kveld, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det. Tror du vil like denne, språket hennes kjenner du jo til.
   Enig ang miljøet. Det går for sent..
   Har ikke kommet så langt i Totland, grunnet det å lese på iPad, som jeg ikke er så glad i. Hørt mye bra om den.

   Spent på å høre dom over diktboka. Har fått noen eks derfra før en gang.

   Takk, det samme til deg Beathe:)

   Slett
  2. Ja,går litt tregt med nettbrett her også, er ikke fan av å lese på brett. Jeg lyttet til den, men i år skal jeg redusere antall lydbøker selv om jeg allerede har lyttet til en. Men jeg husker mer når jeg leser selv og det andre får bli et supplement sånn innimellom.

   Slett
  3. Sant det med lydbøker, ja.

   Slett
 2. Jeg har fått med meg at du liker bøkene til Gabrielsen. Jeg har henne faktisk i lista mi over "nye norske" som jeg ønsker å lese. Hvilken av de tre bøkene vil du anbefale å lese først? Mao - likte du best?

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefaler "Din alltid", jeg likte den i alle fall veldig godt da jeg leste den i 2015.
   "Etter oss " er også veldig bra. Ankomst nr tre.

   Tine har lest flere av henne, så kanskje høre med henne også? Hun dukker sikkert opp her en dag..

   Slett
 3. Ja sant denne var bra?! takk for lenke, som du vet likte jeg boken godt. Kjenner at den urettferdige behandlingen hovedpersonen fikk, sitter igjen i kroppen min fremdeles.
  Ha en fin tirsdag Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Artig at du også liker Gabrielsens bøker:) Enig med deg ang den urettferdige behandlingen. Det kvinnfolket /stemoren ødela jo alt.
   Tror du at stemor forgiftet henne? Da de skulle spise festmåltidet pga assuransen, den puddingen og safta som hun ble veldig syk av etterpå... Virket sånn.
   Takk, det samme til deg Tine:) Spiser penicillin og håper den virker snart.. Blir nok rolig innedag her , får lese, blogge på årsoppsummeringen etc.

   Slett