torsdag 12. januar 2023

De nominerte til debutantprisen Bronsekniven er klare.

 Jeg har vært så heldig å få være med på å stemme frem de nominerte til Bronsekniven. Bronsekniven er en ny debutantpris for krim, spenning og spenning fra virkeligheten. Det er de fem beste krimdebutantene fra de to siste årene som er nominert. Les mer under om hvem, og når vinneren skal kåres.De nominerte til prisen er

— Aina Skoland: «Solgt» (2022) - Shoeprint forlag.

— Hilde S. Palladino: «Den som frykter snøen» (2022) - Cappelen Damm

— Anette Hemming: «Kartografen» (2022) - Aschehoug forlag

— Øystein Bogen: «Zetaviruset» (2021) - Gyldendal forlag

— Grethe Bøe: «Mayday» (2021) - Cappelen Damm

— Frøydis Lilledalen: «Paradis» (2021) - Liv forlagVinneren offentliggjøres to uker før krimfestivalen «Blodig alvor i landsbyen» og deles ut den 22. mars.

Juryen består av bokbloggerne Henning Sviland, Hilde Sæther og Anita Ness, og juryleder Simen Ingemundsen.

— Vi håper at denne prisen kan gi nytt liv til debutantbøkene som er gitt ut de to siste årene. Dette er forfattere som har vist at de skiller seg ut blant de mange hundre debutantene. Så vi i juryen er mektig imponert, nå begynner arbeidet med å velge ut en verdige vinner av prisen, sier juryleder Simen Ingemundsen.

Trofeet skal forestille en blodig hånd som holder en kniv som det drypper blod fra. Den er smidd av elever ved smedlinja på Odda vgs.

Mer om saken her 

10 kommentarer:

 1. Inside tips - hehe. Jeg har bare lest Mayday av Bøe, men den likte jeg til gjengjeld svært godt. Akkurat den boka kunne vært skrevet av Ørjan N. Karlsson. De andre kjenner jeg overhode ikke, så jeg er spent på hvem det blir. Vedkommende skal leses når avgjørelsen er tatt. Med mindre det blir Bøe :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er bra. Det er alle de nominerte bøkene, Jeg har selvsagt lest alle fem.
   Kan selvsagt ikke si noe om min(e) favoritt (er) nå.

   Slett
 2. Du har nevnt at du har vært med på dette, så kjekt å se hvilke bøker dere har kommet frem til. Jeg har lest og likt Palladino og Lilledalen, og likte dem godt. Gjør som Marianne leser gjerne vinneren :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har det til deg i alle fall, mulig et par til. Grunnen til at jeg har lest så mange krimdebutanter de siste månedene:)
   Gode bøker alle de fem nominerte:)

   Slett
 3. Har fått med meg at du var med i juryen på en av disse krimprisene,kult.
  Har lest Kartografen og Mayday av disse, gav vel begge en 4 på terningen. Palladino sin har jeg på vent her og skal leses. Bogen sin har jeg også lyst til å lese.
  Blir spennende å se hvem som stikker av som vinner til slutt :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du også visste det, Beathe:)
   Anbefaler alle bøkene så klart:)
   Spent jeg også:)

   Slett
  2. Det er klart. Bare et spørsmål ang diktbok, fikk lyst å kjøpe den nyeste til Rune Christiansen men boken handler om en svensk kunstner, forfatter eller noe. Vet ikke om det passer inn... Kunne kanskje tatt den på en av de andre kategoriene og ikke norsk favoritt selv om han er det.

   Slett
  3. Det har ikke noe å si, hvis du tenker at Rune Christiansen er din favorittdikter, eller en av dem. :)

   Slett
 4. Interessant, og det er sjølvsagt viktig å få fram dyktige debutantar. Ei slik prisutdeling kan vera med på å skapa meir blest om bøkene og forfattarane.
  For tenk - eg som liksom har fokus på krimlitteratur - har ikkje lest, knapt høyrt om, nokon av desse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, se der.. At du ikke har fått dem med deg, sier jo hvor viktig det er at vi er med på å hedre , løfte frem debutanter,
   Aina Skoland fikk feks en femmer i Dagbladet for sin debutkrim Solgt, noe som er meget sjelden for en indie-bok, og Hilde S.Palladino utgiitt på Cappelem Damm har også fått en del oppmerksomhet, ikke minst er hun selv dyktig tilstede på sosiale medier. Grethe Bø fikk massiv oppmerksomhet for Mayday, og Øystein Bogen er en velkjent journalist som fikk bra kritikk for sin debutkrim. Likevel går de under radaren for krimelskere .. Interessant. Sier vel noe om mengden av bøker som gis ut, og hvor få som får nok markedsføring. .. Hemming og Lilledalen er nok de som har kommet minst frem, tenker jeg. Lilledalen fordi hun gis ut på et mindre forlag, noe man ikke kan si om Hemming som ble gitt ut på Aschehoug- men det sier vel sitt om at det tar sin tid debutanter når gjennom lydmuren... Bare noen strøtanker fra meg her utpå senkvelden.

   Slett