onsdag 4. januar 2023

Oppsummering av 2022 og mål/planer for leseåret 2023

 Året 2022 er over. Jeg har ikke rukket å telle opp før nå. Sykdom, tannpine, etc.. Derfor  blir det en kort oppsummering i år. Noen ønsker/planer/mål for neste år kommer også, samt gjennomgang av måloppnåelse for i fjor. Alltid gøy å se hvor man havner. Mine mål er ikke hogd i stein. De er primært et pekepinn, en rettesnor, og kan endres og justeres underveis. Men det kan være god å ha noe å strekke seg mot, så alt ikke bare blir helt tilfeldig.Et bittelite utsnitt av instagrambilder fra desember, med unntak av Dorthea Bjørk, den kom forleden. Vant den i en adventskalender på facebook før jul initiert av Hverdagsnett. Er allerede i gang med boka.


Oppsummering av leseåret: 

Romaner (ikke.-krim) : 46 
Krim:  46
Sakprosa: 29
Diktsamlinger: 15
Barnebøker: 7
Novellesamlinger : 2

Norsk22:  52
1001-bøker: 8 (6 kategorier i Elidas lesesirkel)
Frahylla: 25 

Jeg er fornøyd med 25 frahylla, den stimen skal jeg fortsette med. Det kan selvsagt gjerne bli flere.
8 1001-bøker er sånn passe.  Ellers er totalantallet bøker mer enn nok.
Full pott i diktlesesirkelen, og flere diktsamlinger enn de 6.
Mursteiner er fortsatt en bøyg, har ikke telt dem en gang, men det er noen.

Jeg fikk også lyst til å sjekke kjønnsbalansen slik BokBloggBerit har gjort
Gøy, det er faktisk ganske jevnt, med litt overvekt av kvinnelige forfattere i år. (Flere juleromaner og feelgood, tenker jeg) Leser ikke bevisst kjønnsbalansert, men det jevner seg greit ut.

Resultat: Menn 68 / Kvinner 80 (eh, må ha telt feil, siden det tilsammen ikke blir 150.  Men skitt, orker ikke å telle på nytt. Man ser jo tendensen.


Mål/ønsker/planer for 2022:
* Skriveprosjektet (se over)
* Målrette lesing jfr mål for 2021 (over)
* Delta i 1001-sirkelen
* Delta i diktsirkelen, holde den gående
* Lese flere mursteiner fra hylla 
* Lese klassikere, kanskje får jeg lest resten av Janne-klassikerne? Jeg har 21 igjen, det samme som jeg leste i 2021. Men dessverre er det de tyngste mursteinene som er igjen. Don Qijote, Moby Dick.

Hva oppnådde jeg ? Hvilke mål skal videreføres, endres i 2023.

* Skriveprosjektet: Så som så. Helsa (tennisalbue og utmattelse med mer) og kronisk sykdom i familien er nok den største grunnen.  Jeg fikk også covid-19 i februar som mange andre. Den gikk jo over, som de andre luftveisinfeksjonene jeg har hatt i år (2 i høst og 1 i desember) . Jeg har kommet frem til en aksept av at sånn er det. Alle rådene om å skrive så og så mye hver dag, funker ikke for meg. Lage dagsplaner (det gjelder alle ting) etc kan være ok å ha som rettesnor, men det er viktig at jeg ikke får nedtur hver gang jeg ikke makter det som skal gjennomføres. Jeg trenger ikke/bør ikke ha noe press sånn som det er nå, formen svinger, dagene mine er  forskjelllige, og sånn er det. Jeg øver meg stadig på å dosere/regulere aktivitetsnivået, ikke lett, så jeg må for tiden ikke sette meg for høye mål/forventninger. 
Men jeg har kommet videre etter to skriveretreater, og i oktober endret kursen/prosjektet seg til noe enklere for meg enn det første jeg har balet mye med. Mye tenkning, notering. research, lesing av referanselitteratur etc.  Jeg sliter også med å bruke mindre tid på bloggen, og mer til annen skriving. 
Fortsetter med det målet i 2023. Sette av litt tid hver dag, men vet at formen og det som skjer rundt meg gjør at jeg ikke kan være så streng med meg selv. 

* Målrette lesingen: Har lest en del bøker som kan knyttes til skriveprosjektet. Men siden jeg nå har endret prosjekt, trenger jeg ikke så mye referanselesing. 
+ Opprettholder målet likevel, for noe trengs fortsatt.

* Delta i 1001-sirkelen: Har deltatt i 6 av 12 kategorier, falt av i juni. Har lest 8 1001-bøker.
+ Mål: Fortsette i sirkelen i 2023, med minst 6 bøker.

*Delta og holde diktsirkelen gående: Har deltatt i alle 6 kategorier. Stort sett fire faste deltagere hver gang, og noen ganger litt flere. Det synes jeg er bra!
+ Mål: Har enda ikke bestemt meg om sirkelen skal fortsette...

* Lese flere mursteiner fra hylla: Not, særlig bra måloppnåelse.
+ Mål: Fortsette med samme mål

* Lese flere klassikere, feks Janne-utfordringen: Har lest 8 gjennom 1001-sirkelen, ikke så mange Janne-klassikere, bortsett fra Kristin Lavransdatter. Kan skjerpes inn..
* Mål: Fortsetter i 2023Reiser og litterære arrangement i 2023:
Det har blitt en del reising i 2023, grunnet cashpoint fra Korona-pandemien som måtte brukes opp, og kansellerte  eller utsatte reiser. Et over gjennomsnittlig reiseår, men sånn blir det ikke fremover.
Har utforsker Costa Blanca , vært i Calpe, to ganger i Villajoyosa, hvor den ene gangen i oktober var på på skriveretreat , og en dag i Alicante. Har også utforsket Malaga, men det ble bare med den byen for jeg orker ikke noe farting rundt Costa del Sol. Tenker på å finne meg en plass der nede som jeg etterhvert kan tilbringe mer tid på. 
Jeg fikk meg også en uke til Kreta i høst, det var herlig. Har savnet Kreta. Bodde i Platanias på et herlig voksenhotell.
I desember ble det en uke, som vanlig på Gran Canaria, denne gangen i Las Palmas.  Varmen og klimaet gjør kroppen min godt, sinnet også for den sags skyld.
Ellers har det blitt noen turer nordover til Lofoten og familien der, samt en tur til i sommer til min søster i Sandefjord og noen dager på en skriveretreat på Hotell Borge , Tønsberg , i regi av Tekstsuniverset. 

Jeg har ikke blogget fra alle turene, men her er innlegg fra den første gangen i Villajoyosa i mars og Malaga i juni:


Her er fra Kreta i august:

Håper å få laget innlegg fra de andre reisene også.


En fantastisk artig og interessant krimhelg ( september) på Osterøy har jeg også vært på, samt Krimfestivalen i Oslo i mars. Har også vært med og arrangert Trondheim krimfestival i november, en  kveld. Og jaggu rakk jeg ikke Litteraturfestivalen på Lillehammer i juni også. Viktig å gjøre det som man trives med , som gir glede. Og det gjør dette. Fra Las Canteras, Las Palmas på Gran Canaria desember 2022

*** Da gjenstår det bare å takke dere alle for følget i 2022. Ønsker dere alle gode ting og mange bra leseopplevelser og hva dere enn måtte begjære i 2023 ***


12 kommentarer:

 1. Du har fått utrettet svært mye i 2022!! Jeg er spesielt imponert over 25 fra hylla. Jeg har alltid som mål å lese ei fra hylla hver mnd. Så også for 2023. Svært sjelden jeg klarer det, men så er også ulest-hylla svært barbert etter vi flyttet og jeg gav bort alle bøkene som ikke gjorde vondt å legge i en pose. Både lest og ulest.
  Jeg skal prøve å holde bedre oversikt over 2023 enn hva jeg klarte i fjor. Som deg har jeg tidligere hatt lister og planer. Heldigvis har jeg klart å holde GoodReads 100% oppdatert. Og så er alle bøkene notert inn under bloggfanen Lest i 2022. Det er da noe.
  Du har fått med deg mange litterære happenings, ser jeg. Jeg har alltid Kapittel som min ene store og i fjor gav jeg faktisk avkall på en langweekend til Sveits (mann og jobb, men dog) for å få festivalen med meg. Skriveretreat har jeg aldri prøvd. Jeg er så sosial av meg at jeg er redd for at det var det jeg ville vært, og ikke fått skrevet noe. Eller er det satt av spesifikke tider til skriving? Høres ihvertfall spennende ut.
  Jeg har endret litt på tittelen på bloggen, nå en slags reise- og bokblogg. Så får jeg se om det kommer noen innlegg fra reisene mine her etterhvert. Jeg har hatt en egen reiseblogg for egen del, men vurderer å dele mer her. Det er så kjekt å lese dine innlegg :-)
  Og så har jeg innsett egen begrensning... så jeg blir ikke med på diktsirkelen om du vurderer å fortsette med den. Jeg nøyer meg med å kose meg med innleggene til dere som skriver.
  Imorgen reiser min datter hjem. Da blir vi to gamlisene alene her en ukes tid til neste pulje rykker inn. Ians søster og mann. Aldri et stille øyeblikk. Av og til kan det være godt med fred i huset... men det sa jeg ikke høyt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk , så gøy at du liker å lese mine oppsummeringer:) De er såpass lange at det er nok ikke alle som orker å lese, men det gjør ikke noe. Glad for dere som leser og liker, og ellers er det godt for meg selv med en slik oppsummering:)
   Hyllebøker har jeg alt for mye av, den vokser for hvert år... Må bli flinkere til å kvitte med med noen, blir de lest noengang? Erfaringsvis blir noen det, og det er vel derfor jeg kvier meg for å gi bort/kaste.

   Ja, det ble mange litterær happenings og reiser i fjor. Blir nok ikke så mye dette året, mest av økonomiske årsaker. Er sykmeldt /på AAP som store deler av året i fjor, så tid har jeg. Viktig for meg å gjøre det jeg synes er gøy og artig, på mine premisser, da det er så mye som må følges opp som pårørende til to nære individer, samt egne avtaler knyttet til helse, NAV, jobben og behandling .

   I år blir det ikke Lillehammer, og heller ikke Krimfestivalen, Krimfestivalen er så gøy at den skulle jeg gjerne hatt med meg, men det kolliderer med en reise som jeg bestilte før jeg visste at de kom seg på fotene igjen.

   Skriveretreat: Det er et poeng med det sosiale du nevner. Men det er lagt opp slik at det er mye tid til å skrive. På de to jeg var på i fjor, veldig forskjellige forresten- så var det på Hotell Borge uten opplegg, men arrangør laget noe frivillige greier, samskriving og skriveøvelser, Åpen mic, med mer. Ellers spiste vi sammen. Noen skrev ute eller sammen, -andre- som meg, på rommet. Funker ikke for meg med samskriving , eller ute med folk rundt meg, blir distrahert hvis det er andre på opplegget der, blir lett mye prating. Men ellers veldig fint å være der, mange gjengangere , en fin gjeng. Vurderer noen dager der til sommeren også. Tror jeg har booket, men fikk ingen bekreftelse fra hotellet, så må huske å sjekke..

   Samme på det jeg var på i Villajoyosa, Skulle jeg få jobbet, måtte jeg sette meg i leiligheten alene. På den retreaten hadde vi en times opplegg på morran og en time på kvelden, med litt tema om skriving og prat om det vi var opptatt av. Bernt Olav startet alltid timene med å lese et dikt. :) Veldig ok. Det var lagt opp til felles middag- noe var inkludert. Noen var sosiale etter det, noen spiste lunsj sammen , etc, men ellers opp til hver enkelt. Jeg er glad jeg har vært i Villajoyosa før, ellers hadde jeg brukt mye tid på å se meg omkring, gjøre meg kjent. Har bestilt ny retreat der til høsten, med noen av de samme folka. veldig artig å treffe likesinnede, man får inspirasjon og lærer av av det også.

   Blir nok bra om du slår sammen bok- og reiseblogg. Glemmer at du har en egen. ;)
   Skjønner det er godt med litt egentid med Ian i huset:)

   Slett
 2. Det var litt av en omfattende års oppsummering. Du er flink til å reise og delta på ting. Ønsker at tannpine og alt annet ordner seg og at 2023 blir et like bra år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, jeg skriver jo ned i kladd underveis, så da blir det ofte det. Men det ble mindre bilder enn tidligere år, orket ikke mer..
   Tannpina er borte takk, men litt hoven i kjeven enda, men det går rette veien:)
   Alt annet ordner seg nok ikke, det må jeg leve med, har kroniske lidelser og det samme har de to jeg er nærmeste pårørende til. Og økonomien blir mye strammere . Men jeg gjør det jeg kan for å leve best med det:) :) Men takk skal du ha:)

   Slett
 3. Må si som Marianne, du har fått utrettet mye i 2022! Det å sette seg mål er en fin ting om målene ikke er skrevet i stein men blir brukt som en liten pekepinn. Ingen vits om det blir en nedtur når man ikke klarer å gjennomføre. Jeg har alltid en plan over dagene mine men det er ikke alltid det som var planlagt blir gjennomført, dagsform og andre ting som du sier kan komme i veien for dette. Da blir ting som det blir og man prøver igjen neste dag. Viktig å lytte til kroppen.

  Jeg måtte se inne på regnearket mitt og jeg hadde lest 106 kvinner og 60 menn i fjor så jeg leser også mest kvinner. Dette er ikke bevisst fra min side, jeg ser ikke på kjønn når jeg skal velge hvilke bøker jeg skal lese,men artig å se det svart på hvitt likevel.

  Jeg vil lese flere klassikere, både 1001-bøker og andre enn det jeg gjorde i fjor så jeg skal også fortsette i sirkelen til Elida. Jeg håper at diktsirkelen fortsetter også men forstår om den ikke gjør det. Skal uansett fortsette å lese dikt fremover.

  Det har vært veldig kjekt å følge deg i 2022 og ser frem til å følge deg i 2023. Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe. Jeg må planlegge godt for at det skal bli noe av ting. Tror det er min "suksessfaktor". Perioder innimellom er det mye ro, hvile (prøver) og greier knyttet til oppfølging av meg selv og de jeg er pårørende til . Har nesten ikke jobbet i fjor.
   Ja, du vet nok hvordan det er :) Balanse mellom ro og aktivitet, samt ta høyde for dårligere dager. Sånn må det bare være:)
   Er lettere nå, men har vært vanskelig å akseptere/forstå/leve etter at kroppen ikke lenger spiller på lag og at det har blitt stadig værre de siste årene.

   Bra vi fortsetter med klassikere og dikt. (ikke bestemt meg for sirkel, må ta en ting av gangen å tenker gjennom).
   1001-sirkelen er i alle fall en mulighet til å fokusere på det, ellers hadde det nok blitt mindre klassikerlesing.

   Jeg er evig takknemlig for at jeg har hatt bloggen , litteraturen og dette miljøet de siste årene. Finnes jo ikke mer perfekt, som man kan styre helt selv etter tid, form og lyst.

   Takk, det samme Beathe:) Bar du fortsatt henger med på bloggen din og er god på å kommentere hos meg. Det liker jeg godt:)

   Slett
  2. Skjønner godt hva du mener med at det er vanskelig å akseptere / forstå at man ikke lenger klarer alt man har lyst til. Når jeg ble "syk" begynte jeg å trene 4 ganger pr uke for å stoppe en eventuell utvikling,resultatet ble at jeg ble mye dårligere og var veldig dårlig i flere år. Viktig å finne den rette balansen, og ikke minst så er det viktig å ha noe å gjøre som er viktig for en og noe man liker å gjøre- lese / reise / gå på kulturelle ting / skrive - blogge og annet.

   Har planer om å blogge om flere av bøkene jeg leser nå i år, får se om jeg begynner med oppsummeringer igjen, jeg får se.
   Hyggelig å høre at kommenteringen settes pris på, jeg liker veldig godt at du er såpass aktiv på bloggen som du er, mitt mål må være å bli flinkere å besøke andre blogger også, er nok ikke så god på det, selv om jeg selvfølgelig er innom andre av og til.
   (Når det gjelder sirkelen kunne du kanskje hatt fire runder i stedet for seks og at en runde kunne gått fra jan -mars og den neste april-juni...osv...bare en tanke herifra... jeg skal ikke "tvinge" deg til noe som helst, kun du selv som kan vite hva som passer inn i timeplanen og ikke.)

   Snakker om dikt, den jeg begynte på som jeg fikk tilsendt av forfatteren, jeg skjønner ingenting, veldig rotete og lite engasjerende så jeg begynte på "Tre kvinner" av Sylvia Plath, den var bedre skrevet og mer forståelig men ikke så veldig engasjerende den heller... jaja, kanskje ikke lurt å starte året med akkurat disse bøkene.
   Blir vel å ta Knausgård med seg til køys i stedet, den liker jeg godt.

   Slett
  3. Ja, ikke sant. Så før jul webinar fra Reumatismesykehuset om fibromylagi. Det ligger på hjemmesiden deres. De snakket om treningsintoleranse. Mange blir mye dårligere av å trene mye eller å trene feil Det gjelder nok også flere lidelser, blant annet utmattelseslidelser. Viktig med kunnskap om dette, og det har absolutt ikke alle. Man hører jo hele tiden at det e så viktig å trene. selv har jeg hatt mye dårlig samvittighet fordi jeg ikke får trent så ofte og/eller jevnt som jeg vil / tror jeg bør. Nå skal jeg på mestringskurs, og et kurs i bevegelsesglede der hver og en får individuelle oppfølging og lærer hvor grensene går. Jeg må nok starte på nytt, ned på nivå og omfang. Det blir forhåpentligvis bra. :)

   God ide ang diktsirkelen å redusere hyppigheten. Skal tenke på det, når det skal gjennomtenkes. Har fortsatt andre ting som jeg må ha fokus på her..

   Det forlaget tenker jeg tar inn veldig mye andre forlag ikke tar inn. Det sier jeg bare ut fra de jeg har lest--
   Og Plath-boka ikke fenget ikke meg heller, selv om den er bra for målgruppa..som nok ikke er meg pr i dag.

   Bra du like den siste Knausgård. Den er lettere enn den forrige i alle fall (i vekt).


   -

   Slett
 4. For et travelt år du har hatt! heldige meg som fikk meg noen regnfulle timer sammen med deg, da du besøkte Bergen :)
  Jeg leser jo bloggen din gjennom hele året, men allikevel er det kjekt å lese dine tanker rundt det du holder på med. Skriving tar tid, både på bloggen og det andre du skriver, så det er bra du ikke er streng med deg selv ang måloppnåelse.
  Godt nytt lese/skrive-år Anita :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke så veldig travelt, siden jeg nesten ikke har jobbet, kun delvis noen få måneder. Men litt mye/tett med reising, det kjente jeg på før jul. Det har med formen i perioder å gjøre..og at noen reiser ble litt lange frem og tilbake. Ønsker egentlig å tilbringe mer tid når jeg er i Spania og Hellas, men jeg kan foreløbig ikke være borte så lenge av gangen.

   Veldig hyggelig å treffes i Bergen i høst. Håper vi treffes igjen der eller på Osterøy til høsten:)

   Takk, det samme Tine:) Vi holder koken:)

   Slett
  2. Koken holdes oppe, skal prøve å komme meg til Osterøy til høsten :)
   Er vi ikke pensjonister snart da? da kan vi jo være lenge vekke når vi er på "ferie".

   Slett
  3. Så bra, Tine:) Jo da... men jeg har de greiene i familien, som foreløbig begrenser tid borte.. Mulig det blir såpass bedre etter hvert, at det blir lettere å finne løsninger.Men nå bør jeg være mye tilgjengelig, følge til og fra diverse etc.

   Slett