onsdag 13. april 2022

Altea, kunsterbyen, en vakker pittoresk gamleby i høyden. Costa Blanca del 4.

 Den andre dagsturen med Tram fra Villajoyosa gikk til Altea som planlagt. Altea har jeg sett bilder av og lest en del om, den så veldig vakker ut. Litt annerledes by, med hvitkalkede hus som slynger seg oppover og ender i en høyde med en kirke på en koselig kirkeplass. Torsdag ble det også sol og en del bedre temperatur, men ganske mye vind, som man merket godt i høyden. Det var fint uansett og le det kunne man absolutt finne hvis man ville sette seg ned.


Altea, sett nedenfra, der toget/trikken stopper.  Opp dit skal jeg, men jeg er jaggu meg ikke sikker på hvilken vei jeg skal for å komme dit. Trykk på bildene for å få de skarpere. 

Jeg gikk gjennom en undergang og gikk opp en bakke, tenkte at det måtte da lede frem til slutt. Jeg så at noen folk kom ned trapper, så det var sikkert flere muligheter.


Nå begynner det å bli litt utsikt. 


Godt å stoppe opp litt og få igjen pusten. Det er ganske bratt oppover her. Langt der borte ser vi Calpe.Pust i bakken.


Jeg er i alle fall på rett vei, for så stort er det ikke her oppe. Et sted må det være et slags sentrum.Nyter fasadene, krukkene med planter.Små trange smug overalt. Her begynner det å dukke opp kafeer og spisesteder. Jeg er sulten igjen og klar for en matbit, kikker på menyer, går litt til. Vil ha en lun og fin plass.Oj, en handlegate oppover her..


Vakker dør, vakre fliser.Butikkene er fulle av designerklær, kunsthåndverk, vakre ting.Men det blir mest vindusshopping på meg i dag også. Kikker inn i et par, men blir litt lei av å ta av og på munnbindet.


Oppe ved kirka. En flott plass, med flere restauranter og kafeer, men enda blåser det litt for mye her, synes jeg.


Sjekk de fine blå kuplene.Her oppe er det et flott utsiktspunkt. Til høyre i horisonten ser vi Benidorm skyline med skyskraperne sine.

Her kan man gå ned, gjør det senere.Jeg ser enda en handlegate, med flere butikker, og flere folk. Hovedgata antar jeg. Mange fine ting. Hadde jeg orket å prøve.. nope.
Artige paraplyer og en elefant.
Dørkunst.Fin sykkel.


Jeg går en annen vei nedover. Tenker jeg vil tilbake til Casa Vital som jeg gikk forbi tidligere.Vakre blomster.Opp en trapp igjen. Altea er nok ikke en by for de som er dårlige til bens. Skjønt man kan kjøre ganske langt opp, og så gå et stykke, det er ikke trapper overalt. Man kan gå hovedgata opp til kirkeplassen.


Her er jeg igjen ved Casa Vital. Restauranten drives av norske Åge Folkestad fra Ålesund. Jeg husker at min bloggevenninne Randi M Pedersen brukte å være der for noen år siden. Husker at hun skrev om den blå vinen. Den måtte jeg jo prøve. Jeg ville bestille en lett lunsj, men kjøkkenet stengte nettopp, og åpnet ikke igjen før kl. 19.00, men Åge var så snill at han ordnet ost og skinke til meg. Da ble jeg mer enn glad:)Blå vin, ost, skinke og en god bok. Kan man ønske seg mer? Vinen var god den, men litt søt for min smak. Men det er artig å ha prøvd den. Leste nettopp at Åge Folkestad får produsert flere viner for restauranten som også selges som bestillingsvare i Norge. Mange nordmenn kommer hit og blir glad i steder og vinen. Åge Folkestad fra Ålesund, er mannen som oppfylte en drøm for mange år siden. Tyve år , tror jeg. Du kan lese mer i Randis blogg her, hvor det er flere innlegg fra Altea og fra Casa Vital. Randi ble dessverre utsatt for en ulykke for noen år siden og alvorlig skadd, så bloggingen stoppet opp. Hun er nå i Norge, men om hun reiser lenger, det aner jeg ikke. Jeg tenkte mye på henne da jeg var der, og fikk sendt en hilsen på facebook. Jeg traff Randi flere ganger på Gran Canaria, både i Puerto Mogan og en uke der vi ferierte på Bahia Felix og frøs.

Åge Folkestad holder også byvandringer på torsdager, med middag på restauranten etterpå. Hadde jeg visst det, skulle jeg bestilt, men nå var det fullt.  Men nå vet jeg det, og kan gjøre det senere en gang. Regner med at jeg skal tilbake.Etter å ha spist ferdig, gikk jeg på kirkeplassen for å lese mer og bare sitte og kose meg med litt hvitvin. Her var  det rolig og fint, og det kom flere folk etterhvert på dette stedet. Det var ganske lunt og sola hadde vi midt i mot.Tiden gikk fort. Toget gikk hver time, så nå følte jeg for å takke for meg etter et par timer her oppe.Mange fine detaljer. Blå vin, blå lamper, blå himmel, blå kupler.


Jeg er fascinert av skyskraperne i Benidorm. Hvem bor der? Hvorfor ble de bygd? Benidorm frister meg ikke, skrekkens eksempel på turistmaskin fra 70-tallet, men hvem vet, å besøke byen kan jeg jo gjøre en gang.


Jeg går trapper og en annen vei nedover.Koselig liten uteplass.


Endelig nede igjen, og godt timet til toget som kommer om ti minutter. Noen leser dikt og det er musikk her, mange ungdommer er samlet.Hasta la vista Altea :)

Nedover mot sjøen er det også bebyggelse, og klipper, ikke vanlig strand. Hotell og spisesteder. Jeg rakk ikke å sjekke det denne gangen.
Gamlebyen i Altea er ikke en by jeg ville ha bodd i, det er mange turister der og for mange bakker. Men vakkert og fint for dagsturer er det absolutt. 

Trikken/toget tok ca 45 min fra Villajoyosa, og man må skifte tog i Benidorm. Det står på en annen perrong rett over for det du går av. Koster 2,50 euro hver vei. (to soner) 

Les gjerne mer om Altea her i Reisekick Toril og Bernt Roald skriver mer om kunsterbyen Altea enn det jeg har gjort (og så, da jeg var der), og om strandpromenaden.

Mer om Altea på wikipedia her Innbyggertall: 22 657 (2021)

Andre innlegg fra uka på Costa Blanca:

4 kommentarer:

 1. Fin reisereportasje og mange flotte, innbydende bilder. Veldig lenge siden jeg har vært der, morsomt å "oppfriske"

  SvarSlett
 2. Altea fasinerer fortsatt etter 20 år som turist og 5 år som innvandret. Men nå så velger jeg verken gamlebyen eller promenaden, jeg velger midt byen. Rart nok så finnes gater og plasser det ikke er turister...der canjaèn koster 1 euro mindre og du får med en bit tortilla.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, da er du jo godt kjent der :) Virker spennende å bo i det området. (men ikke i gamlebyen, skjønner du er ferdig med den etter mange besøk der..)
   Takk for kommentar på bloggen :)

   Slett