lørdag 16. april 2022

Rovhjerte av Ulrika Rolfsdotter. Lavmælt bygdekrim fra Midt-Sverige som tar seg opp etter hvert.

Jeg hørte Ulrika  Rolfsdatter snakke om sin debutkrim da jeg var på Krimfestivalen i mars. Rolfsdatter er sosionom og jobber som terapeut. Hun er fra Ådalen i Midt-Sverige og har lenge ønsket å skrive en krim fra hjemtraktene. Området har mange legender, folketroen lever der, og det har også en mørk historie med heksebrenning på 1700-tallet. Dette er elementer hun ønsker å knytte inn i sin nye serie om Annie Ljung, sosionom som henne selv. Rovhjerte bærer preg av det er starten på en serie. Forfatteren bruker god tid på å bygge opp miljøet og karakterene og når det skjer en utvikling kjenner vi de ganske godt. Stemningen er satt.Forlaget om boka: 
Annie Ljung har skapt et nytt liv som sosionom i Stockholm, langt fra hjembyen Lockne. Når hennes demente mor rømmer fra sykehjemmet, blir Annie tvunget til å dra tilbake til stedet hun både elsker og hater. Samtidig forsvinner hennes slektning Saga sporløst, og Annie blir overtalt til å bli. Hva slags hemmeligheter har egentlig 17 år gamle Saga? Har hun rømt, vært i en ulykke eller blitt myrdet? Annie blir stadig mer involvert i søket og blir tvunget til å møte demonene fra fortiden.
Rovhjerte er første del i en drivende spenningsserie som finner sted i Ångermanland i Nord-Sverige - inspirert av folketro, historiske drap og hekseprosesser fra 1600-tallet.


Annie reiser hjem fra Stockholm på grunn av sin demente mor. Hun har vonde minner fra oppveksten og hun flyttet raskt fra bygda da hun var ung. Hva som skjedde den gangen blir gradvis avdekket. Hun var kjæreste med Johan Hoffner, som fortsatt bor i bygda. Han er gift med Pernilla som er pleier på sykehjemmet der moren er. Annie synes Pernilla er en av de få som ikke virker fordømmende overfor henne. Annie føler folk i bygda dømmer henne for det som skjedde den gangen , samt at hun bør gjøre mer for sin syke mor. Sikkert en problemstilling mange pårørende kan føle på. 
Vi blir også kjent med Gunnar, som er alkoholiker og alenefar til Kathrina og Joel. Kathrina er ungdom i festalder og det går rykter om at hun vanker i tvilsomt miljø. Vi blir også kjent med Sven og kona, som er foreldre til Saga som forsvinner. Saga er 17 år og Annies tremenning. Annie er mye sammen med denne familien og blir ekstra engasjert når Saga forsvinner. Jenta dukker ikke opp, Annie må tilbake til jobben sin i Stockholm, men Sven trygler henne om å bli. De tror ikke på at Saga har rømt, men at noe har skjedd. 
Annie melder seg syk et par dager, men skjønner at hun må ha mer tid i hjembygda. Etter en disputt med sjefen sier hun opp og får et vikariat på sosialkontoret i Kramfors. Hun samarbeider til dels med politiet, men hun engasjerer seg mer enn de liker, og blir bedt om å ligge unna. Annie har også sitt å slite med, traumer fra det som skjedde i ungdomstiden som setter henne ute av spill rett som det er. 
Ting skjer, og det blir mye dramatikk etterhvert, spesielt mot slutten. 

Romanen var som sagt rolig i starten, ca 100 sider før det skjedde noe spesielt. Men språket flyter lett, kapitlene er korte og det går unna etterhvert. Særlig fra halvveis og utover er det så spennende at sidene flyr avgårde. Det er mange karakterer som kan være innblandet i det ene og det andre.  Jeg ante hvem gjerningspersonen var ganske tidlig og det slo til, selv om det er flere her som kan ha sine svin på skogen.

Jeg liker rolig bygdekrim fra Midt-Sverige og slik føyer Ulriksdotter seg fint inn i rekken blant Stina Jackson, Tove Alsterdal og Liza Marklund (Polarsirkelen) og muligens Åsa Larsson (har enda ikke lest), selv om det er et stykke frem til nivået til disse forfatterne. Men det kan komme. Rovhjerte lover godt for videre bøker i serien.

Smakebit fra boka: 
" Kuldegysningene ristet i ham. Det klødde og klødde på armene og halsen. Huden var seig. Han syntes han hørte hvisking. Sto det noen i hjørnet?  En jente, med langt hår. Som strakte armene rundt ham. Huden. Som gummibobler." (s. 192)

Flere smakebiter på søndag her

Om Ulrika Rolfsdotter her.  Født 1977, jobber i Socialtjenesten i Gevle. Rovhjerte er hennes debut.Årets påskekrim. Handlingen er lagt til påska.


Ulrika Rolfsdotter: Rovhjerte, 405 s 
Aschehoug 2022
Leseeksemplar fått av forlaget20 kommentarer:

 1. Flott omtale Anita, kjekt med nye navn på svensktoppen :) Artig at årets påskekrim for din del, også var lagt til påsken - ønsker deg en fortsatt fin påske :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine:)
   Ja, gøy at påskekrimmen ( i alle fall en av dem) var lagt til påska.
   Synes også det er gøy med krim fra denne delen av Sverige. Måtte google på kartet etterpå. Sundsvall ble nevnt og det er jo omtrent i linje herfra , på tvers over grensa og videre til Østersjøen der ferga til Finland går.
   Så faktisk er det omtrent på samme breddegrad som Trondheim. Vurderer å kjøre meg en tur til sommeren, innom Åre og Østersund, som jeg har vært ofte i, og så videre mot Sundsvall, Ådalen- Kramfors, de svenske dype skogene..i Norrland.

   Vurderte å finne frem "Den stille uke" av Sven Petter Næss også, men den lå så lagelig bortgjemt under neon stabler med bøker.. Må finne den , senere..
   Fortsatt god påske til deg også:)

   Slett
 2. Dette er nok ikke krimmen for meg (synes både Jackson, Alsterdal og Pålarsirkelen var treigt.
  Men artig å lese din opplevelse av boken - og din turplanlegging :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Greit å finne ut det og. Da tjener omtalen en hensikt:)
   Gøy at du synes det var artig å lese, lell:)

   Slett
  2. Det er en rar greie, at det er fint å lese hva andre synes om bøkene de leser. Selv de jeg vet jeg ikke kommer til å lese.

   Slett
  3. Ja, enig. Har det sånn selv:)

   Slett
 3. Jag blir nyfiken, vill gärna läsa denna. Tack för fin smakbit och recension!

  SvarSlett
 4. intressant att du liknar henne vid Stina Jackson och Åsa Larsson.det lovar gott. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 5. Den här är jag nyfiken på. Precis som du skrev på min blogg så utspelar den sig inte så långt härifrån (norr ut).

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir spennende å se hvordan du liker den:) Alltid gøy å lese bøker fra området man bor i, synes jeg.

   Slett
 6. Den vill jag läsa men kanske väljer jag att lyssna på den

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra:) Hun jobber med sin andre bok nå, så jeg på instagram.

   Slett
 7. Författarnamnet låter lite bekant, tack för smakbit!

  SvarSlett
 8. Den vill jag läsa!
  Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. En svensk deckare som jag inte hört talas om, utan får läsa om på en norsk blogg. Ni är duktiga i Norge på att plocka upp och översätta svenska böcker. Jag önskar att vi i Sverige vore lika duktiga på att översätta bra norska böcker, men det verkar mest vara böcker från den anglosaxiska kultursfären som når oss.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi liker svensk krim her i landet:)
   Rart dere ikke oversetter så mye norsk, vi har mye bare krim, ikke bare Jo Nesbø.

   Slett