søndag 3. april 2022

Midnattsbiblioteket av Matt Haig . Sjarmerende feelgoodroman

 Jeg hadde ikke hørt om denne romanen før den dumpet ned i postkassa mi ganske nylig. Noen ganger får jeg overrraskelser jeg ikke visste at jeg ville ha. Midnattsbiblioteket er en slik bok. Jeg synes den virket interessant, og bestemte meg for at den skulle bli med i kofferten til Spania. Jeg leste meg opp på boka og skjønte raskt at dette er en bok mange har likt. Den er en internasjonal bestselger og flere norske bokbloggere jeg setter lit til har også lest den engelske originalversjonen. Da steg forventingene mine, uungåelig.


Boka handler om Nora Seed. En kvinne i tredveårene som har møtt mange skuffelser i livet. Hun hadde talent for svømming, og faren hennes ønsket å piske henne fram den veien, men slik ble det ikke. Nora har studert filosofi, men det har ikke ført til så mye. Hun jobber i en musikkbutikk, men trives ikke mer enn passe. Så blir hun oppsagt. Nora er deprimert. Hun ønsker å dø og tar en overdose medisiner. 

Istedet for å dø havner hun i et uendelig bibliotek. Der treffer hun sin tidligere lærer fra barneskolen; Mrs. Elm.  Mrs. Elm forteller henne hva hensikten med biblioteket er. Her kan hun velge andre liv, liv hun har ønsket, som ikke ble noe av, eller gjøre om valg hun har angret på. Nora er i en tilstand mellom liv og død. Hun kan dø, hun kan velge å leve, men først kan hun bli vist andre mulige liv.

Nora velger flere, liv som berømt svømmer, som berømt artist, som professor i et lykkelig ekteskap med barn, et liv der hun ble med venninnen Izzy til Australia, et liv med kjæresten Dan som hun slo opp med, et liv på Svalbard som glasiolog, med flere. I det siste livet med mann og barn ønsker hun å bli, men blir hentet tilbake. Både hun og Midnattsbiblioteket er i fare, hun må bestemme seg fort. 

I starten var jeg litt skeptisk til konseptet og lurte på om dette var noe jeg ville like. Another kvasifilosofisk  feelgoodroman om hvordan leve lykkelig, om de rette verdiene, liksom..  
Etter ca 100 sider var jeg ikke helt overbevist, men jeg likte kapitlet der Nora var sammen med Dan og de drev en pub. Jeg ble mer kjent med Nora og ble nysgjerrig nok til å lese videre, hva ville hun velge videre.  Jeg synes boka tok seg opp og det var morsomt å følge Nora og hennes mulige liv, eller andre liv, parallelle univers om du vil. De fleste av oss har vel tenkt en eller flere ganger; hva hadde skjedd hvis jeg valgte sånn og sånn istedet for sånn.. den utdanningen eller den mannen, eller den reisen, eller den jobben. eller flyttet dit, eller ikke, osv. 

Moralen i denne romanen er vel at ethvert valg fører til andre konsekvenser på godt og vondt, om du får noe som er bedre, kan andre ting bli værre, man styrer ikke andres liv. I Noras liv kunne det bety at noen hun hadde i livet sitt nå var døde, eller ute av livet hennes på andre måter, og andre ting. Kanskje har man det beste livet her og nå, der man er, selv om man ikke ble det man håpet på, eller lot sjanser gå fra seg. veien til lykke er ikke nødvendigvis å være berømt, populær, en vinner, ha toppjobber etc. Livets gleder kan finnes i de små ting. Og lykke, hva er egentlig det.. Noe flere sikkert kan trenge å bli minnet på en og annen gang.

Alt i alt er dette en fin roman, en litt morsomt skrevet roman, litt fantasyaktig, litt som filmen Sliding Doors ( en mann i boka; Hugo, kalte de som levde mellom livene slik glidere ). Jeg fikk også en følelse av at denne hadde noe til felles med Sofies verden av Jostein Gaarder, det enkle filosofiske i boka. Lenge siden jeg har lest den, mulig jeg er på vidda, men tanken dukket i alle fall opp. Jeg likte også godt passasjene med Nora og Hugo de de snakket om livet mellom livene, om hvordan dette fungerte, interessant. Har lest en del om temaet før, og det har interessert meg. Og så er det en veldig lettlest bok, passet bra å ha med på reise. Kom frem i går kveld og leste ferdig boka i morges til kaffen.

Smakebit:
" Og Nora rakk så vidt å tenke "puben?". Så skjedde det. Teksten begynte å virvle og ble snart uleselig. Det gikk fortere og fortere, og hun kjente at hun ble kraftløs. Hun slapp aldri bevisst tak i boken, men det var et øyeblikk da hun lenger var et menneske som leste den, og et påfølgende øyeblikk der det ikke var noen bok- eller bibliotek- i det hele tatt." (s.66)

Flere smakebiter her - smakebit på søndag hos Astrid Terese.




Lesing på Trondheim lufthavn Værnes (t.v), lesing på flyet til Alicante. Godt å ha lesende folk ved siden av seg. Meg med Midnattsbiblioteket til høyre, ved vinduet. 

Matt Haig vant med Midnattsbiblioteket Goodreads Choice Awards 2020 for beste skjønnlitterære bok.


Matt Haig: Midnattsbilioteket, 392 s
Gursli Berg 2022
Leseeksemplar fått av forlaget




20 kommentarer:

  1. Den här kom som en överraskning från förlaget för ett tag sen, men jag har inte läst den än.

    SvarSlett
    Svar
    1. Spent på hva du synes. Fikk du lyst til å lese den?

      Slett
  2. Lustigt att två personer läser denna bok och tipsar om den just denna vecka! Jag har läst Historieläraren av författaren och tyckte om den. Tack för smakbit

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant...Har ikke sett flere av hans bøker på norsk, men mulig de finnes.

      Slett
  3. Hm, du är den andra som läser denna och bjuder på smakbit. Läste när det var mycket hype, men blev lite besviken tyvärr. Hänt förut med böcker som det varit mycket hype kring men inte alltid så svårt att veta hur det blir. ;) Tack för smakbiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg. Jeg forventet nok mer, men boka var grei nok, ganske fin, men ikke så utrolig bra (type beste i år), som flere har sagt.

      Slett
  4. Jag har inte läst din bok. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  5. Artig bilde av tre lesende på rekke og rad. Kjekt at du likte boken, tror ikke jeg hadde falt for den. Tenker at vi lesere går inn i mange liv og situasjoner når vi leser, men det er når vi leser. Oppfatter boken litt som at hun opplever disse livene litt mer reelt?
    Kos deg med Sebastian Bergman i ferien, jeg digger den serien :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk. Ja , måtte jo bare knipse det. Ikke så ofte jeg opplever det når jeg flyr. Ikke sikkert du hadde likt den boka, nei..
      Hun vet at hun er mellom liv og død, men hun opplever de livene reelt, slik jeg forstår det. Man må godta det "konseptet", for å like boka, tror jeg. Som i fantasyromaner...eller Alice in Wonderland..maybe..

      Takk, ja, jeg ble bergatt av den første Sebastian B, nå dro jeg nr to frem fra hylla, en pocket med liten skrift, men det får står sin prøve:)

      Slett
  6. Bra at du endte opp med å like boka. Jeg var litt usikker der etter 100 sider :) Feelgood fantasy er nok et riktig stempel på Midnattsbiblioteket. Jeg tenkte også på Sliding Doors da jeg holdt på å lese. Forstår godt at den har vunnet prisen på GoodReads, for den treffer nok mange. Boka er fordøyelig nok for dem som egentilg ikke liker fantasy, "utfordrende" nok for dem som gjør. Og så er den ikke akkurat tungrodd heller.
    Fint å se at du reiste blandt lesende. Med fysiske bøker på fly. Som regel ser jeg lesebrett på veien over hit, og da er det umulig å se hva de andre leser...
    Fortsatt fin tur!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, leste at du likte den godt.
      Enig ang din beskrivelse over her. Treffer nok mange, og så er den jo veldig lettlest.
      Ja, var ikke det artig med flere boklesere på rad og rekke?
      Den ene leste Åsa Larssons Fedrenes misgjerninger (han var på slutten av boka, så jeg), hun ved siden av meg leste Takvams bok om sin mor Marie. Liker å smugtitte på hva andre leser. Skjønner det er værre med de som leser på Kindle;)

      Takk takk:)

      Slett
  7. Har den i ventebunken. Synes den har vært godt synlig på Goodreads helt siden i fjor.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har ikke fått med meg det, men så følger jeg ikke så nøye med på hva andre på GR leser heller, kun det som popper opp i feeden min blant mine norske venner. Er stort sett der bare for å legge inn bøker.

      Spent på hva du synes når du leser.

      Slett
    2. Har alltid vært interessert i å se hva andre leser. Betrakter ikke folk på Goodreads som venner, akkurat, men mer som folk med felles interesse. =)

      Slett
    3. Like det jeg også, men følger flere plattformer og da orker jeg ikke følge så mye med på GR. Venner er digitale SoMe friends, ikke venner i vanlig forstand, da..

      Slett
  8. vet att många gillar den här författaren. har hittills inte läst något av honom. tack för smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Første gangen min at jeg leser noe av ham, har ikke sett andre bøker på norsk enn denne.
      Bare hyggelig:)

      Slett
  9. Likte boken da jeg leste den, men etter som jeg tid har passert og jeg tenker på den, synes jeg den ble for "lett" og "søt". Om det gir mening. Haig skriver mye om mentale utfordinger i bøkene sine og det er viktig. Lest 4 av bøkene hans og vil lese flere.
    Kult flybilde. Ha det fint på ferie - og god søndag, Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, skjønner godt hva du mener med "lett" og "søt" og er nok ganske enig.
      Også enig i at det er viktig å skrive om mentale utfordinger, og slik når de ut til mange, med en slik enkel skrivestil. Kanskje derfor den er så populær?

      Takk takk, og ja artig med lesende på rad :) God natt til deg. Her er jeg i gang med ny Sebastian Bergman, dvs nr to i serien.

      Slett