mandag 16. januar 2023

1001-sirkel januar 2023. Etter skjelvet av Haruki Murakami

 Yeah, nå er endelig et nytt friskt 1001-bok-år i gang igjen. Jeg starter med ny giv etter 6 aktive måneder i 2022, men i sommer falt jeg av lasset. Mulig jeg skal være fornøyd med å greie 6 i år også. Det er gøy så lenge det står på, og livet ellers,-  det må man bare ta med og innrette seg etter. Jeg har ikke laget noen liste enda, har måttet prioritere andre ting på nyåret, men det kommer muligens. Kjekt å ha å navigere etter. Nå i januar har jeg rett og slett adoptert Tines valg av bok. Hun valgte en tekstsamling av Haruki Murakami, en av mine favorittforfattere, og da ble valget enkelt for meg også, siden jeg ikke har lest denne. Noen ord om boka under bildet:Januar: Bok utgitt mellom 1961 og listens ende

Etter skjelvet er utgitt i 1999. Jeg lånte boka på biblioteket. Dette er en samling noveller, som har jordskjelvet i Kobe i 1995 som et omdreiningspunkt. Det handler ikke om jordskjelvet direkte, men hvordan forskjellige mennesker ble mer eller mindre berørt av det. Mye kommer til overflaten, noe nytt settes i gang hos enkelte, merkelige ting skjer, noen får rare drømmer. 

Det er seks historier i boka. Noen fenget mer enn andre. Murakami er en mester i bruke surrealistiske elementer i sine historier, det være seg noveller eller romaner. I denne brukes de på vekslende måte. Det er ingen katter som ramler ned fra himmelen her, men det dukker opp en Frosk i novellen Froskern. Som i et mareritt møter en travel forretningsmann en stor grønn frosk som kommer med dårlige nyheter bare de to kan gjøre noe med. Bokas rareste historie,

De fleste historien er mer realistiske, som Alle Guds barn danser; som handler om en sønn, nå voksen, som har vokst opp med sin spesielle og svært religiøse mor som hevder at han er Guds sønn. Sønnen meldte seg ut av sekten og lurer på hvem som er hans egentlige far. Det er ikke mye hjelp å få hos noen som kan vite noe om dette. Novellen ender åpent, i alle fall skjønner ikke jeg helt hva som skjer og hva som egentlig ble erkjennelsen til slutt. Kanskje så han sin Far?

Den jeg likte best var Thailand .En vakker historie om en kvinnelig lege som jobber i USA som tar et oppgjør med seg selv . Hun har en prestisjefylt jobb med store muligheter. Kvinnen er sveket i kjærlighet og bestemmer seg for å flytte hjem til Japan. Der tar hun et par ukers ferie på et luksushotell i fjellene. Hun har etter en anbefaling leid en guide og sjåfør som kjører og ordner alt til hennes forgodtbefinnende. Han foreslår også ting for henne, blant annet et besøk hos en lokal vis kvinne, en slags spåkone. Interresant og fint skrevet novelle, og hun får fred med seg selv til slutt.

Den siste novellen Honningkake  er også fin. En optimistisk varm historie, som har triste partier. Om tre studenter som blir venner, et trekløver alltid sammen, hvor begge  guttene  forelsker seg i jenta. J holder det for seg selv i frykt for å ødelegge vennskapet, K kommer en dag og sier at de er forelsket. J går inn i en sorg, men nekter å innrømme at det er derfor. De henger sammen i årene fremover, K og S blir gift, får barn, men en dag rakner det. Hva gjør J? Det er det som er interessant. Han er en utrolig tafatt fyr, men en drøm endrer alt. 

Jeg liker Murakamis romaner best, men også novellene hans er fine å lese. Det er veldig fint å lese noveller mellom andre bøker eller når man ikke orker å starte på en roman. 

Anbefales!

Tine har også blogget om boka

Her er lista til Elida på årets kategorier i 1001-sirkelen.

I februar er det bøker fra Afrika.


Andre bøker fra Murakami jeg har blogget om: 
Haruki Murakami: Etter skjelvet, 128 s 
Pax forlag 2002
Lånt på biblioteket


6 kommentarer:

 1. Jeg likte også denne boka fra Murakami. Var faktisk ikke klar over at den stod på 1001-lista da jeg leste den i 2019. Det er ikke Murakami uten surrealistiske elementer. Jeg ser jeg har ikke blogget om akkurat denne boka, men gav den en firer på GR. Nå er det på tide at Murakami får seg en solid bokpris. Han er virkelig noe for seg selv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det så jeg på GR Marianne:)
   Enig ang at han fortjener en bokpris:)

   Slett
 2. Veldig gøy med 1001-samlesing :) og av en forfatter som vi begge er veldig glad i. Fin omtale, kjekt at du også likte boken så godt, og at du blogget før meg, så jeg fikk lagt inn lenke til deg.
  Ha en fortsatt fin mandag Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant og tusen takk for tips:) Det gjorde det enkelt for meg. Jeg har enda ikke rukket å tenke på noen liste, så foreløbig tar jeg det som det kommer og gjør enkle valg:)
   Må være litt pragmatisk innimellom;)

   Lette etter innlegg fra deg, men så at det ikke var skrevet:) Får legge inn linken når du har gjort det:)

   Takk, det samme Tine:)

   Slett
 3. Så kjekt at du er i gang med 1001-sirkelen, Anita!

  SvarSlett