søndag 20. mars 2022

Krimfestivalen 17-19.mars 2022. Rapport i bilder og litt ord.

 Endelig ble det fysisk festival igjen. Det kriblet i meg og derfor var jeg ganske snar med å booke hotell og fly. To dager i tigerstaden denne gang, det fikk holde tenkte jeg, og deretter en tur til syrran i Sandefjord . Ankom hovedstaden i regn og surt vær. Det vårværet jeg lengtet etter kom ikke før fredag, da skinte sola, men temperaturen har vært bedre hjemme i Trondheim de siste ukene. Nuvel, krim, regn og dårlig vær det hører sammen. Her er noen bilder fra begivenhetene.


Mørkt skal det være. Screenshot fra livestreaming med Jørgen Brekke, Nikolaj Frobenius, Klas Ekman og Hilde Sandvik.

Etter flyforsinkelse torsdag og en hvil på hotellet rakk jeg Torsdagspils med Tom Egeland i Teaterkjelleren. Og der ble jeg sittende gjennom noen programposter. Mørkt, trygt og spennende. Der blir det fort fullt, men jeg var ute i rimelig god tid og fikk sikret meg plass.


Tom Egeland har dreisen på dette. 



Vane tro har han invitert en rekke krimforfattere til 7 minutters speeddate.  Her Sven Petter Næss, fjorårets Rivertonvinner.



Olav R Rokseth. Bildene kommer litt hulter til bulter her, men det har ikke så mye å si om det ikke blir helt kronologisk. 



Her er Klas Ekman var samtale fredag i Cappelen Damm- huset. Han har gjort braksukess med De kapable.  Jeg har ikke lest boka enda, men har den høyt oppe i bunken.



Knut Nærum med Dødskos; hvorfor liker vi å bruke vi dreping i bøker og serier til avlapning? 



Jørgen Brekke, ute med ny bok om Helene Paus. 



Tom Egeland speedater Hilde Paladino, som kommer med ny krim på Cappelen Damm i mai. Hun er debutant. Den boka ser jeg frem til.



Pause med litt makabre krim-elementer i festivallokalet som seg hør og bør.



Her har jeg lekt paparazzi og knipset festivalforfatter Anne Holt og Grethe Bøe som kom over et lik i kjelleren på Cappelen Dammhuset.



Jaran Dammen er ute med sin tredje krim om Georg Bråten i Valdres. Denne gangen fra Numedal folkehøgskole hvor han selv var elev en gang. Morsomt, for der gikk også jeg da jeg var 18-19 år. Og det er grunn nok til å lese denne boka, som heter Dødsengelen. Jeg leste den første; Dødstimen, som jeg likte godt.



På vei hjem til hotellet.



Egeland bader Helle Stensbak.



Og nå er suksessen Johan Høst i ilden, debutant med bakgrunn i reklamebransjen som også fikk delta på Lindmo i går..



På vei til festival fredag formiddag. Utenfor Hotel Cæsar. Vakkert vær, endelig.



Svenskene kom i stort antall denne gangen, og de har mange svært dyktige krimforfattere. Her en min største svenske nye favoritt; Pascal Engman sammen med Mikaela Bley i Teaterkjelleren.



Kveldsmat på hotellet. Uten mat og drikke osv.



Møtte et par bokbloggere fredag, og satt med dem bakerst her. Anne Lise Hverdagsnett og Hilde - Hildes bokhylle. Veldig koselig. Vi lunsjet sammen og praten går lett når man har en felles interesse.



Bøkene jeg hadde med på festival og reise. Jeg leste ferdig Jenta under isen på reisen nedover. Likte den veldig godt. Begynte på Tonedød på senga.  Liker den godt så langt, men det blir ikke så mye tid til å lese på festival.


Fra bakerste benk. Der er det bra å ha skjerm å se på. Unni Lindell.



En liten blodig arm...


Atle Nielsen om sin siste bok Mord og kjærlighet i Fredagspils med Tom Egeland.



Randi Fuglehaug (Tonedød). Det er så koselig med torsdagspils og fredagspils, igjen under normale tilstander med fullstappet kjeller og ingen pandemirestriksjoner. Jeg var her med Hilde.



OP-timen torsdag med Claire Macintosh- artig dame og Alex Michelides. Jeg har den siste boka hans; Jomfruene, og fikk lyst til å lese den snarest. Samtale ledet av Aslak Nore og Asbjørn Slettemark. 



Svensk favoritt: Tove Alsterdal. (Rotvelte m.fl., nå aktuell med Synkehull)



Finsk ny favoritt: Max Seeck ( Heksejakt og Jenta under isen)





Fra torsdagspilsen: Sven G Simonsen (Risiko og Crux). Beklager dårlig bildekvalitet, men jeg satt langt bak og det var mørkt. Har lest begge bøkene og synes de er råbra.



Torsdagpilsen.

 

Elina Backman, finsk debutant. Har boka hjemme, gleder meg til den.



Utspekulerte svenske damer. Fra venstre: Åsa Larsson. Tove Alsterdal, Mikaela Bley, Ulrika Rolfsdotter i samtale med Sarah Natasja Melby. Jeg skal lese de nye bøkene til disse damene. Jeg ble spesielt interessert i debuten til Rolfsdotter; Rovhjerte, sosionomkrim inspirert av legender og overtro, og hekseprosesser som et tema. Hørtes veldig spennende ut. 



Atter noen svensker: Pernilla Ericson, Mohlin & Nystrøm. Tina Frennstedt og Sarah N M. Tittel: Svenske tilstander. Har lest de to bøkene til Mohlin & Nystrøm.  Skal lese Frennstedt.



Kunsten å drepe. Spent på denne. Myriam Bjerkli t.v. Har lest krimbøkene hennes som jeg har likt veldig godt. Hun driver et lite forlag i Vestfold, men har vokst seg stadig større med årene. Jeg synes det var gøy å høre henne her, men dessverre synes jeg hun fikk for lite taletid. Trude Teige dominerte, og det burde møteleder Kari Birkeland gjort noe med. Synes det var synd, siden Teige har fått masse taletid i mediene, hun er god kjent og jeg mener de mer ukjente bør få slippe mer til. Jørgen Jæger har også gjort suksess med sin serie om Ole Vik, men har ikke vært så mye å se på Krimfestivalen, før de siste par -tre årene. Artig å høre han også. 



Pascal Engman, Mikaela Bley, Johanna Mo og Sarah N M.



Ut å lufte oss litt igjen, da..



Fredagspils. Aurstad & Westberg. De har skrevet historisk krim (har lest noe av det) og nå en samtidskrim om Vinter. 



Petter Fergestad på torsdagpils. Han debuterte i godt voksen alder, imponerende, og er nå ute med sin fjerde krim på Papermoon forlag kalt Ibenoltmasken. Har ikke lest serien enda.








Tove Alsterdal. Screenshot.



Nikolaj Frobenius.


Sarah Natasja Melby



Hilde og meg gikk oss på Sven G Simonsen (Risiko og Crux) og slo av en prat. 


Det var masse andre poster og forfattere på festivalen, 60 stykker visstnok. Jeg fikk med meg Romy Hausmann og H.K. Fauskanger på live streaming blant annet.



Ses igjen neste år håper jeg:) Det blir 23.-25. mars 2023.


10 kommentarer:

  1. Ser jo så gøyt ut å være med på slike festivaler! Og kjekt å treffe medbloggere sikkert. Den ene var helt ukjent for meg,men nå er jeg heller ikke så mye rundtomkring i bloggsfæren for tiden. Hilde Paladino sin bok er jeg også spent på, den blir et "must" for meg denne våren. Har fulgt henne både på fb og insta gjennom flere år.

    Takk for fint referat og fortsatt fin tur 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er det. Skulle gjerne vært lenger denne gang. Men det blir jo flere ganger.
      Alltid hyggelig å treffe andre bloggere.
      Jeg følger også HP og ser frem til boka. Lønner seg for forfattere , spesielt nye, å være synlige og aktive på sosiale medier.

      Bare hyggelig , gøy at du følger med og liker ; Beathe:) Takk takk:)

      Slett
  2. Godt at du rakk frem i tide, og kjekt med mange kjente forfattere i år. Er nok en herlig atmosfære å være der, ser det ut som. Gled deg til De kapable. Den er morsom på en mørk måte. =)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, fikk da med meg litt. Synes det er masse kjente forfattere hvert år, men i år var det mest de skandinaviske- spesielt svensker og norsker.
      Så bra at du også liker De kapable så godt. Spekulerer på hvilken bok jeg skal lese nå. Det er mange som sloss om oppmerksomeheten her.:)

      Slett
  3. Veldig gøy å se alle bildene dine Anita, herlig med folk i salen og full rulle. Har lest flere av bøkene/forfatterne du nevner, og har et par på ønskelisten :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra du synes det Tine:)
      Det var godt å være på festival med null koronarestriksjoer og fullstappa med folk igjen, og uten å være redd for smitte:)
      Hvilke har du på ønskelista di?

      Slett
  4. Takk for at du tok meg med på krimfestival Anita. Fjerndeltakelse 😁Jeg har faktisk lest litt krim thrillere på turen. Men amerikansk / engelsk. Bruker biblioteket her. Dårlig med norsk. Så ut til å være to svært så effektive dager 👍

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du også kunne glede deg over å delta fjernvis Marianne:)
      Fikk da med meg litt, selv om jeg prioriterte ganske strengt. Så noe fra rommet også.
      Kos deg med bøkene du får tak i der borte. Leser du ikke så mye på Kindle lenger?

      Slett
    2. Prioritering er viktig. Man kan jo ikke få med seg alt heller, selv om man så gjerne vil. Pleier å gå sterkt ut på Kapittel hvert år, men jeg ender opp med kraftige prioriteringer uansett om jeg er der eller ei. Det er bare SÅ mye jeg klarer å ta inn. Om gangen :)
      Joda, jeg leser Kindle fremdeles - og igår kom det et nytt Kindle-cover inn dørene her. Jeg syns bare det er kos å benytte biblioteket her borte. Surre rundt i "ukjente" hyller. Eneste utfordringen er blitt at variasjonen av bøker som de hadde tidligere er blitt mindre. Det ser ut for at de dreier mot å tilfredstille turistene = mye mer krim, thrilere, action. Andre bøker må jeg, som hjemme, bestille fra andre bibliotek som Squamish og Vancouver. De kommer kjapt, men det blir litt lite inspirasjon direkte fra hyllene her.
      Jeg har med meg bøker på Kindle. Der ligger det 8-10 stk og venter. Men etter jeg sluttet å motta leseeksemplar - både digitalt fra Aschehoug og i papirformat så blir det å kjøpe Kindle-bøker. Da blir jeg straks mer selektiv og låner på biblioteket istedenfor. Litt småøkonomisk på mine gamle dager ;)

      Slett
    3. Ja, det er det. Sliter med utmattelse for tiden, så jeg orker mindre enn før også. Ikke like lett alltid å porsjonere rett, men jobber kontinuerlig med saken:)

      Ok ang Kindle. Skjønner greia.:) Synd det ikke går an å låne fra Bookbites til Kindle..

      Slett