fredag 25. mars 2022

Skjærsild av Tine Frennstedt. Cold Case #3. Svensk krim på sparebluss

 Jeg hadde nok forventet litt mer sprelsk krim enn dette på bakgrunn av alt det positive jeg har hørt om serien. Kanskje er det urettferdig overfor denne straite krimboka å lese den etter bøker med fargerike og sprelske heltinner som Jessica Niemi (Max Seeck- Finland) og Agnes Tveit (Randi Fuglehaug- Norge).  Tess Hjalmarsson, hovedetterforskeren i Tina Frennstedt sin Cold Case- serie er helt annerledes enn de to nevnte damer. Hun fremstår nærmest konturløs for meg. Boka som sådan er helt grei, lettlest, selv om det tok sin tid før den fikk opp tempen.  Tempen  ble aldri spesielt høy, selv om det brant som bare f.. mange steder. 



Det brenner i ordets rette forstand i Skjærsild. En mordbrann, og etterhvert flere. Saken får Tess til å rette oppmerksomheten mot en gammel sak hun jobbet med for mange år siden som aldri ble oppklart.  Unge Lena Bergman ble drept, huset tent på. Hennes sønn, Tim på 5 år overlevde. Vitner som avhøres skjuler noe. 

Tess er kriminalinspektør og leder på Cold Case-avsnittet i Skåne. Hennes kollega Marie Erling er en frekkere type enn Tess, som er stødig og utvilsomt en dyktig etterforsker. Men som sagt; litt konturløs, for meg. Marie er ofte rask til å konkludere og sier en del sleivete og lite gjennomtenkte ting. Carsten Morris er profilerer, som jeg også synes er vel rask med sine diagnostiseringshypoteser. Ustabil emosjonell personlighetsforstyrrelse, borderline type personlighet, er merkelapper på en person han tenker vi har med å gjøre her. Marie stempler gjerningspersonen som psykopat, men det står litt i stil med den typen hun fremstår som; ikke så veldig reflektert. 
Gjerningspersonen- brannstifteren- har sitt i bagasjen, det blir vi kjent med etterhvert. Men det er også en mulig annen gjerningsperson her, uten at jeg skal si mer om det. Enten er det samme person som stiftet brann da Lena ble drept for 15 år siden, eller så er det en ny som er på ferde igjen og kopierer den gamle saken.
Tess er den stødige her, inntil et visst punkt. Hun kan heller ikke unngå å la seg berøre personlig. At hun ikke greide å oppklare saken den gang med Lenas død, plager henne.

Jeg hørte Tina Frennstedt på Krimfestivalen og ble nysgjerrig på serien. Hun var også opptatt av å ha en hovedperson som var skeiv, homofil, siden det er sjelden i krimlitteraturen. Unntak er Anne Holt. Frennstedt ønsker å normalisere dette. Hun har nok rett i det, tenker jeg. Selv om skeive fremtrer ganske hyppig i generell samtidslitteratur, serier og filmer etterhvert, så er det få av dem i sentrale roller i kriminallitteraturen. Hva nå det kan ha seg. Tess er samboer med Sandra som har levd i et tradisjonelt ekteskap med mann og barn tidligere. Sandra mottar trusler fra eks-mannen og det er er også noe som preger Tess og forholdet deres. Tess sitt forhold til moren sin er et tema, og særlig det at moren har problemer med å godta at samboeren er en kvinne. Noen morsomme /treffende replikkvekslinger der, selv om de nok ikke er så morsomme for de det gjelder. 
Marie har også slitt å slite med, da hennes lillesøster har begynt å ruse seg ganske kraftig. 

Alt i alt er dette en helt grei krim, med en stødig etterforsker. Velskrevet nok, men ganske rett fram og i stor grad mer fortellende, enn ved bruk av show- og dialoger. Ikke så veldig spenstig, men likevel veldig lettlest. 
En god krimbok for den som liker god etterforskningskrim uten detaljerte voldsbeskrivelser og høyt tempo. Jeg kan godt godta rolige krimbøker hvis de har noe annet som litterært godt språk eller skildringer av noe annet interessant eller psykologiske karakterportretter som går i dybden, som feks Karin Fossum sine bøker, men dette synes jeg Frrennstedt sin Cold Case-krim mangler, For meg blir dette helt greit, men ikke så mye mer. Periodevis litt kjedelig, og det har nok noe med språkføringen å gjøre som jeg ikke blir helt fortrolig med. En firerbok, tenker jeg.

Intervju med Tina Frennsedt i Bok365 her


Tina Frennstedt nr.4 f.v. Krimfestivalen, Teaterkjelleren 17.mars. Tittel: Svenske tilstander. Foto: Anita Ness


Tina Frennstedt: Skjærsild, 442 s 
Vigmostad og Bjørke 2022
Leseeksemplar fått av forlaget

14 kommentarer:

  1. Grundig omtale som vanlig Anita. (Jeg leser gjerne omtaler på bøker jeg ikke skal lese eller omtale selv - så får jeg holdt meg litt ajour. Alltid klar tale fra deg )

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Randi:)
      Hyggelig at du følger med og leser innleggene mine:)

      Slett
  2. Helt enig med Randi over her,du skriver alltid gode og grundige omtaler, og leseren av bloggen din kan være trygg for at du formidler dine inntrykk på en ærlig måte.

    Liker også at forfattere skal normalisere dette med homofili og når jeg hadde det kjærlighetsraide med julefilmer i fjor høst var det faktisk to filmer som hadde to mannlige partnere som var hovedpersoner og det likte jeg godt.

    Jeg skal nok lytte etter denne når den kommer i lyd da jeg likte første bok godt,har derfor bare skummet litt her.

    Ang kommentaren min på det forrige innlegget så er skrivelysten noe tilbake men sjefen min,den snart 18 år gamle katten,setter seg på bakbeina hver gang jeg setter med ned med pcen eller med en bok, hun hater det. Hehe... Høres jo sikkert rart ut men hun er nesten som å ha en baby i hus så her går det i mating og nattevåk, og matmor er rimelig utslitt for tiden. Så jeg får ikke lest så mye som jeg ønsker for når jeg ikke får sitte i fred blir det vanskelig. I helgen skal jeg adpotere henne bort til mine sønner slik at jeg får helgen litt fri til å lese og kanskje skrive litt.

    Tigget faktisk om den Marukami-boken og nettet jeg, og skal få!

    SvarSlett
    Svar
    1. "adoptere" og "Murakami"

      Slett
    2. Tusen takk Beathe. Blir helt rørt her..
      Men jeg er veldig glad for at du synes det. Ønsker jo å være ærlig og balansert. Og at man skal få noe ut av å lese en omtale/anmeldelse. (selv om jeg føler det blir litt tynt eller bablete-- men da skriver jeg mest for min egen del/bearbeide boka/til arkivet mitt, tenker jeg. Det gjør jeg vel ellers også, men jeg prøver å ha to tanker samtidig; å skrive for en leser og samtidig for meg selv)

      Angående homofili i bøker/filmer/serier, så synes jeg å ha sett mange serier med det i det siste, såpass at jeg nesten synes det ble en trend. Kanskje det er det, ellers så har jeg havnet på dem som har det som en del av historien, men på en normalisert måte, ikke som et tema..

      Apropos julefilmer/serie, så var det jo et lesbisk par i Hjem til jul også, der Dagny spilte lesbisk kjæreste, husker du..

      Hehe, katter altså. Sikkert godt da med en helg kattefri når hun er så oppmerksomhetssyk. Og at du får lese og skrive litt:)

      Jeg må visst sende en mail til Pax jeg også:)

      Slett
    3. Bare hyggelig,Anita. Du gjør en god jobb selv om du kanskje skriver mest for egen del og jeg får mye ut av innleggene dine.

      Jeg får ikke bearbeidet på samme måte som de jeg skriver om selv om jeg reflekterer litt i etterkant og det er aberet med å ikke skrive så ofte.

      Ja,stemmer det ang Hjem til jul. Har også sett på serier hvor det har vært homofili uten at det har vært tema men ble overrasket over at feelgood-filmer også hadde det, men det er bra at utviklingen går rette veien.

      Krysser fingrene for kattefri og lesehelg.

      Ja,må sende mail du også. Har ikke lest mye av ham men et par novellesamlinger,og det er en forfatter jeg vil lese mer av.

      Slett
    4. Tusen takk, så bra du synes det:)

      Tenker også at Hjem til jul er en slags feelgood, er den ikke? Ellers ikke sett så mange julefilmer siden Love actually. Det er så lenge siden at det var sjelden med skeive i film/serie. Husker ikke når Brokeback Mountain kom, den var jo epokegjørende på et vis..Men i motsetning til der det er en del av mangfoldet på et normalt vis, så var det tema i seg selv. Antar du så den..

      Har lest masse av Murakami og han er definitivt en favorittforfatter. Har lest alt som har kommet ut de siste årene fra IQ84.

      Slett
  3. Bare kjapt innom for å ønske deg en god helg (leser masse, men lite blogging)
    Enig med Randi og Beathe :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det Augusta:) God helg til deg også:)

      Slett
  4. Testing one two one two :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Der gikk det jo! Nå har jeg funnet passordet også, skal si du får fart på gamla :) Når det gjelder Tine Frennstedt og denne serien, så har jeg fått det for meg at jeg ikke liker så godt coldcasekrim. Helt teit selvfølgelig, for jeg er ikke så glad i politikrim heller, men all god krim er god lesning. Noterer den i alle fall bak øret, til jeg får lyst å lese krim igjen.

      Slett
    2. Hehe, så bra:)
      Jeg tror Frennstedt sin krim blir litt langsom for deg, slik jeg kjenner krimsmaken din. Dette er jo også politikrim, jeg har også innbilt meg at jeg ikke like Cold Case-krim, men akkurat det funket bra her. Det var jo både en gammel sak og en ny. Jørn Lier Horst sine krim med utgangspunkt i gamle kalde saker har jeg også likt. Men det har jo vært noe nytt i de sakene som ha aktualisert den gamle, som også i Frennstedt sin.

      Slett
  5. Har levert link til Olav H. Hauge i Diktlesersirkelen. :)

    SvarSlett