søndag 13. mars 2022

Invictus av Sunniva Lye Axelsen (kort omtale)

Invictus er en rykende fersk norsk roman fra Sunniva Lye Axelsen. Hun har gitt ut 6 bøker med denne. Jeg har tidligere lest Herfra til Hiroshima som jeg likte godt. Hun har en fresk, sprudlende, rå stil, litt over the top til tider, men likevel innafor herlig. Jeg trengte en annen type bok mellom krimbøkene jeg leser for tiden, og det passet perfekt at denne dukket opp. På bakgrunn av baksideteksten som fenget meg, gikk den foran 1001-bøker og andre bøker jeg har liggende som skal leses snarest. Invictus er en merkelig historie, med dystopielementer, men det er først og fremst en roman om det totale utenforskap.



Forlaget om boka:

Hugo Nørve bor i Slottet, en tolv-etasjers blokk, sammen med all slags rask; alkoholikere, narkomane, demente og selvskadere. Siden han åpenbart ble plassert der ved en feil, ser han det som sin oppgave å holde en viss orden. Da han får vite at det populære TV-programmet Innsjekk ønsker å vise resten av landet hvordan de har det, forstår han at dette er muligheten han har ventet på. Endelig skal folk få se hvilken urett han har lidd i alle år. Men akkurat det skal vise seg vanskeligere enn han kunne forestille seg. Som om det ikke var nok at sentrum av byen allerede ligger under vann.

Invictus er en rasende, nådeløs og absurd roman om fundamentalt utenforskap. Den viser et samfunn i oppløsning, men også hvordan det plutselig, midt i katastrofen, kan oppstå noe særegent og vakkert. Mer her

Som sagt var det baksideteksten som fenget meg, og fikk meg til å humre. I blokka møter vi en del skakkjørte sjeler, og forskjellige typer bor i forskjellige etasjer. Eldre demente, narkomane, prostituerte, alkoholikere og andre er delt inn etter hva de sliter med. Miljøpatruljen ansatt av kommunen skal passe på dem, men vår venn Hugo som er fortelleren i boka, har ikke noe tro på dem. Han sier at de har hasjplantasje i kjelleren og ikke tør eller orker å gjøre noe nyttig for beboerne.  I det hele tatt er alt skakkjørt i blokka, og i mellomtiden venter Hugo på at Helena skal sjekke inn med programmet Innsjekk. Hugo er Helenas kontaktperson. Hugo er egentlig ikke noe begeistret for programmet, han hever seg over den slags intimsøppel, men kikker likevel og er nok litt beæret over at vakre Helena vil snakke med ham. 

Hugo mener mye og mangt om beboerne i blokka, om kommunens oppfølging og tidvis blir vi med ham på tilbakeblikk til en trist oppvekst og hans døde far. Hugo sliter med angst, men føler seg bedre stilt enn de andre, da han har en slags vaktmesterfunksjon i blokka. Han er ikke som dem. Likevel drikker han mye sammen med Edvin, som det er noe uklart om han forakter eller liker litt, men som han sier; de har jo vært barndomsvenner og kjent hverandre hele livet. Det er noe godt med å ha noen som man har kjent så lenge. 

Byen deres, Oslo, ligger under vann. Havet har steget, bygninger er ødelagt, folk flytter vekk, opp i høyden. Stadig nye vannmasser truer, også blokka til Hugo og de andre.  Alt er kaos i byen.

Jeg liker Axelsens rå humor, kanskje kan man kalle dette en satire? Noen ganger tar det litt vel av, men for det meste balanserer hun fint med virkemidlene. Det er en trist historie som fortelles, men oppe i alt så har de en slags godhet for hverandre, de elendige, de uovervinnelige (Invictus) og humoren gjør det til å bære. Alle lever på en knivsegg med det de sliter med, men også med trusselen om vannet som stiger også skal nå dem, det er et tidsspørsmål. Men Hugo er optimist, enn så lenge..

Jeg likte boka, men var periodevis noe ukonsentrert, av helt private grunner (sykdom i familien), så jeg kunne nok likt den bedre om jeg hadde leseformen og konsentrasjon mer inne. Det skal ikke gå ut over min vurdering av boka, så jeg lar det bli med dette. Jeg har sett at Dagbladet (lørdag 12.03. e-avis, papiravis) har gitt boka en 6`r, og jeg er spent på hva også andre bloggere og anmeldere mener. Morgenbladet og Vårt land har også anmeldt boka, les snutter her

Om Herfra til Hiroshima


Sunniva Lye Axelsen: Invictus, 298 s 
Tiden norsk forlag 2022
Leseeksemplar fått av forlaget

6 kommentarer:

  1. Denne beveger seg rett inn i min gate. Notert! Jeg har ikke sett TV programmet Helene Sjekker Inn, men antar at boka er en parodi?/satire rundt temaet :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det gjør det helt sikkert:)
      Ja, tenker det samme at det er en parodi på Helene sjekker inn. Har sett noen av dem, og det er tatt så på kornet.. ;) lol.

      Slett
  2. Så gøy at du har skrevet om denne i dag, jeg sitter og leser den nå :) Jeg falt også for baksideteksten, om utenforskap, og det er det i denne boken, så det holder :) Kunne ønske meg litt mer fremdrift, men jeg biter meg fast til Kindelen bikker 100%
    Ha en fortsatt fin søndag Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det e det så det holder. Dette er folk som jeg er utdannet til å jobbe med og som jeg periodevis har jobbet med. Så for meg ble det litt sånn innimellom; er dette noe å harselere med? Kan man le av dette? Men situasjonene er jo så absurde, og det ses jo gjennom Hugos blikk, så ja, det kan man.. tenker jeg. Det er jo vekselsvis trist og humoristisk, mørkt og litt lyst.
      Håper fremdriften tar seg opp for din del:)
      Takk, det samme til deg Tine.

      Slett
  3. Oy, denne skal jeg notere meg, for den høres ut som en spesiell og litt annerledes bok. :)

    SvarSlett