onsdag 23. mars 2022

Tonedød av Randi Fuglehaug. Krim fra Voss. Agnes Tveit #2. Ypperlig påskekrim.

 Randi Fuglehaug fikk en del oppmerksomhet for sin krimdebut Fallesjuke om journalisten Agnes Tveit. Jeg har ikke lest Fallesjuke. I Tonedød som er hennes andre krim i serien som visstnok skal bli en trilogi, følger vi også Agnes. Hun er et morsomt bekjentskap. Tonedød er en en slags krysning av Kolden & Krokens vestlandskrim og Lene Lauritsen Kjølners proseccokrimserie om privatdetektiven Olivia. Fuglehaug skriver nynorsk som Kolden & Kroken, og begge befinner seg på det vide vestland. 



I Tonedød er vi på Voss. Voss forbinder jeg med alpin ski, vossamaul og Kari Trå. Jeg har ikke vært der. Den verdensberømte saksofonisten Marta Tverberg faller om død på scenen under sitt signingsverk til Vossajazz. Dødsfallet blir håndtert som mistenkelig, siden den unge legestudenten som prøvde livredning på henne også døde i samme vaset. Forgiftning. Den unge studenten som het Tobias var samboer med Alfred, som er bror til Didrik, som Marta hadde et nært forhold til. Familieforholdene og nettverket her er litt innfløkt, men alle får en rolle i historien, også Alfreds mor Lucy Fagnestøl som har noe å skjule, samt Hauki ; Martas mann og hans datter Ragna, som Marta ikke hadde noe godt forhold til. Didrik drikker mye og er en drittsekk ifølge Agnes. Agnes er fra bygda og kjenner folk godt. Hennes beste guttevenn er Victor, som er politi. De deler informasjon, innen taushetspliktens grenser og litt lenger. Agnes er ei skikkelig snushøne, som ikke er journalist akkurat nå, men har et oppdrag med å skrive en biografi om Marta. Samtalene med Marta blir ikke ferdig før hun dør. Hun får tilgang til noen dagbøknotater på diktafon fra Hauki, og så får hun den ideen at hun kanskje skal skrive en slags True Crime istedet. Det gir henne en grunn til å drive sin egen etterforskning og blande seg inn, det er nemlig det hun har mest lyst til virker det som.

Underveis roter Agnes seg bort i en gammel flamme; Alexander, som kommer tilbake til Voss og har fått en god stilling i Vossajazz.  Han har også noe å skjule, men det hjelper ikke Agnes, hun er hjelpeløst forelsket og seksuelt nyvåknet. Når hun får fri bane hos Alexander, er hun fortapt og mister gangsynet. Innimellom blir vi med henne til venninnen Ingeborg der de sladrer, betror seg og drikker vin, slik gode venninner gjør. 

Og enden på visa, den er ikke så lett å oppdage før vi er der. Tonedød er en god og artig krimroman med humoristisk snert og ville replikkvekslinger. Språklig friskt og småfrekt. Innsmett av dialekt og nynorsken som brukes, gjør at jeg leser litt saktere enn ellers, men det er også noe med alt som skrives og sies, som jeg må få med meg. Her er interessante og treffende skildringer av bygdesladder, bygdesnakk og bygderelasjoner,  situasjoner til å humre av, tatt på kornet. 

God underholdning og ypperlig som påskekrim siden handlingen foregår i påskedagene med både hyttekos og stille bygdepåske som tidsreferanser.

Anbefales!

Bokbloggeir har også blogget om boka. Han ga den en 6 èr. Andre blogginnlegg fant jeg ikke.

VG :4, NRK , Dagbladet: 5,  Flere anmeldelser under betalingsmur (DN, Aftenposten, Vårt land m.fl)



Randi Fuglehaug på fredagspils med Tom Egeland på Krimfestivalen 18.mars.  Foto: Anita Ness. 

Mer om krimfestivalen her, blogginnlegg



Randi Fuglehaug: Tonedød, 331 s 
Kagge forlag 2022
Leseeksemplar fått av forlaget


16 kommentarer:

  1. Jeg har likt begge hennes bøker. Flott omtale 😃

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Henning. Har du blogget om denne? Fant ikke da jeg googla. Legg gjerne link her altså:)

      Slett
    2. Du finner alle mine annmeldelser på bokelskere. Lite tips når du leter.

      https://miniblogg.no/henningbokhylle/138088/randi-fuglehaug-tonedoed.html

      Slett
    3. Takk for det Henning.:)
      Jeg har begrenset med tid til å søke rundt og delta på alle plattformer, så derfor velger jeg stort sett å google. Har valgt bort Bokelskere en stund, siden jeg fortrekker Goodreads for tiden. Men takk for tipset:)

      Slett
    4. Det var bare et tips så slipoer å google seg ihjel. Ikke lett å finne annmeldelser lengre fra andre.

      Slett
    5. Skjønner det, og takk skal du ha:)

      Slett
  2. Gøy at du har forberedt deg til, og fulgt opp Krimfestivalen med å lese masse krim. Jeg har heller ikke lest denne vossadama, (selv om jeg har vært på Voss mange ganger) Har fått en god dose krim på øret i det siste, men noterer meg denne lille serien hennes :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo gøy, da:)
      Så det går helt til jeg blir mett av krim, og det er jo en del variasjon i type krim også, som gjør det lettere å fordøye.
      Vossadama må du lese vettu. Det er jo litt annerledes krim, da, og god underholdning. Kanskje du kjenner deg igjen i bygdebeskrivelsene?

      Slett
  3. Jeg som hadde en svigermor på Voss er jo nesten programforpliket til å lese denne. Høres jo grei ut denne.
    Ser du leser den siste til Tina Frennstedt, jeg lyttet til den første og likte den godt å kunne tenke meg å lytte til denne og den forrige også så håper at de dukker opp i det formatet om ikke lenge.
    Du er kjapp på skrivelabbene om dagene, jeg står i fare for å bli inspirert. Men altså, jeg har ikke glemt diktene denne måneden,det skal bli lest og skriblet noen ord. Leser jo Rune Christiansen sin nyeste, men tror ikke den kvalifiserer så skal nok finne noe.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jøss, det har du vettu:)
      Kjekk underholdning dette, hvis man liker denne type krim. Blodig er den ikke.
      Ble litt tamt å gå over til å lese om Tess etter ville og spesielle damer som Jessica Niemi og Agnes Tveit. Men jeg er nå godt i gang, selv om Frennstedt skriver en mer rettfrem, ganske rolig krim, så langt. Den som skrev pageturner og ble blurbet på forsiden kan ikke ha lest samme boka som meg, hehe;) Men det kan jo hende det blir mer fart i sakene etterhvert. Har lest 144 sider..

      Tenk om du kunne bli inspirert Beathe, til å blogge mer. (ingen press, ingen mas, bare et vilt ønske) Diktene tenkte jeg på her om dagen og lurte på om jeg burde legge inn en påminnelse- men jeg vet jo dere har koll på sakene hvis dere rekker det.:)

      Slett
    2. Leser og Skjærsild nå. Liker den godt så langt.

      Slett
    3. Så bra . Nysgjerrig på hva du synes når du er ferdig. Hat blogget om den nå. Ikke full pott herfra..

      Slett
    4. Skal lese din etter min er skrevet.

      Slett
  4. Fin omtale, skal prøve å få tak i den der - begynte nettopp å lytte en fra 2020 som jeg har fått, Fallesjuke, også fra Voss - ikke lest noe av henne før.

    SvarSlett
  5. Takk for det Randi. Håper du liker den. Fallesjuke har jeg ikke lest.

    SvarSlett